Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 januari 2021

Skate Twins provoceren Joodse buurt door met Palestijnse vlag te skeeleren en “Free Palestina” te scanderen

HLN
Skate Twins provoceren Joodse buurt door met Palestijnse vlag te skeeleren en "Free Palestina" te scanderen
In de Antwerpse Joodse buurt is ophef ontstaan over een Youtubefilmpje van de broers Adham en Amjad, beter bekend als de Skate Twins. In het filmpje is te zien hoe ze door de Joodse buurt skeeleren met een Palestijnse vlag en "Free Palestina" scanderen. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) diende al een klacht in bij UNIA en ook vanuit politieke hoek wordt verontwaardigd gereageerd. "Doelbewust provoceren door het importeren van buitenlandse conflicten in Antwerpen kan niet", zegt burgemeester De Wever.
Lees verder

Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller
Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.
Lees verder

KOERS KORT. Definitief geen NK veldrijden deze winter - Aru neemt deel aan WK veldrijden
Er komt deze winter definitief geen Nederlands kampioenschap veldrijden voor elite en beloften. De Nederlandse wielerbond KNWU en de organisatie in Zaltbommel zochten, omdat vanwege de lockdown het NK op 10 januari niet doorging, nog naar een andere datum. Dat werd met de verlenging met drie weken nog lastiger.
Lees verder

Fabio Aru neemt deel aan WK veldrijden in Oostende
Fabio Aru doet op 31 januari mee aan het WK veldrijden in Oostende. De 30-jarige Italiaan, in 2015 winnaar van de Ronde van Spanje, maakt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen op de weg een uitstapje naar de cross. De Italiaan startte afgelopen weekend in Lecce in het nationaal kampioenschap, waar hij tiende werd.
Lees verder

Wetenschapsjournalist Martijn Peters beantwoordt de vaccinatievragen waarmee u nog blijft zitten
Over de verschillende coronavaccins is al veel gezegd en geschreven. Al zijn er toch een paar zaken die om nog wat meer duiding vragen. Hoe beschermd zijn we bijvoorbeeld tussen de eerste en tweede prik van het vaccin? En werkt het vaccin nu wel echt tegen alle varianten van het virus? We stellen onze meest prangende vragen aan wetenschapsjournalist Martijn Peters.
Lees verder

Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land
De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant, die mogelijk een stuk besmettelijker is.
Lees verder

Acteur Gabriel Byrne belde de priester op die hem misbruikte: "Ik wilde hem een klootzak noemen"
Gabriel Byrne (70) heeft een autobiografie uit, 'Walking With Ghosts'. Daarin vertelt de Ierse acteur, bekend van onder meer 'The Usual Suspects', hoe hij jaren geleden de man die hem seksueel misbruikte, opbelde om hem met het misbruik te confronteren. Al liep dat gesprek niet helemaal zoals verwacht.
Lees verder

Wie is Geert Declercq, de 'wonderdokter' die Axel Witsel opereerde? "Met hem heeft Witsel beste kans op EK-deelname gekregen"
De EK-hoop van Axel Witsel rustte maandag op zijn schouders. Onbekend voor de buitenwereld, maar aanbeden in de sport: chirurg Geert Declercq. Stemmen over een 'wonderdokter' in de schaduw met een gouden recept. "Door zijn deskundigheid én discretie creëert hij veel vertrouwensbanden."
Lees verder

Google laat geen politieke advertenties meer toe na aanval op Capitool
Google heeft zijn adverteerders ervan op de hoogte gebracht dat het platform vanaf morgen alle politieke advertenties verbiedt, alsook advertenties die verband houden met de bestorming van het Capitool. De beslissing komt er "als gevolg van de ongeziene gebeurtenissen van de voorbije week en in aanloop naar de aankomende presidentiële inauguratie", deelt de techreus mee in een e-mail waarover de Amerikaanse nieuwswebsite Axios bericht.
Lees verder

Bond-film 'No Time To Die' nu al voor vierde keer uitgesteld
De langverwachte James Bond-Film 'No Time To Die' wordt voor de vierde keer uitgesteld. De film zou in het weekend van Pasen te zien zijn in de bioscopen, maar dat wordt nu verschoven naar ergens in de herfst. Dat meldt de filmsite Deadline.
Lees verder

Groen licht voor voedingsproducten met meelwormen in Europa? "Veilig voor menselijke consumptie"
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft woensdag geoordeeld dat meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Het is de eerste keer dat de Europese voedselexperts zich uitspreken over een toelatingsaanvraag voor voedingsproducten op basis van insecten.
Lees verder

Sfeer slaat om tijdens betoging voor overleden Ibrahima (23): manifestanten gooien met stenen, waterkanon ingezet
Enkele honderden mensen hebben vandaag betoogd aan het Noordstation in Brussel om duidelijkheid te vragen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed afgelopen weekend nadat hij door de politie was opgepakt. Aanvankelijk verliep de optocht vreedzaam, maar omstreeks 16 uur sloeg de sfeer om. Betogers gooien met stenen; de oproerpolitie is massaal ter plaatse en heeft het waterkanon ingezet.
Lees verder

Fysiek beperkt of extreem introvert en toch succesvol: Jasper en Ann-Katrien maakten van hun zwakte hun kracht. "Mild zijn voor jezelf is cruciaal"
Basketlegende Michael Jordan zei ooit: "Als je me naar iets pusht waarvan je denkt dat het een zwakte is, dan verander ik die zwakte in een kracht". En dat is precies wat paralympiër Jasper Balcaen en de verlegen bediende Ann-Katrien Botermans ook deden: zij maakten van hun zwakte een kracht. Jasper heeft geen controle over de rechterkant van zijn lichaam, maar schopte het tot paralympiër. Ann-Katrien vindt haar verlegenheid nu een prachtige karaktertrek. "Denk in mogelijkheden in plaats van in beperkingen", zegt psychotherapeut Michaël Bloemen.
Lees verder

Kaat Bollen vertelde maar deel van het verhaal: ze was inderdaad te sexy, maar maakte als psychologe ook online winst met seksspeeltjes
Ze was te sexy en te vrouwelijk, klonk het. Dus gaf Kaat Bollen (34) haar titel van psychologe terug. Maar het waren niet enkel uitdagende foto's van de roodharige waar de tuchtraad van de Pscyhologencommissie over struikelde. Ze kreeg haar waarschuwing óók omdat ze haar titel van psychologe gebruikte om online seksspeeltjes te verkopen. En dat mag niet volgens de deontologische code.
Lees verder

Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom
Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen.
Lees verder

Of het nu mag of niet, tattoo-artiest Nicolas doet zijn winkel weer open: "Elke weldenkende rechter zal me gelijk geven"
Tattoo-artiest Nicolas Cauliez uit Kuurne is het beu. De verlenging van de huidige coronamaatregelen betekent dat hij, net als zijn collega's, schoonheidsspecialisten en kappers, nog tot minstens 1 maart de deuren moet sluiten. "Genoeg is genoeg", zegt hij. "Ik ga sowieso open. Dat we gedwongen moeten sluiten valt niet langer te verantwoorden, en elk weldenkende rechter zal dat ook vinden."
Lees verder

Al bijna 160.000 mensen kregen pv voor inbreuken op coronamaatregelen
Sinds het begin van de coronamaatregelen in ons land in maart 2020, en tot en met 10 januari 2021, hebben de politiediensten al tegen 159.917 personen processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de coronamaatregelen. Dat meldt het College van Procureurs-generaal woensdag.
Lees verder

LIVE (18u30). Losada kiest voor zelfde elf tegen Cercle, alle ogen gericht op Holzhauser
• Het Kiel (18u30)
Lees verder

LIVE. Losada kiest voor zelfde elf tegen Cercle, alle ogen gericht op Holzhauser
• Het Kiel (18u30)
Lees verder

Lukaku valt in en kopt Inter tegen Fiorentina ultiem naar kwartfinale Coppa Italia
Romelu to the rescue. Nog maar eens. Pas ingevallen in minuut 69 voor spitsbroeder Lautaro, kroonde Lukaku zich diep in blessuretijd tot de matchwinnaar voor Inter in Firenze.
Lees verder