Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 januari 2021

Twijfel in Japan of Olympische Spelen dit jaar wel zullen kunnen doorgaan: “We moeten nadenken over Plan B”

Twijfel in Japan of Olympische Spelen dit jaar wel zullen kunnen doorgaan: "We moeten nadenken over Plan B"

Het is niet zeker dat de Olympische Spelen in Tokio dit jaar plaatsvinden. Dat zegt Taro Kono, minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan. Kono is daarmee de eerste hoge ambtenaar in het land die openlijk uitspreekt dat er twijfels zijn over het laten slagen van het grootste sportevenement ter wereld.

Lees verder

Regering Rutte lijkt nog kort voor de verkiezingen te vallen

De Nederlandse regering beslist later vandaag op een ministerraad of ze aftreedt. Wellicht zet de Rutte III er omwille van de toeslagenaffaire een punt achter, maar blijft de regering wel demissionair aan tot de verkiezingen van maart.

Lees verder

Franse motorrijder Pierre Cherpin overleden na val in Dakarrally

De Franse motorrijder Pierre Cherpin is overleden. Dat heeft de organisatie van de Dakarrally bekendgemaakt. Cherpin kwam op zondag zwaar ten val, waarna hij zwaargewond in het ziekenhuis werd opgenomen.

Lees verder

Kevin Benavides pakt eindzege bij motorrijders in Dakarrally

Kevin Benavides (Honda) heeft zich vrijdag verzekerd van de eindwinst bij de motorrijders in de 43e Dakar. De 32-jarige Argentijn haalde het voor de Amerikaanse titelverdediger Ricky Brabec (Honda) na afloop van de 12e en laatste etappe over 447 km tussen Yanbu en Jeddah in Saoedi-Arabië, waarvan 200 km tegen de klok.

Lees verder

Antwerp laat Didier Lamkel Zé toch aansluiten bij A-kern

Daags nadat de fans hem op de training van de beloften kwamen toespreken en zeiden dat hij niet meer welkom was, is Didier Lamkel Zé (24) toch weer aangesloten bij de A-kern. Na zijn excuses van vorige week was dat ook de bedoeling, dat hij op termijn toch weer een kans zou krijgen. En dus meldde de Kameroener zich vrijdagochtend op de club en in de kleedkamer.

Lees verder

Franse motorrijder Pierre Cherpin overleden na val in Dakarrally

De 52-jarige bedrijfsleider stierf in het vliegtuig dat hem vanuit Jeddah in Saudi-Arabië naar Frankrijk bracht, zo melden de organisatoren.

Lees verder

België scherpt regels voor reizigers van buiten EU aan

Ons land scherpt de regels aan voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU naar België komen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Lees verder

WK veldrijden voor junioren gaat niet door

Op het WK veldrijden van eind deze maand in Oostende, zullen de junioren niet in actie komen door de uitbraak van het coronavirus. De wedstrijden van de U23 en de elite gaan wel gewoon door. Dat maakte de UCI vrijdagochtend bekend.

Lees verder

Ruim 16 procent meer overlijdens dan verwacht in 2020

Door de coronacrisis en de hittegolf van de voorbije zomer zijn er in 2020 in ons land bijna 18.000 mensen meer overleden dan op basis van gemiddelden te voorspellen was. Met meer dan 126.000 overlijdens was dit het dodelijkste jaar sinds 1944.

Lees verder

OH Leuven pakt opnieuw uit met straffe transfer: Siebe Schrijvers komt over van Club Brugge

OH Leuven heeft opnieuw uitgepakt op de transfermarkt. De Leuvenaars plukten Siebe Schrijvers (24) weg bij Club Brugge. Bij blauw-zwart had de aanvaller dit seizoen nog maar drie basisplaatsen verzameld. In Leuven willen ze de transfer vooralsnog wel nog niet bevestigen.

Lees verder

Astronaut maakt wonderlijke time-lapse van noorderlicht

De Russische astronaut Sergei Kud-Sverchokov heeft donderdag een video gedeeld van het noorderlicht, ofwel Aurora Borealis. De time-lapse werd gemaakt vanuit het Internationale Ruimtestation. Bekijk het indrukwekkende natuurverschijnsel in de video hierboven.

Lees verder

Live | 'Besmettingscijfers lijken te stabiliseren'

Het aantal positieve coronatests in ons land blijft stijgen, maar volgens Sciensano lijkt er sprake van een stabilisering van de verspreiding. 'Er is in elk geval geen forse stijging zoals in de ons omringende landen'. Volg hier de toelichting door het crisiscentrum.

Lees verder

Nicole Phelps vreest haar man Michael kwijt te raken aan depressie

Nicole Phelps (35), de vrouw van olympische zwemlegende Michael (35), vreest haar man te verliezen aan de depressie waar hij al jarenlang onder lijdt. Dat zegt ze in het Amerikaanse magazine TODAY.

Lees verder

Belgen blijven gokken tijdens corona

De verkoop van meer krasbiljetten en gokken op internet hield de omzet van de Nationale Loterij vorig jaar zo goed als stabiel, ondanks corona. De kans bestaat bovendien dat straks ook bakkerijen of horeca loterijspelen gaan verkopen.

Lees verder

Leuven Bears stopt samenwerking met Amerikaan Randy Haynes

Leuven Bears heeft de samenwerking met Randy Haynes stopgezet. De 25-jarige en 1m93 grote Amerikaan kwam in vier wedstrijden niet verder dan een gemiddelde van 5 punten.

Lees verder

Timelapse toont constructie luchtbrug tussen oud en nieuw Kamergebouw

De cirkelvormige loopbrug, die de historische gebouwen van de Kamer verbindt met de comissiezalen in het nieuwe Forum-gebouw in Brussel is af. De constructie van deze architecturale parel heeft twee jaar in beslag genomen. De 'Tondo' is een project van Office Kersten Geers David Van Severen.

Lees verder

OH Leuven pakt opnieuw uit met opvallende transfer: Siebe Schrijvers komt over van Club Brugge

OH Leuven heeft opnieuw uitgepakt op de transfermarkt. De Leuvenaars plukten Siebe Schrijvers (24) weg bij Club Brugge. Bij blauw-zwart had de aanvaller dit seizoen nog maar drie basisplaatsen verzameld. In Leuven willen ze de transfer vooralsnog wel nog niet bevestigen.

Lees verder

'Operatie Aderlass': dopingarts krijgt bijna vijf jaar cel

De Duitse arts Mark Schmidt is vrijdag in een rechtbank in München veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 10 maanden vanwege het toedienen van doping aan tientallen sporters. Hij mag drie jaar het beroep van arts niet uitoefenen.

Lees verder

Valt New York te redden met het universeel basisinkomen? Andrew Yang denkt van wel

De Democraat Andrew Yang, een van de opvallendste politieke nieuwkomers in de race naar het Witte Huis, heeft zich kandidaat gesteld om burgemeester van New York te worden. Krijgt hij de stad met een universeel basisinkomen weer op de rails?

Lees verder

Dakar: historische veertiende eindzege voor Stéphane Peterhansel

Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy) heeft vrijdag de Dakar bij de wagens gewonnen, 30 jaar na zijn eerste eindzege in 1991 bij de motoren. Voor de Fransman is het zijn 14e eindzege, zijn achtste bij de wagens.

Lees verder

Waar en wanneer word ik gevaccineerd?

'Voor de zomer willen we zeker elke Vlaming minstens één prik geven', klonk minister-president Jam Jambon bijzonder hoopvol eerder deze week. Wat moet u weten over uw nakende vaccinatie?

Lees verder

KOERSNIEUWS. Cosnefroy zal zichzelf niet opvolgen als winnaar van Ster van Bessèges, Sweeck rijdt in Mol

Ook vandaag valt er weer wat koersnieuws te rapen. Wij bundelen voor u de belangrijkste kleine en minder kleine wielernieuwtjes.

Lees verder

Procureur Johan Sabbe zelf voor strafrechter voor ongewenst seksueel gedag en aanranding eerbaarheid

Johan Sabbe, de geschorste Oost-Vlaamse magistraat die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover zijn vrouwelijke chauffeur, moet zich zelf voor de strafrechter verantwoorden voor ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid. Dat bevestigt het Gentse parket-generaal.

Lees verder

Gents gezin raakte op reis besmet met Zuid-Afrikaanse variant

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is opgedoken bij een gezin van vier personen uit Gent. Het volledige gezin raakte besmet in Zuid-Afrika en testte na hun terugkeer naar Gent positief. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op na een reis strikt de quarantaineregels te volgen.

Lees verder

Noord-Korea toont 'krachtigste ballistische raketten ter wereld' tijdens militaire parade

Noord-Korea heeft donderdagavond tijdens een militaire parade in de hoofdstad Pyongyang een nieuwe ballistische raket getoond die vanaf een onderzeeër kan worden afgevuurd. Het zou een boodschap zijn aan de nieuwe president van de VS.

Lees verder

Een gewaarschuwd politicus is er slechts een halve waard

In tegenstelling tot ezels stoten politici zich weleens twee keer aan dezelfde steen. Het hooghartig negeren van 'slechts adviezen' komt de Vlaamse regering duur te staan. Maar het probleem zit dieper.

Lees verder

Rusland maakt einde aan Open Skies-verdrag

Rusland gaat zich terugtrekken uit het Open Skies-verdrag, dat toelaat dat landen ongewapende observatievluchten uitvoeren boven elkaars grondgebied. Na het eerdere terugtrekken van de VS blijft er in de praktijk alleen nog een lege doos over.

Lees verder

1,7 ton cocaïne onderschept in Aartselaar na smokkel via Antwerpse haven

In Aartselaar heeft de federale gerechtelijke politie (FGP) deze week ruim 1,7 ton cocaïne aangetroffen in een loods langs de Kontichsesteenweg. Dat meldt het Antwerpse parket.

Lees verder

Sport Vlaanderen haalt handbal van topsportlijst: "Geen potentieel om door te groeien tot top acht van de wereld"

Sport Vlaanderen heeft vorige week beslist om het handbal van de topsportlijst te halen voor de komende olympiade. Die beslissing is het gevolg van het feit dat de nationale ploeg er niet in is geslaagd een plaats af te dwingen bij de top acht van de wereld. Ook het ontbreken van een professioneel of semiprofessioneel statuut bij de clubs is een belangrijke reden. Dat meldt de Vlaamse Handbalvereniging vrijdag.

Lees verder

Presidentsverkiezingen FC Barcelona uitgesteld door coronavirus

De presidentsverkiezingen bij FC Barcelona gaan niet door op 24 januari. De clubleiding heeft daartoe, na overleg met overheidsinstanties, besloten vanwege het oplopende aantal coronagevallen in de omgeving van Catalonië.

Lees verder

Gratis geld voor alle Amerikanen

Joe Biden gaat miljarden dollars uitdelen aan de gewone Amerikanen als deel van zijn coronaherstelplan. Nu maar hopen dat ze het ook zullen uitgeven.

Lees verder

Vlaamse regering koopt boze PV-eigenaars af met cheque

De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent garandeert. Dat heeft bevoegd Vlaams minister Demir (N-VA) bekendgemaakt.

Lees verder

Pfizer bevestigt vertraging leveringen tot begin februari

Farmabedrijf Pfizer bevestigt dat het de productiecapaciteit van zijn coronavaccin wil opschalen en dat er daardoor 'een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen vanaf januari tot begin februari'. Vanaf eind februari zal het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen, belooft het bedrijf.

Lees verder

Beerschot-trainer Hernan Losada topkandidaat bij Amerikaanse DC United

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is Hernan Losada de topkandidaat om als hoofdcoach aan de slag te gaan bij viervoudig MLS-kampioen DC United. Op het Kiel weten ze officieel nog van niets, Losada ligt bij Beerschot nog drie jaar onder contract.

Lees verder

Wayne Rooney stopt met voetballen en wordt trainer van Britse tweedeklasser

Wayne Rooney zet op zijn 35ste definitief een punt achter zijn spelerscarrière om voltijds trainer te worden van Derby County. Bij de Engelse tweedeklasser was het Engelse voetbalicoon al enkele maanden als speler-trainer actief na het ontslag van Phillip Cocu eind november.

Lees verder

Hof van beroep stelt oordeel over Uber uit

Het hof van beroep in Brussel heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan in het proces dat is aangespannen door de Belgische Taxifederatie (FeBet) tegen Uber en de chauffeurs die met de app UberX werken.

Lees verder

Dertiende en laatste executie onder Trump vindt vrijdag plaats

De Amerikaanse overheid zal vrijdag de dertiende en laatste executie onder president Donald Trump uitvoeren, slechts vijf dagen voor Joe Biden de eed aflegt op woensdag.

Lees verder

Rode kaart nekt Anderlecht op veld van Eupen

Anderlecht had alles onder controle op het veld van Eupen, tot aanvoerder Kemar Lawrence na 37 minuten een rode kaart onder de neus geschoven kreeg. Eupen profiteerde van de situatie en hield uiteindelijk dankzij een 2-0 zege de drie punten thuis.

Lees verder

Whatsapp stelt aanpassing gebruiksvoorwaarden uit na onrust over delen gegevens met Facebook

Berichtendienst Whatsapp stelt de aanpassing van de gebruiksvoorwaarden uit. Vele gebruikers vreesden dat de berichtendienst vertrouwelijke gegevens met moederbedrijf Facebook zou delen en schakelden over op een alternatief. Whatsapp gaf al aan dat dat in de Europese regio niet gebeurt.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik ben wie ik ben, maar dat is al zo van bij mijn geboorte'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Besmettingen stijgen minder fors, maar ziekenhuisopnames dalen

De cijfers in de ziekenhuizen blijven in dalende lijn. Het aantal besmettingen stijgt opnieuw, maar minder fors dan voordien.

Lees verder

Sneeuw op komst: KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken

Zaterdag trekt een sneeuwzone over het land. Er worden sneeuwlagen van verwacht van enkele centimeters. De strooidiensten staan paraat. Bestuurders kijken uit voor rijm- of ijsplekken op de weg.

Lees verder