Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 februari 2021

Hoe groot is de impact van coronamaatregelen eigenlijk écht? Veel studies blijken te rammelen

HLN
Hoe groot is de impact van coronamaatregelen eigenlijk écht? Veel studies blijken te rammelen
Is het de sluiting van de cafés en restaurants die de coronacurve het hardst deed zakken? Of lag het aan de avondklok? En waar kunnen we versoepelen zonder al te veel risico? Het zijn vragen die onze maatschappij verdelen. Onderzoekers hielden voor het eerst alle studies over de impact van het coronabeleid tegen het licht en kwamen tot een opzienbarende conclusie. Eentje die het debat over de zin en onzin van bepaalde maatregelen nog lastiger maakt.
Lees verder

Het wordt volop lente dit weekend: kwik kan volgende week zelfs stijgen tot 20 graden (!)
Enkele dagen geleden draaiden we nog rondjes op het ijs, maar komend weekend is al lente wat de klok slaat. Onze weerman Martijn Peters voorspelt voor zaterdag en zondag een stralende zon en temperaturen tot 15 graden en mogelijk nog een beetje meer. Volgende week gaan we op dat elan verder en zit er plaatselijk zelfs 20 graden (!) in.
Lees verder

COLUMN. Goedele: "Emotioneel ben ik een vergiet, langs alle kanten springen de tranen eruit"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en op- staan. Dat proces beschrijft ze elke twee weken in 'Het Laatste Nieuws'. Dit keer vertelt ze over de belangrijke scan die ze onderging en die uitzaaiingen moet uitsluiten. "De PET-scan is goed. Op één klein plekje na..."
Lees verder

'The Voice'-presentator Sean Dhondt doorbreekt stilzwijgen na Eveline-heisa: "Ik ben blij dat 2020 voorbij is"
Het werd een eenzame verjaardag en valentijn voor Sean Dhondt (37). Voor het eerst in elf jaar bracht hij die door zonder zijn vrouw Allison Scott (30). Volgens de co-host van 'The Voice' had dat weinig te maken met de heisa rond de gelekte naaktfoto's, al hoopt hij de zaak-Eveline snel achter zich te kunnen laten. "Ik ben blij dat 2020 voorbij is", klinkt het na vijf maanden stilzwijgen.
Lees verder

Ruim vijfde minder doden en gewonden op onze wegen (met dank aan coronamaatregelen)
Het aantal doden op onze wegen is vorig jaar met 22 procent gedaald ten opzichte van 2019. Er vielen nog 484 dodelijke slachtoffers of 134 minder dan het jaar voordien. Het aantal gewonden ging met 23 procent omlaag tot 36.266. In absolute cijfers waren er maar liefst 10.000 minder. De oorzaak: de coronamaatregelen, die een grote invloed hadden op onze verplaatsingen.
Lees verder

Wallonië spoort 'ziekte van baby Pia' al op, Vlaanderen blijft talmen
Wallonië en Brussel doen het definitief wel, Vlaanderen nog steeds niet: de zeldzame maar loodzware spierziekte SMA - beter bekend als 'de ziekte van baby Pia' - opsporen via de hielprik. 'Ik kan niet begrijpen waarom het zo lang duurt. Dit is enorm frustrerend', zegt Ellen De Meyer, Pia's moeder, vandaag in De Morgen.
Lees verder

Kürt Rogiers viert 25 jaar als VTM-schermgezicht: zijn carrière in de meest memorabele momenten
Reden om te vieren aan de Medialaan. Kürt Rogiers (49), een van VTM's trouwste soldaten, is dit weekend 25 jaar onafgebroken schermgezicht. Wij blikken terug op zijn carrière, langs 'Wittekerke', 'Costa!', 'Familie' en 'LEGO Masters'. Een indrukwekkend palmares dat hij te danken heeft aan zijn talent en zijn looks, maar ook aan zijn onberispelijke imago.
Lees verder

OVERZICHT. Opnieuw 120 ziekenhuisopnames en meer dan 1.800 besmettingen per dag
De afgelopen zeven dagen werden er opnieuw gemiddeld 120,3 ziekenhuisopnames per dag gemeld. Dat is wel nog een erg lichte daling met 4 procent in vergelijking met een week geleden, maar sinds maandag meldde Sciensano telkens een gemiddelde van net iets minder dan 120. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt eveneens nog wel lager dan een week geleden, maar ook hier is de daling gestopt.
Lees verder

Twee vrouwen verkleden zich als bejaarden om coronaprik te krijgen
Twee vrouwen in de Amerikaanse staat Florida hebben zich verkleed als bejaarden in een poging een tweede coronaprik te krijgen, schrijft ABC News. Het tweetal meldde zich bij een priklocatie in Orange County en had zich vermomd met mutsen, handschoenen en een bril. "Ik weet niet hoe ze er de er eerste keer mee zijn weggekomen", zei Raul Pino, een lokale gezondheidsfunctionaris.
Lees verder

Zorgt corona-uitbraak bij Club voor nog meer druk bij kalendermanager? "Ik panikeer niet zo snel, hoor"
En toen kwam Mats Rits er nog bij. Bovenop coach Philippe Clement, Noa Lang, Hans Vanaken, Matej Mitrovic en Stefano Denswil nog een extra coronageval bij Club Brugge. Vandaag volgt een nieuwe testronde, bij zeven positieve gevallen kan Club de wedstrijd van maandag tegen OHL betwisten.
Lees verder

Linde Merckpoel neemt extra 'moedertjesverlof' en blijft maand langer thuis
Linde Merckpoel (36) gaat nog niet meteen weer aan de slag. Via Instagram laat het VRT-gezicht weten dat ze een nog maand langer thuis zal blijven om voor haar dochtertje Cleo te zorgen, die in december 2020 werd geboren.
Lees verder

Macron wil dat rijke landen 3-5 procent vaccins aan Afrika geven
De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
Lees verder

Serena Williams, de vrouwelijke Cristiano Ronaldo: één en al ontgoocheling na gemiste kans op 24ste Grand Slam
Wenend wandelde Serena Williams (39) woensdagnacht weg uit haar persconferentie nadat ze een uurtje eerder haar droom op een 24ste grandslamtitel aan diggelen zag geschoten door Naomi Osaka. Na de partij nam Williams opvallend veel tijd nam om afscheid te nemen van de Rod Laver Arena. "Als ik ooit vaarwel ga zeggen, dan zou ik het niemand vertellen."
Lees verder

Niels Destadsbader verklapt geheimpje in 'The Voice': "Max Colombie kwam ooit voor ons auditie doen"
Wie weet was het ooit wel 'Colombie en Destadsbader' geweest, want in de derde aflevering van 'The Voice' doet Niels wel een heel verrassende onthulling vanavond. Zo kwam Max Colombie van 'Oscar And The Wolf' ooit auditie doen bij hem. "Maar volgens ons was hij het toch niet helemaal."
Lees verder

REACTIES. Vercauteren: "Eigenaardige match, er zat zoveel meer in" - Gerrard: "Het kan nog voor Antwerp"
Frank Vercauteren toonde zich na afloop van de 3-4 nederlaag van Antwerp tegen de Rangers teleurgesteld. De Antwerp-coach had geen spektakelwedstrijd verwacht en zag vooral in verdedigend opzicht veel individuele en collectieve fouten bij zijn team. "Het was een eigenaardige wedstrijd. We verliezen hier niet van een team dat veel beter is dan ons", liet hij optekenen.
Lees verder

Hoe Kerim Mrabti (KVM) een droom is om mee samen te werken: "Mindset als 'golden ticket'"
Kerim Mrabti (26) blijft verbazen. Niet zozeer met zijn statistieken of flitsende bewegingen, wél met zijn torenhoge inzet. Aan (voetbal)intelligentie ook geen gebrek. "Na zijn eerste dag zei hij al 'Bedankt en tot morgen!' in het Nederlands."
Lees verder

Lindsay, Sasha en Lisa del Bo brengen samen single over de liefde uit: "Elkaar vertrouwen en vrijheid geven is het belangrijkste"
Drie dames van het Vlaamse levenslied hebben samen een single en videoclip opgenomen die wat meer vreugde moeten brengen in deze coronatijden. Sasha (42), Lindsay (42) en Lisa del Bo (59) willen met 'Dat is liefde' de Ultratop veroveren.
Lees verder

Afscheid in stijl: Elise Mertens en Aryna Sabalenka pakken op Australian Open tweede grandslamtitel in dubbelspel
Elise Mertens heeft haar tweede grandslamtitel in het dubbelspel beet. Onze landgenote won aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka de finale van het vrouwendubbelspel op de Australian Open Open. Na een tweesetter namen ze de maat van de Tsjechische tandem Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova: 6-2 en 6-3.
Lees verder

Vincent Banic over de intieme scènes van Bab Buelens: "Ik stap naar de keuken als ze iemand kust op tv"
Als je partner ook een acteur is, is het niet altijd even gemakkelijk om te kijken naar zijn of haar intieme scènes. Zo getuigen Vincent Banic, Bab Buelens, An Miller en Filip Peeters in 'Da's liefde!'. "Dat is niet zo leuk eigenlijk", geeft Vincent Banic toe. "Al is het de eerste keer dat ik dat heb. Ik dacht altijd: 'Het is mijn job en dat hoort erbij.' Maar nu ik dat ook zelf met iemand moet doen en ik zie het Bab met iemand anders doen, is dat toch vreemd."
Lees verder

Beyoncé helpt haar noodlijdende 'home state' Texas: "Ik bid voor alle slachtoffers"
Beyoncé (39) is niet vergeten waar ze vandaan komt en dat laat ze zien door een helpende hand te bieden aan de Amerikaanse staat Texas, waar ze geboren en getogen is. De zuidelijke staat ligt al dagen plat vanwege de noodtoestand die is afgekondigd vanwege winterstormen. Dat meldt Entertainment Tonight.
Lees verder