Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 februari 2021

“750 euro voor enkele blikjes bier, dat is pure repressie.” Bakker Machiel (35) krijgt coronaboete omdat hij alco...

HLN
"750 euro voor enkele blikjes bier, dat is pure repressie." Bakker Machiel (35) krijgt coronaboete omdat hij alcohol uit automaat vergeet te halen
"Hadden ze mij gewaarschuwd, dan had ik de blikjes er onmiddellijk uitgehaald. Maar nee, ze kennen geen dialoog en geven liever 750 euro boete." Bakker Machiel Neirink (35) uit Zulte is nog steeds verontwaardigd voor wat hem overkwam. Toen het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur inging, vergat hij enkele blikjes Jupiler uit zijn automaat te halen. Gevolg: een boete van 750 euro in de brievenbus. "De klepel is volledig doorgeslagen."
Lees verder

Beeld van schietende man wekenlang te zien op dug-out langs kunstgrasveld, maar na één telefoontje kan tekening plots snel overschilderd worden
Een tekening op de zijkant van de dug-out aan het kunstgrasveld op de sportcampus van Sint-Gillis-Dendermonde heeft wekenlang voor beroering gezorgd. De prent toont een man die met een geweer schiet op wat een moeder met kind lijkt. Een oplossing bleef heel lang uit, maar na een telefoontje van HLN kon het plots wel snel gaan. Donderdag werd de prent eindelijk overschilderd.
Lees verder

Football Talk. Nieuwe CEO voor Lommel- Mechelse sterkhouder Van Damme nog niet fit, Walsh onzeker
1B-club Lommel heeft Mike Green aangekondigd als nieuwe CEO van de club. Green, een Brit, stond aan het hoofd van City's stichting "City in the Community." Nu heeft City Football Group, waar Lommel deel van uitmaakt, ook een rechtstreekse vertegenwoordiger aan het hoofd bij de Noord-Limburgers. Green zal gaan samenwerken met Harm Van Veldhoven die voorzitter wordt.
Lees verder

Cannabisolie: een legale pijnbestrijder of een dure placebo?: "Het mag in principe alleen worden verkocht om 'op de schouw te zetten'"
Misschien botste jij online ook al op advertenties voor producten op basis van cannabisolie, of kwam je al een winkel tegen die ze verkoopt. Heeft cannabisolie echt een medische werking of brengt het ons alleen maar in een ontspannende roes? Wat is het verschil met 'echte' cannabis? Toxicoloog Christophe Stove (UGent) over de zin en onzin van cannabisolie.
Lees verder

Democraten ontvouwen Bidens immigratieplan: regularisatie 11 miljoen immigranten op tafel
Het wetsvoorstel van Amerikaans president Joe Biden over immigratie wordt donderdag officieel ingediend in het Amerikaanse Congres. Dat hebben verschillende hoge bronnen binnen het Witte Huis bevestigd. Het plan is een stijlbreuk met de repressieve aanpak van Bidens voorganger Donald Trump en wil 11 miljoen illegale immigranten regulariseren.
Lees verder

Organisatie EK Hockey hoopt om publiek toe te laten deze zomer
De organisatie van het EK hockey in Amsterdam heeft de hoop om komende zomer publiek te kunnen verwelkomen nog niet opgegeven. Er zijn verschillende scenario's opgesteld voor een toernooi met publiek, een evenement met weinig toeschouwers of zelfs zonder publiek.
Lees verder

Studente springt uit raam tijdens controle coronamaatregelen in Louvain-la-Neuve
Twee studenten zijn afgelopen nacht gewond geraakt tijdens een controle op de coronamaatregelen in Louvain-la-Neuve. Dat meldt de lokale politie. Een van hen sprong uit het raam om te ontkomen, de andere raakte gewond toen hij het meisje probeerde te helpen.
Lees verder

Sneeuwpret en -ellende in het Midden-Oosten
Een winterstorm is over verschillende landen in het Midden-Oosten getrokken. Heel wat regio's zijn bedekt onder een sneeuwtapijt. Dat brengt sneeuwpret voor de inwoners van de regio, maar ook heel wat storingen en problemen.
Lees verder

Charline Van Snick redt Belgische judo-eer op Grand Slam in Tel Aviv
Andermaal redde Charline Van Snick (-52 kg) de Belgische judo eer op de openingsdag van een Grand Slam. In Tel Aviv kampt zij straks voor brons nadat de overige vijf landgenoten vroeg uit het toernooi gewipt werden. Na de herkansing tegen de Française Astride Gneto verliet Charline Van Snick wel mankend de tatami.
Lees verder

Doula's winnen aan populariteit in Vlaanderen. Ook Yati liet zich bijstaan door zo'n geboortecoach: "Ik schrok ervan hoe weinig ik over bevallen wist"
Wat hebben Meghan Markle, Eva Daeleman en Nicole Kidman gemeen? Ze bevielen alle drie met een doula: een geboortecoach die meeleeft en meepuft, maar geen medische handelingen verricht. Ook Yati en haar man Hans schakelden bij de bevalling van hun dochtertje zo'n doula in. Het hielp hen om de geboorte stressvrij te houden. Iets wat toekomstige ouders, zeker in deze tijden, steeds meer nastreven. Geboortecoach Veerle Peeters licht toe waarom doula's nog aan populariteit winnen. "Een doula biedt wat in onze bevallingscultuur ontbreekt: emotionele ondersteuning."
Lees verder

Studie zwaar getroffen skidorp Ischgl: besmette mensen nog maanden beschermd tegen corona
Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat meer licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.
Lees verder

20 miljoen dienstencheques minder uitgegeven in 2020
In 2020 werden 20 miljoen of 21,5 procent minder dienstencheques uitbetaald in vergelijking met 2019. Oorzaak is de coronacrisis en vooral de lockdowns. De Belgen betaalden hun cheques wel meer elektronisch.
Lees verder

Meer dan 1.200 militairen ingezet in operatie, ook meer dan 200 tegen het coronavirus
Meer dan 1.200 militairen zijn momenteel ingezet in operatie in België en in het buitenland. Daarnaast zijn ook ongeveer 200 militairen ingezet als versterking van de civiele sector in de gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus. Dat blijkt uit het perspunt operaties van Defensie.
Lees verder

Club Brugge ziet ook Rits in laatste instantie afhaken na coronabesmetting, Dirar staat in de basis tegen Kiev
Extra averij voor Club Brugge in Oekraïne. De landskampioen moet het in de Europa League tegen Kiev ook zonder Mats Rits stellen. De middenvelder testte in laatste instantie positief op corona. Rits heeft de groep verlaten en is al op weg naar huis om in quarantaine te gaan. Eerder testten ook Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken, Noa Lang en coach Philippe Clement positief.
Lees verder

Interview Harry en Meghan belooft erg openhartig te worden: "Oprah mag hen alles vragen"
Het wordt ongetwijfeld een van de showbizzmomenten van het jaar: het langverwachte eerste tv-interview met prins Harry (36) en Meghan Markle (39) sinds ze besloten om de Britse koninklijke familie achter zich te laten. Oprah Winfrey (67) krijgt de eer om het interview te doen, en zij mag alles vragen wat ze wil, klinkt het.
Lees verder

Milaan-San Remo 2021 voorgesteld, traditionele finale over Cipressa en Poggio blijft
Op zaterdag 20 maart zal Milaan-San Remo een licht gewijzigd parcours volgen: de Turchino-pas (geblokkeerd door een aardverschuiving) zal worden vervangen door de Colle di Giovo, zonder dat de hoogte van het traditionele parcours substantieel wordt gewijzigd. Na de afdaling naar Albisola volgt de route de Via Aurelia. Daarna krijgen we de Capi, de Cipressa en de Poggio, voordat de klassieke finish op de Via Roma volgt. De totale afstand van de race is 299 km.
Lees verder

Rentetarieven stijgen op financiële markten
De rentetarieven op de financiële markten lopen al enkele dagen op. Volgens analisten heeft dat te maken met de verwachte economische groei en hogere inflatie, na de coronacrisis. De renteopstoot komt dus niet als een verrassing, al kan de snelheid waarmee de rente stijgt wel zorgen baren.
Lees verder

64 of 512GB opslagruimte op je smartphone: hoe belangrijk is het nog?
Zoek je een smartphone met 64, 128, 256 of 512 gigabyte (GB) opslaggeheugen? Is de opslagruimte op je smartphone nog wel relevant, vraagt onze techredacteur zich af. De meeste apps en diensten die je erop gebruikt hebben allang het cloudtijdperk betreden, waardoor ze minder en minder van hun data op het toestel zelf stockeren.
Lees verder

64 of 512GB opslagruimte op je smartphone: moet je daar eigenlijk nog op letten?
Zoek je een smartphone met 64, 128, 256 of 512 gigabyte (GB) opslaggeheugen? Is de opslagruimte op je smartphone nog wel relevant, vraagt onze techredacteur zich af. De meeste apps en diensten die je erop gebruikt hebben allang het cloudtijdperk betreden, waardoor ze minder en minder van hun data op het toestel zelf stockeren.
Lees verder

Burgemeester verzegelt vakantieverblijf La Hacienda, na nieuw lockdownfeest: "Braspartij met drank en drugs"
De Vilvoordse vakantiewoning La Hacienda moet twee maanden sluiten, nadat de politie er afgelopen week opnieuw een lockdownfeest ontdekte. In december legde de politie er ook al een huwelijksfeest met meer dan vijftig gasten stil. Het pand is meteen verzegeld.
Lees verder