Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 februari 2021

Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetendheid over vulva- en vaginakanker blijven veel vrouwen met sympto...

HLN
Laat niet alleen je borsten checken: "Door onwetendheid over vulva- en vaginakanker blijven veel vrouwen met symptomen rondlopen"
Vandaag, op 4 februari, is het Wereldkankerdag. Een goede aanleiding om gynaecologische kankers te belichten. Dat is nodig, want voor veel mensen zijn ze nog een onbekend fenomeen. Had jij bijvoorbeeld al gehoord van vagina- of schaamlipkanker? Was jij op de hoogte dat de anticonceptiepil beschermend kan werken? En wist je dat sommige vrouwen vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker? Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch en oncoloog Xuan Bich Trinh vertellen alles wat je moet weten over vrouwenkankers. "Een gynaecologisch onderzoek kan de aandoeningen aan het licht brengen. Daarom benadrukken artsen het belang van een regelmatige check-up."
Lees verder

LIVE. NMBS-topvrouw ziet "zware vertrouwensbreuk" na "publieke terugfluiting", minister Gilkinet moet spitsroeden lopen in parlement
Sophie Dutordoir, de topvrouw van spoorwegmaatschappij NMBS, is niet te spreken over de uitspraken van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), dat de aangekondigde sluiting van een reeks loketten herbekeken moet worden. Dat zegt ze in een brief aan de minister die de Franstalige openbare omroep RTBF publiceerde. De authenticiteit ervan is aan persagentschap Belga bevestigd. Gilkinet krijgt in de Kamer een hele reeks vragen over de kwestie.
Lees verder

LIVE. De Croo: "Heropening kappers leidt geen hele reeks versoepelingen in" - 443.000 vaccins van AstraZeneca op komst
De heropening van de kappers zal geen hele reeks versoepelingen inleiden. Dat verklaarde premier Alexander De Croo in de Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat er deze maand nog 443.000 vaccins van AstraZeneca verwacht worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Oproep van artsen: "Vaccineer per leeftijd en niet volgens risicogroep" - 443.000 vaccins van AstraZeneca op komst
De heropening van de kappers zal geen hele reeks versoepelingen inleiden. Dat verklaarde premier Alexander De Croo in de Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat er deze maand nog 443.000 vaccins van AstraZeneca verwacht worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

West-Vlaams duo Vanderhaeghe en Buffel voorgesteld bij Cercle Brugge: "Wie nu negatief is, gaat eruit"
Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel zijn voorgesteld bij Cercle Brugge. Het duo stond vanmorgen al een eerste keer op het trainingsveld waar ze zelf ook een verleden hebben. Vanderhaeghe heeft zo enkele dagen na zijn ontslag al een nieuwe club: "Het was hectisch, maar daar moet je mee om kunnen."
Lees verder

Deze wondermooie hotels openen dit jaar de deuren
Corona of niet, de hotelsector is niet bij de pakken blijven zitten. Dit jaar openen een aantal spectaculaire, gloednieuwe accommodaties de deuren. Wij presenteren de tien mooiste zodat u alvast kan wegdromen bij zo veel luxe.
Lees verder

Bernal eindelijk naar de Giro: "Ik wilde er altijd al rijden, al sinds ik prof werd in 2016"
De knoop bij Ineos is doorgehakt. Egan Bernal rijdt in 2021 de Giro, Geraint Thomas is de kopman voor de Tour de France. Bernal krijgt daarmee wat hij wil. Hij won de Tour in 2019, moest opgeven in 2020 en zei enkele weken geleden dat hij in 2021 de Giro boven de Tour verkiest.
Lees verder

Na bijna 20 jaar eindelijk loonsverhoging voor leger: "Een inhaalbeweging waar ze te lang op moesten wachten"
Onze militairen zullen meer gaan verdienen, dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) donderdag bekend gemaakt. Het plan is dat tegen 2024 de salarissen van het leger overeenstemmen met het salaris van de politie. Daarnaast zal het voltallige Defensiepersoneel vanaf dit jaar ook maaltijdcheques krijgen.
Lees verder

KOERS KORT. Valgren houdt breukjes in hand over aan valpartij in eerste etappe Ster van Bessèges - Stannard wordt ploegleider bij Trinity
De Deense wielrenner Michael Valgren heeft woensdag bij zijn valpartij in de openingsetappe van de Ster van Bessèges meerdere breukjes in de linkerhand opgelopen. Da maakte zijn team EF Pro Cycling bekend.
Lees verder

KOERS KORT. Valgren houdt breukjes in hand over aan valpartij in eerste etappe Ster van Bessèges - Standard wordt ploegleider bij Trinity
De Deense wielrenner Michael Valgren heeft woensdag bij zijn valpartij in de openingsetappe van de Ster van Bessèges meerdere breukjes in de linkerhand opgelopen. Da maakte zijn team EF Pro Cycling bekend.
Lees verder

Simon 'The Mentalist' Baker gaat scheiden na relatie van 29 jaar
Het huwelijk van 'The Mentalist'-acteur Simon Baker (51) en zijn vrouw Rebecca Rigg (53) is voorbij. Het koppel was maar liefst 29 jaar samen, waarvan 23 jaar getrouwd. Vorig jaar in april zijn de twee in alle stilte uit elkaar gegaan. Baker en Rigg hebben samen drie kinderen, twee zonen en een dochter.
Lees verder

Billie Eilish is 'bijna klaar' met nieuw album
Billie Eilish heeft haar fans een update gegeven over haar aanstaande nieuwe album. "Bijna klaar", schrijft de zangeres op Instagram bij een foto waarin ze te zien is in de studio.
Lees verder

De Croo: "Heropening kappers leidt geen hele reeks versoepelingen in"
Hoe staat het met de vaccinatiestrategie? Gaan de kappers binnenkort terug open, en onder welke voorwaarden? Aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité morgen, gaven premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) verduidelijking in de Kamer. Duidelijk is in elk geval dat als er een heropening wordt beslist van de contactberoepen als de kappers, dat niet het begin is van een hele reeks aan versoepelingen.
Lees verder

Wat zijn de meest voorkomende kankers en hoe kan je ze herkennen? 5 specialisten geven uitleg
Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het bijzonder belangrijk dat een eventuele kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. De Stichting tegen Kanker wil dat vandaag, Wereldkankerdag, nog eens benadrukken. Moet je je nu zorgen maken en een afspraak vastleggen? Vijf gezondheidsexperts belichten de vijf meest voorkomende kankers in ons land en vertellen hoe je ze kan herkennen.
Lees verder

INTERVIEW. Jared Leto over z'n 'afstotelijke' uiterlijk in nieuwe film 'The Little Things': "Ik ben echt diep gegaan"
Drie Oscarwinnaars in één film? John Lee Hancock (64) krijgt dat voor elkaar. De Amerikaanse regisseur slaagde erin om niet alleen Denzel Washington (66), maar ook Rami Malek (39) én Jared Leto (49) voor zijn nieuwste thriller te strikken. Die laatste onderging voor z'n rol als psychopaat Albert Sparma een complete metamorfose, dankzij gezichtsprotheses en een vals gebit. "Ik ben echt diep gegaan. Ik had de grootste moeite om na een lange draaidag m'n personage niet mee naar huis te nemen."
Lees verder

Wereldwijd al rond de 4.000 varianten van coronavirus (en dat is slecht nieuws voor vaccins)
Er doen op dit moment wereldwijd zo'n 4.000 varianten van het coronavirus de ronde. Dat heeft de Britse minister van Vaccinaties Nadhim Zahawi gezegd aan de Britse nieuwszender Sky News. Hij gaf ook mee dat het "onwaarschijnlijk" is dat de huidige vaccins exact dezelfde effectiviteit zullen hebben tegen nieuwe stammen.
Lees verder

Duitse minister: "Samenleving verdraagt geen strenge lockdowns meer"
De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn stuurt aan op snelle versoepelingen. Hij zei donderdag dat het land niet de hele winter in strenge lockdown kan blijven. "Onze samenleving zou dat niet verdragen", aldus Spahn. Hij beklemtoonde dat de huidige 'coronastatistieken' veelbelovend zijn, "want we zien een aanzienlijke daling in het aantal nieuwe besmettingen".
Lees verder

Tiktok gaat in Italië kinderen jonger dan 13 jaar weren na dood meisje
Het bij jongeren erg populaire sociale netwerk Tiktok gaat in Italië onder druk van de autoriteiten kinderen weren die jonger zijn dan 13 jaar. Ook moet het bedrijf zelf meer inspanningen leveren om de correcte leeftijd van de gebruikers te checken. Dat meldt de Italiaanse privacywaakhond Garante.
Lees verder

Dolly Parton wacht nog even met coronavaccin: "Wil geen voorkeursbehandeling"
Dolly Parton (75) wil nog even wachten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat doet ze niet, omdat ze niet in het vaccin gelooft, wel integendeel. Maar Parton heeft onlangs 1 miljoen euro in de productie van het vaccin gepompt en wil niet dat men denkt dat ze nu een voorkeursbehandeling krijgt. Daarom wil ze mensen die het vaccin harder nodig hebben, voorrang geven.
Lees verder

Landgenoot Dupont wint na massasprint in tweede etappe Ster van Bessèges, Belg Robeet kleurt de rit
Onze landgenoot Timothy Dupont heeft de tweede etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. Hij was de snelste in de massasprint na een rit van 154 kilometer. Onze landgenoot Ludovic Robeet won de prijs van de strijdlust. Meerdere valpartijen ontsierde de finale.
Lees verder