Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 25 januari 2021

Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: “Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs ‘suicide headac...

HLN
Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: "Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs 'suicide headache' genoemd"
Er is hoofdpijn, migraine en dan zoiets als de overtreffende trap: clusterhoofdpijn. Heel vaak komt die niet voor, maar wie er net als Sergio Quisquater (55) door het gezondheidsprobleem geplaagd wordt, gaat door een hel. Waarin verschilt ze van andere hoofdpijn? Hoe herken je ze en vooral: hoe kan ze aangepakt worden? Neuroloog Jan Versijpt (UZ Brussel) beantwoordt jouw prangendste vragen.
Lees verder

Belgische zakenman opgepakt in Dakar na vondst 675 kilo cocaïne
In Dakar heeft de politie een Belgische zakenman aangehouden. Dat meldt de Senegalese krant Libération. De Belg wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van 675 kilo cocaïne.
Lees verder

Vercauteren over Adolfo Gaich: "Eerst helemaal zeker zijn dat hij meteen iets extra kan brengen"
Nog geen witte rook op de Bosuil. Adolfo Gaich, Argentijnse spits van CSKA Moskou, is effectief volop in onderhandeling met de Great Old, maar helemaal rond is het nog niet, zo vertelde Frank Vercauteren ons zonet.
Lees verder

Moderna-vaccin beschermt ook tegen Zuid-Afrikaanse variant: "Uit voorzorg werken we wel aan nieuwe versie"
Het Moderna-vaccin beschermt ook tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus. Dat laat het Amerikaanse farmabedrijf zelf weten. De antilichamen die opgewekt worden, hebben het echter wel moeilijker om de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren. Daarom werkt de producent aan een nieuwe versie die als 'booster' moet dienen.
Lees verder

Moderna-vaccin beschermt ook tegen Zuid-Afrikaanse variant: "Uit voorzorg werken we toch aan nieuwe versie"
Het Moderna-vaccin beschermt ook tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus. Dat laat het Amerikaanse farmabedrijf zelf weten. De antilichamen die opgewekt worden, hebben het echter wel moeilijker om de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren. Daarom werkt de producent aan een alternatieve versie die als 'booster' moet dienen.
Lees verder

VBO-topman over loonoverleg: "Vakbonden moeten eens goed voor de spiegel staan"
Nieuwe cijfers die waarschuwen voor een golf aan faillissementen en banenverlies, sterken de werkgevers in hun standpunt dat er geen ruimte is voor meer loon. "De vakbonden moeten eens goed voor de spiegel staan", vindt VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.
Lees verder

Hoe onze ziekenhuizen zich wapenen tegen derde golf: "Waakzaam en een beetje ongerust"
Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en met de hete adem van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten die het aantal besmettingen aanwakkeren, bereiden onze ziekenhuizen zich voor op een derde golf. Wat is momenteel de toestand in de klinieken, wat moet gebeuren om een implosie van het zorgsysteem te vermijden, en zijn er misschien ook lichtpunten? Vragen voor intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en Marc Noppen, longarts en CEO van het UZ Brussel.
Lees verder

Hoe onze ziekenhui­zen zich wapenen tegen derde golf: "Er is te goedgelovig gerekend op de burgerzin"
Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en met de hete adem van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten die het aantal besmettingen aanwakkeren, bereiden onze ziekenhuizen zich voor op een derde golf. Wat is momenteel de toestand in de klinieken, wat moet gebeuren om een implosie van het zorgsysteem te vermijden, en zijn er misschien ook lichtpunten? Vragen voor intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en Marc Noppen, longarts en CEO van het UZ Brussel.
Lees verder

Transfer Talk. Benteke blijft normaal bij Crystal Palace - Vranjes trekt naar Charleroi, ook Sanneh uitgeleend door RSCA
Tot en met 1 februari loopt in België de wintertransferperiode. Het slot nadert dus. Halen onze clubs nog die broodnodige versterking? Of geraken ze alsnog van die overbodige speler verlost? En ook in het buitenland zullen er nog deals worden gemaakt. De belangrijkste transfergeruchten en de officiële deals ontdekt u in onze Transfer Talk.
Lees verder

OVERZICHT. Deze scholen sluiten de deuren uit vrees voor Britse coronavariant: "Ook de ouders moeten zich laten testen en in quarantaine gaan"
Spelen de kinderen dan toch een bepalende rol bij de verspreiding van het coronavirus? Het lijkt er steeds meer op nu de ene na de andere school haar deuren moet sluiten nadat leerlingen en leerkrachten positief testten op Covid-19, soms zelfs op de nieuwe en gevreesde Britse variant. "We nemen geen risico's", klinkt het bij veel directeurs en burgemeesters. Een overzicht van waar de poorten voorlopig gesloten blijven.
Lees verder

Scheiding tussen Christina Ricci en haar man loopt uit de hand: actrice vraagt nu ook contactverbod aan
Christina Ricci en James Heerdegen gaven elkaar in 2013 het jawoord, maar de liefde tussen het koppel is duidelijk voorbij. In juli vroeg de 40-jarige Amerikaanse actrice al de scheiding aan, maar die dreigt nu serieus uit de hand te lopen.
Lees verder

Noel Gallagher brengt album met vergeten Oasis-nummers uit
12 jaar na de split van Oasis, verschijnt er een nieuw album met "vergeten" nummers van de band. Noel Gallagher (53) heeft onthuld dat hij 14 nummers opnieuw zal opnemen die de vorige albums van de band niet hebben gehaald. Wie door het nieuws hoopte op een reünie is eraan voor de moeite. Liam Gallagher (48) wordt niet betrokken in het project.
Lees verder

Amateurvoetbal definitief stopgezet, jeugdvoetbal tot en met 13 jaar blijft mogelijk
Wat al weken in de lucht hing, is nu officieel. De crisiscel van de KBVB trekt de stekker uit het amateurvoetbal. Jeugdvoetbal tot en met U13 blijft wel nog mogelijk.
Lees verder

Michel en Zoey uit 'Big Brother' zien elkaar wel zitten: "Moet ik je wingman zijn?"
'Big Brother'-kandidaten Zoey en Michel lijken wel zeer geïnteresseerd in elkaar... Daarom beslist de groep om de mogelijke tortelduifjes meteen uit te horen.
Lees verder

Snelheid waarmee ijs op aarde smelt sinds 1990 met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich de voorbije jaren alsmaar sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en mathematische modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs.
Lees verder

Agressie of zelfverdediging? Trey Songz gearresteerd na gevecht met agent
De Amerikaanse zanger en rapper Trey Songz (36) is gearresteerd na een gevecht met een agent tijdens een American footballwedstrijd. Songz, de artiestennaam van Tremaine Aldon Neverson, wordt volgens TMZ beschuldigd van verzet bij zijn aanhouding en het aanvallen van een agent.
Lees verder

Koningshuizen doorgelicht, deel 1: waarom alle ogen in het Midden-Oosten op de sultan van Oman gericht staan
Royals wereldwijd hebben alles waar velen van dromen: prachtige paleizen, veel glitter en glamour, en meer dan genoeg geld op de rekening. Maar waarom blijven ze zo fascineren en intrigeren? Deze week in onze nieuwe reeks 'Koningshuizen doorgelicht': een blik op de royals van Oman, waar de Sultan afgelopen week zijn zoon als allereerste kroonprins heeft aangeduid. Het was te verwachten dat de Sultan tijdens zijn bewind een frisse bries zou doen waaien, maar precies één jaar na de dood van de voormalige Sultan - die in Leuven verbleef voor medische behandelingen - lijkt die frisse wind steeds meer op een orkaan. "Dit is een duidelijke breuk met zijn voorgangers."
Lees verder

Acteur Michaël Pas is een nachtmens: "Mijn vrouw en ik zijn al 30 jaar samen. Ons geheim? We staan samen op en gaan samen slapen"
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: acteur Michaël Pas. Normaal is hij een nachtmens, maar corona ontregelt naast zijn ritme ook zijn leven. "Het theater ligt volledig stil. Dus ik word vroeger wakker dan normaal. De meeste acteurs zijn het wel gewend dat er af en toe luwe periodes zijn. Maar sommige collega's hebben sinds maart amper kunnen werken en zien nu wel de bodem van hun spaarpot."
Lees verder

Buta test positief bij Antwerp, ook Haroun en Mbokani out
Antwerp kan tegen Eupen morgen nog altijd geen beroep doen op Faris Haroun en Dieumerci Mbokani. Beide spelers zijn niet fit genoeg bevonden, al raken ze mogelijk tegen vrijdag wél klaar.
Lees verder

Hoge Gezondheidsraad: "Systematische vaccinatie van zwangere vrouwen niet aangeraden, individueel kan het wel"
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen. Het kan wel op individuele basis overwogen worden als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie. De reactie komt er na een dringende adviesaanvraag vanuit de Belgische taskforce.
Lees verder