Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 februari 2021

EU haalt Russisch vaccin Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts

EU haalt Russisch vaccin Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts
De argwaan tegenover het Russische coronavaccin slinkt met de dag. Mits groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat met de Russen overlegt, haalt de EU Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts.
Lees verder

Waar komt die vrieskou plots vandaan? En wat mogen we nog verwachten?
De komende week wordt het berekoud waarbij het 's nachts -10 of nog kouder wordt. Ook overdag blijft het de hele week vriezen. Dat Vlaanderen zondagochtend wakker werd onder een sneeuwtapijt, terwijl ze in de Ardennen geen vlokje hebben gezien, is toeval. Maar waar komt die vrieskou dan plots vandaan?
Lees verder

Reuzegomschacht in nauwe schoentjes door zedenzaak
Een 22-jarige rechtenstudent aan de KU Leuven moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor zedenfeiten. De twintiger was een van de schachten van de elitaire studentenclub Reuzegom, die zijn vriend Sanda Dia naast zich zag sterven, goed twee jaar geleden tijdens een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel.
Lees verder

Meer dan 10.000 Belgen hebben vennootschap in Luxemburg
Meer dan 10.000 Belgen zijn aandeelhouder of medeaandeelhouder van een vennootschap in het Groothertogdom Luxemburg. Dat meldt Le Soir, op basis van 4 miljoen documenten die onder de loep werden genomen door het journalistieke onderzoeksproject 'OpenLux'.
Lees verder

Slechte start voor de afkoelingsweek in het secundair: Smartschool ligt plat
Smartschool, het digitale onderwijsplatform dat veel scholen gebruiken, ondervindt vanochtend grote problemen. Veel leerlingen en directies melden net bij de start van de 'afkoelingsweek' in het secundair onderwijs verbindingsproblemen en kunnen niet inloggen.
Lees verder

Quiz: hoeveel kent u van Belgische muziek?
De festivalzomer stond voor het eerst in decennia droog, en ook in concertzalen hoort u deze dagen vooral tuimelkruid voorbij waaien. Dat geeft tijdens de Week van de Belgische Muziek gelukkig ook even de kans om eens in het rijke verleden te graven. Wat weet u eigenlijk van onze nationale trots? Doe de test hieronder.
Lees verder

Doe de test: hoe goed kent u onze Belgische artiesten eigenlijk?
De festivalzomer stond voor het eerst in decennia droog, en ook in concertzalen hoort u deze dagen vooral tuimelkruid voorbij waaien. Dat geeft tijdens de Week van de Belgische Muziek gelukkig ook even de kans om eens in het rijke verleden te graven. Wat weet u eigenlijk van onze nationale trots? Doe de test hieronder.
Lees verder

Krant niet geleverd door het winterweer? Dit kunt u doen
Door de winterse weersomstandigheden kan de bedeling van de papieren krant deze week mogelijk hinder ondervinden. Maar er zijn wel mogelijkheden om uw krant wel digitaal te lezen.
Lees verder

Werd uw krant niet geleverd door het winterweer? Dit kan u doen
Door de barre weersomstandigheden kan de bedeling van De Morgen hinder ondervinden. Heeft u geen krant ontvangen? Verleng dan hier uw abonnement met één dag. U kan als abonnee de krant uiteraard ook digitaal lezen: zo hoeft u niets van het nieuws te missen.
Lees verder

Bus 89 vermijdt enkele haltes in Molenbeek na bekogeling met projectielen
Een bus van de MIVB stopt tijdelijk niet meer bij een reeks Molenbeekse bushaltes. Dat meldt La Dernière Heure. Twee bussen werden eind januari bekogeld met voorwerpen. Daarnaast hadden chauffeurs veel last van wildparkeerders.
Lees verder

Obama en Trump verkochten nog bommen aan de Saudi's, nu gooit Biden het roer om
Obama dacht dat de oorlog in Jemen snel voorbij zou zijn en besloot Saudi-Arabië te helpen. Trump gooide er nog een schep wapens bovenop. Maar Joe Biden staat veel kritischer tegenover de Saudi's, en laat zijn beleid niet dicteren door kroonprins 'MBS'.
Lees verder

Smartschool gaat plat net bij start afkoelingsweek in het secundair: 'Dit was onmogelijk te voorspellen'
De schoolweek is voor veel leerlingen en leerkrachten begonnen met een overbelaste Smartschool. Intussen zou het digitale platform voor scholen weer "werkbaar" zijn, zegt een woordvoerster namens het bedrijf. 'Het niveau van activiteit was niet te voorspellen.'
Lees verder

Undercover op illegale lockdownfeesten: 'Het is dit, of er mentaal aan onderdoor gaan'
Lockdownfeestjes: raven om te overleven of dansen op het graf van de coronadoden? Na het miserabelste jaar van hun leven willen veel jongeren niet langer thuisblijven, zeker niet nu het vaccin in aantocht is. In Bretagne en Barcelona, maar ook in Brussel, werd het nieuwe jaar ingeleid met illegale raves die soms dagenlang duurden. De astronomische boetes die op dergelijke feesten staan, maken het alleen maar 'extra spannend'.
Lees verder

Discussie nu duizenden agenten sneller vaccin krijgen: 'Krijgen brandweerlui en kleuterjuffen óók voorrang?'
Duizenden politieagenten zullen sneller dan voorzien een vaccin kunnen krijgen, zo heeft de overheid beslist. Bij de brandweer en in het onderwijs krabben ze zich in de haren.
Lees verder

Live - Vormselvieringen 2021 zullen pas plaatsvinden na de zomervakantie
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Italianen snakken naar 'la dolce vita': pas geopende cafés en restaurants worden overrompeld
Terwijl het geduld van de Belgen nog op de proef wordt gesteld, kunnen de Italianen sinds kort weer op café en restaurant. Ondanks het minder mooie weer worden heel wat horecazaken ronduit 'bestormd'.
Lees verder

Smalste huisje van Londen staat te koop: ruim miljoen euro voor gevel van 1,7 meter
Het smalste huisje van Londen staat te koop. De breedte van de voorgevel is amper 1,7 meter, maar de prijs loopt wel op tot meer dan een miljoen euro. De makelaar weet zijn waar dan ook als geen ander aan te prijzen. 'Er zijn genoeg panden met vier verdiepingen te vinden, maar zulke charme vind je nergens anders. Noem het een streepje Londense magie', stelt David Myers.
Lees verder

Schaatskoorts stijgt in Nederland
In Nederland was sprake van een sneeuwstorm. Het openbaar vervoer raakte in de knoei, maar met de voorspelde vrieskou in het vooruitzicht was uiteindelijk de belangrijkste zorg: komt er na 24 jaar nog eens een Elfstedentocht?
Lees verder

Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behouden vertrouwen in vaccin AstraZeneca
Het Verenigd Koninkrijk blijft het vaccin van AstraZeneca gebruiken, ook nadat uit een studie gebleken is dat het vaccin maar beperkt werkzaam is tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat heeft Nadhim Zahawi, de minister bevoegd voor vaccinaties, gezegd in de krant The Telegraph. Ook de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zegt vertrouwen te hebben in het vaccin.
Lees verder

Bitcoin stijgt naar record van meer dan 44.000 dollar door miljardeninvestering Tesla
Tesla investeert maar liefst 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) in cryptomunt bitcoin. Dat heeft de elektrische autobouwer laten verstaan in een jaarverslag aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC, meldt Reuters. Na het nieuws schoot de bitcoin fors hoger, tot een nieuwe recordkoers van meer dan 44.000 dollar.
Lees verder

Bitcoin stijgt naar record van meer dan 43.000 dollar door miljardeninvestering Tesla
Tesla investeert maar liefst 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) in cryptomunt bitcoin. Dat heeft de elektrische autobouwer laten verstaan in een jaarverslag, meldt Reuters. Na het nieuws schoot de bitcoin fors hoger, tot een nieuwe recordkoers van meer dan 43.000 dollar.
Lees verder

Dit is het koudste dorp ter wereld: kwik zakt er tot -77 graden, auto's moeten er constant motor laten draaien
Het wordt ijskoud deze week, met temperaturen die kunnen zakken tot -15 graden. Maar dat is niets in vergelijking met het leven in het Siberische dorpje Oymyakon, dat officieel beschouwd wordt als de koudste permanent bewoonde plaats op aarde. De temperatuur daalde er ooit tot maar liefst 77 graden onder nul, wagens moeten er constant draaien om te voorkomen dat de benzine bevriest en een graf graven na een overlijden kan dagen duren.
Lees verder

'Papa vond dat we niet te lang mochten rouwen: met treuren schiet je niets op'
Wie The Sky Is the Limit heeft gevolgd, de realityreeks over gefortuneerde Vlamingen op VIER, herinnert zich vast Philip Cracco, de goedlachse zakenman die fortuin maakte met de uitzendbureaus Accent Jobs en JobFIXers, en een zwak had voor dure racewagens, exotische reizen en mooie vrouwen. Op 6 januari 2020 overleed hij aan prostaatkanker. Zijn twee kinderen, Pieter-Jan-Michiel en Marie-Julie-Pascale, zetten zijn werk voort met dezelfde drive.
Lees verder

Griekse premier lapt opnieuw lockdownmaatregelen aan zijn laars
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ligt opnieuw onder vuur wegens het schenden van de lockdownmaatregelen. Er is namelijk een foto opgedoken waarop Mitsotakis te zien is terwijl hij op het eiland Ikaria bij een rechts politicus thuis samen met een dertigtal genodigden aan het lunchen is.
Lees verder

Een week na de coup zwellen de protesten in Myanmar aan
Voor de derde dag op rij zijn mensen in Myanmar de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coup van vorige week maandag. Elke dag zwellen de aantallen aan, en wordt er op meer plaatsen geprotesteerd, ondanks het risico dat het leger zal ingrijpen.
Lees verder

Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt voor het eerst in 11 jaar nieuwe astronauten, liefst vrouwen
Altijd al gedroomd van een carrière tussen de sterren? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kondigde vandaag een wel heel bijzondere vacature aan: ze zijn op zoek naar nieuwe astronauten.
Lees verder

Mijn slechtste beste vriendin: het zwakhoofdige liefdeskind van Kim Cattrall en Ugly Betty
Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Mijn slechtste beste vriendin (of MSBV).
Lees verder

Invloedrijk lobbyist Koen Blijweert overleden
Koen Blijweert (64) is overleden. De zakenman en invloedrijk lobbyist stierf in het ziekenhuis in Leuven. Dat wordt bevestigd bij Assumax, het verzekeringskantoor waar Blijweert voorzitter was.
Lees verder

Delphine Lecompte: 'Ik zal me nooit laten censureren'
Delphine Lecompte is dichter. Zij is de auteur van onder andere Vrolijke verwoesting en Western.
Lees verder

Het angstzweet brak me uit: ik was plots populair en dus gekneveld en monddood gemaakt
Delphine Lecompte is dichter. Zij is de auteur van onder andere Vrolijke verwoesting en Western.
Lees verder

Van de auto starten tot uw huis beter verwarmen: zo komt u de winterprik door
Zomers met hittegolven kennen we ondertussen. Maar voor deze week verwachten meteorologen een koudegolf. En dat is al van 2012 geleden. Zeven vragen om u te helpen deze koude temperaturen goed te doorstaan.
Lees verder

Docu over zeilreis van Anuna De Wever gaat vrijdag in première
In All Kinds of Weather, de documentaire over de bewogen zeilreis die Anuna De Wever, Adélaïde Charlier en Josefien Hoerée samen met andere klimaatjongeren ondernamen om de klimaattop in Chili bij te wonen in december 2019, is af. De film over de 'Sail to the COP' gaat op vrijdag 12 februari gratis online in première op de website van deSingel en Vooruit.
Lees verder

Live - Vakbonden vragen prioritaire vaccinatie voor onderwijspersoneel
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Nederland verlengt avondklok zeker tot 2 maart
Nederland verlengt de avondklok tot 2 maart. Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, moeten Nederlanders binnen blijven van 21 uur tot 4.30 uur.
Lees verder

Nederland verlengt avondklok
Nederland verlengt de avondklok tot 2 maart. Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, moeten Nederlanders binnen blijven van 21 uur tot 4.30 uur.
Lees verder

VRT-sportanker Aster Nzeyimana uit kritiek op 'Telefacts'-reportage over zaak-De Pauw
De reconstructie van de zaak-Bart De Pauw die vorige week in het VTM-programma Telefacts Nu te zien was blijft voor beroering zorgen. VRT-sportanker Aster Nzeyimana uit op social media kritiek op de uitzending.
Lees verder

VTM haalt 'Telefacts' over Bart De Pauw offline na klacht van Woestijnvis
De reconstructie van de zaak-Bart De Pauw die het VTM-programma Telefacts Nu vorige week maakte, is offline gehaald. Productiehuis Woestijnvis heeft klacht ingediend.
Lees verder

Aanklagers: 'Trump beging ergste schending van grondwet door een president ooit'
Donald Trump heeft 'de ergste schending van de grondwet door een Amerikaanse president ooit begaan', door zijn aanhangers aan te zetten het Capitool te bestormen. Dat hebben de Democratische aanklagers van de oud-president gezegd.
Lees verder

Topmagistraat Johan Sabbe werd verliefd op zijn chauffeur en bleef haar maar berichtjes sturen
In een zaal waar hij zelf zo vaak zetelde namens het Openbaar Ministerie is in Gent het proces ingeleid tegen de geschorste Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe. Hij wordt vervolgd voor grensoverschrijdend gedrag op het werk nadat zijn vroegere vrouwelijke chauffeur klacht tegen hem indiende.
Lees verder

Tesla investeert 1,5 miljard dollar in bitcoin. 'Dit kan een gamechanger worden'
De koers van de bitcoin heeft een recordhoogte bereikt, met dank aan automaker Tesla, die onthulde dat het voor 1,5 miljard dollar in de virtuele munt heeft geïnvesteerd. De fabrikant zegt in een melding aan de Amerikaanse toezichthouder op de beurzen de bitcoin te gaan accepteren als betalingsmiddel.
Lees verder

Vicepremier Petra De Sutter (Groen): 'Ik zeg u: wij zijn perfect capabel om te besturen'
'Ik lees ook wel wat journalisten graag schrijven over de groenen. Ik zeg u: wij zijn perfect capabel om te besturen', benadrukt vicepremier Petra De Sutter (Groen). Het afscheid van Kristof Calvo als fractievoorzitter wil ze niet overdramatiseren.
Lees verder

De naam die bij elk onguur zaakje opdook: wie was superlobbyist Koen Blijweert (64)?
Hij betaalde de bordeelbezoeken van een Brusselse magistraat, kocht meubelen voor de privésecretaris van Jean-Luc Dehaene en schonk 'per vergissing' een Mercedes aan een Vlaamse topambtenaar. De omstreden superlobbyist en zakenman Koen Blijweert is afgelopen weekend overleden. Hoewel hij nooit werd veroordeeld, viel zijn naam wel in bijna élk onfris zaakje in ons land.
Lees verder

Waarom Smartschool (alweer) tekortschiet
Net als in april begaven de servers van onderwijsplatform Smartschool het. Heel wat leerlingen uit het secundair onderwijs, die deze week massaal van thuis uit leren, konden niet inloggen. 'We betalen veel voor logge software.'
Lees verder

8 op de 10 verpleegkundigen ondersteunen vaccinatie: Nederlandstaligen zijn grootste voorstanders
Acht op de tien verpleegkundigen die deelnamen aan een enquête van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) zijn voorstander van vaccinatie tegen Covid-19. Er zijn wel verschillen tussen Frans- en Nederlandstalige verpleegkundigen, en tussen jongeren en ouderen.
Lees verder

Vandaag start het tweede impeachmentproces tegen Trump: wat kunnen we verwachten?
Vandaag begint de impeachmentprocedure tegen ex-president Donald Trump. Wat heeft hij nu precies gezegd dat kan worden gezien als het aanzetten tot een opstand?
Lees verder

'Vertrektelevisie': waarom we massaal smullen van andermans buitenlands avontuur
Bye Bye Belgium, Het hoge noorden of Ik vertrek. Net nu we met zijn allen binnen zitten regent het programma's over landgenoten die hun geluk gaan zoeken in verre oorden. Maar waarom lijkt het gras altijd groener in het buitenland?
Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames stijgt licht, aantal besmettingen blijft dalen
Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 in ons land is op een week tijd lichtjes gestegen. Het aantal besmettingen daalt wel, en dat al voor de vijfde dag op rij. Ook de sterftecijfers zakken nog. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Live - Onderzoek: 'Kinderopvang is geen corona-brandhaard'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Banken omzeilen bazooka regering met dure kredieten
Om bedrijven door de coronacrisis te loodsen, heeft de overheid met de banken een 'bazooka' van 50 miljard euro aan kredieten afgesproken. Maar daarvan is nog maar 2 miljard euro gebruikt. Banken geven de voorkeur aan duurdere kredietformules, zo staat in De Standaard.
Lees verder

David Goffin sneuvelt al in eerste ronde van Australian Open, Elise Mertens wel door
David Goffin (ATP 15) is al meteen uitgeschakeld in de eerste ronde van de Australian Open. De 30-jarige Luikenaar liet vier matchpunten onbenut tegen de Australiër Alexei Popyrin (ATP 113). Die laatste haalde het uiteindelijk in vijf sets: 6-3, 4-6, 7-6, 6-7 en 3-6. Een nieuwe domper voor de Belg.
Lees verder

Al zeker tot zondag blijft het vriezen, maar er komt wel meer zon: kwik zakt vannacht naar -13 graden
De winter zet zijn offensief verder. Op sommige plekken zijn de wegen glad door sneeuw en ijs, maar de ochtendspits verloopt vlotter dan gisteren. De komende dagen blijft het vriezen en komende nacht kan het kwik zelfs dalen tot -13 graden Celsius. Er komt wel geleidelijk meer zon.
Lees verder