Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 januari 2021

Weerbericht | Winterse neerslag voor eindejaar

Weerbericht | Winterse neerslag voor eindejaar

Het wordt donderdag zwaarbewolkt tot betrokken en er valt winterse neerslag in het zuiden en het centrum van het land. Dat meldt het KMI. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens naar 200 tot 300 meter. In de Ardennen zou er over het algemeen 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen, in het centrum valt er smeltende sneeuw of tijdelijk sneeuw.

Lees verder

Afgelopen nacht opnieuw nabevingen in Kroatië

Na de zware aardbeving in Kroatië op dinsdag, hebben zich in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe nabevingen voorgedaan in het centrum van het land.

Lees verder

Recordaantal cocaplanten vernietigd in Colombia

In Colombia heeft de overheid voor het tweede jaar op rij een recordaantal cocaplanten, waarvan cocaïne gemaakt kan worden, vernietigd. Dat heeft president Ivan Duque woensdag verklaard.

Lees verder

Dancing Dimi is uitgedanst op WK darts

Dimitri Van den Bergh is er niet in geslaagd om zich voor de derde keer in zijn carrière te kwalificeren voor de kwartfinales op het WK darts. Dancing Dimi botste woensdagavond op een ijzersterke Dave Chisnall en mist zo een clash met Michael van Gerwen in de kwartfinale.

Lees verder

Noord-Korea bereidt partijcongres voor

In Noord-Korea zijn de voorbereidingen voor het achtste congres van de Arbeiderspartij volop aan de gang. Verwacht wordt dat leider Kim Jong-un een nieuw vijfjarenplan voor de economische ontwikkeling zal voorleggen.

Lees verder

Palestijnse dj Sama gearresteerd wegens technorave in gebedsgebouw

Op een heilige locatie in Palestina vond afgelopen weekend een technorave plaats. Het feest leidde tot grote verontwaardiging bij de lokale bevolking en het boegbeeld van de Midden-Oosterse technoscene, dj Sama, werd gearresteerd.

Lees verder

Republikeinse senator van plan om ratificering verkiezingsuitslag te vertragen

Op 6 januari stelt het Amerikaanse Congres de verkiezingsuitslag vast. Normaal is dat een formaliteit, maar een Republikeinse senator heeft aangekondigd bezwaar te zullen maken. Intussen blijkt dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania onverwacht hun vakantie in Florida een dag eerder hebben afgebroken.

Lees verder

Eilanden Samoa, Tonga en Kiribati verwelkomen 2021 als eerste

De eilanden Samoa, Tonga en Kiribati hebben donderdag 11.00 uur Belgische tijd 2021 ingeluid. De inwoners vierden zoals gewoonlijk als eersten het nieuwe jaar. Het is er dertien uur later dan bij ons.

Lees verder

Nu ook officieel: Radja Nainggolan keert terug naar Cagliari

Radja Nainggolan keert terug naar Cagliari. Dat heeft de Serie A-club uit Sardinië donderdag gemeld. De 32-jarige Antwerpenaar wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Inter.

Lees verder

Nederlandse politie grijpt in bij illegale feestjes

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een illegaal feest in een leegstaand pand in Hoofddorp beëindigd met zo'n honderd feestvierders.

Lees verder

Al 500 inwoners van Noorse dorp Ask geëvacueerd na grote modderstroom, 26 vermist

Een modderstroom en aardverschuiving heeft woensdag het dorp Ask getroffen, in het zuiden van Noorwegen, en meerdere woningen vernietigd. Meer dan 150 inwoners moesten geëvacueerd worden, vijf raakten gewond en zeker 26 inwoners zijn vermist. Dat zeggen politie en lokale media.

Lees verder

Hoge Venen dit weekend dicht voor toeristisch autoverkeer

Vanaf vrijdag tot en met zondag worden de Hoge Venen afgesloten voor toeristisch autoverkeer tussen 8 uur en 17 uur. Dat schrijft de VRT. De belangrijkste toegangswegen en parkings gaan ook dicht.

Lees verder

Vader Boris Johnson vraagt Franse nationaliteit aan

Hoewel zijn zoon Boris Johnson gisteren, woensdag, het akkoord ondertekende om definitief uit de Europese Unie te stappen, lijkt Stanley Johnson daar minder enthousiast over. Hij vraagt namelijk de Franse nationaliteit aan, schrijft RTL.

Lees verder

Merkel in eindejaarstoespraak: '2020 was het moeilijkste jaar in 15 jaar leiderschap'

In een emotionele eindejaarstoespraak legt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de focus op, hoe kan het ook anders, de coronacrisis. Ze maakt komaf met complottheorieën en beschrijft 2020 als het moeilijkste jaar in haar 15-jarige carrière als kanselier.

Lees verder

Aardbeving verstoort persconferentie van burgemeester in Kroatië

De afgelopen dagen werd Kroatië hard getroffen door een aardbeving en verschillende naschokken. Op het moment dat de burgemeester van de stad Petrinja de pers toesprak, begon de grond plots te schudden. De stad, op zo'n 50 kilometer van Zagreb, was het epicentrum van de beving.

Lees verder

Extra koopzondagen in Brussel tijdens wintersolden

Sommige Brusselse gemeenten zullen tijdens de wintersolden, die begint op maandag 4 januari, extra koopzondagen voorzien. In Brussel-Stad kunnen winkels die willen bijvoorbeeld openen op 10 januari, 'om kooplustigen te spreiden', klinkt het. Dat meldt nieuwssite Bruzz.

Lees verder

Zo gaat Vlaanderen de vaccins verdelen

Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een eerste planning opgesteld voor de verdere verdeling van covid-19-vaccinaties in de Vlaamse woonzorgcentra. 'Tegen eind januari zouden de meeste woonzorgcentra hun eerste vaccinatieronde afgerond moeten hebben', zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Lees verder

Wuhan voor en na: een jaar na de uitbraak van covid-19

Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak van het coronavirus begon, ging op 23 januari van dit jaar voor 76 dagen in harde lockdown. De stad zag er verlaten uit, maar deze voor- en nabeelden tonen hoe de stad langzaam terugkeert naar zijn normale gang van zaken.

Lees verder

In deze woonzorgcentra wordt eerst gevaccineerd

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een eerste planning opgesteld voor de verdere verdeling van covid-19-vaccinaties in de Vlaamse woonzorgcentra. Dit zijn de woonzorgcentra die volgende week als eerste aan de beurt komen.

Lees verder

Scholen kunnen leerlingen of personeelsleden weigeren tijdens quarantaine

Reizen naar het buitenland is sterk afgeraden en als je terugkeert volgt een verplichte quarantaineperiode. Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming schrijft vandaag dat scholen daarom leerlingen of personeelsleden kan weigeren.

Lees verder

Nieuw-Zeeland en Australië hebben 2021 al ingezet met spectaculair vuurwerk

In Auckland, Nieuw-Zeeland is het nieuwe jaar al ingezet om 12 uur 's middags Belgische tijd. Twee uur later was het ook de beurt aan Sydney in Australië om 2021 te starten. In beide steden konden de inwoners genieten van een enorme vuurwerkshow.

Lees verder

Voorzitter Testing & Tracing wil coronatests afdwingbaar maken

Wie na een verblijf in een rode zone in het buitenland terugkeert naar België, moet voortaan verplicht in quarantaine én moet zich op dag 1 en dag 7 laten testen op het coronavirus. Die tests zijn evenwel niet afdwingbaar. Voorzitter Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing vindt dat er federaal een initiatief moet worden genomen.

Lees verder

Dirk Van Tichelt wordt coach bij Judo Vlaanderen

Voormalig judoka Dirk Van Tichelt (36), die eind oktober zijn afscheid van de topsport aankondigde, vervoegt vanaf 1 januari 2021 de coaching staff van Judo Vlaanderen. Dat raakte donderdag bekend.

Lees verder

Hackers konden Microsoft-broncode inkijken

De vermoedelijk Russische hackers die eerder deze maand cyberaanvallen uitvoerden op tal van Amerikaanse overheidsinstellingen, bleken ook toegang te hebben gehad tot interne broncode van Microsoft. Dat heeft het techbedrijf in een blogpost gemeld. Volgens Microsoft zijn evenwel geen klantgegevens of diensten buitgemaakt.

Lees verder

Wereld viert Nieuwjaar in de schaduw van corona

In Sydney ontplofte het vuurwerk traditioneel boven het bekende operagebouw, maar dit jaar zonder feestvierende menigte. In New York is Times Square leeg. En ook op de Antwerpse Scheldekaaien zal er geen feestje gebouwd worden. De hele wereld viert nieuwjaar onder de drukkende schaduw van het coronavirus.

Lees verder

Vier auto's in brand gestoken in Brussel, politie 'goed voorbereid' op rellen

In Brussel zijn donderdagavond bij verschillende incidenten drie auto's in brand gestoken. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Zuid. Volgens de Brusselse nieuwssite Bruzz ging ook al een vierde wagen in de vlammen op, in de buurt van het gemeentehuis van Vorst. Er werden nog geen arrestaties verricht, de politie hoopt dan ook dat het bij dergelijke geïsoleerde incidenten blijft, en dat er geen herhaling komt van de rellen die oudjaarsnacht een jaar geleden danig ontsierden.

Lees verder

Dit zijn de meest bekeken video's van 2020

Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar de meest bekeken video's van vorig jaar gaan voornamelijk over de coronacrisis. Benieuwd naar welke video's bij ons het populairst waren? Wij hebben ze voor u even op een rijtje gezet.

Lees verder

Man uit Zandhoven overleden na afsteken vuurpijl

In Zandhoven is donderdagavond een 28-jarige man om het leven gekomen bij een ongeluk met vuurwerk. Het slachtoffer kreeg een vuurpijl in zijn gezicht en die ontplofte.

Lees verder

Belgische coronacijfers zetten duik verder

Ook op de eerste dag van het nieuwe jaar evolueren de coronacijfers in ons land positief. Er komen dagelijks gemiddeld 1.701 nieuwe besmettingen bij, dat zijn er 31 procent minder dan een week eerder. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt nog fors.

Lees verder