Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 februari 2021

LIVE (19u). KV Oostende ontvangt Genk aan de Kust

HLN
LIVE (19u). KV Oostende ontvangt Genk aan de Kust
• Inhaalwedstrijd 27ste speeldag • Aftrap: 19u • Diaz Arena • KVO nadert bij winst tot op een punt van Genk
Lees verder

LIVE (19u). Atlético en Carrasco trekken naar middenmoter Levante
• Aftrap: 19u • Ciudad de Valencia • Tweede wedstrijd van Carrasco sinds coronabesmetting • Atlético is koploper in La Liga
Lees verder

LIVE (21u). Bezorgt Cristiano Ronaldo Juventus een goeie uitgangspositie bij Porto?
• 1/8 finale • Aftrap: 21u • Estadio do Dragão • Schittert CR7 in eigen land?
Lees verder

LIVE (21u15). Komt De Bruyne in actie op het veld van Everton?
• Inhaalwedstrijd • Aftrap: 21u15 • Goodison Park • Kevin De Bruyne mogelijk weer in City-selectie na blessureleed
Lees verder

Mbappé: "Waar mijn toekomst ligt? Ik ben gelukkig bij PSG"
De voetbalwereld maakte gisteren een diepe buiging voor Kylian Mbappé (22). Frans godenkind van 22 en de killer van Barcelona in de achtste finale van de Champions League met aan magistrale hattrick. "Ik heb loon naar werken gekregen."
Lees verder

Trump opent aanval op partijleider McConnell: "Met hem aan het roer zullen Republikeinen nooit meer gerespecteerd worden"
Donald Trump heeft de aanval geopend op de Republikeinse fractieleider in de Senaat. Mitch McConnell stemde zaterdag tegen een veroordeling van Trump in zijn tweede impeachmentproces, maar nadien veroordeelde hij de ex-president wel fel. Volgens Trump zal de Republikeinse partij "nooit meer gerespecteerd worden" met McConnell aan het roer.
Lees verder

LIVE. Frankrijk stelt regionale verkiezingen drie maanden uit - Nederlandse spoedwet voor avondklok mogelijk vandaag al naar Tweede Kamer
Frankrijk heeft besloten om de regionale verkiezingen drie maanden later, in juni, te houden in verband met de coronapandemie. De spoedwet van de Nederlandse regering over de omstreden avondklok, wordt waarschijnlijk vandaag al ingediend bij de Tweede Kamer. En Londen gaat in de VN-Veiligheidsraad, die het deze maand voorzit, oproepen om in crisisregio's het geweld te staken, om ook daar vaccinatiecampagnes te kunnen opstarten. Wereldwijd lopen 160 miljoen mensen het risico om geen vaccin te krijgen vanwege conflicten en politieke instabiliteit. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Nederlandse spoedwet voor avondklok mogelijk vandaag al naar Tweede Kamer
De spoedwet die de Nederlandse regering over de avondklok opstelt, wordt waarschijnlijk vandaag al ingediend bij de Tweede Kamer. De nieuwe wet is gisteravond al ondertekend door de koning en direct naar de Raad van State gezonden. De hoogste adviseur van de regering zal een spoedadvies uitbrengen, waarna het wetsvoorstel direct door kan naar de Kamer, dat terug moet komen uit reces om de wet te behandelen. Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer zich nog over de spoedwet buigen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Texaanse miljoenenstad Houston mogelijk nog dagen zonder stroom in vrieskou
Delen van de Texaanse miljoenenstad Houston zitten mogelijk nog dagen zonder stroom in de bittere kou, hebben districtsfunctionarissen gezegd. Een ongekende winterse storm raast sinds dinsdag over het zuidoosten van de Verenigde Staten en brengt lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee. Terwijl tornado's over het gebied razen, zitten miljoenen Texanen zonder stroom.
Lees verder

VS "woedend" over raketaanval Irak waarbij burger omkwam, maar nog geen vergeldingsacties
De Amerikaanse regering wil nog niet speculeren over een vergeldingsactie voor de raketaanval op een Noord-Irakese luchthaven waarbij een burger om het leven kwam en meerderen gewonden vielen, onder wie een Amerikaanse militair. Woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki benadrukt dat de Verenigde Staten nog met de Irakezen aan het uitzoeken zijn wie er achter de aanval zit.
Lees verder

"Ghislaine Maxwell slachtoffer van fysiek geweld in gevangenis"
Ghislaine Maxwell, de voormalig medewerker van de Amerikaanse multimiljonair en veroordeeld zedendelinquent Jeffrey Epstein, is in de gevangenis in New York slachtoffer geworden van fysiek geweld door de bewakers. Dat stelt haar advocate. Maxwell zit vast op verdenking van het ronselen van meisjes voor massages en seks met Epstein en zijn mensen uit zijn entourage.
Lees verder

Fiscus en gerecht gaan weer samen fraude onderzoeken
Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gaat het weer mogelijk maken belastinginspecteurs en politiespeurders samen fraudedossiers te laten onderzoeken. Het Charter van de belastingplichtige verbiedt dat sinds 1986, maar Van Peteghem gaat het charter aanpassen. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Eerste gevallen van Braziliaanse variant in ons land zijn volgens viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek
De Braziliaanse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is, is voor het eerst opgedoken in ons land. Toch is dat volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek. Het gaat om slechts vier gevallen, een verwaarloosbaar klein aantal. Bovendien is de kans groot dat onze vaccins ook deze mutant de baas kunnen.
Lees verder

Na de opschudding over kinderen in de cel na lockdownfeestje: andere aanpak was wél mogelijk, zegt professor jeugdrecht
Kinderen van 14 en 15 jaar 's nachts meenemen naar het politiekantoor, hen verhoren en vasthouden en de volgende ochtend overbrengen naar het justitiepaleis om er voor de jeugdrechter te verschijnen: was er écht geen andere optie nadat ze met z'n zevenen betrapt werden — chillend volgens hen, op een lockdownfeestje volgens de politie? "Toch wel", zegt professor jeugdrecht Els Dumortier (VUB).
Lees verder

Virusexperten zien meerdere reden voor optimisme: "We zijn het beest écht aan het temmen"
Eindelijk meer redenen om optimistisch dan pessimistisch te zijn. De Belgische cijfers gaan al 10 weken in dalende lijn, wereldwijd halveert het aantal besmettingen in een maand tijd en de vaccins die geprikt worden zijn efficiënt, tot zeer efficiënt. Reden genoeg om hoopvol te zijn dat we deze ongeziene gezondheidscrisis stilaan hebben bedwongen?
Lees verder

Studenten mogen dan toch samenleven, zolang ze hun ouders maar niet zien
Een 'kotbubbel' heet het officieel niet, maar studenten die onder hetzelfde dak wonen en in het weekend niet naar huis gaan vormen dan toch één huishouden. Maar wat met grote studentenhuizen? De nieuwe 'verduidelijking' leidt tegelijk tot heel wat verwarring. In dit artikel proberen we een aantal prangende vragen te beantwoorden.
Lees verder

Buiten meer versoepelen dan binnen: wordt dat de oplossing?
Nu de coronacurve al enkele dagen weer de goede kant opgaat, pleiten verschillende politici opnieuw voor verdere versoepelingen. Het is waar de virologen voor vreesden: doe de kappers open en de versoepelingstrein is onherroepelijk vertrokken.
Lees verder

Onze opinie. Europarlementslid József Szájer kreeg een boete en werd thuis afgezet. Hij zat geen uren in de cel
Het drinken van een Breezer als veertienjarige met zes vrienden kan verstrekkende gevolgen hebben. En dan hebben we het niet over de houten kop waarmee dat vieze alcoholische limonadedrankje je kan opzadelen. Een nachtje op de grond van het politiecommissariaat. Een hele dag in een vuile doorgangscel. Je zou voor minder van de Breezer afblijven. We zouden erom kunnen lachen, maar het is om van te huilen.
Lees verder

Jongeren gedroegen zich al bij al rustig op 'lockdownfeestje': "Nee, je mag niet binnen, we zijn al met te veel", zei er eentje
De jongeren van het 'lockdownfeestje' in Kapellen die in de cel belandden, hebben zich eigenlijk vrij verantwoordelijk gedragen, zegt Kris Luyckx, advocaat van één van hen. "Ze speelden op hun gsm en zaten in de living een pintje te drinken. Toen er nog vier klasgenoten aanbelden, werden ze zelfs weggestuurd en zeiden ze: 'We zijn al met te veel'." Luyckx gaat in beroep tegen de uitgedeelde straffen.
Lees verder

Vergeten ambacht taxidermie is trendyer dan ooit: "Plots wil iederéén een opgezet dier in huis"
Een haast uitgestorven ambacht, het opzetten van dieren, is weer springlevend. Vraag het maar aan de Leuvense speciaalzaak Animaux Spéciaux, waar ze de bestellingen met moeite aankunnen én er zelfs al vanuit de VS en Singapore om een dood dier als decorstuk wordt aangeklopt. "De vos blijft een echte klassieker, maar ook alpacababy's zijn veelgevraagd", vertelt taxidermist Jeroen Lemaître (33).
Lees verder