Doorgaan naar hoofdcontent

Almaci zwijgt en kastijdt: ‘Wees sereen in deze woelige tijden’

Almaci zwijgt en kastijdt: 'Wees sereen in deze woelige tijden'

'Er zijn al genoeg politici die valse hoop geven. Ik erger mij daaraan. De ene dag dit zeggen, de andere dag iets anders: dat vreet aan de mensen', liet Groen-voorzitter Meyrem Almaci optekenen in De Zondag.

Lees verder

Aanschuiven in pyjama voor coronavaccin nadat diepvries uitvalt

In Seattle hebben meer dan 1.000 Amerikanen 's nachts staan aanschuiven om een vaccin te krijgen. Ze werden in allerijl opgebeld omdat een diepvriezer van een ziekenhuis stuk was gegaan.

Lees verder

Vandalen voorzien eeuwenoude geoglief van mondmasker

In de zuidelijke heuvels van Engeland hebben vandalen een beschermd historisch monument beklad. Ze bekladden de Long Man of Wilmington, een eeuwenoude kalktekening van een man, zodat de figuur ook een mondmasker droeg.

Lees verder

Meer dan 500 arrestaties bij Navalni-protesten in Rusland

De Russische politie heeft op zondag al minstens 519 aanhangers van Poetins belangrijkste opponent Aleksej Navalni opgepakt tijdens protesten om diens vrijlating te eisen. Dat meldt OWD-Info.

Lees verder

Brusselse politie arresteert tientallen coronabetogers in Centraal Station

Na oproepen om zondag te betogen in de buurt van het Atomium en station Brussel-Centraal is de politie massaal aanwezig op beide plaatsen. Zondagvoormiddag arresteerde ze al tientallen betogers, schrijft Bruzz en bevestigt Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Lees verder

Wintersporters verrichten halsbrekende toeren in Zwitserse Alpen

In het Engadindal in de Zwitserse Alpen hebben skiërs en snowboarders voor spektakel gezorgd op een wedstrijd freeriden. De wintersporters wagen zich daarbij aan een afdaling buiten de piste. Bekijk beelden van hun prestatie in bovenstaande video.

Lees verder

De Croo: 'Als de kappers openen, is dat voorgoed: geen jojo'

Het Overlegcomité beslist vrijdag of de contactberoepen op 13 februari open kunnen gaan, maar premier Alexander De Croo wilde daar zondag in De Zevende Dag (Eén) niet op vooruitlopen. Hij was wel duidelijk dat een eventuele opening niet tijdelijk zal zijn.

Lees verder

Miljardair Rotenberg beweert dat 'Poetins paleis' van hem is

Het riante paleis aan de Zwarte Zee is niet van Poetin, zoals oppositieleider Navalni beweert, maar van Arkadi Rotenberg, miljardair en jeugdvriend van de Russische president. Althans dat beweert Rotenberg zelf.

Lees verder

N-VA kiest tussen zes kandidaat-ondervoorzitters

Anneleen Van Bossuyt, Assita Kanko, Kathleen Depoorter, Lorin Parys, Theo Francken en Valerie Van Peel stellen zich alle zes kandidaat voor het ondervoorzitterschap bij N-VA. Enkel huidig secretaris Louis Ide is kandidaat om zichzelf op te volgen.

Lees verder

4-jarig meisje ontdekt 220 miljoen jaar oude pootafdruk dinosaurus

Tijdens een strandwandeling heeft een kleuter in Wales een vondst gedaan waar paleontologen jaloers op zijn. Experts spreken over een van de best bewaarde dino-sporen van heel Groot-Brittannië.

Lees verder

Club Brugge wint makkelijk van Standard en breidt voorsprong in stand uit tot veertien punten

Alweer een topper gewonnen. Club Brugge raast door de competitie en telt na de makkelijke zege tegen Standard veertien punten voorsprong op de naaste achtervolgers Antwerp en KRC Genk. Het is voor Standard de eerste nederlaag sinds de aanstelling van trainer Mbaye Leye.

Lees verder

Verplicht mondmasker in alle lagere scholen

Vanaf vandaag is een mondmasker verplicht voor alle vierde, vijfde en zesde leerjaren van de zes basisscholen in Destelbergen en Heusden. 'We gaan op de rem staan om erger te voorkomen', reageert burgemeester Elsie Sierens.

Lees verder

Dit verandert op 1 februari: verkeersboetes, openbaar vervoer, gas en elektriciteit

Spoorwegmaatschappij NMBS en openbaarvervoermaatschappij De Lijn verhogen naar jaarlijkse gewoonte een aantal tarieven. Vlaamse steden en gemeenten krijgen dan weer de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen.

Lees verder

Mathieu van der Poel pakt wereldtitel veldrijden

Mathieu van der Poel heeft het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende gewonnen. Het is zijn vierde wereldtitel. Het zilver is voor Wout van Aert.

Lees verder

Details monstercontract Lionel Messi lekken uit: Argentijn verdiende in vier jaar meer dan 555 miljoen euro

El Mundo pakte zondag groots uit op zijn voorpagina. De Spaanse krant maakte immers de contractdetails van Lionel Messi bekend. Zo zou de Argentijnse stervoetballer op vier jaar tijd zo'n 555 miljoen (!) euro verdiend hebben. 'Het contract dat Barça geruïneerd heeft', klinkt het dan ook scherp.

Lees verder

Nieuwe boetes voor de 'kleine snelheidsovertreder': dit riskeer je vanaf maandag als je te snel rijdt

Gemeente- en stadsbesturen kunnen vanaf 1 februari beslissen om GAS-boetes te geven aan 'kleine snelheidsovertreders', in plaats van dat ze een proces-verbaal krijgen of onbestraft blijven. Een win-winsituatie voor zowel lokale besturen als de lokale politie. Die laatste kan zich met andere zaken bezighouden, terwijl gemeentebesturen er hun kas serieus mee kunnen spijzen.

Lees verder

10-jarige belegger casht 5000 procent winst

De Amerikaanse beursgekte van de voorbije dagen was een strijd van amateur-beleggers tegen de grote hefboomfondsen, van de kleintjes tegen de groten. De kleintjes trokken aan het langste eind, zelfs de allerkleinsten, zoals Jaydyn Carr.

Lees verder

Massaal bijgewoonde begrafenis in Jeruzalem wekt wrevel

Ondanks de lockdown woonden duizenden ultraorthodoxe joden in Jeruzalem de begrafenis bij van een invloedrijke rabbijn. De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz veroordeelt de feiten scherp.

Lees verder

Yves Vanderhaeghe op de keien gezet door KV Kortrijk

KV Kortrijk heeft de overeenkomst met Yves Vanderhaeghe stopgezet. De West-Vlaamse club neemt die beslissing na de 1 op 15, in de hoop dat een nieuwe wind terug grinta in de ploeg kan brengen.

Lees verder

Wout van Aert ontgoocheld in zichzelf na zilveren WK-medaille: 'Niet teruggevochten zoals ik dat anders kan'

Bij Wout van Aert overheerste de ontgoocheling na zijn zilveren medaille op het WK veldrijden. Zijn lekke band speelde hem parten, maar ook de manier waarop de Belgisch kampioen daarmee omging. 'Wie een voorsprong kan verwerven, is vaak in het voordeel als Mathieu en ik duelleren.'

Lees verder

Zulte Waregem herpakt zich na 0 op 9 en wint in eigen huis van Oostende

Na drie opeenvolgende nederlagen weet Zulte Waregem terug wat winnen is. In eigen huis haalde het een achterstand op tegen KV Oostende. Bruno en Vossen zorgden voor de Waregemse goals. Bij Oostende scoorde Sakala. KVO laat zo de kans liggen om de top 4 binnen te sluipen.

Lees verder

Bart de Pauw: 'Verbaasd dat burgerlijke partijen geen bezwaar hebben tegen openen enveloppe'

Volgens de advocaten van Bart De Pauw nemen de burgerlijke partijen 'een bocht van 180 graden' nu ze geen bezwaar meer hebben tegen het openen van een verzegelde enveloppe.

Lees verder

Oorlogsveteraan 'Captain Tom' Moore (100) testte vorige week positief op coronavirus, nu opgenomen in ziekenhuis

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100) is besmet geraakt met het coronavirus. De man die wereldberoemd werd vanwege zijn corona-inzamelingsactie heeft moeite met ademhalen en is opgenomen in het ziekenhuis. Dat maakte zijn familie bekend via Twitter.

Lees verder

'Jullie Belgen zijn schapen'

Met massale troepenontplooiing en preventieve arrestaties werd in Brussel gepland protest tegen het coronabeleid in de kiem gesmoord. 'Ik kom even testen of je in België wél nog je mening mag zeggen.'

Lees verder

Geen doelpunten in slaapverwekkende wedstrijd tussen Anderlecht en AA Gent

Te weinig durf, te weinig kwaliteit en bijgevolg ook amper kansen. Een uitzonderlijk saaie en slappe wedstrijd tussen Anderlecht een AA Gent heeft zondagavond geen doelpunten opgeleverd. Anderlecht is na die 0-0 vijfde met evenveel punten als nummer vier Standard, Gent is twaalfde met zes punten minder.

Lees verder

Vrouw raakt ernstig gewond bij steekpartij in psychiatrische instelling

In het psychiatrisch centrum Amedeus in Mortsel is zondagavond een 58-jarige patiënte levensgevaarlijk gewond geraakt na een mesaanval door een andere patiënt. Dat meldt het Antwerps parket.

Lees verder

Vanhaezebrouck presteerde beter bij Anderlecht dan Kompany

Het rapport van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht was bij zijn ontslag eind 2018 amper voldoende, maar Vincent Kompany doet het nog een pak minder goed bij paars-wit.

Lees verder

Ook 'coronacritica' wil ondervoorzitter N-VA worden

Als vreemde eend in de bijt doet ook Kathleen Depoorter, oppositieleidster tegen het coronabeleid, een gooi naar het ondervoorzitterschap.

Lees verder

Zweedse verpleegster wint privé-filmfestival

De Zweedse verpleegster Lisa Enroth mag het filmfestival van Göteborg volgen in een vuurtoren op het onbewoonde eiland Pater Noster aan de Zweedse kust.

Lees verder

STVV zet Cercle Brugge opzij

STVV zette tegen rechtstreeks rivaal Cercle Brugge een reuzenstap richting het behoud. Christian Brüls, met een goal een assist, en Teixeira, die de 2-0 binnenkopte, kleurden de avond geel en blauw. Durkin zette de kers op de taart.

Lees verder

Leerachterstand door corona is zorgenkindje in de klas

Vraag het maar aan de leerkrachten: de lockdown vorig schooljaar heeft er flink ingehakt. Vooral de kinderen die het voorheen al moeilijk hadden, hebben leerachterstand opgelopen.

Lees verder

Leerachterstand door corona is zorgenkindje in de klas

Vraag het maar aan de leerkrachten: de lockdown vorig schooljaar heeft er flink ingehakt. Vooral de kinderen die het voorheen al moeilijk hadden, hebben leerachterstand opgelopen.

Lees verder

Leger pakt politieke leiders, onder wie Aung San Suu Kyi, op en neemt controle over Myanmar

Het leger in Myanmar heeft de controle over het land genomen voor een jaar. Dat meldt de militaire televisie van Myanmar, zo bericht nieuwsagentschap AP. De aankondiging kwam er maandag op Myawaddy TV, nadat al bekendgeraakt was dat regeringsleider Aung San Suu Kyi, president Win Myint en andere politieke leiders door het leger opgepakt werden.

Lees verder

Minstens twaalf doden na schipbreuk twee boten in Colombia

Ten minste twaalf mensen, onder wie zeven kinderen, zijn zaterdagavond om het leven gekomen toen twee boten schipbreuk leden in de buurt van de Colombiaanse stad Tumaco, nabij de grens met Ecuador. Dat hebben de lokale autoriteiten zondag gemeld.

Lees verder

Trump stelt nieuwe advocaten aan voor impeachment-proces

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag twee nieuwe advocaten aangesteld die hem zullen bijstaan tijdens het impeachment-proces, heeft zijn kantoor zondag aangekondigd. Het gaat om David Schoen en Bruce L. Castor.

Lees verder

Aantal oproepen naar hulplijnen in 2020 enorm gestegen

Een pak meer Vlamingen namen in 2020 contact op met Tele-Onthaal, 1712, Nupraatikerover.be, CAW en JAC, Stop it Now! en de Druglijn. Enkel 1813, de zelfmoordlijn, kende het afgelopen jaar geen stijging. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bij de diverse initiatieven heeft opgevraagd.

Lees verder

Ziekenhuisopnames blijven afnemen

Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nemen af, maar het aantal besmettingen blijft verder stijgen. Dat blijkt maandagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Veerkrachtsubsidie voor door Brexit getroffen Vlaamse bedrijven

Vlaamse bedrijven die getroffen worden door de Brexit kunnen vanaf vandaag, maandag, een Brexit-veerkrachtsubsidie tot 50.000 euro aanvragen waarmee ze advies kunnen inkopen om bijvoorbeeld nieuwe markten te verkennen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) voorziet in totaal 28 miljoen. De helft van dat bedrag wordt voor deze eerste oproep ter beschikking gesteld.

Lees verder

Drie weken lang controles op zwaar vervoer in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen start maandag een campagne van zowel de lokale als de federale politie die gericht is op het controleren van zwaar vervoer. De campagne zal drie weken lang duren. De politie wil met de controles enerzijds de verkeersveiligheid verhogen en anderzijds oneerlijke concurrentie tussen transporteurs bestrijden.

Lees verder

Cartoon van de dag - februari 2021

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Vergoeding op komst voor experten: 'Zo zijn virologen echt in dienst van de overheid'

De regering wil de gespannen verhouding met de experts ontdooien. Binnenkort krijgen zij ook een vergoeding voor hun adviezen aan de regering. 'Maar dat verandert niks aan onze deontologie', zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de adviesraad.

Lees verder

Tientallen prominenten scharen zich achter open brief: 'Geef jongeren voorrang bij vaccinaties'

Verschillende bezorgde ouders en volwassenen onder wie Heidi De Pauw van Child Focus, kinderpsychiater Peter Adriaenssens en federaal procureur Frederic Van Leeuw trekken in een open brief aan de alarmbel over de situatie van de jongeren tijdens de coronapandemie. Minister van Welzijn Wouter Beke vindt het echter niet aangewezen om de vaccinatiestrategie om te gooien.

Lees verder

Nu ook Marcus Rashford racistisch bejegend op sociale media, Britse prins schiet aanvaller te hulp: 'Dit moet nu stoppen'

Marcus Rashford vertelde zaterdag na het gelijkspel van zijn team Manchester United tegen Arsenal, dat hij racistische berichten kreeg die 'de mensheid en de sociale media van hun slechtste kant laten zien'.

Lees verder