Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 februari 2021

Internationale studie geeft aan dat klimaatverandering corona-uitbraak mogelijk in de hand heeft gewerkt

HLN
Internationale studie geeft aan dat klimaatverandering corona-uitbraak mogelijk in de hand heeft gewerkt
De opwarming van de aarde heeft mogelijk een rol gespeeld bij het ontstaan van SARS-CoV-2, het virus dat de Covid-19-pandemie veroorzaakte. Dat blijkt uit een internationale studie waar persbureau IPS over bericht. Klimaatverandering maakte van de Chinese provincie Yunnan een hotspot voor vleermuizen, die op hun beurt naar schatting honderd nieuwe soorten coronavirussen de regio binnenleidden.
Lees verder

Vreugde-uitbarsting van overlevende gletsjerramp verovert de wereld
Met man en macht wordt nog steeds gezocht naar overlevenden van de gletsjerramp in de Indiase Himalaya. Reddingsteams hebben tot nu toe zowat 25 mensen levend teruggevonden. Helaas zijn ook al 19 mensen omgekomen. Zeker 180 anderen worden nog vermist. De man in deze video kon gered worden. Aandoenlijke beelden van zijn bevrijding gaan momenteel de wereld rond.
Lees verder

Wall Street bereikt recordhoogte door vertrouwen in steunpakket Biden
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag opnieuw met winsten gesloten. De brede S&P 500-index op Wall Street steeg zelfs voor de zesde handelsdag op rij en kwam uit op een nieuw record. Volgens kenners is in New York momenteel sprake van de langste beursrally sinds augustus.
Lees verder

LIVE (21u). Kaapt Getafe punten weg op het veld van Real Madrid?
• La Liga • Aftrap: 21u • Alfredo Di Stefano • Eden Hazard geblesseerd bij Real Madrid
Lees verder

LIVE (18u). Wie bekert voort? Cercle Brugge of KV Oostende?
• Achtste finales Croky Cup • Aftrap: 18u • Jan Breydel • Cercle wipte OHL, KV Oostende won van Waasland-Beveren
Lees verder

LIVE (20u45). Kortrijk en Standard bikkelen om plek in kwartfinales Croky Cup
• Achtste finales Croky Cup • Aftrap: 20u45 • Guldensporenstadion • Kortrijk en Standard klopten in de vorige ronde respectievelijk Lommel en Seraing
Lees verder

Hacker probeert watervoorraad van stad in Florida te vergiftigen
Een hacker heeft geprobeerd om binnen te breken in het watersysteem van Oldsmar, een stadje in Florida, om een "gevaarlijke" hoeveelheid chemicaliën aan het water toe te voegen. Dat deelt de sheriff van Pinellas County, waar Oldsmar gelegen is, vandaag mee. Zowel lokale als federale autoriteiten onderzoeken de zaak.
Lees verder

Akkoord over procedure voor impeachmentproces tegen Trump
De Democratische en Republikeinse fractie in de Senaat hebben maandag een akkoord bereikt over de regels die van toepassing zullen zijn tijdens het tweede impeachmentproces tegen gewezen president Donald Trump. Dat heeft de Democratische fractieleider Chuck Schumer maandag meegedeeld aan Amerikaanse media.
Lees verder

VN-rapport: Noord-Korea ontwikkelde nucleaire programma's in 2020
Noord-Korea heeft gedurende 2020 zijn nucleaire en ballistische raketprogramma's in stand gehouden en verder ontwikkeld, meldden de Verenigde Naties vandaag in een vertrouwelijk rapport. Dit is in strijd met internationale sancties.
Lees verder

Onderzoek in Georgia naar poging van Trump om verkiezingsuitslag te beïnvloeden
De Republikeinse staatssecretaris van de Amerikaanse staat Georgia, Brad Raffensperger, heeft maandag een onderzoek geopend naar een poging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om de verkiezingsuitslag in die staat terug te draaien.
Lees verder

Colombia geeft miljoen Venezolanen tijdelijk beschermde status
Zowat een miljoen Venezolaanse vluchtelingen zonder geldige verblijfsdocumenten, zullen in Colombia tijdelijk een beschermde status krijgen. Dat heeft de Colombiaanse president Ivan Duque vandaag meegedeeld.
Lees verder

Schaatsen zal er niet inzitten, tot spijt van de liefhebbers: "Zo jammer, want het is zalig. Vliegen met je voetjes op de grond"
En wéér is corona de pretbederver: allicht kan er dit jaar niet geschaatst worden, wegens het verbod op samenscholingen. Jammer, vinden de fervente hobbyisten zoals Herman Struyven uit Vosselaar (80), die schaatsen omschrijft als "vliegen met je voetjes op de grond". Hij herinnert zich de tijd van wiebelen op houten latjes en zoeven achter een stoel. "Wij waren van niks bang."
Lees verder

BASF maakt kruis over nieuwe Antwerpse gascentrale
Het chemiebedrijf BASF bergt zijn plannen voor een nieuwe, grote gascentrale in Antwerpen op. Dat melden De Tijd en L'Echo vandaag. Volgens BASF is het economisch kader te onzeker.
Lees verder

Banken omzeilen "bazooka" regering met dure kredieten voor bedrijven
Om bedrijven door de coronacrisis te loodsen, heeft de overheid met de banken een "bazooka" van 50 miljard euro aan kredieten afgesproken. Maar daarvan is nog maar twee miljard euro gebruikt. Banken geven de voorkeur aan duurdere kredietformules, zo staat vandaag in De Standaard.
Lees verder

Muziekitems geveild voor zwaar getroffen concertsector: om het goede doel te steunen (of flink mee op te scheppen)
Een elektrische fiets van AC/DC, de gitaar van Paul Severs of een intiem diner in het midden van het Antwerpse Sportpaleis. Met deze en nog ruim 140 andere unieke items kunnen liefhebbers deze week op de veiling 'BidforLIVE2020' niet alleen een stukje muziekgeschiedenis in huis halen, maar meteen ook de 'backstage' van diezelfde muziekwereld steunen. De opbrengst gaat naar de zwaarst getroffen en onzichtbaarste medewerkers in de concertsector: de podiumbouwers, geluidsmannen en boekingsagenten die nu al bijna een jaar werkloos thuiszitten.
Lees verder

Dreigementen leger houden betogers in Myanmar voorlopig niet tegen
In Yangon, de grootste stad van Myanmar, komen vandaag opnieuw vele mensen op straat om te protesteren tegen de militaire staatsgreep. Nochtans had het leger er gisteren nog mee gedreigd "actie" te ondernemen wanneer de manifestaties zouden aanhouden.
Lees verder

Evenepoel kreeg groen licht, maar zal geduldig moeten zijn: "Niemand die verwacht dat hij plots als een gek gaat beginnen fietsen"
"The best news ever", kreeg Remco Evenepoel (21). Zijn schaambeenbreuk is geheeld, fietsen mag weer. "Let's goooooooooo!", heet dat in Twittertaal. 'Missie 08/05' is ingezet. "Stap voor stap" op naar de Giro. Zonder klassementsambities. Tot nader order.
Lees verder

"Eén Tesla voor u? Da's dan 1,34 bitcoin alstublieft": cryptomunt nooit meer waard dan vandaag, dankzij Elon Musk
Bitcoins zijn meer waard dan ooit. Nadat bekend raakte dat autobouwer Tesla voor 1,25 miljard euro bitcoins kocht en ze voortaan ook als betaalmiddel aanvaardt, steeg de koers naar 36.600 euro per stuk. Is dit de gamechanger voor de populaire cryptomunt of blijven het moderne tulpenbollen?
Lees verder

Experts waarschuwden politiek vorige week: "Kappers heropenen snijdt in motivatie van jongeren"
De experts stonden vorige week absoluut niet achter de heropening van de contactberoepen. Omdat de epidemie snel ongunstig kan evolueren, maar ook omdat het de motivatie van jongeren een flinke knauw kan geven. Bovendien moeten mensen dringend meer telewerken - bedrijven staan op de derde plaats waar besmettingshaarden het meest voorkomen.
Lees verder

AUSTRALIAN OPEN. Elise Mertens verslaat Leylah Fernandez: "Niet mijn beste match"
Na een bewolkte eerste dag van de Australian Open was de zon van de partij op Melbourne Park vandaag. Elise Mertens (WTA 16) maakte licht werk (6-1, 6-3) van de beloftevolle tiener, Leylah Fernandez (WTA 86). "Dit was niet mijn beste match maar ik ben blij met de manier waarop ik me erdoor heb geknokt", zei Mertens die nu de Chinese Lin Zhu (WTA 94) ontmoet.
Lees verder