Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 16 februari 2021

Honderden arrestaties in Turkije wegens vermeende banden met PKK

HLN
Honderden arrestaties in Turkije wegens vermeende banden met PKK
Na de dood van dertien ontvoerde landgenoten in Noord-Irak zijn in Turkije meer dan 700 mensen gearresteerd. De arrestanten worden ervan beschuldigd banden te hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Onder de arrestanten bevinden zich hooggeplaatste leden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.
Lees verder

Vicepresident Harris telefoneert met Franse president Macron
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft tijdens een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron gesproken over onder meer de coronapandemie en klimaatverandering. Ook heeft Harris toegezegd "de trans-Atlantische alliantie nieuw leven in te blazen".
Lees verder

Tsjaad stuurt 1.200 soldaten naar grenszone met Mali, Niger en Burkina Faso
Tsjaad stuurt 1.200 soldaten naar de zogenaamde 'driegrenzenzone' tussen Mali, Burkina Faso en Niger om er de jihadisten te bestrijden. Dat heeft de Tsjadische president Idriss Déby gisteravond aangekondigd in de marge van de G5 Sahel-top.
Lees verder

LIVE. "Versoepelingen voor rusthuizen op komst"
De GEMS legt de laatste hand aan een advies voor versoepelingen voor de woonzorgcentra. Concreet zou er versoepeld kunnen worden in woonzorgcentra waar 90 procent van de bewoners gevaccineerd is, en 70 procent van het zorgpersoneel. De versoepeling zou zich vooral toespitsen op de bezoekregeling en activiteiten binnen het woon-zorgcentrum. Morgen komt de taskforce Zorg samen om voor Vlaanderen de evaluatie van het voorstel te maken. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Luchtvaartmaatschappijen werken samen met Unicef voor wereldwijd transport van vaccins
De Europese Commissie start vandaag het nieuwe programma 'Hera incubator' op, dat de mutaties van het coronavirus moet bestuderen. Unicef heeft vandaag dan weer het Humanitarian Air Cargo Initiative gelanceerd, dat moet instaan voor de levering en verspreiding van vaccins tegen Covid-19, medicijnen en medische apparatuur in 145 landen.
Lees verder

Nederlander (74) in Nigeria overleden na gewelddadige beroving
Een Nederlandse man die al jaren in Nigeria woonde, is vorige week door drie mannen beroofd en mishandeld met een mes. De man is in de nacht van zaterdag op zondag aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt zijn Nigeriaanse partner aan De Telegraaf. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het voorval aan de krant bevestigd.
Lees verder

Ardern bekritiseert Australië nadat het eenzijdig burgerschap opzegt van in Turkije opgepakte vrouw
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern verwijt Australië dat het zijn verantwoordelijk ontloopt door "eenzijdig" het burgerschap op te zeggen van een vrouw die in Turkije is gearresteerd vanwege vermeende banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De 26-jarige vrouw woonde bijna haar hele leven lang in Australië, maar heeft ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit.
Lees verder

Lidl wil 23 nieuwe filialen openen: hoe de supermarkt uitgroeide van sobere discounter tot hip warenhuis
Supermarktketen Lidl wil voor eind februari 2022 23 nieuwe winkels openen in ons land. Goed voor 500 extra banen. De facelift van de hard discounter van destijds tot een volwaardige supermarkt die influencers inschakelt en de koers sponsort, is opvallend. "Lidl heeft de geloofwaardigheid gewonnen die het vroeger veel minder had", klinkt het.
Lees verder

Onafhankelijk zijn, was het plan... maar Covid-19 maakte er ballingschap van
Harry (36) en Meghan (39) verwachten nieuw leven, maar hoe zou het eigenlijk met hun eigen leven zijn? In Californië, waar zij door de pandemie nog meer geïsoleerd van de Britse royals zitten dan ze ooit hadden gewild? Hun commerciële plannen draaiden anders uit, zo blijkt, en intussen mort de Britse pers nog na: zelfs baby nummer 2 zorgde gisteren voor giftig commentaar. Portret van de grote sprong.
Lees verder

"Ze hebben na vrijlating uren gehuild": 14-jarigen na lockdownfeestje opgesloten in kleine, vuile cellen
Zeven jongens en meisjes van 14 jaar hebben zondag urenlang opgesloten gezeten in het Antwerpse justitiepaleis omdat ze de coronaregels hadden overtreden. Ze moesten er zonder eten of drinken in de kleine, vuile doorgangscellen wachten op hun ondervraging door de jeugdrechter. Hun ouders reageren verontwaardigd: "Dit land dreigt door corona een politiestaat te worden."
Lees verder

Waarom Tom Van Grieken nu al rekening houdt met veroordeling Van Langenhove: "Interne oorlog bij Vlaams Belang is laatste wat hij wil"
Er mag hem dan wel een proces-verbaal boven het hoofd hangen, ondoordacht was de pepperspray-vertoning van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de VTM-studio allesbehalve. "Hij bouwt nu al een discours op om Van Langenhove in de partij te houden, ook als hij veroordeeld wordt", meent politicoloog Carl Devos.
Lees verder

ONZE OPINIE. Waarom de discussie over partijfinanciering altijd strandt: eigen partij eerst
Het is bijzonder moeilijk om in je eigen vel te snijden. Vraag maar aan onze politici. Al jaren woedt de discussie over een te gulle partijfinanciering. Al jaren is er consensus: het kan met minder. En al jaren beweegt niemand. Het geld dat Open Vld veil had voor Sihame El Kaouakibi zwengelt de discussie weer aan. Maar het debat in 'De Zevende Dag' toonde meteen waarom die discussie altijd strandt: eigen partij eerst.
Lees verder

Moeder van verongelukte Louhan (8) en Leyla (4) reageert: "Hij had die andere chauffeur nooit mogen volgen"
Sabrina kan het nog altijd niet vatten wat er zaterdagmiddag gebeurd is. Haar man A.V. (38) ging samen met haar twee kinderen in Dottenijs, deelgemeente van Moeskroen, boodschappen doen. Het was de laatste keer dat ze haar kinderen levend zag. Een banale botsing mondde uit in een achtervolging die dodelijk afliep. Haar twee kinderen, Louhan (8) en Leyla (4), kwamen om bij het ongeval. "Hij had die andere chauffeur nooit mogen volgen", zegt Sabrina. Een 17-jarige jongeman uit Tourcoing zou intussen verklaard hebben dat hij het ongeval veroorzaakte.
Lees verder

Wouter De Vriendt en zijn vriend Kristof Calvo: "Kristof verliest in zijn gedrevenheid soms mensen onderweg"
Kristof Calvo zet een stapje achteruit in de Kamer en laat de leiding van de Vlaamse groenen voortaan over aan zijn vriend - "ja, dat bestaat in de politiek" - Wouter De Vriendt. Die moet de partij opnieuw uit de verf laten komen, nu ze niet langer aan de zijlijn staat. "Maar wij zetten niet in op showpolitici."
Lees verder

Te weinig camera's, verouderde technologie of slechte communicatie: ook videorefs zélf klagen over de VAR
De videoref zorgt voor frustratie bij de profclubs, maar soms is de VAR onterecht de pispaal. Binnen de videorefs klinkt ook onvrede, over pover camerawerk of mindere beeldkwaliteit en miscommunicatie. Zorgt het VAR Replay Centre – in opbouw in Tubize – volgend seizoen voor beterschap?
Lees verder

Huurprijzen vorig jaar met 2,3 procent gestegen
De huurprijzen van woningen in Vlaanderen en Brussel zijn in 2020 met maar 2,3 procent gestegen. Dat is de helft minder dan de koopprijzen. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van de Immobiliën Beroepen (CIB) waarover De Tijd vandaag bericht.
Lees verder

Elise Mertens plaatst zich in Melbourne voor halve finales dubbelspel
Elise Mertens heeft zich dinsdag aan de zijde van de Wit-Russin Aryna Sabalenka geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
Lees verder

Winterprik maakt olie nóg duurder: prijs op hoogste peil in ruim een jaar
Wie moet tanken of zijn stookolievoorraad moet aanvullen, voelt het in zijn portefeuille. De olieprijzen zitten al een tijdje stevig in de lift wegens de duurdere ruwe olie. Door de winterprik bereikte de prijs van die grondstof voor tal van brandstoffen gisteren nog haar hoogste peil sinds meer dan een jaar.
Lees verder

Politie Los Angeles onderzoekt schokkende 'Valentijnskaart' die onder korps circuleert
In Los Angeles is met afschuw gereageerd op een Valentijnskaart die onder het plaatselijke politiekorps circuleert. Op de kaart staat een afbeelding van George Floyd met de woorden: 'You take my breath away'('je beneemt mij de adem'). Ook de familie van Floyd heeft geschokt gereageerd.
Lees verder

Lidewij Nuitten gaat op zoek naar jeugdliefde in ontwapenende docureeks
Reporter Lidewij Nuitten (28) vraagt zich in de driedelige docureeks 'Waar is Mark?' af wat er geworden is van haar jeugdliefde die ze begin jaren 2000 leerde kennen. Met de camera op de schouder trekt ze op onderzoek.
Lees verder