Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 22 februari 2021

‘Gezellig druk’ in Antwerpen, maar ook tientallen corona-pv’s

'Gezellig druk' in Antwerpen, maar ook tientallen corona-pv's

De Antwerpenaar had nood aan buitenlucht, zoveel is zaterdag duidelijk geworden. Het was druk in de binnenstad, op sommige plekken té druk. Al bleven grote incidenten volgens de politie uit, toch moest op enkele plaatsen worden ingegrepen.

Lees verder

Israël versoepelt met speciale pas voor gevaccineerden

Israël verlicht zondag de coronabeperkingen. Inwoners die zijn gevaccineerd of hersteld van de ziekte kunnen weer naar sportscholen, hotels, theaters en sportevenementen.

Lees verder

NMBS activeert opnieuw drukteplan: 'Veel volk in grote stations'

Ook zondagochtend is het best druk in de grote stations in Vlaanderen. Onder meer in Gent, Brugge, Brussel-Zuid en Leuven is het drukteplan opnieuw geactiveerd, meldt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Lees verder

Timelapse toont afbraak brug op E34

Dit weekend is de E34 afgesloten ter hoogte van het complex Waaslandhaven-Oost. Daar vinden grote werkzaamheden plaats. De oude brug boven de snelweg wordt er afgebroken. Dat leverde deze mooie beelden op.

Lees verder

Fietsster overleden na aanrijding door auto in Vorst

In de Brusselse gemeente Vorst heeft zich zaterdagavond een dodelijk ongeval voorgedaan met een 30-jarige fietsster. Bij het oversteken van de Albertlaan werd de vrouw gegrepen door een auto, mogelijk doordat een tram het zicht van de 21-jarige bestuurder hinderde. Dat wordt door de politiezone Brussel-Zuid bevestigd. De fietsster overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Lees verder

Novak Djokovic wint voor de 9e keer Australian Open

Novak Djokovic wint voor de 9e keer Australian Open en pakt 18e grandslamtitel, na 7-5, 6-2, 6-2 zege in finale tegen Daniil Medvedev.

Lees verder

Zes dichtbundels maken kans op Herman de Coninckprijs 2021

De literaire organisatie Behoud de Begeerte heeft zondag de zes nominaties bekendgemaakt voor de Herman de Coninckprijs, een trofee voor de beste dichtbundel van het voorbije jaar. Kreek Daey Ouwens, K. Michel, Alfred Schaffer, Maud Vanhauwaert, Anne Vegter en Wout Waanders zijn de kanshebbers om de prijs in de wacht te slepen. Vorig jaar was Eva Gerlach de eindlaureate.

Lees verder

Rusland meldt eerste besmettingen met H5N8-variant van vogelgriep bij mensen

Hoewel het virus zich voorlopig niet van mens op mens verspreidde, meldt Rusland de eerste gevallen van menselijke besmettingen van de H5N8-variant van het vogelgriepvirus.

Lees verder

Finnen lopen op sokken door sneeuw: 'Het is een goede voetmassage'

Enkele sportieve Finnen hebben een waardig alternatief gevonden om fit te blijven tijdens de coronapandemie: joggen door een dikke laag sneeuw op wollen sokken. 'Je voelt je vrij en wordt er gelukkig van', aldus een van de lopers.

Lees verder

Antwerpen ontwaakt als vuilnisbelt na eerste lentedag

Door het eerste lenteweer was het zaterdag druk in Antwerpen. En zondagmorgen waren de restanten daarvan nog merkbaar, want op veel plekken in de stad is een berg afval achtergelaten. De dienst afvalophaling van de stad was zaterdagavond al in de weer om de afvalberg op te ruimen, maar ook zondag hadden ze nog de handen vol.

Lees verder

Brokstukken van ontplofte vliegtuigmotor vallen neer in Amerikaanse stad: 'Een wonder dat er geen doden vielen'

In Broomfield in de Amerikaanse staat Colorado zijn brokstukken van een vliegtuigmotor uit de lucht gevallen. Er werden op verschillende plaatsen in de stad restanten gevonden. Het vliegtuig kreeg problemen aan een van de motoren tijdens de vlucht, wat een explosie veroorzaakt zou hebben. Het toestel kon veilig terugkeren naar de luchthaven van Denver om een noodlanding uit te voeren. 'Het is een wonder dat er geen doden vielen', aldus de lokale politie.

Lees verder

Makers 'Framing Britney Spears' sluiten vervolg niet uit

Omdat de reacties op Framing Britney Spears zo overweldigend waren, azen de makers van de documentaire op een vervolg.

Lees verder

Kimye kraakt

Na zeven jaar huwelijk en vier kinderen vraagt realityster Kim Kardashian de scheiding aan van haar echtgenoot, rapper Kanye West. Hun split betekent het einde van het belangrijkste celebrity-powerkoppel van het afgelopen decennium.

Lees verder

Overlijden Graaf Leopold Lippens: Knokke-Heist kondigt rouwperiode af van een week

Naar aanleiding van het overlijden van burgemeester Graaf Leopold Lippens heeft het schepencollege van Knokke-Heist een rouwperiode afgekondigd tot en met zaterdag 27 februari om 12 uur. Tot dan blijven alle vlaggen in de gemeente halfstok hangen. Ook wordt op vrijdag een minuut stilte gehouden op diverse locaties in de gemeente.

Lees verder

James Franco bereikt minnelijke schikking in zaak over seksueel wangedrag

De vrouwen die acteur James Franco van seksueel wangedrag beschuldigden, zijn akkoord gegaan met een minnelijke schikking. Hoeveel geld ze krijgen is onduidelijk.

Lees verder

Drie jongeren verliezen rijbewijs na straatrace in Ramskapelle

De politie heeft zaterdagavond enkele jongeren gevat tijdens een straatrace in Ramskapelle. De drie bestuurders raakten onmiddellijk hun rijbewijs kwijt voor 15 dagen.

Lees verder

Van kwaad naar erger: KV Kortrijk wint simpel op het veld van Anderlecht

RSC Anderlecht heeft zondag op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League dure punten laten liggen tegen KV Kortrijk. De West-Vlamingen wonnen in het Astridpark met 0-2.

Lees verder

Frank Vandenbroucke: 'Pas over drie weken duidelijkheid over versoepeling'

Terwijl Frank Vandenbroucke (SP.A) nog wat op de rem gaat staan, pleitten de liberalen voorzichtig om de striktste 'beperkingen van onze vrijheden' – zoals de avondklok – stilaan op te heffen.

Lees verder

Mathieu van der Poel haalt al meteen uit: 'Met crossvorm in de woestijn'

De eerste etappe van de UAE Tour zorgde al meteen voor sensatie. Onder invloed van de wind ontstond een kopgroep van 26 met daarbij de onvermijdelijke Mathieu van der Poel. Tegen zijn eindschot bleek niemand opgewassen. Wat een entrée voor Alpecin-Fenix op het hoogste niveau.

Lees verder

Vorige week nog sneeuw, nu een warmterecord: warmste 21 februari ooit

Met 15,4 graden is het temperatuurdagrecord voor 21 februari zondagmiddag zoals verwacht gesneuveld.

Lees verder

Onbekenden bedreigen buren van Bart De Wever

Twee onbekende mannen hebben zondagochtend de buren van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bedreigd. Ze zouden zich vergist hebben van huis.

Lees verder

South Park maakt Corona-special

Omdat humor nu onontbeerlijk is, beloven de makers van South Park eerder aan hun seizoen te beginnen… met een tweede Corona-special.

Lees verder

Zulte Waregem wint met 3-2 van Standard en staat op drie punten van Play-off 1

Een sterk Zulte Waregem heeft een uitstekende zaak gedaan in de strijd om een plek in de top acht. Het maakte tegen Standard tot twee keer een achterstand ongedaan en won uiteindelijk met 3-2. Standard blijft zo achter met 3 op 15 en doet zo opnieuw een slechte zaak in de strijd om Play-Off 1.

Lees verder

Naomi Osaka biedt antwoord op nivellering vrouwentennis

De Japanse Naomi Osaka (23), winnares van de Australian Open, oogt bescheiden. Maar daarachter schuilt een sterke persoonlijkheid, met groeiende maatschappelijke betrokkenheid.

Lees verder

Parket onderzoekt verdacht overlijden 18-jarige vrouw in Gent

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt het verdacht overlijden van een 18-jarige vrouw in Gent. De vriend van het meisje heeft de politie geïnformeerd.

Lees verder

Alweer doden bij protest tegen junta in Myanmar

Dit weekend vielen opnieuw twee doden bij de protestbeweging in Myanmar. Maandag volgt een nationale ­staking. Ook lokale bedrijven voelen zich erg ongemakkelijk.

Lees verder

Roeselare wint zesde Beker van België en wordt zo mederecordhouder

Roeselare heeft zondagnamiddag in de Lotto Arena in Merksem voor het zesde jaar op rij de Beker van België in het volleybal bij de mannen gewonnen. In de finale tegen eeuwige rivaal Maaseik haalden ze het met 3-1: 25-21, 25-23, 19-25 en 25-19.

Lees verder

Beerschot duwt Genk nog wat dieper in crisis

Beerschot heeft zondagavond op de 27e speeldag in de Jupiler Pro League met 1-2 (rust: 0-0) gewonnen op bezoek bij Racing Genk, dat met een nul op negen op de tabellen stevig in crisis zit. De stoel van coach John van den Brom wankelt steeds meer in de Luminus Arena.

Lees verder

Bart De Wever over feestvierders: 'Niet de manier om heropening horeca te bereiken'

In Antwerpen werd er volop genoten van het eerste lenteweekend. Op de meeste plekken verliep dat goed, maar op sommige plaatsen werd het bij momenten te druk. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) roept op het gezond verstand te gebruiken.

Lees verder

Na pandoering tegen Nederland verliezen Red Flames nu ook van Duitsland

De Red Flames hebben zondagavond in het Tivolistadion in Aken een oefeninterland tegen Duitsland met 2-0 (rust: 1-0) verloren van Duitsland.

Lees verder

Blind getrouwd: wie fotografeert de trouwende huwelijksfotograaf?

'Ik ben ook blind getrouwd, en ik hou het al 38 jaar vol', zei de moeder van ene Dennis tegen haar zoon, toen die haar vertelde dat hij was geselecteerd voor Blind getrouwd. De mama van Dennis is blind, moet u weten, dus zij mocht dat zeggen. Het was best grappig, maar we vroegen ons weer af: is dat grapje nu spontaan in haar komen opwellen, of heeft iemand achter de camera gesuggereerd dat te zeggen?

Lees verder

Zij aan zij met Franse identitairen, ondanks corona

Mee betogen voor Génération Identitaire in Parijs ziet Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden als een 'zeer essentiële verplaatsing'.

Lees verder

Politievakbond ACOD klaagt zelf politiegeweld aan

In een brief aan de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft de Brusselse afdeling van de politievakbond ACOD politiegeweld aangeklaagd tijdens de manifestatie tegen klassenjustitie van 24 januari. Dat meldt de krant La Capitale.

Lees verder

Antwerp geraakt in eigen huis niet verder dan doelpuntenloos gelijkspel tegen STVV

Antwerp heeft zondagavond nagelaten om drie punten in te lopen op Club Brugge. In eigen huis raakte de Great Old niet voorbij Sint-Truiden. Het werd 0-0 nadat Antwerp er niet in slaagde de Limburgse verdedigingsgordel te doorbreken. Club Brugge kan maandag zo de grote winnaar van deze speeldag worden.

Lees verder

Trainerswissel zelden de oplossing

Het lot van Genk-trainer John van den Brom hangt na de nederlaag tegen Beerschot aan een zijden draadje. Dertien trainerswissels bij tien clubs hebben we intussen al gehad. Er zullen er nog volgen, ook al leveren ze weinig mirakels op.

Lees verder

Wordt er nog wel iemand gelukkig van adoptie?

In Nederland is de adoptie van kinderen vanuit het buitenland opgeschort. In ons land zit de interlandelijke adoptie al jaren in een dalende lijn. En geadopteerden klagen zelf de fouten in het systeem aan. Wordt er eigenlijk nog iemand gelukkig van?

Lees verder

De (T)rebelse trukendoos

Een belangrijke transfer die Mogi Bayat bij Anderlecht realiseerde, was die van Adrien Trebel. Het leverde de speler 3,3 miljoen euro tekengeld op, meer dan de transfersom. Maar ook Bayat incasseerde meerdere commissies. Al roept de manier waarop soms vragen op, ook intern bij de club.

Lees verder

Wordt er nog wel iemand gelukkig van adoptie?

In Nederland is de adoptie van kinderen vanuit het buitenland opgeschort. In ons land zit de interlandelijke adoptie al jaren in een dalende lijn. En geadopteerden klagen zelf de fouten in het systeem aan. Wordt er eigenlijk nog iemand gelukkig van?

Lees verder

Versterkte inspecties van Boeing 777's na motorproblemen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft zondag een zogenoemde luchtwaardigheidsrichtlijn afgekondigd na de motorproblemen van een Boeing 777 zaterdag. Onderdelen van het toestel van luchtvaartmaatschappij United Airlines kwamen toen terecht in een residentiële buurt in de stad Denver, in de staat Colorado, nadat een van de motoren het begaf kort na het opstijgen.

Lees verder

Familie Malcolm X vraagt heropening van onderzoek naar zijn moord

De dochters van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X hebben de heropening gevraagd van het onderzoek naar zijn moord. Een nieuwe getuigenis brengt de politie van New York (NYPD) en de federale politiedienst (FBI) in opspraak. Een woordvoerder van het parket van Manhattan zegt dat ze het dossier 'aan het bekijken is'.

Lees verder

Politie vindt levende baby in container in Amsterdam

In een container aan de Meernhof in Amsterdam Zuidoost is zondagavond een baby gevonden, meldt de politie.

Lees verder

Aantal overlijdens blijft dalen, maar meer coronapatiënten in ziekenhuis

Er raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2.000 personen besmet met het coronavirus in ons land. Dat blijkt maandag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Geen verplichte aangetekende zendingen meer bij Raad voor Vergunningsbetwistingen

Documenten, verzoekschriften of processtukken indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan voortaan via een digitaal loket. Dat is een maand vroeger dan voorzien, laat Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten.

Lees verder

Na vrieskou krijgen Texanen nu torenhoge elektriciteitsfacturen in de bus

In de Amerikaanse staat Texas is ophef ontstaan nu de elektriciteitsprijzen de hoogte ingeschoten zijn als gevolg van de koudegolf die de Verenigde Staten trof. Facturen lopen in de duizenden dollars.

Lees verder

Relschoppers gaan voor zesde nacht op rij confrontatie aan met politie in Barcelona

Voor de zesde dag op rij zijn er in Barcelona confrontaties geweest tussen politie en betogers, vanwege de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Die zit in de cel omdat hij op Twitter het koningshuis beledigde en geweld zou verheerlijkt hebben.

Lees verder

Twee rijstroken versperd op A12 in Boom door brandende vrachtwagen

Op de A12 in Boom, in de richting van Antwerpen, zijn twee rijstroken versperd door een brandende vrachtwagen. Dat meldt Verkeerscentrum Vlaanderen maandagochtend via Twitter.

Lees verder

Jeugdorganisaties vragen versoepelingen in open brief

Drie grote jeugdorganisaties vragen vandaag in een open brief of ze prioriteit mogen krijgen op het Overlegcomité aanstaande vrijdag. 'Op school moet er meer ruimte komen dan enkel leren', zeggen ze in De Morgen.

Lees verder

Nationale staking neemt Myanmar over

In Myanmar vindt maandag een grote algemene staking plaats tegen de militaire staatsgreep van begin deze maand. Duizenden demonstranten kwamen op straat ondanks de waarschuwing van de junta dat geweld niet geschuwd zal worden. Afgelopen weekend vielen er minstens twee doden.

Lees verder