Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 februari 2021

Braziliaans mijnbedrijf betaalt miljarden om dodelijke dambreuk uit 2019 waarbij zo’n 270 mensen omkwamen

HLN
Braziliaans mijnbedrijf betaalt miljarden om dodelijke dambreuk uit 2019 waarbij zo'n 270 mensen omkwamen
Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale betaalt een schadevergoeding van omgerekend 5,8 miljard euro voor de dambreuk bij zijn ijzermijn in januari 2019. Door de ramp in de gemeente Brumadinho kwamen naar schatting 270 mensen om het leven. Daarnaast moesten duizenden omwonenden worden geëvacueerd.
Lees verder

LIVE (20u45). Staat Lukaku ook tegen Fiorentina aan het kanon?
• Aftrap 20u45 • Serie A • Stadio Artemio Franchi • Kan Lukaku net als vorige week scoren?
Lees verder

LIVE (20u45). Wie haalt de bovenhand in burenduel tussen Moeskroen en Kortrijk?
• Aftrap 20u45 • Jupiler Pro League • Stade Le Cannonier • Nieuwe coach Luka Elsner zit nog niet op de bank bij Kortrijk
Lees verder

LIVE. Janssen vraagt versnelde goedkeuring vaccin in VS - Marc Noppen (UZ Brussel): "Voorspellingen zien er goed uit" - Nachtwinkels grootste corona-overtreders
De heropening van de kappers zal geen hele reeks versoepelingen inleiden. Dat verklaarde premier Alexander De Croo in de Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat er deze maand nog 443.000 vaccins van AstraZeneca verwacht worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Janssen vraagt versnelde goedkeuring vaccin in VS - Marc Noppen (UZ Brussel): "Voorspellingen zien er goed uit"
De heropening van de kappers zal geen hele reeks versoepelingen inleiden. Dat verklaarde premier Alexander De Croo in de Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat er deze maand nog 443.000 vaccins van AstraZeneca verwacht worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Een op vijf toekomstige specialisten overweegt opleiding stop te zetten
Bijna twintig procent van de arts-specialisten in opleiding overweegt te stoppen. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) over de impact van Covid-19 op het persoonlijke en professionele leven van de toekomstige specialisten.
Lees verder

Twee ton cocaïne met bestemming België in beslag genomen in Costa Rica
In de haven van Moin, in Costa Rica, is woensdag twee ton cocaïne ontdekt in een container met als bestemming België. Dat heeft het Costa Ricaanse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gemeld.
Lees verder

Onze opinie: "Voor velen is die coronacoupe vast een luxeprobleem. Maar die knipbeurt is u gegund"
Je zou denken dat we in terreurniveau 4 zitten, als je een minister hoort zeggen dat de nood hoog is en dat mensen niet meer durven buitenkomen. Hij had het niet over bommen en granaten, wel over onze ontplofte haardos. Als zelfs de strenge Frank Vandenbroucke, doe-het-zelver en trotse eigenaar van een veelgebruikte tondeuse, de situatie al zo dramatisch noemt, dan mag je ervan uitgaan dat de kappers vandaag inderdaad groen licht krijgen.
Lees verder

COLUMN. Goedele: "Blijf ik voor anderen voor altijd een gehavende vrouw, nooit meer mooi en gezond?"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en opstaan. Dat proces beschrijft ze elke twee weken in 'Het Laatste Nieuws'. Deze week worstelt ze met ongeduld, twijfels en een tikkeltje hypochondrie. "Ik zeg vaak dat ik 'even door de zure appel moet bijten' maar soms is het meer k** met peren."
Lees verder

COLUMN. Goedele: "Ik zeg vaak dat ik door de zure appel moet bijten maar soms is het meer k** met peren"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en opstaan. Dat proces beschrijft ze elke twee weken in 'Het Laatste Nieuws'.
Lees verder

65-plussers weer naar de klas? Zo denken leerkrachten op rust er zelf over: "Ik leg leerstof beter uit dan voor pensioen"
Om de leerachterstand bij onze leerlingen weg te werken, trekt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) 10 miljoen euro uit. Met dat geld wil hij gepensioneerde en deeltijdse leerkrachten een handje laten toesteken in scholen die dat nodig hebben. Maar wat denken leerkrachten op rust daar zelf over? "Ik leg mijn leerstof nú beter uit dan toen."
Lees verder

Rocken en rollen: boek van Vlaams journalist brengt romance tussen auto's en rockmuziek in beeld
Rock & roll en auto's, het is een vrijage die al 70 jaar duurt. Liedjes gaan erover, sterren rijden erin en platenhoezen pronken ermee. Het mooie boek 'Garage Rock', gemaakt door een Vlaamse journalist die normaal over moto's schrijft, illustreert die romance met massa' foto's, feiten, weetjes en anekdotes.
Lees verder

Belg werkt 11 dagen minder door lockdowns
Tot twee keer toe werden honderdduizenden Belgen geparkeerd in tijdelijke werkloosheid. Gevolg: het afgelopen jaar zijn er gevoelig minder dagen gewerkt - gemiddeld 11 dagen per persoon om precies te zijn.
Lees verder

Ook Kim Clijsters besmet met het coronavirus: tennismama testte positief in New Jersey
Kim Clijsters (37) testte afgelopen maand positief op corona. Ze had milde symptomen en heeft ondertussen de training al hervat. Ze hoopt in maart haar rentree te maken op het circuit, tenminste als blijkt dat ze volledig hersteld is van die Covid-besmetting. Opnieuw een belemmering op haar al hobbelig comebackparcours.
Lees verder

Drie Brusselse politieagenten in cel op verdenking van verkrachting: "Verkrachtingsfilmpjes doorgestuurd via Whatsapp"
"Het is verontrustend dat dergelijke personen binnen ons korps belanden", zegt een Brusselse agent anoniem. Drie Brusselse politieagenten zitten in de cel nadat ze door de onderzoeksrechter aangehouden werden op verdenking van verkrachting, aanranding en voyeurisme. De drie trokken na hun uren naar Luik, waar ze vrouwen dronken voerden en -zonder toestemming - seks mee hadden. Het hele gebeuren werd gefilmd en erna via Whatsapp verspreid onder elkaar.
Lees verder

Per Vlaming vloeit jaarlijks 1.000 euro belastinggeld over de taalgrens
De Brusselse belastingbetaler ziet dit jaar 1,3 miljard euro naar Wallonië vloeien. "Het hardnekkige beeld van Brussel als bedelaar in het federale België klopt niet", zegt de econoom Willem Sas. Vlaanderen blijft wel de grootste betaler, aldus De Tijd.
Lees verder

Als Overlegcomité straks groen licht geeft, kan er meer dan je denkt: dit is de 'best-case-krokusvakantie'
Nog tien dagen, dan begint de krokusvakantie. Een skireis, dagje Plopsaland of een namiddag in het subtropisch zwembad zit er nog niet in. Maar als het Overlegcomité straks definitief groen licht geeft voor de dierentuinen en vakantieparken, is dít het bestcasescenario.
Lees verder

Wereldprimeur: verbrande Amerikaan krijgt nieuw gezicht en handen dankzij Leuvense puzzelstukjes
Wereldnieuws met een Belgisch randje: in New York kreeg een man van 22 een nieuw gezicht én nieuwe handen. Met dank aan 3D-technologie uit Leuven. Belangrijk voor u en ik: ook een doodgewone heup, knie of ander deel van onze 'carrosserie' kan intussen helemaal op maat worden gefabriceerd. "Elke mens is anders, toch?"
Lees verder

Laatste woord over volgorde nog niet gezegd: iedereen heeft zo zijn idee over wie wel/geen voorrang krijgt
"Het is bij de 50- tot 60-jarigen dat met vaccins de grootste opbrengst te halen is", stelt professor infectieziekten Steven Callens. "Vergeet de voorrang voor prioritaire risicopatiënten", zegt de huisartsen dan weer. Minister Vandenbroucke zei gisteren dat vaccineren ook over versoepelen gaat en niet enkel over ziekenhuizen ontlasten. Neen, over de vaccinatiestrategie is het laatste woord nog niet gezegd.
Lees verder

Martínez over vijf prangende Duivels: "Fellaini? Nog altijd op onze radar. Struijk? We hebben gepraat, interessant profiel"
Roberto Martínez tastte eens diep in de bokaal. Vijf balletjes, vijf (mogelijke) Duivels die niemand onberoerd laten. Van Hazard over Pascal Struijk tot Marouane Fellaini. De bondscoach aan het woord.
Lees verder