Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 februari 2021

Kan 60 miljoen euro overheidssteun festivalzomer redden? “Als ze hun wei niet mogen uitverkopen, zullen sommigen er...

HLN
Kan 60 miljoen euro overheidssteun festivalzomer redden? "Als ze hun wei niet mogen uitverkopen, zullen sommigen er gewoon niet aan beginnen"
Vlaanderen brengt 60 miljoen euro steun in stelling om de festivalzomer te redden. Zal dat volstaan? In de sector heerst zenuwachtigheid. "De financiële steun is welkom, maar we snakken vooral naar duidelijkheid. Vooral over hoeveel bezoekers we mogen toelaten." Al weken woeden achter de schermen discussies. De uitkomst daarvan zal bepalen hoe bruisend onze festivalzomer écht wordt.
Lees verder

Nog nooit zoveel creativiteit bij ondernemers voor Valentijn: dit jaar vieren we zelfs met hamburgers en bier
De tafeltjes zullen leeg blijven, maar de magen zeker niet: er heerst een opvallende 'madness' in de horeca voor komende Valentijn. Romantiek kan worden geleverd, erotiek kan worden meegenomen, tot 'lustopwekkende valentijnsontbijten' en handboeien bij de ijstaart toe.
Lees verder

INTERVIEW. Mobiliteitsminister Gilkinet slaat 'mea culpa' na heisa over sluiten treinloketten: "Politici zijn ook maar mensen"
Georges Gilkinet (Ecolo) zit dan wel op een groen droomdepartement, de Mobiliteitsminister vloog vorige week bijna uit de bocht, nadat hij zich mispakte aan de sluiting van de treinloketten. "Politici zijn ook maar mensen. Een vergissing is snel gemaakt."
Lees verder

Volledig online stemmen pas haalbaar in 2034
Voor 2034 zullen we in België bij verkiezingen niet volledig online kunnen stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van een consortium van universiteiten in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), dat vandaag in Knack staat. Volgens de onderzoekers zijn de veiligheid en de transparantie van een online stembusgang nog onvoldoende gegarandeerd.
Lees verder

Opnieuw Belgische wapens aangetroffen in Jemen: "Elk wapen dat naar daar uitgevoerd wordt, kan bijdragen aan schendingen van internationaal humanitair recht"
Volgens een onderzoek van de ngo VredesActie worden er nog altijd wapens en munitie uit Wallonië gebruikt in het conflict in Jemen. Dat schrijft Le Soir vandaag.
Lees verder

Natuurfotografen op zoek naar die ultieme weerfoto: "Het gevoel dat ik heb in de natuur is verslavend"
Het zijn hoogdagen voor de (amateur)fotografen. De sneeuwval van het afgelopen weekend gecombineerd met de stralende zon zorgt voor een prachtig winterspektakel. De weerfotografen maken er een levensdoel van om hun beeld achter Frank Deboosere en co te zien verschijnen en halen dan ook alles uit de kast zodat hun sneeuwfoto het weerbericht haalt. Wij praten met vijf 'die-hards' die door de sneeuw ploeteren op zoek naar hét ultieme winterplaatje.
Lees verder

28 invallen in onderzoek naar financieren terrorisme: "Ze ronselden zogezegd voor schooltje in Tsjetsjenië, maar geld ging naar terreurgroep"
In een groot onderzoek naar het financieren van terrorisme zijn speurders op 28 plaatsen in ons land binnengevallen. Tsjetsjeense islamisten worden ervan verdacht geld dat ze inzamelden voor het goede doel te hebben versast naar het Emiraat van de Kaukasus, de terreurorganisatie die onder andere verantwoordelijk is voor dodelijke aanslagen op de metro van Moskou.
Lees verder

ANNO 2021. Journalist en auteur Jan Van den Berghe: "Ik blijf een grote hypochonder, maar de dokter vindt nooit iets"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Jan Van den Berghe (78), journalist, royaltywatcher, schrijver en liefhebber van IJslandse saga's. Hij vertelt over schaken, muziek, Trump en de koninklijke familie. "Er komen nog drie series over leden van de koninklijke familie. De afspraken voor de interviews zijn al gemaakt."
Lees verder

Dylan, zoon van Wendy Van Wanten, en vriendin Bo zijn uit elkaar
Dylan Vanholme (36), de oudste zoon van Wendy Van Wanten (61), en zijn vriendin Bo Beirnaert (29) zijn uit elkaar. De twee waren bijna zes jaar een koppel. Dylan laat weten dat ze elkaar nog regelmatig zien en goed met elkaar omgaan. "Maar hun relatie is dus echt wel voorbij", klinkt het in Bo's entourage.
Lees verder

COLUMN. Zelfs een koudegolf is David Dehenauw niet gegund. Een winterprik, meer zit er voor een Vlaamse weerman niet in
Onze ex-editorialist schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: David Dehenauw, weerman op VTM. Lees alle colums van Jan Segers in dit dossier.
Lees verder

ANNO 2021. Jan Van den Berghe (78): "De Viking in mij is steeds ongerust"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Jan Van den Berghe (78), journalist, royaltywatcher, schrijver en liefhebber van IJslandse saga's.
Lees verder

Proces 'helikopterbruid' moet overgedaan worden na wraking: "Niet de eerste keer in een assisenzaak"
Het einde was in zicht in het assisenproces van de 'helikopterbruid' Kristel Appelt (27) en medebeschuldigde Björn De Candt (30). De zitting werd afgerond, de jury kreeg de schuldvragen en zou in beraad gaan... maar bij die schuldvragen zat ook een document dat op dat moment niet voor hun ogen bestemd was en hen kon beïnvloeden. De verdediging wraakte het hof, de voorzitter willigde het verzoek in en stapte op. Het hele proces moet nu opnieuw gevoerd worden.
Lees verder

ONZE OPINIE. Festivalzomer? Hoeveel risico zijn we als maatschappij bereid te nemen wanneer we de kwetsbaarsten gevaccineerd hebben?
Als we deze zomer moeten 'social distancen' kan je beter een andere naam bedenken voor de festivals. Op een Werchter, Pukkelpop of Tomorrowland dat je in bubbels moet beleven, kan je inderdaad óók naar muziek luisteren. Maar een festival wordt het pas wanneer er bier door het publiek vliegt, één van je vrienden plots staat te 'schuren' in de 'Boiler Room' en je eindigt op een dronken campingfeestje met onbekenden omdat je je eigen tent niet meer terugvindt. Bonne chance aan wie dát coronaproof wil maken. De grootste vraag lijkt dan ook vooral: hoeveel risico zijn we als maatschappij bereid te nemen wanneer we deze zomer de belangrijkste groepen gevaccineerd hebben?
Lees verder

De strengste Spelen: massa coronaregels voor atleten zijn bekend, wie ze negeert riskeert uitsluiting
Het atletendraaiboek voor Tokio 2021 met een massa coronaregels is officieel gemaakt. De Belgische olympiërs zijn gewaarschuwd: wie ze negeert, riskeert uitsluiting. De quarantaine is vervangen door een dagelijkse gezondheidscheck twee weken voor vertrek, met een "minimaal sociaal contact". Ook niet evident in de Tour.
Lees verder

Aflevering 2. Koers zkt. Vrouw gaat verder met veertig uur trainen in vier weken tijd
De zoektocht naar Belgisch vrouwelijk wielertalent gaat verder met een stevige uitdaging. In de tweede aflevering van Koers zkt. Vrouw staan de dames voor de 'Strava Challenge', ofwel: veertig uur trainen in vier weken tijd. De koppenberg bedwingen tijdens het ochtendgloren of na een zware dag in het operatiekwartier nog twee uurtjes op de fiets kruipen: de deelneemsters doen er álles aan om de volgende ronde te bereiken. "Iemand traint zelfs 's nachts om te kunnen combineren met haar job."
Lees verder

Telefacts NU-reporter doet mee aan testfase vaccin Johnson & Johnson
Thomas Van Hemeledonck, de onderzoeksjournalist van Telefacts NU, heeft zich laten inenten met het vaccin van Johnson & Johnson. Of niet. Want helemaal zeker is hij niet. "Ik heb vijftig procent kans dat ik daadwerkelijk met het vaccin ingeënt ben. Maar evenveel kans dat het een placebo is."
Lees verder

"Tijd van 'ochottekes, ocharmkes' is voorbij": VRT wil net als BBC werk maken van schermgezicht met beperking
Krijgt de VRT straks voor het eerst in de Vlaamse tv-geschiedenis een schermgezicht met een beperking? En volgt de Vlaamse omroep zo het grote Britse voorbeeld BBC, waar Lucy Martin ondanks een duidelijke fysieke handicap al jaren het weerbericht presenteert? Volgens CEO Frederik Delaplace wil de VRT er in ieder geval werk van maken.
Lees verder

Eén brengt ongeziene inkijk in het hoofd van Bart De Wever
2020 zou het jaar worden waarin Bart De Wever (N-VA) zichzelf een stevige stek in de federale regering zou toewijzen. Eentje waarin de economie zou floreren ook. Maar dat werd het dus niet.
Lees verder

Alweer ijskoude dag tot -6 graden, maar geen officiële koudegolf
We krijgen geen officiële koudegolf. "Daarvoor zijn de nachten net iets te zacht", zo meldt onze weerman Frank Duboccage op Twitter. Niettemin blijft het erg koud. Vandaag gaat het overdag alweer overdag vriezen. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen door aanvriezend smeltwater.
Lees verder

Nog drie finalisten strijden om de titel van Junior meesterbakker
Voor de laatste keer zullen de oventjes in de baktent in Oostende snorren, want vanavond weten we wie van deze drie de winnaar van de eerste editie van 'Junior Bake Off' wordt. Dus nog één keer: 'Klaar, en... bakken maar.'
Lees verder