Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 februari 2021

Horeca telt af naar 1 jaar lockdown met scheurkalender: 25 tips over "hoe veilig openen wél kan"

HLN
Horeca telt af naar 1 jaar lockdown met scheurkalender: 25 tips over "hoe veilig openen wél kan"
Enkele Antwerpse horecaondernemers zijn vandaag gestart met een originele aftelactie naar 1 jaar lockdown. Dat melden ondernemers Wim Van der Borght, eigenaar van een twintigtal zaken, en David Claeys, mede-initiatiefnemer van Horeca Next in een persbericht. Met een scheurkalender van 25 blaadjes willen ze de regeringen en parlementen 25 constructieve tips geven over "hoe horecazaken wél kunnen openen, met respect voor de volksgezondheid".
Lees verder

"Hij keek zo uit naar zijn eerste kleindochter": Kjell (29) verliest vader nadat die zijn hondje wilde redden uit de regenput, maar zelf verdronk
"Mijn vriendin is 39 weken zwanger. Een oud leven verdwijnt en maakt plaats voor een nieuw." Harde woorden van Kjell Beeckaert (29) uit Moorslede, die dinsdag zijn vader Marcel verloor. De 76-jarige man verdronk toen hij zijn hondje uit de regenput wilde redden, maar er zelf inviel.
Lees verder

Voortaan conflictbeheersing in alle Belgische gevangenissen
Een deel van de 125 miljoen euro die dit jaar extra wordt geïnvesteerd in Justitie, gaat naar conflictbeheersing in de gevangenissen. Dat kondigt Justitieminister Vincent Van Quickenborne aan. Eerder op de dag raakten vijf penitentiaire beambten gewond bij een incident in Merksplas.
Lees verder

Britse prins Philip (99) opgenomen in het ziekenhuis
De echtgenoot van koningin Elizabeth, prins Philip, is dinsdagavond opgenomen in het ziekenhuis. Dat maakte het Britse koninklijk huis woensdag bekend. De 99-jarige hertog van Edinburgh werd die avond onwel.
Lees verder

Engie bouwt hoogste windturbine van het land in Gentse haven
Energieproducent Engie en recyclagebedrijf Renewi hebben een vergunning verkregen voor de bouw van een windturbine van 242 meter hoog. De turbine komt in de haven van Gent en zal de grootste van ons land worden. Tegen 2023 moet het project klaar zijn.
Lees verder

11 gendergerelateerde termen die je moet kennen
Anno 2021 weten we maar al te goed dat gender een spectrum is. Hoe iemand zich voelt, valt niet per se zwart-wit te definiëren als man of vrouw. En zelfs als jij je helemaal oké voelt met je geboortegeslacht, is het belangrijk om de juiste gendergerelateerde woorden en hun betekenis te kennen. Dit zijn de 11 belangrijkste termen rond gender en alles wat ermee te maken heeft.
Lees verder

Aantal besmette leerlingen en leerkrachten daalt: "Rust is teruggekeerd in scholen"
De eerste twee weken van februari is het aantal vastgestelde coronabesmettingen bij leerlingen en personeel in het onderwijs gedaald in vergelijking met de weken daarvoor. Dat blijkt uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's). Het onderwijs volgt zo opnieuw de tendens van de brede samenleving, klinkt het, maar ook de afkoelingsweek in het secundair onderwijs laat zich voelen.
Lees verder

Oeps, foutje: Citigroup krijgt overgeschreven 415 miljoen euro niet terug
"Een van de grootste blunders uit de Amerikaanse bankgeschiedenis." Zo noemt CNN de foute overschrijving van 900 miljoen dollar (748 miljoen euro) die Citibank uitvoerde. Heel wat miljoenen keerden intussen terug op de rekening. Een rechter in New York wees echter de claim van de grootbank af om ook de resterende 415 miljoen euro te recupereren.
Lees verder

Veertiger begint seksuele relatie met dochter (13) van vriend: het kost hem 2 jaar cel
De 47-jarige K.H. uit Hoogstraten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De helft daarvan is voorwaardelijk. De man had een seksuele relatie met de dochter van een bevriende collega. Het meisje was amper 13 jaar toen de seksuele relatie begon.
Lees verder

Voor altijd veilig: op deze harde schijven bewaar je wat nu op dvd staat
Heb je thuis tientallen dvd's liggen waarop je foto's en video's hebt staan? Misschien wordt het tijd om die te vervangen door een harde schijf. Onze techredacteur legt uit waar je begint en welke harde schijven geschikt zijn.
Lees verder

Zelf brood bakken? Met het advies en de recepten van onze topbakker kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is dé ideale manier om je kinderen bezig te houden tijdens de krokusvakantie als de zon het laat afweten. Maar wie het écht goed wil aanpakken, laat die de dure broodbakmachines voor wat ze zijn. Een handgemaakt brood is zoveel lekkerder en gezonder. Met de negen tips van topbakker Toon De Klerck lukt het iedereen. En hij geeft ook drie heerlijke recepten waar je thuis zelf mee aan de slag kan.
Lees verder

Gabriel Ríos draagt nieuwe plaat op aan demente vader: "De situatie kan nog jaren aanslepen, maar eigenlijk is hij al weg"
We zijn intussen zeven jaar na zijn monsterhit 'Gold', en dat was ook zijn laatste album. Maar vandaag is Gabriel Ríos (42) terug. De dementie van zijn papa deed hem diep graven in zijn jeugd, met als resultaat: 'Flore', een eerste latinplaat. Geen happy zomerdansjes à la Daddy Yankee, maar donkere en diepe nummers. Over een man met verdriet, die toe is aan gemoedsrust en ver weg staat van het 'latino hunk'-imago' van weleer. "Ik ben me bewust van hoe ik eruit zie, maar ik trek het mij niet meer aan als mensen om die reden naar me komen kijken."
Lees verder

Vrachtwagenbestuurder overleden bij ongeval op A12
Op de A12 richting Nederland is woensdagnamiddag een verkeersongeval met twee vrachtwagens gebeurd. Een van de bestuurders is overleden aan zijn verwondingen.
Lees verder

iOS 14.5 heeft meer dan 200 nieuwe emoji's: dit zijn enkele van de meest opvallende
De nieuwe versie van iOS - het besturingssysteem van de iPhone en iPod touch - zal meer dan 200 nieuwe emoji's tellen. Het gaat vooral om nieuwe combinaties van koppeltjes. Maar er zijn ook nieuwe smileys en enkele emoji's kregen een heel nieuw uitzicht.
Lees verder

Gerrard mist vijf gestrafte spelers tegen Antwerp: "Voel me in de steek gelaten"
Vijf spelers van het Schotse Rangers zijn een dag voor het Europa League-duel met Antwerp uit de selectie gezet omwille van het overtreden van de coronaregels. De vijf spelers ontvangen ook een boete van hun club. Coach Steven Gerrard is uiteraard niet opgezet met hun gedrag. "Ik zal met ieder van hen een hartig woordje spreken."
Lees verder

Football Talk. Rode Duivels behouden leidersplaats op eerste FIFA-ranking van 2021 - Kaboré 3 à 4 weken out
Antwerp-coach Frank Vercauteren kan donderdag in de heenwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League, in het eigen Bosuilstadion tegen het Schotse Rangers, ook niet rekenen op verdediger Dylan Batubinsika. De Fransman kampt met een enkelblessure en trainde woensdag tijdens de laatste training voor het duel niet mee. Hij behoort ook niet tot de wedstrijdselectie.
Lees verder

IKEA bedolven onder klachten: "Erg jammer dat we niet de juiste service kunnen bieden"
De coronacrisis heeft het de Zweedse meubelgigant IKEA niet makkelijk gemaakt: het bedrijf moet afrekenen met een hele resem aan klachten omdat online bestellingen verkeerd of helemaal niet worden geleverd. Tot overmaat van ramp lijkt de klantendienst vaak onbereikbaar. "De inspecteur" op Radio 2 kreeg wél iemand bij IKEA te pakken.
Lees verder

Europa bestelt tot 600 miljoen extra vaccins bij Pfizer-BioNTech en Moderna
De Europese Commissie heeft nieuwe contracten gesloten met Pfizer-BioNTech en Moderna voor de aankoop van tot 600 miljoen bijkomende doses van hun coronavaccins. Dat heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt.
Lees verder

Kind (7) sterft nadat iglo instort in Zwitserland
In Zwitserland is een zevenjarige jongen omgekomen toen de iglo waarin hij zat instortte. Dat meldt de politie. De jongen had de sneeuwhut samen met zijn vader gebouwd in Tarasp, in het kanton Graubünden.
Lees verder

Minister Verlinden pleit voor staatshervorming naar '2+2-model'
Minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor een staatshervorming volgens een '2+2-model'. Dat zei ze woensdag tijdens een gastcollege een de UGent. In zo'n model zou België bestaan uit een federale staat met een Vlaamse en Waalse deelstaat, aangevuld met de deelgebieden Brussel en Ostbelgien.
Lees verder