Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 februari 2021

James Cooke maakt tv-portret van terminale patiënten: "Bij mijn vriendin was ik heel lang bezig met afscheid nemen, ...

HLN
James Cooke maakt tv-portret van terminale patiënten: "Bij mijn vriendin was ik heel lang bezig met afscheid nemen, maar niet met wat erna kwam"
James Cooke speelde al een jaar of twee met het idee om portretten te maken van mensen die gaan sterven. Play4 stond niet meteen te springen. De clown van het huis die de mensen plots de dood in de ogen doet kijken? Er is al voor minder gezapt. Maar Cooke veegde alle twijfel van tafel en kreeg zelfs een plek in prime time. 'Leef!' - waarin hij vanaf maandag zes weken op rij iemand bezoekt die een doodvonnis heeft gekregen - is vooral een ode aan de liefde en de levenslust geworden. "Elke keer als ik thuis kwam van een opname, pakte ik Dorian nog harder vast dan anders. Omdat ik nu beter besef dan ooit wat die liefde waard is."
Lees verder

Na #streepinhetzand: doet de zaak-De Pauw inderdaad vrouwen twijfelen om klacht in te dienen? "Het gaat niet om gelijk hébben, maar om gelijk hálen"
'Streep in het zand.' Zo heette de open brief die deze week door de Vlaamse acteurswereld werd ondertekend. Een hart onder de riem voor wie twijfelt om zelf een klacht in te dienen bij grensoverschrijdend gedrag. Je zou voor minder twijfelen, getuigt de 26-jarige Sylvie. "Als ik de commentaren over die vrouwen lees... Ze zijn zo hard, zo zwart-wit, dat kwetst ook mij. Want ik weet hoe de dingen echt gebeuren."
Lees verder

Geen nieuwe besmettingen bij Club Brugge, match tegen OH Leuven kan doorgaan
De nieuwe testronde van gisterenochtend bij Club Brugge heeft geen nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat bleek gisterenavond laat, toen de resultaten binnenkwamen op het Belfius Basecamp in Westkapelle.
Lees verder

Vorig weekend nog sneeuw, vandaag zacht en zonnig met temperaturen tot 17 graden
Lag het vorige weekend nog een sneeuwtapijt in vele Belgische tuinen, dit weekend doet eerder aan een ontluikende lente denken: de zon is van de partij en het kwik stijgt op sommige plekken zelfs tot 17 graden, zo meldt het KMI.
Lees verder

Zacht en zonnig weekend met temperaturen tot 17 graden
Lag het vorige weekend nog een sneeuwtapijt in vele Belgische tuinen, dit weekend doet eerder aan een ontluikende lente denken: de zon is van de partij en het kwik stijgt op sommige plekken zelfs tot 17 graden, zo meldt het KMI.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven licht dalen, positiviteitsratio stijgt wel licht
De coronacijfers blijven licht dalen. Dat blijkt zaterdag uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Zo daalde het gemiddelde dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 in de voorbije 7 dagen tot 119 (-4 procent).
Lees verder

Potscherven in de bloembak of eierschalen en koffie om de slakken weg te houden? Onze tuinexperte doorprikt 10 hardnekkige tuinfabels
We doen het omdat we het zo gewend zijn of omdat het keer op keer zo wordt beweerd. Maar veel zogenaamde tuinwijsheden blijken na onderzoek niet te kloppen, waarschuwt onze tuinexperte Laurence Machiels. Ze ontkracht de tien meest hardnekkige mythes, zodat je zeker je tijd niet verdoet. "Tuinmiddelen die het label 'natuurlijk' dragen, zijn niet altijd zo lief voor de natuur."
Lees verder

José De Cauwer, de man die zijn ogen liet laseren om beter commentaar te kunnen geven: "Ik wil echt geen coureur zijn nu"
Alles voor de koers. Om beter commentaar te kunnen geven, liet José De Cauwer (71) zijn ogen laseren. Hij miste vorig jaar het wielrennen zo hard, dat hij betaalde om toch naar het nationaal kampioenschap tijdrijden van Slovenië te kunnen kijken. Waarop hij prompt voorspelde dat Tadej Pogacar de Tour zou winnen. Ook voorspeld: de crash van Groenewegen en Jakobsen. Dat de De Cauwerstraat in zijn woonplaats Sint-Niklaas niet naar José De Cauwer is genoemd, een mens verstaat dat niet.
Lees verder

Voor de vierde nacht op rij rellen in Spanje wegens arrestatie van rapper
Voor de vierde nacht op rij waren in verschillende steden in Spanje vrijdagavond gewelddadige protesten tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. De 32-jarige rapper, die in het echt Pablo Rivadulla Duró heet, werd dinsdag opgepakt, nadat hij geweigerd had om een gevangenisstraf van negen maanden uit te zitten. De muzikant werd veroordeeld wegens belediging van het koningshuis en verheerlijking van geweld.
Lees verder

'South Park' krijgt tweede coronaspecial wegens ongezien succes
Er komt nóg een coronaspecial van de populaire animatieserie 'South Park'. Vorig jaar kwam er al eerder zo'n special uit, en dat werd uiteindelijk de best bekeken aflevering van de serie in zeven jaar tijd.
Lees verder

Werkt 'Britain's Got Talent'-ster Susan Boyle in alle stilte aan nieuwe muziek?
Susan Boyle (59) heeft zich een paar maanden stilgehouden, maar daar kwam vrijdag verandering in. Een bron dicht bij de zangeres vertelt aan de Britse krant The Sun dat Boyle weer nieuwe muziek wil maken.
Lees verder

Verenigde Staten laten eerste groep van 25 asielzoekers de grens oversteken
De Amerikaanse regering heeft vrijdag een eerste groep van asielzoekers de grens laten oversteken. In totaal 25 asielzoekers staken de grens over tussen het Mexicaanse Tijuana en de Amerikaanse stad San Diego, zo bevestigde een functionaris van de Mexicaanse immigratiedienst INM. De regering breekt zo met de restrictieve immigratiepolitiek onder ex-president Donald Trump.
Lees verder

IN KAART. Besmettingskaart kleurt alsmaar minder groen. Bekijk hier de situatie in uw regio
De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus sputtert weer. Op de kaart worden de provincies steeds minder fel groen ingekleurd, en in sommige regio's zijn opnieuw stijgingen te zien. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Slechtziende en autistische Maxine uit 'Kinderziekenhuis 24/7': "Ik durf gerust te zeggen dat ze tot haar achtste een klein terroristje was"
Maxine (14) is bijna blind, heeft autisme en een groeistoornis. Maar bovenal beschikt dit meisje over een enorme levenslust én zangtalent, zagen we in 'Kinderziekenhuis 24/7' op Eén. Gehuld in een prinsessenjurk neemt Maxine ons, samen met haar mama, mee in haar wereld, één vol fantasie. De realiteit is vaak een stuk minder rooskleurig. "Maxine was drie toen ze - door een foutje in de hersenen - stopte met groeien. Ze mat toen 79 centimeter."
Lees verder

Kijk naar aflevering 5 van Koers zkt. Vrouw, met special guest Niels Albert: "Denk dat hij met ons zit te lachen"
In Koers zkt. Vrouw gaan Starcasino Cycling Team en Cycling Vlaanderen op zoek naar een toekomstige ster in het Belgische dameswielrennen. Liefst 3.800 vrouwen schreven zich in en gaan de strijd aan om de felbegeerde prijs: een profcontract voor één jaar. Van die 3.800 blijven er nog tien over. In een unieke 6-delige videoreeks volgt HLN.be de afvalrace van dichtbij en zoomt het in op enkele bijzondere rensters. Want... "Vrouwen weten vaak niet hoe hard ze met de fiets kunnen rijden."
Lees verder

Wie gaat met Elise voor goud? Flipkens, Bonaventure, of toch Clijsters als dubbelpartner Mertens op Spelen?
Elise Mertens (WTA 16) is sinds gisteren als nieuwe nummer een van de wereld in het dubbelspel in het bezit van een tweede grandslamtitel. Zoiets doet dromen. Van een olympische medaille in Tokio bijvoorbeeld. Maar wie moet ze meenemen?
Lees verder

COLUMN. Lara (34), mama van 3, strijdt tegen kanker: "Ik heb nog een hele weg te gaan maar nu voel ik me de gelukkigste mama ter wereld"
Lara Switten (34) is onlangs mama van een derde kindje geworden. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en haar ergste nachtmerrie beleeft. Het moment waar ze al maanden naar aftelt, is er: "Eindelijk zijn we met ons gezin samen, thuis. Ik heb mijn meiden in lange tijd niet meer zo zien glimlachen. Ze stralen van geluk, ze blinken van trots."
Lees verder

Zuhal Demir maakt vijf miljoen euro extra vrij voor Vlaamse jeugdverblijven
Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt via Toerisme Vlaanderen vijf miljoen euro vrij voor de erkende jeugdverblijven in Vlaanderen. Dat heeft Demir zaterdag bekendgemaakt in een persbericht. De investering is specifiek bedoeld voor nieuwbouw- en vernieuwbouwprojecten.
Lees verder

Football Talk. Play-off 1? KVO heeft makkelijkste programma - Koita is aanslagen beu
Gaëtan Hendrickx (25), door Kortrijk gehuurd bij Charleroi, is morgenmiddag op bezoek bij een van zijn ex-clubs. Hij speelde voor de jeugd van Charleroi, Anderlecht, Standard en Genk. Zijn passage bij Anderlecht was wel opmerkelijk: "Ik werd er opgesteld als keeper. Ik had toen zodanig genoeg van voetbal dat ik er twee jaar mee kapte", zegt Hendrickx. "Ik ging tennissen tot mijn broer me meenam naar Standard." De Waals-Brabander tekent nu present als middenvelder.
Lees verder

Lieven Annemans opnieuw onder vuur nadat hij filmpjes deelt die vaccins in twijfel trekken
Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) ligt opnieuw onder vuur. Dit keer omdat hij via Facebook filmpjes heeft gedeeld, die tegen vaccins en maatregelen pleiten.
Lees verder