Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 februari 2021

Evolueert Zweden toch richting lockdown? Regering wil uit ongerustheid over derde golf restaurants en winkels kunnen ...

HLN
Evolueert Zweden toch richting lockdown? Regering wil uit ongerustheid over derde golf restaurants en winkels kunnen sluiten
De Zweedse regering heeft een aantal voorstellen klaar die het mogelijk moeten maken restaurants, cafés, fitnesscentra, winkels en andere handelszaken te sluiten. De daling van het aantal coronabesmettingen in het land is tot stilstand gekomen en lijkt de laatste dagen zelfs weer te stijgen. Experts en overheid maken zich ongerust over een derde golf, aangevuurd door de verspreiding van de besmettelijkere varianten en het feit dat veel inwoners zich minder aan de afstandsregels houden. "Het kan noodzakelijk worden om delen van de Zweedse samenleving te sluiten", aldus minister van Sociale Zaken Lena Hallengren.
Lees verder

Djokovic schakelt revelatie Karatsev uit en is eerste finalist op Australian Open
Titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1) mag zondag een gooi doen naar een negende eindzege op de Australian Open. De Serviër won vanmiddag in de halve finale in drie sets van de Russische toernooiverrassing Aslan Karatsev (ATP 114). Na een uur en 53 minuten had Djokovic de 6-3, 6-4 en 6-2 zege beet.
Lees verder

LIVE. Wouter Beke spuwt zijn gal over Moderna: "Niets dan miserie met hen" - Brits contract met AstraZeneca lijkt op dat met EU
De Europese Commissie bestelt nog 200 miljoen dosissen van vaccin Pfizer en BioNTech. Wereldwijd lopen 160 miljoen mensen het risico om geen vaccin te krijgen vanwege conflicten en politieke instabiliteit. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Oekraïeners spelen mind games met Club Brugge dat nog lastminute coronatest (en extra stress) moet ondergaan
Psychologische spelletjes. Alsof Club Brugge nog geen zorgen genoeg had, onderwierp de Oekraïense regering hen bij aankomst plots aan een extra coronatest. Het worden wéér bange uren...
Lees verder

Belgian Lions gaan tegen Denemarken en Tsjechië op zoek naar EK-kwalificatie
De Belgische basketmannen werken de komende dagen in het Litouwse Vilnius hun laatste twee wedstrijden af in de voorronde van het EK. Mits een overwinning zaterdag tegen Denemarken is de buit binnen. Anders volgt maandag nog een kans tegen Tsjechië.
Lees verder

Beke haalt uit naar vaccinproducent Moderna: "Alleen maar miserie met hen"
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft tijdens een bezoek aan het vaccinatiecentrum van Maasmechelen zwaar uitgehaald naar vaccinproducent Moderna. "Alleen maar miserie met hen. Dan leveren ze te laat en een andere keer te weinig", aldus de minister tegenover Het Belang van Limburg.
Lees verder

KOERS KORT. Deceuninck-Quick.Step met Almeida en Bennett naar UAE Tour - Kooij maakt debuut in Omloop
Deceuninck-Quick.Step trekt met de Portugees Joao Almeida en de Ier Sam Bennett als kopmannen naar de UAE Tour, de eerste rittenkoers van de WorldTour die zondag begint. Bennett moet voor sprintsucces zorgen, Almeida is de man voor het klassement. Met Iljo Keisse telt de zevenkoppige selectie een Belg in de rangen.
Lees verder

Start to art: 6 manieren om kunst in huis te halen zonder je blauw te betalen
We zitten nog altijd met z'n allen meer in ons kot dan vroeger. En hoe gezellig, hoe liever. Een nieuw tapijt of meubel kocht je ondertussen al, dus wil je next-level gaan en droom je van kunst maar chrikt het prijskaartje af? Anno 2021 hoeft dat niet meer: er bestaan heel wat manieren om kunst in huis te halen zonder je bankrekening te pijnigen.
Lees verder

Neckermann onderhandelt met derde partij over kapitaalinjectie
Neckermann onderhandelt vandaag met een derde partij over een kapitaalinjectie die het bedrijf zuurstof moet geven. De reisorganisatie zit in moeilijkheden nu de Spaanse aandeelhouder Wamos zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen.
Lees verder

1 op de 5 Belgen voelt zich sinds corona minder goed op het werk
Twintig procent van de Belgen voelt zich momenteel minder goed in hun vel op het werk. Dat meldt een studie van de KU Leuven en Tempo-Team. Ook het aantal werkende Belgen dat actief op zoek is naar een nieuwe job, is verdubbeld.
Lees verder

Raaf gedijt beter in Vlaanderen, maar hij is nog lang niet terug
De raaf is voor het eerst in 150 jaar terug in Vlaanderen. Dat schrijft de krant De Standaard nadat de voorbije maanden vier nesten werden ontdekt in Limburg. Klopt niet helemaal, zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. "Volgens de meest recente telling zijn er in Vlaanderen minder dan tien broedparen."
Lees verder

Uitbaters van privésauna's stappen naar Raad van State: "Overheid mist zelfs beleefdheid om ons antwoord te geven"
Zo'n dertig uitbaters van privésauna's hebben een procedure in kortgeding opgestart bij de Raad van State. Op basis van hoogdringendheid staat de zaak komende woensdag al op de agenda. De privésauna's vragen een vernietiging van een aantal artikels van het ministerieel besluit, waardoor ze opnieuw de deuren zouden mogen openen. Ze eisen ook een schadevergoeding wegens inkomstenderving. "De overheid mist zelfs de beleefdheid om ons antwoord te geven", klinkt het.
Lees verder

Volledige werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen met springplankstatuut
Zelfstandigen met een zogenaamd springplankvoordeel kunnen aanspraak maken op een volledige werkloosheidsuitkering indien ze hun activiteit hebben moeten stopzetten door de coronacrisis. Dat meldt minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR), die daarover rond de tafel heeft gezeten met zijn collega van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS).
Lees verder

Bewoners van De Kerselaar krijgen langverwachte eerste vaccins: "Ze snakken zo naar een knuffel en het weerzien met hun ouders"
Grote vreugde vandaag bij De Kerselaar, een centrum voor mensen met een beperking in Overijse. Zij zijn als eerste centrum aan de beurt wat de nieuwe vaccinatieronde betreft. En dat is een hele opluchting, horen we van directeur Hans Van Hassel (56). Het virus wist zich tot drie keer toe een weg binnen het centrum te banen. "Eindelijk is er weer vooruitzicht naar meer contact. Onze bewoners snakken naar een knuffel en het weerzien van hun ouders."
Lees verder

Klein italiaans eiland in de ban van diefstallenplaag: alle inwoners verdacht, wantrouwen neemt toe
Onrust maakt zich meester van het eiland dat dichter bij Corsica ligt dan bij het vasteland van Italië en alleen per boot bereikbaar is - indien het weer het toelaat. De burgemeester, Marida Bessi, heeft vastgesteld dat de hechte gemeenschap van het eiland dreigt uit elkaar te vallen, zo vertelt hij aan Corriere della Sera. Vriendschap maakt stilaan plaats voor wantrouwen.
Lees verder

Belgische chemiebedrijven kampen vijftig dagen na brexit nog steeds met pak problemen
Exact vijftig dagen na de brexit kampen veel Belgische chemie- en farmabedrijven nog steeds met logistieke en financiële problemen. Dat klaagt Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences, aan. Ze rekent daarom op efficiënte douaneprocessen en doeltreffende financiële ondersteuning voor de exportstrategie van getroffen bedrijven.
Lees verder

Amerikaanse coronacoördinator: "Johnson & Johnson heeft maar paar miljoen doses van vaccin in voorraad"
De Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson heeft "geen grote voorraad" van het coronavaccin klaarliggen. Dat heeft Joe Bidens coronacoördinator Jeff Zients gezegd. Volgens Zients gaat het maar "om een paar miljoen" doses. Het vaccin van Johnson & Johnson - moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse - wacht nog op goedkeuring in de VS, maar die zou er nog deze maand komen. Ook bij de Europese autoriteiten is daarvoor een aanvraag ingediend.
Lees verder

Buurtsuper.be wil geldautomaten ook in supermarkten laten plaatsen
Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken, stelt voor om geldautomaten in supermarkten te plaatsen. De organisatie reageert daarmee op de resolutie van CD&V-Kamerleden Leen Dierick en Steven Matheï, die vinden dat elke gemeente in België minstens één bankautomaat moet tellen.
Lees verder

Eefje De Visser treedt op tijdens halve finale Songfestival: "Een hele eer"
De organisatie van het Songfestival 2021 heeft alvast enkele van de gastartiesten bekendgemaakt. Zo zal zangeres Eefje De Visser (35) samen met breakdancer Redo de tweede halve finale op gang trekken, op donderdag 20 mei.
Lees verder

Voorbereiding Wimbledon blijft grotendeels gespaard
Het merendeel van de voorbereidingstoernooien in aanloop naar Wimbledon gaat door zoals gepland. De Engelse tennisbond LTA heeft wel een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. De bond schetst verschillende scenario's en blijft "voorzichtig optimistisch" dat de toernooien mogen worden bijgewoond door supporters.
Lees verder