Doorgaan naar hoofdcontent

Theo Francken geeft toe dat hij niet had kunnen aanblijven als staatssecretaris

Theo Francken geeft toe dat hij niet had kunnen aanblijven als staatssecretaris

N-VA-kamerlid Theo Francken blijft achter zijn verklaring in de Kamer staan. 'Ik heb die in eer en geweten afgelegd', zei hij op Radio 1. De voormalige staatssecretaris geeft wel toe dat hij had moeten aftreden, mochten de feiten aan het licht zijn gekomen onder zijn bewind.

Lees verder

Dodelijke aardbeving treft Indonesisch eiland Sulawesi

Het westen van het Indonesisch eiland Sulawesi werd vrijdag zwaar getroffen door een aardbeving van magnitude 6,2. Zaterdag kreeg het een naschok te verwerken met een kracht van 5. De tol is groot: 42 personen lieten het leven, honderden anderen zijn gewond.

Lees verder

Strengere regels voor kinderen op komst: uitbreiding mondmaskerplicht en quarantainemaatregel voor kinderen jonger dan 12

Nu moeten klasgenoten van een besmette leerling jonger dan 12 jaar niet in quarantaine, maar dat zou veranderen. Mogelijk wordt een mondmasker ook verplicht voor 10- en 11-jarigen in het openbare leven.

Lees verder

Politie schiet met rubberkogels tijdens Brusselse rellen: 'Niet proportioneel'

Bij de rellen die afgelopen woensdag plaatsvonden na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie in Sint-Joost-ten-Node, heeft de politie Brussel-Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) gebruikgemaakt van rubberkogels. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door de politie. 'Duidelijk dat het geweld dat hier gebruikt wordt, niet proportioneel is', aldus de Liga voor de Mensenrechten.

Lees verder

Armin Laschet wordt de nieuwe CDU-voorzitter

De 59-jarige Armin Laschet volgt Annegeret Kramp-Karrenbauer op als voorzitter van de christendemocratische CDU. Friedric Merz delft het onderspit. Er wordt verwacht dat Laschet dan ook kandidaat-kanselier wordt.

Lees verder

Nancy Pelosi dreigt met vervolging als blijkt dat wetgevers geholpen hebben bij bestorming op Capitool

Een congreslid zegt dat ze haar collega's, daags voor de aanval, een rondleiding door het Capitool zag geven. Nancy Pelosi dreigt met vervolging, mocht blijken dat volksvertegenwoordigers geholpen hebben bij de opstand.

Lees verder

Bewakingscamera filmt vliegtuig dat recht naar beneden valt

Een bewakingscamera kon een opmerkelijke vliegtuigcrash in het Amerikaanse Oyster Bay vastleggen. Een klein vliegtuig krijgt motorproblemen en valt recht uit de hemel naar beneden. Als bij wonder kiest het daar de ideale plek voor uit.

Lees verder

Yoweri Museveni blijft in het zadel in Oeganda

Oegandees president Yoweri Museveni heeft zijn zesde mandaat binnengehaald. Volgens de officiële resultaten haalde hij 58,6 procent van de stemmen. Zijn voornaamste tegenkandidaat Bobi Wine hecht geen geloof aan de resultaten.

Lees verder

Lid van Psychologencommissie zelf aan de kant gezet na grensoverschrijdend gedrag

Eén van de psychologen die Kaat Bollen (35) op de vingers tikte omdat ze zich 'te sexy zou kleden', is nu zelf op non-actief gezet na een klacht over grensoverschrijdend gedrag. Hij zou één van zijn voormalige patiëntes benaderd hebben, om haar in te huren als prostituee. 'De hypocrisie ten top', zegt de vrouw.

Lees verder

Taskforce: 'Ons vertrouwen in Pfizer heeft een knauw gekregen'

De taskforce vaccinatiestrategie is niet te spreken dat Pfizer amper 48 uur voor de levering liet weten dat de beloofde hoeveelheden niet geleverd zullen worden.

Lees verder

Zilvermeercross Mol: Lucinda Brand zegeviert bij vrouwen

Lucinda Brand (Baloise-Trek Lions) heeft zaterdag de Zilvermeercross bij de vrouwen op haar naam geschreven. De 31-jarige Nederlandse ontdeed zich in de laatste meters van haar landgenote Denise Betsema. Marianne Vos werd derde voor Manon Bakker. Yara Kastelijn eigende zich de vijfde plaats toe. Laura Verdonschot moest genoegden nemen met de 7e plaats en was beste Belgische. Enkele rensters lieten deze Zilvermeercross links liggen. Daarbij onder andere de wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Belgisch kampioene Sanne Cant.

Lees verder

Frankrijk, Engeland en Duitsland waarschuwen Iran voor uraniumproductie

Parijs, Londen en Berlijn hebben Iran zaterdag opgeroepen te stoppen met voorbereidingen om uranium te produceren voor een onderzoeksreactor. De drie Europese landen wijzen Teheran erop dat dit in strijd is met de nucleaire deal die in 2015 werd gesloten. Ze geloven niet dat het uraniummetaal voor civiel gebruik wordt gemaakt en stellen dat de productie ervan mogelijk ernstige militaire gevolgen heeft.

Lees verder

Nepalese klimmers bedwingen voor het eerst de K2 in de winter

Een groep Nepalese alpinisten heeft zaterdag voor het eerst de top van de K2, de op een na hoogste berg ter wereld, bedwongen tijdens het winterseizoen. De reus in het Karakoram-gebergte op de grens tussen Pakistan en China was de enige 'achtduizender' die nog niet beklommen was tijdens de winter.

Lees verder

Corona-uitbraak in woonzorgcentrum van Houthulst

Twee derde van de bewoners van wzc De Groene Verte in Merkem (Houthulst) is besmet met corona. Ook elders in de gemeente werd de afgelopen week een opvallende stijging vastgesteld. Het is nog niet duidelijk of het om de Britse variant van het virus gaat. Uit voorzorg besloot de burgemeester om het verenigingsleven stil te leggen.

Lees verder

Bart Swings is vijfde na eerste dag EK schaatsen

Na de eerste dag van de Europese kampioenschappen allround schaatsen bezet Bart Swings de vijfde plaats. Het podium is nog niet uit zicht, maar Swings zal zondag op de 1500 meter veel moeten goedmaken. De Nederlandse favoriet Patrick Roest voert met een riante voorsprong de rangschikking aan.

Lees verder

Van Aert ongenaakbaar aan Zilvermeer

Wout Van Aert heeft met sprekend gemak de Zilvermeercross in Mol gewonnen. Laurens Sweeck werd tweede, Lars van der Haar derde.

Lees verder

Antwerpse politie vat drie verdachten van gewapende overval op De Keyserlei

Vrijdagnacht is een man het slachtoffer geworden van een gewapende overval op de De Keyserlei. Dat meldt de lokale politie Antwerpen zaterdag. De man werd door drie personen bedreigd met een mes, de verdachten konden worden opgepakt.

Lees verder

Sneeuwbuien trekken over het land: gladde wegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor besneeuwde en gladde wegen in Vlaanderen. Het agentschap raadt weggebruikers aan hun rijstijl aan te passen. Geen overbodig advies, want er gebeurden al enkele ongelukken op de gladde wegen.

Lees verder

Armin Laschet: de verzoener die de CDU'ers weer bijeen kan brengen

De nieuwe voorzitter van de CDU is een man die vertrouwen inboezemt en vertrouwen geeft. Mogelijk is hij de geknipte man die van de verschillende groepen in de partij weer kan verenigen.

Lees verder

Groen: 'Wij zetten hoop om in actie'

'De groene relance is het vaccin om uit het dal te kruipen', beklemtoonde Groen-voorzitter Meyrem Almaci zonet tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij. Die werd online uitgezonden, 1.200 leden volgden de receptie vanuit hun woonkamer. Tijdens een livestream spraken de groen-kopstukken met de 'helden' van het coronajaar, zoals verpleegkundigen en leerkrachten, waarna Almaci het woord nam.

Lees verder

KV Oostende toont zich de betere van KV Kortrijk in sneeuwballet

Het nieuws rond de trainerskwestie bij KV Kortrijk raakte zaterdag letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd. Op een wit tapijt haalde KV Oostende het met 2-1, waardoor de Kustboys voorlopig vijfde worden naast Anderlecht. Sakala bleek na twee goals - en een gigantische blunder van Ilic - de beste schaatser. Voor Yves Vanderhaeghe werd het, ook na het nieuws dat zijn contract niet verlengd wordt, een rotweek.

Lees verder

Meunier eist hoofdrol op bij Dortmund

Borussia Dortmund is zaterdag thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel gekomen tegen laagvlieger Mainz 05. Mainz kwam op voorsprong na een absolute wereldgoal, maar Thomas Meunier sleepte met zijn eerste doelpunt in Dortmundse loondienst nog een gelijkspel uit de brand.

Lees verder

Renners BORA-hansgrohe op training aangereden

Op een trainingsrit van BORA-hansgrohe in Italië is een wagen ingereden op een groepje renners. Wilco Kelderman en Rüdiger Selig liepen daarbij een hersenschudding op volgens de ploeg.

Lees verder

Italië scherpt coronaregels aan

Italië scherpt de maatregelen tegen het coronavirus opnieuw aan. Vanaf zondag zijn de regio's Sicilië en Lombardije en de autonome provincie Bolzano 'rode zones' waar de bevolking enkel het huis mag verlaten om naar het werk of de winkel te trekken of om een andere dringende reden. Het grootste deel van het land wordt zone oranje. Volgens de landbouwsector betekent de aanscherping dat 70 procent van de bars, restaurants en pizzeria's dicht moeten blijven. En het land verbiedt vluchten afkomstig van Brazilië.

Lees verder

Open VLD wil vooroplopen in 'jaar dat we vrijheid herwinnen'

Voorzitter Egbert Lachaert heeft zaterdag op de online nieuwjaarsreceptie van Open VLD vooruitgeblikt naar 2021 als 'het jaar van de hoop' en 'onze vrijheid herwinnen'. 'Wij zijn de partij van de vrijheid, van optimisme, van vooruitgang. Wij hebben de recepten om sterker uit deze crisis te komen. Wij moeten meer dan ooit vooroplopen', betoogde Lachaert.

Lees verder

Opnieuw protest in Franse steden tegen nieuwe veiligheidswet

In Parijs en andere Franse steden zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgetrokken om te protesteren tegen de geplande nieuwe veiligheidswet.

Lees verder

Premier over vertraging levering Pfizer: 'Dit zo paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil meer duidelijkheid van Pfizer na de boodschap van het farmabedrijf over de verminderde levering. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws en Het Journaal op Eén. 'Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet. Wij moeten ook wel kunnen plannen', zo zei hij aan VTM Nieuws.

Lees verder

Moeskroen smeert Genk tweede nederlaag op rij aan

KRC Genk heeft na de nederlaag van vorige week tegen KV Kortrijk nu ook van Moeskroen verloren. De Limburgers gingen met 2-0 de boot in. Fabrice Olinga en Serge Tabekou bezegelden het lot van Genk, dat in de eerste helft met tien viel na een rode kaart voor Carlos Cuesta. De Limburgers voetbalden wel onder voorbehoud, omdat de thuisclub had nagelaten om het veld sneeuwvrij te houden..

Lees verder

Waasland-Beveren krijgt pandoering van Zulte Waregem

Zulte Waregem pakte tegen Waasland-Beveren (1-5) zijn vierde zege op rij en springt zo over Kortrijk naar een voorlopige negende plaats in het klassement.Door deze nederlaag en de zege van Moeskroen is Waasland-Beveren de nieuwe rode lantaarn.

Lees verder

Voetbal op besneeuwde velden: Genk en Kortrijk tekenen voorbehoud aan

De voetbalvelden in Moeskroen en Oostende lagen er zaterdag niet al te best bij, door de sneeuwval eerder op de dag. Genk (in Moeskroen) en Kortrijk (in Oostende) speelden hun partij onder voorbehoud omdat ze de omstandigheden te extreem vonden.

Lees verder

Amerikaanse politie pakt man met vuurwapen en meer dan 500 kogels op in Washington D.C.

Politieagenten hebben vrijdag in Washington een man met een geladen handvuurwapen en meer dan 500 stuks munitie gearresteerd. De man werd opgepakt toen hij aan een controlepost valse documenten toonde.

Lees verder

Pfizer levert dan toch 93.000 dosissen vaccin volgende week

België krijgt volgende week toch 93.000 vaccins geleverd van Pfizer. Dat laat de taskforce vaccinatie zaterdagavond weten.

Lees verder

Mechelen zet nu ook Charleroi opzij

De troepen van Wouter Vrancken boekten zaterdag hun vierde opeenvolgende zege. Geoffry Hairemans zorgde op het besneeuwde veld van Charleroi voor de 0-1. Charleroi blijft achter met 0 op 9 en doet een slechte zaak met het oog op Play-off 1.

Lees verder

Al 62 doden na aardbeving op Sulawesi

Op het Indonesische eiland Sulawesi is het aantal doden na de zware aardbeving van vrijdag opgelopen naar 62. Dat heeft het agentschap voor rampenbestrijding zondag gemeld. Volgens woordvoerder Raditya Jati werd de provinciehoofdstad Mamuju met 47 doden het zwaarst getroffen. Reddingswerkers blijven intussen naarstig verder zoeken naar mogelijke overlevenden tussen het puin.

Lees verder

Met deze handige tips red je zelf je coronakapsel

De kapperszaken in ons land zijn al ruime tijd gesloten en een versoepeling van de coronamaatregelen is nog niet in zicht. Voor wie de nood hoog is en niet meer kan wachten op een afspraak in een salon heeft De Standaard raad gevraagd aan een kapper. Met enkele handige tips uit deze video's leer je zelf hoe je je eigen coronakapsel of dat van je knuffelcontact terug in model brengt.

Lees verder

Vulkaan spuwt as kilometers de lucht in op Java

Op het Indonesische eiland Java is de actieve vulkaan Semeru opnieuw uitgebarsten. De vulkaan spuwt een rookpluim van as en stoom kilometers de lucht in. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen mensen geëvacueerd.

Lees verder

Twee vrouwelijke rechters doodgeschoten in Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn twee vrouwelijke rechters van het Hooggerechtshof zondagochtend doodgeschoten. Dat meldt een woordvoerder van het Hooggerechtshof, Ahmad Fahim Qaweem.

Lees verder

Droog in het westen, kans op buien in het oosten

Zondag begint meestal zwaarbewolkt met enkele regenbuien, of aanvankelijk nog enkele lokale winterse buien. Overal kunnen mistbanken ontstaan. In de loop van de dag wordt het meestal droog over de westelijke landshelft met soms opklaringen. Over het oostelijke deel blijft de kans op buien de hele dag bestaan.

Lees verder