Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 23 februari 2021

EXCLUSIEVE REEKS - De geschiedenis van het geslacht Lippens: “De ene mag op bezoek bij Hitler, de ander geeft ons h...

HLN
EXCLUSIEVE REEKS - De geschiedenis van het geslacht Lippens: "De ene mag op bezoek bij Hitler, de ander geeft ons het Zwin"
Wie Lippens zegt, denkt Knokke. In de twintigste eeuw zette een deel van de familie die badplaats op de wereldkaart. Een andere tak bouwde het suikerimperium verder uit. Eén Lippens schopte het zelfs tot vertrouweling van de koning en mocht op bezoek bij Hitler. Een andere schonk ons het Zwin. Hieronder deel 2 in de exclusieve reeks over het geslacht Lippens; lees hier deel 1.
Lees verder

Miguel Wiels kaapt Sportpaleis met meer dan 100 Belgische artiesten en gaat 24 u live: "Zotste dat ik ooit gedaan heb"
Handen van de pauzeknop. "Wij gaan optreden!", dixit Miguel Wiels (48). In het Sportpaleis nog wel en 24 uur live aan één stuk. Samen met zijn band kaapt hij op 12 maart de arena, exact een jaar nadat de volumeknop van zijn sector op nul ging. "Non-stop livemuziek, zonder slaap of pauze. Als tegengif voor de schade van het voorbije jaar." Op de affiche: meer dan 100 Belgische artiesten, van pop tot rock en schlager. Als toeschouwer kijkt u vanuit uw kot gratis mee via HLN.be.
Lees verder

Het blijft erg zacht: "Vandaag en morgen mogelijk dagrecords"
Vandaag blijft het droog met afwisselend bredere opklaringen en soms ook wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 14 en 19 graden, maar de wind neemt toe. Dat meldt het KMI. De komende dagen blijft het erg zacht, maar in het weekend koelt het opnieuw wat af. Mogelijk sneuvelen er vandaag en morgen weer dagrecords, weet onze weerman Frank Duboccage.
Lees verder

Nog twee dagen lente: "Vandaag en morgen mogelijk opnieuw dagrecords"
Mogelijk sneuvelen er vandaag en morgen weer dagrecords, weet onze weerman Frank Duboccage. Vandaag blijft het droog met afwisselend bredere opklaringen en soms ook wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 14 en 19 graden, maar de wind neemt toe. Dat meldt het KMI. De komende dagen blijft het erg zacht, maar in het weekend koelt het opnieuw wat af.
Lees verder

Dit zijn alle deelnemers in 'Huis Gemaakt', waaronder Kenny en Amber: "Als koppel staan we sterk, als verbouwers helaas minder"
Negen jonge koppels gaan in 'Huis gemaakt' aan het werk met maar één doel voor ogen: hun eigen woning winnen. Een strijd die de high school sweethearts Amber (21) en Kenny (24) vol overtuiging aangaan. Ze zijn optimistisch, ook al blijven ze ondertussen fulltime werken. "We zijn er ons van bewust dat het erg druk en zwaar zal worden."
Lees verder

Delen van nieuws in Australië via Facebook wordt weer mogelijk
Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had die mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De regering in Canberra heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling.
Lees verder

Grote stijlverandering op Disney+: honderden nieuwe titels voor volwassenen
Disney+ is niet langer alleen voor kinderen. Vanaf 23 februari zal ook het merk Star aan de streamingzender worden toegevoegd. Daarbij horen populaire reeksen zoals 'Grey's Anatomy' en 'Scandal', maar ook films zoals 'Deadpool' en 'Die Hard'. Kinderen krijgen wel hun eigen 'veilige zone': films die volgens Disney te gewelddadig of te racistisch zijn worden daar verwijderd. Opvallend: ook klassiekers zoals 'Peter Pan' en 'Dumbo' haalden de selectie niet.
Lees verder

Waarom olympische atleten en Rode Duivels vol ongeduld wachten op vaccinatie: "Prestatieverlies tot 12 weken na besmetting"
Een voorkeursbehandeling willen ze niet. Maar wanneer de olympische atleten of de Rode Duivels aan de beurt zijn in het vaccinatiebeleid, weet niemand. En dat is slecht nieuws. "Het zou een ramp zijn mochten de atleten niet voor de Spelen ingeënt raken."
Lees verder

Uitgever iconische stickermaker Panini overweegt verkoop aan overnemer
De legendarische Italiaanse uitgever Panini, bekend van vooral de voetbalstickers, is verkennende gesprekken opgestart rond een overname. Verschillende partijen zouden voorzichtige interesse hebben getoond, schrijven De Tijd en het financiële persbureau Bloomberg.
Lees verder

Winstpremie voor werknemers blijft marginaal fenomeen
Bedrijven die hun personeel belonen met een winstpremie, blijven een erg beperkt fenomeen. Het afgelopen jaar ging het om slechts 67 op 10.000 bedrijven, goed voor 1,15 procent van alle werknemers, zegt sociaal secretariaat Securex op basis van een steekproef. De gemiddelde winstpremie bedroeg 1.334 euro.
Lees verder

Hoge Gezondheidsraad: "Nood aan globale strategie om mentale welzijn te bevorderen"
Om het mentale welzijn van de bevolking te verbeteren in deze coronatijden, is er nood aan een globale strategie. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR), die een eerder advies bijstelde op basis van de beschikbare nationale gegevens, de internationale literatuur en de resultaten van een nieuwe studie. Naast meer erkenning voor geestelijke gezondheid en steun voor de sector, is er ook nood aan een efficiënte en geharmoniseerde communicatiestrategie en moet ook via het werk het sociale welzijn worden bevorderd.
Lees verder

Britt Van Marsenille schrijft kinderboek over bijen
Radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille (40) brengt haar kinderboek 'Britt Bij De Bijen' uit. Met het boek wil Van Marsenille kinderen op een speelse manier wijzen op het belang van bijen in ons leven.
Lees verder

Betalen we ons binnenkort blauw aan de benzinepomp? "Supercyclus onwaarschijnlijk"
De hoop op een heroplevende economie na de coronacrisis voel je nu aan de benzinepomp. Maar zijn die stijgende brandstofprijzen een voorbode van een supercyclus, waarbij we weer jarenlang almaar dieper in de geldbeugel tasten voor benzine, diesel en stookolie? "Dat hangt van veel factoren af", wikt Jean-Benôit Schrans van de Belgische Petroleumfederatie zijn woorden. "Al zien we daar nu wel al de eerste tekenen van", voegt onze geldexpert Paul D'Hoore daar nog aan toe.
Lees verder

Niet enkel het loon primeert: waarom ingenieurs voor een bepaalde werkgever kiezen
Het hoge tekort aan ingenieurs blijft voelbaar op de arbeidsmarkt. Bedrijfsleiders zwaaien vaak met hoge lonen om die technisch hoogopgeleide profielen aan te trekken. "Maar vooral de jongere generatie hecht steeds meer belang aan andere zaken dan het loon", vertelt Nancy Vercammen van ingenieursvereniging ie-net aan Jobat.be.
Lees verder

Komt er een supercyclus aan? "Optimisme zal olieprijs doen stijgen, maar er zijn nog veel andere factoren die meespelen"
De hoop op een heroplevende economie na de coronacrisis voel je nu aan de benzinepomp. Maar zijn die stijgende brandstofprijzen een voorbode van een supercyclus: weer jarenlang almaar dieper in de geldbeugel tasten voor benzine, diesel en stookolie? "Dat hangt van veel factoren af", wikt Jean-Benôit Schrans van de Belgische Petroleumfederatie zijn woorden.
Lees verder

UCB en Microsoft gaan samen op zoek naar medicijnen
De Belgische chemiemultinational UCB en het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft hebben een overeenkomst gesloten om samen efficiënter naar nieuwe geneesmiddelen te speuren. Dat melden de bedrijven in een persbericht.
Lees verder

Dit nieuwe automerk uit Canada wil de wereld veroveren met verrassende eigenschappen
Nu de elektrische auto steeds populairder wordt, duiken er ook steeds meer gloednieuwe merken op die er brood in zien. Tesla heeft immers bewezen dat je helemaal geen geschiedenis nodig hebt om groot te worden. Vanuit Canada meldt zich een debutant met de naam Maple Majestic. Het presenteert een auto met opmerkelijke eigenschappen.
Lees verder

Staking zeevaartpersoneel isoleert Griekse eilanden
Door een staking van zeelieden zijn de meeste schepen in Griekenland in de havens gebleven. Daardoor zijn verschillende kleine eilanden die geen luchthaven hebben, van de buitenwereld afgesneden. Dat meldt de openbare omroep ERT.
Lees verder

Bo Van Spilbeeck werd gevraagd voor 'The Masked Singer'
Journaliste Bo Van Spilbeeck (62) werd door VTM gevraagd om deel te nemen aan het populaire muziekprogramma 'The Masked Singer', zo onthulde ze op Radio 2.
Lees verder

Na records is nu weer daling ingezet: waarde van bitcoin zakt flink weg
De waarde van de bitcoin is dinsdag verder omlaag gegaan. Dat komt door zorgen bij beleggers dat de koers van de digitale munt mogelijk te hard is opgelopen. Ook verzilveren beleggers hun winsten. De bitcoin zakte met 10 procent tot onder de 50.000 dollar (zo'n 41.000 euro).
Lees verder