Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 januari 2021

Protest op sociale media tegen vernietiging systeem terugdraaiende teller: “Laten we met z'n allen onze zonnepanele...

HLN
Protest op sociale media tegen vernietiging systeem terugdraaiende teller: "Laten we met z'n allen onze zonnepanelen uitschakelen"
Het Grondwettelijk Hof heeft gisteren de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, en daarop komt nu protest, onder meer via een Facebookgroep. Zo wordt in 'Boycot de afschaf van de terugdraaiende meter' opgeroepen om alle zonnepanelen in het land voor een dag uit te schakelen.
Lees verder

INTERVIEW. Topviro­loog Peter Piot: "De Zuid-Afrikaanse variant baart me nog nog meer zorgen dan de Britse"
"Volhouden nu." Peter Piot (71) - onze bekendste viroloog - heeft vanuit het geteisterde Londen niet veel woorden nodig om tot de kern te komen. "Als dit een boksmatch was, dan hebben we Covid-19 al in de verdediging gedrongen, maar met die mutanten heeft het virus ons nu op een flinke punch getrakteerd. De volgende maand goed doorkomen is cruciaal. We mogen nu onze dekking niet laten zakken of we riskeren een uppercut."
Lees verder

'Bridgerton'-actrice Phoebe Dynevor: "Toen ik samen met mijn grootouders keek, spoelde ik alle seksscènes door"
Phoebe Dynevor (25) is momenteel te zien op Netflix in de populaire serie 'Bridgerton'. Meer dan 63 miljoen accounts keken al naar het historisch drama. Ook de actrice zelf keek al samen met haar familie - inclusief haar grootouders - naar de afleveringen, maar haar seksscènes spoelde ze toch maar snel door. In een recent interview met BBC Radio vertelt ze dat ze de afstandsbediening steeds stevig in haar handen hield.
Lees verder

De 'toeslagenaffaire': dit is waar de Nederlandse regering over gevallen is
Het doek is gevallen over de Nederlandse regering Rutte III. Premier Mark Rutte trekt straks naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden, stellen ingewijden. Aanleiding is de zogenoemde 'toeslagenaffaire'.
Lees verder

Topmagistraat Johan Sabbe voor strafrechter wegens grensoverschrijdend gedrag bij vrouwelijke chauffeur
Het Gentse parket-generaal heeft beslist dat Johan Sabbe (60) voor de rechtbank moet verschijnen wegens grensoverschrijdend gedrag bij zijn vrouwelijke chauffeur. De Oost-Vlaamse topmagistraat staat momenteel op non-actief nadat hij door de tuchtrechtbank al zes maanden werd geschorst.
Lees verder

COLUMN. Staf Vertrekt: "Eindelijk kregen we de sleutel van ons nieuwe huisje"
Staf Coppens (39) is enkele maanden geleden met vrouw Monique (47) en kinderen Beau (12) en Nora (11) naar Zweden verhuisd om er een camping te beginnen. Hoe het hen ginder vergaat, kunnen wij achterblijvers volgen in zijn column, en volgend jaar in het programma 'Camping Cöppens' op VTM. Deze week is het gezin eindelijk verhuisd. "Nu kunnen we het verhuishoofdstuk eindelijk stilaan afsluiten."
Lees verder

Bruid uit 'Blind Getrouwd Australië' speelt 12 kilo kwijt na 'body shaming' door echtgenoot: "Nog nooit zo'n dikke vrouw gehad"
De kijkers van de Australische versie van 'Blind Getrouwd' - 'Married at First Sight' heet het daar - nemen het online massaal op voor bruid Elizabeth Sobinoff (29). Zij werd tijdens haar deelname gekoppeld aan Sam Ball, maar hun huwelijk liep allerminst zoals Elizabeth dat had verwacht. Aan het altaar kreeg ze dan ook kwetsende commentaren te verwerken, waarna ze besloot het roer om te gooien.
Lees verder

ASSISEN. Little John veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord op Vietnamese studente
Het West-Vlaamse hof van assisen heeft John Vandoolaeghe (31) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moord op Thi Xuan Nguyen (28). De Zonnebekenaar bracht de Vietnamese op 21 november 2016 in Ledegem om het leven. Het openbaar ministerie had 28 jaar opsluiting gevorderd.
Lees verder

Wouter Vrancken: "Druijf heeft véél goesting om te spelen, Togui mag zich opmaken voor uitleenbeurt"
Beweging in het aanvallende departement van KV Mechelen. Malinwa, dat overigens weer kan rekenen op Defour, haalde deze week AZ-spits Ferdy Druijf (22) binnen op huurbasis. Daardoor moet William Togui (24) uitkijken naar een nieuwe club. Wouter Vrancken laat zijn licht schijnen over beide spitsen.
Lees verder

Bart Swings hoopt dat strenge bubbel resultaat oplevert: "Ik heb weer beter leren schaatsen"
In normale tijden loopt z'n seizoen vijf maanden en reist hij de halve wereld rond. Nu pendelt snelschaatser Bart Swings (29) vijf weken tussen zijn hotelkamer en Thialf, de mythische schaatshal waarin vier competities worden gereden. Te beginnen dit weekend met het EK allround. "Ik sluit het podium niet uit. Ik heb mezelf herontdekt."
Lees verder

Kljestan ziet hoe Amerika steeds meer ons voetbal kleurt: "In 2026 kunnen VS de wereldtitel winnen"
Stars and Stripes kleuren het Europese voetbal: het aantal investeerders uit de Verenigde Staten stijgt en meer Amerikaanse profs spelen bij absolute topclubs – denk maar aan Pulisic (Chelsea), Reyna (Dortmund) en Dest (Barcelona). België telt na de transfer van McKenzie (RC Genk) al zes Amerikanen. Anderlecht-pionier Sacha Kljestan over de 'VS-invasie'.
Lees verder

Pfizer zet vaccinleveringen tijdelijk op lager pitje, maar schaalt daarna fors op
Farmabedrijf Pfizer bevestigt dat het de productiecapaciteit van zijn coronavaccin wil opschalen en dat er daardoor "een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen vanaf januari tot begin februari". Vanaf eind februari zal het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen, benadrukt het bedrijf: Pfizer schaalt de doelstelling voor 2021 op van 1,3 naar 2 miljard doses. Eerder had ook partner BioNTech dat cijfer al genoemd.
Lees verder

General Electric sleept Siemens Energy voor de rechter wegens oneerlijke concurrentie
General Electric heeft donderdag bij de rechtbank van Virginia een klacht ingediend tegen zijn Duitse rivaal Siemens Energy. Volgens het Amerikaanse conglomeraat heeft Siemens Energy op illegale wijze lucratieve gasturbinecontracten in de wacht gesleept, onder meer door confidentiële informatie van General Electric te misbruiken. Volgens GE zou er sprake zijn van contracten ter waarde van "miljarden dollars".
Lees verder

Ontmoet de vier straffe vrouwen die genomineerd zijn als ondernemers van het jaar: "Het voelt als een bekroning voor het afgelegde traject"
Elk jaar wordt vrouwelijk ondernemerstalent bekroond met de WOMED Awards. Enerzijds als erkenning voor hun ondernemerschap, anderzijds om ook andere Belgische vrouwen te inspireren om hun eigen zaak te starten. Woensdag werden de vier finalistes bekendgemaakt, stuk voor stuk sterke vrouwen met ambitie en talent. Maak kennis met Sophie Claes, Leen Gysen, Bouchra Hashassi en Femke Helon. "Door hard te werken, een goed financieel plan te maken en je verstand te gebruiken, heb je zelf al heel veel in de hand om er een succes van te maken", vertelt Claes.
Lees verder

Overleg slimme kilometerheffing in Brussel zal opgestart worden, verzekert Vervoort: "Wie moet men hier nu geloven?"
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet van plan om het werkschema voor het project SmartMove in vraag te stellen. SmartMove voorziet de invoering van een slimme kilometerheffing na overleg met een aantal actoren en de andere regeringen. "Ik staat borg voor het regeerakkoord en het is in die context dat ik mijn functie als minister-president uitoefen", zei Vervoort vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement.
Lees verder

Lamkel Zé arriveert met 'bescherming' op Bosuil en keert terug naar A-kern van Antwerp
Opvallende aanwezige op de Bosuil vanochtend. Didier Lamkel Zé, die 'bescherming' kreeg van iemand van de club, keert terug naar de de A-kern van Antwerp. Voor coach Frank Vercauteren is het nog geen afgesloten hoofdstuk.
Lees verder

Eindelijk is het zover: Lisa Kudrow bevestigt start opnames van 'Friends'-reünie
't Is gebeurd: de cast van 'Friends' is begonnen met de opnames van de langverwachte reünie-aflevering. Dat bevestigt Lisa Kudrow (57), die de rol van Phoebe speelt, in de podcast 'Literally!'. De opnames werden eerder al meerdere keren uitgesteld vanwege de coronacrisis.
Lees verder

Vercauteren schrijft Lamkel Zé nog niet af: "Normaal speelt hij morgen met beloften, en dan zullen we zien"
Zondag staat er met AA Gent tegen Antwerp een mooie affiche op het programma. Voor Frank Vercauteren de eerste wedstrijd op de bank bij z'n nieuwe club. De Antwerp-coach blikt vooruit naar de confrontatie met Hein Vanhaezebrouck, en wil geen item maken van Didier Lamkel Zé ondanks zijn fratsen.
Lees verder

Staat Chris Dusauchoit binnenkort voor rechter voor stalken naburige landbouwer in jarenlange vete? "De mensen gaan hem nog leren kennen"
De jarenlange vete tussen tv-figuur Chris Dusauchoit en een naburige landbouwer in het landelijke Holsbeek lijkt nog lang niet bekoeld. Nadat Dusauchoit in augustus zijn slag thuishaalde in de rechtbank, wil de kalverboer Dusauchoit op zijn beurt voor de rechter slepen voor stalking. "De mensen gaan hem nog leren kennen", oppert de verdediging.
Lees verder

Football Talk. Dauda verlengt zijn contract bij Anderlecht - Barcelona stelt presidentsverkiezingen uit
De presidentsverkiezingen bij FC Barcelona gaan niet door op 24 januari. De clubleiding heeft daartoe, na overleg met overheidsinstanties, besloten vanwege het oplopende aantal coronagevallen in de omgeving van Catalonië.
Lees verder