Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 januari 2021

Voor het eerst is in België een staal met de Zuid-Afrikaanse variant gevonden

HLN
Voor het eerst is in België een staal met de Zuid-Afrikaanse variant gevonden
In België is voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant (B.1.351) gevonden. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst woensdag. Het gaat om een patiënt uit West-Vlaanderen zonder een reisgeschiedenis, zegt hij. De persoon is overleden.
Lees verder

Sfeer slaat om na betoging voor overleden Ibrahima (23): 17-jarige gewond afgevoerd, waterkanon ingezet
Meer dan 400 mensen hebben vandaag betoogd bij het Noordstation in Brussel om duidelijkheid te vragen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed zaterdagavond nadat hij door de politie was opgepakt. De optocht verliep aanvankelijk vreedzaam, maar omstreeks 16 uur sloeg de sfeer om. Betogers gooien met stenen en stichten brandjes; de oproerpolitie is massaal ter plaatse en heeft het waterkanon ingezet. Een jongen van 17 jaar is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen werd hij door de politie geslagen met een wapenstok.
Lees verder

Sfeer slaat om na betoging voor overleden Ibrahima (23): 17-jarige gewond naar ziekenhuis, auto van koning gespot vlak bij tumult
Meer dan 400 mensen hebben vandaag betoogd bij het Noordstation in Brussel om duidelijkheid te vragen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed zaterdagavond nadat hij door de politie was opgepakt. De optocht verliep aanvankelijk vreedzaam, maar omstreeks 16 uur sloeg de sfeer om. Betogers gooiden met stenen en stichtten brandjes. De oproerpolitie is massaal ter plaatse en heeft het waterkanon ingezet. Een jongen van 17 jaar is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen werd hij door de politie geslagen met een wapenstok.
Lees verder

Facebook ziet stijging in gewelddadige retoriek aangaande inauguratie Biden
Facebook ziet op zijn platform een toename van gewelddadige retoriek sinds de bestorming van het Capitool in Washington, DC vorige week. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf aan Reuters. Het sociale netwerk ziet steeds meer signalen die wijzen op mogelijke toekomstige gewelddaden in verband met pogingen om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te ondermijnen.
Lees verder

Beke wil ook test en quarantaine na minder dan 48 uur in Verenigd Koninkrijk, Van Gucht is voorstander: "Op zijn minst testen"
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook reizigers die minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk of Ierland zijn geweest in quarantaine moeten. Dat zei hij woensdag in het parlement na een vraag van Jeremie Vaneeckhout (Groen). Beke wil zo snel mogelijk een nieuw Overlegcomité.
Lees verder

Waarom u gisteren plots te horen kreeg dat de coronamaatregelen tot 1 maart verlengd worden
Verwarring troef dinsdagavond: de coronaregels werden plots verlengd tot 1 maart. "Anders hadden de maatregelen vanaf 15 januari geen enkele juridische basis meer", klinkt het binnen de federale regering. Een technische aangelegenheid dus, maar wel één die uitdraaide op een communicatieflater.
Lees verder

LIVE. Kevin De Bruyne én Percy Tau verschijnen aan de aftrap
• Etihad Stadium • Aftrap: 19u • City is vijfde met 29 punten, Brighton bengelt onderin als 17de met 14 eenheden • Kevin De Bruyne en Percy Tau aan de aftrap
Lees verder

Gebotst tegen een andere wagen? Deze chatbot zegt u wie in fout is
Wanneer u een verkeersongeval heeft gehad, kan u via een nieuwe chatbot te weten komen of u al dan niet aansprakelijk bent. De chatbot op de website mijnverkeersongeval.be kent alle verzekeringsregels uit het hoofd en valt terug op meer dan vijfhonderd gerechtelijke beslissingen. Bovendien kan u ook te weten komen welke kosten worden terugbetaald.
Lees verder

Hoe word ik opgeroepen voor mijn vaccin? En wanneer is het mijn beurt? Je vragen over de vaccinatie beantwoord
De meest complexe logistieke operatie sinds de Tweede Oorlog: zo wordt de Vlaamse vaccinatiestrategie omschreven door de bevoegde ministers van de Vlaamse regering. Terecht, als je weet dat iedereen wordt uitgenodigd per sms en/of mail én per brief, waarna je de vaccinatie kan aanvaarden, weigeren, maar ook mag uitstellen. Een kluwen dus. Alles wat u moet weten op een rijtje.
Lees verder

Minister Kitir ging coronacoupe zelf te lijf, zonder succes: met deze tips doe jij het beter
We hunkeren met z'n allen naar een bezoek aan de kapper. En hoewel zowat alle beautygoeroes ons ervoor hadden behoed, tot die dag nemen heel wat Vlamingen hun coronacoupe zélf onder handen. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir (sp.a) kon het niet laten, al bleek dat achteraf niet haar beste beslissing. Met deze tips doe jij het ongetwijfeld beter.
Lees verder

Sint-Trudo Ziekenhuis vecht tegen coronavirus op drie afdelingen, ook Britse variant vastgesteld: meeste geplande opnames tijdelijk stopgezet
Ondanks verwoede pogingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis krijgt men er momenteel de besmettingsgolf van corona niet onder controle. Ook de Britse (besmettelijkere) variant werd er inmiddels vastgesteld. Het virus woedt op drie afdelingen, zowel bij patiënten als bij personeel. Daarom worden de meeste geplande opnames en ambulante behandelingen tot 1 februari stopgezet.
Lees verder

Ruim 80 doden bij moordpartij in Ethiopië
Bij een nieuwe moordpartij in het westen van Ethiopië zijn volgens mensenrechtenactivisten minstens 80 burgers gedood. Het bloedbad deed zich dinsdagmorgen in de regio Benishangul-Gumuz voor, zei Aaron Maasho woensdag, een adviseur van de Ethiopische Mensenrechtencommissie (EHRC).
Lees verder

LIVE. Aftrap op het Kiel: maken Gouden Schoen-kandidaat Holzhauser en Beerschot komaf met Cercle?
• Het Kiel (18u30)
Lees verder

Amerikaanse rapper YFN Lucci wordt gezocht voor moord
De Amerikaanse rapper YFN Lucci (29), wiens echte naam Rayshawn Bennett is, wordt gezocht voor de moord op de 28-jarige James Adams. Dat bevestigt de politie van Atlanta aan Variety.
Lees verder

Hoofdarts van woonzorgcentrum in Mol: "Sintbezoek was een goede beslissing met een zeer foute afloop"
"Een goede beslissing met een zeer foute afloop", zo vat dr. Guido Nicolaï (67), de hoofdarts van woonzorgcentrum Hemelrijck, het slagveld van de afgelopen maand samen na het sintbezoek. Binnenin werd gevochten tegen het coronavirus, voor de buitenwereld bleef het stil. 131 bewoners raakten besmet, 34 bewoners overleefden de besmetting niet. Volgens Nicolaï begon alles met de beste bedoelingen: "En dan werden die regels vergeten..."
Lees verder

LIVE. Geen 0-1, wél 1-0: Suzuki rondt heerlijke pass van Holzhauser af, Hazard trapte even voordien op de paal
• Het Kiel (18u30) • Ref: Wim Smet • Beerschot is zevende met 29 punten, Cercle heeft er 18 en heeft punten nodig • Raphael Holzhauser: eerst knallen op het veld, om nadien Gouden Schoen te ontvangen?
Lees verder

Minnen en Coppejans bereiken hoofdtabel Australian Open, ook 'lucky loser' Bonaventure heeft plaatsje beet
Greet Minnen (WTA 110) en Kimmer Coppejans (ATP 175) hebben zich geplaatst voor de hoofdtabel van de Australian Open. In de derde en laatste kwalificatieronde versloeg Minnen in Dubai de Amerikaanse Varvara Lepchenko (WTA 181) in drie sets. Coppejans was in Doha dan weer de betere van de Bosniër Damir Dzumhur (ATP 118), het zevende reekshoofd.
Lees verder

Waar gaat het morgen sneeuwen? "Vooral in het westen en zuidwesten van het land"
Na de sneeuwval van afgelopen dagen in de Ardennen is het donderdag mogelijk dat het ook in Vlaanderen hier en daar gaat sneeuwen. Een deel van Vlaanderen zou morgenochtend al kunnen ontwaken onder een wit laagje. Doorheen de dag blijft een winterse neerslagzone, die dan nog verder aan activiteit wint, boven ons land slepen. Ze verplaatst zich maar langzaam naar het zuiden. Het traject van de storing is nog onzeker, maar ook in de lager gelegen gebieden kan er lokaal soms sneeuw vallen.
Lees verder

LIVE. De Bruyne dicht bij 1-0, plaatsbal Trossard gaat naast
• Etihad Stadium • Aftrap: 19u • City is vijfde met 29 punten, Brighton bengelt onderin als 17de met 14 eenheden • De Bruyne, Trossard en Tau aan de aftrap
Lees verder

LIVE. De Bruyne én Tau verschijnen aan de aftrap, ook Trossard speelt
• Etihad Stadium • Aftrap: 19u • City is vijfde met 29 punten, Brighton bengelt onderin als 17de met 14 eenheden • Kevin De Bruyne en Percy Tau aan de aftrap
Lees verder