Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 februari 2021

Duitse overheid spande wetenschappers voor haar kar om draagvlak voor strenge lockdown te creëren

Duitse overheid spande wetenschappers voor haar kar om draagvlak voor strenge lockdown te creëren
Tijdens de eerste lockdown heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wetenschappers voor zijn karretje gespannen om harde ingrepen in de persoonlijke vrijheden van burgers te legitimeren. Dat blijkt uit e-mailcorrespondentie tussen politici en de betrokken wetenschappers die in handen is van de krant Die Welt.
Lees verder

'We betalen veel voor logge software': onvrede over Smartschool na nieuwe problemen
Net als in april begaven de servers van onderwijsplatform Smartschool het. Heel wat leerlingen uit het secundair onderwijs, die deze week massaal van thuis uit leren, konden niet inloggen. 'We betalen veel voor logge software.'
Lees verder

Vicepremier Petra De Sutter: 'Ik zeg u: wij zijn perfect capabel om te besturen'
'Ik lees ook wel wat journalisten graag schrijven over de groenen. Ik zeg u: wij zijn perfect capabel om te besturen', benadrukt vicepremier Petra De Sutter (Groen). Het afscheid van Kristof Calvo als fractievoorzitter wil ze niet overdramatiseren.
Lees verder

In Nederland dromen ze van een Elfstedentocht: 'Zo'n kou hebben we niet meer meegemaakt sinds 1979'
De Siberische kou slaat in Nederland nog harder toe dan bij ons. Het openbaar vervoer ligt er stil, vaccinatiecentra en vele basisscholen blijven dicht, maar tegelijk groeit de hoop op een nieuwe Elfstedentocht. 'We zijn er zelden zo dichtbij geweest', zegt Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant.
Lees verder

Afkoelingsweek? Eenoudergezinnen raken oververhit
Help, mama/papa verzuipt! De 'afkoelingsweek' in het secundair onderwijs doet eenoudergezinnen nog meer oververhitten. Werk, de was en de plas én kinderen die om aandacht smeken: alleenstaande moeders en vaders getuigen over de rust die zelden komt.
Lees verder

'Insinueren dat ESA een paramilitair trainingskamp vormt voor extremisten is compleet fout en misleidend'
In het artikel 'Extreemrechts traint met oorlogswapens' (DM 2/2) wordt de European Security Academy (ESA) verschillende keren vermeld. De gegeven informatie is hetzij fout, hetzij volledig uit zijn context gegrepen, waarbij uw lezers misleid worden. Dit recht van antwoord dient om deze elementen recht te zetten.
Lees verder

Al zeker tot zondag blijft het vriezen, opletten voor ijsplekken door aangevroren smeltwater
Het is vanochtend oppassen geblazen op onze wegen. Het smeltwater kan weer aanvriezen waardoor er gevaarlijke ijsplekken ontstaan. Voorlopig verloopt de ochtendspits wel vlotter dan gisteren. De komende dagen blijft het vriezen en komende nacht kan het kwik zelfs dalen tot -13 graden Celsius. Er komt wel geleidelijk meer zon.
Lees verder

Duitsland vervolgt honderdjarige nazikampbewaker Sachsenhausen
De Duitse justitie heeft een honderdjarige ex-bewaker van naziconcentratiekamp Sachsenhausen aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord in 3.518 gevallen. Ondanks diens leeftijd kan de Duitser terechtstaan, melden Duitse media.
Lees verder

Virus ontsnapt aan vaccin in Zuid-Afrika: 'Dit kon wel eens een groot probleem worden'
Net terwijl België op het punt staat om het massaal te gaan inzetten, staakt Zuid-Afrika de inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Reden: het vaccin blijkt niet goed te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Moeten we ons zorgen maken?
Lees verder

Kritische Marc Noppen (UZ Brussel): 'Britten vaccineren 1.000 personen per MINUUT. Wij 'zitten voor op schema''
CEO Marc Noppen van het UZ Brussel laat zich op Twitter kritisch uit over het vaccinatiebeleid in ons land. Hij vergelijkt de toestand in België met die bij de Britten. 'UK vaccineert à 1000 personen per MINUUT. Wij 'zitten voor op schema'. No comment', klinkt het.
Lees verder

Hoe beleeft u de 'afkoelingsweek'? Leraar, leerling of ouder: De Morgen wil van u horen
De meer dan 1.000 middelbare scholen in Vlaanderen blijven deze week dicht, maar de leerlingen krijgen voltijds afstandsonderwijs. Is de 'afkoelingsweek' een beetje werk- en leefbaar voor u? Of zorgt hij juist voor oververhitting? Leerling, leraar of ouder: deel uw ervaringen hier. Een selectie uit de inzendingen verschijnt in De Morgen.
Lees verder

Alison Van Uytvanck haalt voor eerst tweede ronde in Melbourne
Alison Van Uytvanck (WTA 67) heeft zich voor het eerst geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. De 26-jarige Vlaams-Brabantse versloeg op court 6 na één uur en 56 minuten tennis de negentienjarige Franse kwalificatiespeelster Clara Burel (WTA 237) in drie sets (4-6, 6-3 en 6-4).
Lees verder

▶ Live - Opnames nemen toe, besmettingen blijven dalen: volg de persconferentie van het crisiscentrum
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

▶ Live - Van Gucht: 'Meestal niet nodig om hele klas of school te sluiten bij besmetting'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Stap dichter bij 'wondermedicijn': Israël ontdekt veelbelovend middel
Vaccins zullen ervoor moeten zorgen dat we niet meer besmet raken met het coronavirus, maar intussen zijn wetenschappers ook ijverig op zoek naar geneesmiddelen voor patiënten die tóch ziek worden. Israël claimt alvast een medicijn gevonden te hebben dat Covid-19 geneest. De eerste tests doen het beste vermoeden, want het 'reumamedicijn' heeft alle proefpersonen kunnen genezen.
Lees verder

Negeren of betwisten? Ook acteurs Peter Van Den Begin en Tine Reymer weigeren coronavaccin
Moet je vaccinweigeraars negeren of betwisten? Een opmerkelijk interview in Humo met acteurskoppel Peter Van Den Begin en Tine Reymer maakt de kwestie plots ook in Vlaanderen concreet.
Lees verder

Dan toch geen Elfstedentocht dit jaar: 'Onmogelijk om met coronamaatregelen te organiseren'
Ondanks de groeiende verwachtingen door de aanhoudende vorst zit een Elfstedentocht er deze winter niet in. Het bestuur van De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft erbij dat het in coronatijd niet mogelijk om de 'Tocht der Tochten' te organiseren.
Lees verder

Klaasje stopt na ruim vijf jaar bij K3, Studio 100 gaat op zoek naar 'opvolgster of opvolger'
Klaasje Meijer stopt als zangeres bij K3. Dat heeft ze zonet bekendgemaakt op een persconferentie. 'We gaan op zoek naar een opvolgster of opvolger', zegt Studio 100-baas Gert Verhulst.
Lees verder

Klaasje stapt uit K3, Studio 100 zoekt opvolger 'en dat mag ook een jongen zijn'
Klaasje Meijer stopt als zangeres bij K3. Dat heeft ze zonet bekendgemaakt op een persconferentie. 'We gaan op zoek naar een opvolgster of opvolger', zegt Studio 100-baas Gert Verhulst. Het lijkt erop dat er een nieuwe 'K2 zoekt K3' komt.
Lees verder

Klaasje stopt na ruim vijf jaar bij K3, 'nu op zoek naar opvolgster of opvolger'
Klaasje stopt als zangeres bij K3. Dat heeft ze zonet bekendgemaakt op een persconferentie. Wie haar opvolgt in de muziekgroep is nog niet duidelijk. 'We gaan op zoek naar een opvolgster of opvolger', zegt Gert Verhulst.
Lees verder

Spoorbaas haalt slag thuis: NMBS sluit dan toch loketten in 44 stations
De NMBS zal dit jaar dan toch de loketten sluiten in 44 stations. In ruil zal ze deze gebouwen goedkoop ter beschikking stellen voor andere activiteiten. Dat is het compromis dat spoorbaas Sophie Dutordoir en minister Georges Gilkinet (Ecolo) hierover hebben uitgewerkt.
Lees verder

Bekende Gentenaars protesteren tegen make-over Gravensteen: 'Aan sleutelen mag, maar met respect'
Meer dan 120 bekende Gentenaars, onder wie cartoonist Kamagurka, actrice Barbara Sarafian en regisseur Felix van Groeningen, hebben het niet begrepen op de verbouwplannen van de fameuze Gentse burcht. Een open brief aan het adres van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dringt aan op een alternatief. 'Wat we vragen is om het huiswerk opnieuw te maken.'
Lees verder

Anderlecht publiceert jaarrekening: nieuw recordverlies van 36,4 miljoen euro, schuldenberg van 116,7 miljoen
Anderlecht blijft in financieel woelig vaarwater. De club legde enkele maanden na de deadline zijn jaarrekening neer bij de Nationale Bank. Wat blijkt uit de resultaten die in de balanscentrale vrij te raadplegen zijn: in het seizoen 2019-2020 leed RSCA opnieuw een recordverlies van 36,4 miljoen euro. Vooral de spelerslonen en makelaarskosten bleven hoog en de schuldenberg stijgt.
Lees verder

Opgelet voor de Silhouette Challenge van TikTok: je toont soms meer dan je zelf wil
Populair op TikTok tegenwoordig: de Silhouette Challenge, een uitdaging waarbij dames schaars gekleed in het donker voor een deuropening poseren. De rode filter die hiervoor gebruikt wordt, kan door iemand met slechte bedoelingen echter vrij makkelijk gemanipuleerd worden. Op die manier geven de meisjes meer prijs van hun lichaam dan ze zelf zouden willen.
Lees verder

Vaccinatiecentra starten op laag pitje door nieuwe leveringsproblemen
Volgende week slaan de vaccinatiecentra over heel Vlaanderen hun deuren open. Maar verwacht je niet aan een massastart, wel in tegendeel. De campagne loopt alweer vertraging op door leveringsproblemen, deze keer bij Moderna en AstraZeneca.
Lees verder

Geen vliegende start voor vaccinatiecentra door nieuwe leveringsproblemen
Volgende week slaan de vaccinatiecentra over heel Vlaanderen hun deuren open. Maar verwacht je niet aan een massastart, wel in tegendeel. De campagne loopt alweer vertraging op door leveringsproblemen, deze keer bij Moderna en AstraZeneca.
Lees verder

Nieuwe leveringsproblemen trekken streep door vliegende start voor vaccinatiecentra
Volgende week doen de vaccinatiecentra over heel Vlaanderen hun deuren open. Maar verwacht geen massastart, wel integendeel. De campagne loopt alweer vertraging op door leveringsproblemen.
Lees verder

Waarom is ijs glad? Wetenschappers hebben dit raadsel eindelijk gekraakt
Dát ijs glad is, hoef je niemand uit te leggen. Maar waardóór ijs glad is, is al ruim anderhalve eeuw een openstaande vraag in de natuurkunde. Nederlandse onderzoekers stellen het raadsel nu definitief te hebben gekraakt.
Lees verder

Oud, arm en huurder? Dan ben je drie keer de pineut
Tachtigers die bijklussen als oppas, toiletdame of therapeut, om toch maar de huishuur te kunnen betalen. Wie oud, arm én huurder is, moet vaak creatief zijn om het einde van de maand te halen, zo leert het nieuwe boek van socioloog Pascal De Decker. 'En corona heeft het allemaal nog erger gemaakt.'
Lees verder

Baudet in verlegenheid na uitgelekte racistische berichten: 'Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?'
Opnieuw raakt Thierry Baudet, leider van de Nederlandse partij Forum voor Democratie, in opspraak, ditmaal door racistische uitspraken die hij zou hebben gedaan in interne WhatsAppgroepen. Volgens het Nederlandse tijdschrift Elsevier Weekblad (EW) vroeg Baudet onder meer aan een andere FvD'er of deze wilde 'dat je zus met een neger thuiskomt'.
Lees verder

Vlaamse Open Vld-fractie in spoed bijeen over Sihame El Kaouakibi
De Vlaamse fractie van Open Vld zit momenteel samen om zich te buigen over de problemen met hun collega Sihame El Kaouakibi, die in opspraak is gekomen wegens misbruik van subsidies aan haar vzw Let's Go Urban. Er zou gedacht worden aan een tijdelijke schorsing uit de fractie.
Lees verder

Open Vld wil duidelijkheid van Sihame El Kaouakibi, Rutten verdedigt investering van 50.000 euro
De Vlaamse fractie van Open Vld zat vanmiddag samen om zich te buigen over de problemen met hun collega Sihame El Kaouakibi, die in opspraak is gekomen wegens mogelijk misbruik van subsidies aan haar vzw Let's Go Urban. El Kaouakibi zou niet geschorst worden uit de fractie, maar moet zich terughoudend opstellen en zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de partijtop over het dossier.
Lees verder

Live - Beke: 84 procent van terugkerende Vlaamse reizigers heeft zich laten testen
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Hip, exclusief en verboden in China: is de app Clubhouse de hype echt waard?
De app Clubhouse in het kort: gecensureerd door China, vrouwonvriendelijk, gehypet door techondernemer Elon Musk en enkel toegankelijk na een uitnodiging. De ideale cocktail voor media-aandacht. Maar brengt het ook iets nieuws?
Lees verder

Lezers over de 'afkoelingsweek': 'Nu de beste oplossing, maar het kan niet tippen aan les in klas'
De meer dan 1.000 middelbare scholen in Vlaanderen blijven deze week dicht, maar de leerlingen krijgen voltijds afstandsonderwijs. Is de 'afkoelingsweek' een beetje werk- en leefbaar? Leerkrachten, leerlingen en ouders delen hun ervaringen via demorgen.be. Een selectie uit de inzendingen.
Lees verder

Festivals werken aan normale editie, maar wachten beslissing overheid in spanning af
De voorbereidingen op de zomerfestivals zijn volop aan de gang, ook al is het onzeker of de edities dit jaar zullen kunnen plaatsvinden door de coronacrisis. Vlaams minster van Cultuur Jan Jambon (N-VA) belooft daarover uiterlijk midden maart uitsluitsel. 'We kijken met vertrouwen vooruit en zijn positief gestemd', klinkt het bij Pukkelpop en Rock Werchter.
Lees verder

KU Leuven-rector Luc Sels wil studenten twee halve dagen les op campus geven, ook bij code rood
Studenten aan de KU Leuven zouden twee halve dagen les moeten kunnen volgen op de campus. Dat zegt rector Luc Sels.
Lees verder

'Investering' van 50.000 euro voor El Kaouakibi verdeelt Open Vld: 'Moeilijk te verteren dat een wit konijn zoiets gedaan krijgt'
Open Vld zit steeds meer verveeld met de positie van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, wier vzw Let's Go Urban in opspraak is wegens vermoedens van fraude. Nu blijkt dat ze van de partij 50.000 euro kreeg om haar kiescampagne uit te bouwen, borrelt intern de onvrede op.
Lees verder

Zaak-El Kaouakibi verdeelt Open Vld
Open Vld zit steeds meer verveeld met de positie van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, wier vzw Let's Go Urban in opspraak is wegens vermoedens van fraude. Nu blijkt dat ze van de partij 50.000 euro kreeg om haar kiescampagne uit te bouwen, borrelt intern de onvrede op.
Lees verder

Live - Minister Vandenbroucke: drempel van 800 besmettingen per dag 'kan herbekeken worden'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Hoe ga je om met mensen die het vaccin weigeren? 'We moeten met hen blijven praten'
Moet je vaccinweigeraars negeren of betwisten? Een opmerkelijk interview in Humo met acteurskoppel Peter Van Den Begin en Tine Reymer maakt de kwestie in Vlaanderen plots concreet. 'We moeten blijven in dialoog gaan met die mensen.'
Lees verder

Negeren of debatteren? Ook acteurs Peter Van Den Begin en Tine Reymer weigeren coronavaccin
Moet je vaccinweigeraars negeren of betwisten? Een opmerkelijk interview in Humo met acteurskoppel Peter Van Den Begin en Tine Reymer maakt de kwestie in Vlaanderen plots concreet. 'We moeten blijven in dialoog gaan met die mensen.'
Lees verder

Vergeet pax media: relatie tussen VRT en VTM onder hoogspanning na verschillende incidenten
Vergeet de pax media. De spanning tussen de openbare omroep en zijn commerciële concurrent DPG Media, het moederbedrijf boven VTM, loopt de voorbije maanden langzaam op. Met dank aan Bart De Pauw en het mondmasker van Freek Braeckman.
Lees verder

De strijdbijl is begraven, maar nog veel Vlaamse bossen zijn in gevaar
Transportbedrijf H. Essers stopt met bossen kappen in Vlaanderen. Dat belooft het na een juridisch conflict met milieuorganisatie BOS+. 'Mooi. Maar zo is er nog 50.000 hectare Vlaams bos dat niet beschermd is. Kappen we dat, dan komt er jaarlijks de CO2-uitstoot van 90.000 auto's bij', zegt Groen.
Lees verder

Herman Schueremans gaat uit van Rock Werchter op volle sterkte: 'Desnoods schuiven we twee maanden op'
'We gaan op dit moment nog altijd uit van een festival op volle capaciteit deze zomer.' Dat heeft Rock Werchter-organisator Herman Schueremans (67) gezegd tijdens een online panelgesprek over de Belgische muziekindustrie. Om het festival niet voor het tweede jaar op rij te moeten annuleren, is hij zelfs bereid om het later in de zomer te organiseren. 'Als we twee maanden moeten opschuiven, zullen we dat zeker bekijken.'
Lees verder

Heeft het wel nut om winkelkarren en deurklinken te ontsmetten?
Steeds meer onderzoek toont aan dat de kans op besmetting van het coronavirus via een oppervlakte als een deurklink of winkelkar, erg klein is. Heeft het dan wel nog nut om die te ontsmetten?
Lees verder

Aantal opnames in ziekenhuizen blijft toenemen, besmettingen dalen wel verder
Het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de Belgische ziekenhuizen, bevindt zich nog altijd in stijgende lijn. In de week van 3 tot en met 9 februari vonden er gemiddeld 124,4 hospitalisaties per dag plaats, zes procent meer in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Live - Minister Vandenbroucke: drempel van 800 besmettingen per dag 'kan herbekeken worden'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Zwijgakkoord legt Vlaams Parlement aan banden: 'Veel macht uit handen gegeven aan regering'
Parlementsleden van de meerderheid mogen in het Vlaams Parlement geen voorstellen van decreet of resolutie indienen zonder voorafgaand akkoord in die meerderheid. Dat zogenaamde zwijgakkoord is afgesproken tussen de coalitiepartners CD&V, N-VA en Open Vld bij de vorming van de Vlaamse regering en moet de parlementsleden van de meerderheid in de pas doen lopen, zo schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder