Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 februari 2021

Kritiek van gourverneurs op plan Somers om Vlaanderen in te delen in 13 regio’s

HLN
Kritiek van gourverneurs op plan Somers om Vlaanderen in te delen in 13 regio's
De plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen in te delen in 13 referentieregio's worden niet overal even goed onthaald. Dat blijkt uit de adviezen van de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Vlaams parlementslid voor Groen Jeremie Vaneeckhout vraagt een bijsturing. "Wij pleiten ervoor om meteen ook de provincies af te schaffen", zegt Vaneeckhout bij HLN Live.
Lees verder

KIJK LIVE. Somers reageert bij HLN LIVE op kritiek om Vlaanderen in te delen in 13 regio's
De plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen in te delen in 13 referentieregio's worden niet overal even goed onthaald. Dat blijkt uit de adviezen van de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Vlaams parlementslid voor Groen Jeremie Vaneeckhout vraagt een bijsturing. "Wij pleiten ervoor om meteen ook de provincies af te schaffen", zegt Vaneeckhout bij HLN Live.
Lees verder

Probeert Kim Kardashian haar fortuin veilig te stellen? "Timing van alle scheidingsgeruchten is verdacht"
Dat het niet goed gaat tussen Kim Kardashian en Kanye West wisten we al langer, maar zijn bizarre gedrag is misschien niet de enige reden waarom de realityster haar man wil verlaten. Het valt namelijk op dat de geruchten begonnen zijn enkele weken voor de rapper werd aangeklaagd in verschillende rechtszaken. Louter toeval? Of probeert Kim nog snel om haar fortuin veilig te stellen?
Lees verder

Vandaag droger, zondag mogelijk smeltende sneeuw
Het blijft donderdag een groot deel van de dag droog met op de meeste plaatsen, soms brede, opklaringen en wolkenvelden. De temperaturen schommelen tussen 5 graden in Hoog­ België en 10 graden in Vlaanderen. In het weekend wordt het kouder, met zondag mogelijk smeltende sneeuw in het westen van het land.
Lees verder

Overlevingskansen vijf jaar na kankerdiagnose in 50 jaar gestegen van 40 naar bijna 70 procent
De overlevingskansen bij kanker nemen al enige tijd toe: in 50 jaar tijd is het overlevingspercentage vijf jaar na de kankerdiagnose gestegen van 40 naar bijna 70 procent. De voorbije tien jaar hebben in België ook 350.000 mensen kanker overleefd. De Stichting tegen Kanker wil nu dat er meer middelen en mensen worden gemobiliseerd om van kanker een ziekte te maken die geen levens meer eist. Dat laat de organisatie weten naar aanleiding van Wereldkankerdag.
Lees verder

Sarah (35) en Ludo (50) kunnen amper sparen: "Elke maand 1.000 euro kosten voor onze paarden"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Op een onverwachte opslag moeten ze niet hopen, want bij de politie wordt hun inkomen bepaald volgens een strikt barema. Daartegenover staat dat Sarah (35) en Ludo (50) wel elke zes jaar zeker zijn van een loonsverhoging. "Onze grootste uitgave is onze hypotheek van 1.500 euro", zeggen ze. "Met onze twee lonen lukt dat, maar in je eentje kan je dat niet dragen. Bovendien zijn we geen van beiden erg spaarzaam." Ze vertellen hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen.
Lees verder

Bijscholen voor je job zonder financiële kopzorgen? Zo doe je dat
Blijven bijleren en zo groeien als mens én werknemer: dat is een strak plan. Ook werkgevers zien in de bijscholing van hun medewerkers meestal meer heil dan in de rekrutering van nieuwe krachten. Hoe zet je als werknemer die stap naar bijscholing, waarmee ook je baas tevreden kan zijn én zonder er zelf financieel op achteruit te gaan? Jobat.be licht de verschillende opleidingsincentives toe.
Lees verder

Sarah (35) en Ludo (50) kunnen aan het eind van de maand amper iets opzij zetten: "Morgen kan het gedaan zijn. Wij profiteren graag van het leven"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Op een onverwachte opslag moeten ze niet hopen, want bij de politie wordt hun inkomen bepaald volgens een strikt barema. Daar tegenover staat dat Sarah (35) en Ludo (50) wel elke zes jaar zeker zijn van een loonsverhoging. "Onze grootste uitgave is onze hypotheek van 1.500 euro", zeggen ze. "Met onze twee lonen lukt dat, maar in je eentje kan je dat niet dragen. Bovendien zijn we geen van beiden erg spaarzaam." Ze vertellen hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen.
Lees verder

Van 'dwanglicenties' tot 'exportverbod': wat zou een sanitaire noodwet doen? En wat is het verschil met de pandemiewet?
Naast de veelbesproken pandemiewet, zit er ook een sanitaire noodwet in de pijplijn. Dat het de federale regering nog een pak meer macht zou geven in crisissituaties, maakt niet alleen de oppositiepartijen maar ook de liberale coalitiepartners sceptisch. Zou de regering daarmee haar boekje niet te buiten gaan?
Lees verder

Biden en premier van Australië overleggen in eerste gesprek over China
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste telefoongesprek gevoerd met de premier van Australië. Ze spraken over China, de staatsgreep in Myanmar, de coronapandemie en de strijd tegen klimaatverandering, meldt het Witte Huis.
Lees verder

Onderzoek geopend naar corruptie bij intercommunale Resa
Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de intercommunale Resa, die enkele jaren geleden nog deel uitmaakte van Nethys. Volgens het weekblad Le Vif, dat de gerechtelijke documenten kon inkijken, onderzoekt het parket van Luik overheidscontracten voor het invorderen van onbetaalde facturen door Resa. Ook bij Voo worden dergelijke aanbestedingen bekeken.
Lees verder

Om nog meer ongevallen bij ons te vermijden: Franse politie gaat dieper over de grens controleren
Na drie ongevallen op evenveel dagen op de E17 in Aalbeke en Rekkem past de Franse politie de organisatie aan van de grootschalige grenscontroles die ze sinds maandag houdt. "In de plaats van honderd meter over de grens iedereen tegen te houden, gaan de Fransen dat nu een afrit verder doen", zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Dat zou het fileprobleem bij ons moeten oplossen."
Lees verder

Dringend geld nodig? Uw pensioenspaarpot aanspreken is echt geen goed idee
Onderzoek van NN Belgium toonde het al eerder aan: de meeste Belgen zijn slecht voorbereid op mogelijke financiële tegenslagen. 55% heeft niet genoeg spaargeld om zelfs maar drie maanden te overbruggen. Onervaren spaarders durven in gevallen van nood al eens richting de pensioenspaarpot kijken. Kan u het geld dat u daarvoor al opzijzette dan niet tijdelijk opvragen? Spaargids.be legt uit waarom u daar beter afblijft.
Lees verder

Philadelphia verstevigt leidersplaats met winst in Charlotte
Philadelphia, de koploper in de Eastern Conference van de NBA, heeft zich woensdagavond niet laten verrassen op bezoek bij de Charlotte Hornets. Onder aanvoering van Joel Embiid (34 punten, 11 rebounds) wonnen de 76ers met 111-118 en behaalden zo een vierde zege op rij.
Lees verder

Koeman haalt uit naar PSG, waar de naam van Messi almaar luider klinkt: "Getuigt van weinig respect"
Ronald Koeman heeft uitgehaald naar Paris Saint-German, de komende tegenstander in de Champions League. De Franse topclub moet ophouden steeds maar te roepen dat Lionel Messi de overstap zal maken naar Parijs.
Lees verder

Brown is the new black: hoe niet zwart, maar de kleur bruin anno 2021 onze kleerkasten domineert
We zien neutrale aardetinten als beige al een tijdje op straat, maar de laatste tijd spotten we een opvallende nieuwkomer: de kleur bruin. Van karamel- tot chocoladekleurig, de tint is plots overal. Wie casual chic wilt gaan anno 2021, gaat niet in het zwart, maar in het bruin. "Bruine tinten zijn in 2021 warmer en gezelliger", weet NINA's modejournalist David Devriendt. Dit zijn de mooiste stuks om de kleur aan je garderobe toe te voegen.
Lees verder

Voorzitter organisatiecomité Olympische Spelen biedt excuses aan na vrouwonvriendelijke uitspraken
De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio, Yoshiro Mori, heeft zich verontschuldigd nadat hij onder vuur kwam te liggen vanwege enkele vrouwonvriendelijke uitspraken.
Lees verder

Profvoetbalster werd gehackt en zag seksueel getinte foto's plots online verschijnen: "Het heeft mij gebroken"
Bijna twee jaar geleden werd ze gehackt. Seksueel getinte privéfoto's verschenen online, haar leven stortte in. Nu doet Leigh Nicol (25), Schots profvoetbalster van Crystal Palace, haar verhaal. "Ik krijg nog steeds reacties", vertelt ze aan Sky Sports.
Lees verder

Planckendael verwelkomt eerste ooievaars: "Op naar nieuw record?"
De eerste ooievaars zijn terug in ZOO Planckendael na hun trek naar het Zuiden. De dierentuin hoopt dat ze de voorbode zijn van een nieuw record.
Lees verder

Quarantaine kan door besmette huisgenoot oplopen tot 20 dagen
Wie in quarantaine moet door een besmette huisgenoot, moet die mogelijks tot 20 dagen lang volhouden. Dat is lang én, paradoxaal genoeg, zelfs langer dan wanneer je zelf ziek zou worden zonder ernstige symptomen na de besmetting van je huisgenoot.
Lees verder