Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 januari 2021

Professor Internationale Politiek Jonathan Holslag: “Dit is het doembeeld van de ‘founding fathers”

HLN
Professor Internationale Politiek Jonathan Holslag: "Dit is het doembeeld van de 'founding fathers"
De bestorming van het Capitool is ongezien, waanzinnig zelfs voor professor internationale politiek Bart Kerremans (KU Leuven). Ook zijn collega's, politicoloog David Criekemans en professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) zagen dit scenario niet aankomen. "De heerschappij van de meute is het doembeeld van de 'founding fathers'."
Lees verder

OVERZICHT. Vier doden en ruim 50 aanhoudingen: dit weten we tot nu toe over de bestorming van het Capitool
Zes januari 2021, de dag waarop het Amerikaanse Congres in Washington de uitslag van de presidentsverkiezingen moest bekrachtigen, liep uit op een ongeziene bestorming van de 'tempel van de democratie', het Capitool, door opgehitste Trump-aanhangers. Bij de bestorming vielen al zeker vier doden. De gebeurtenissen schokten de natie en leidden ertoe dat Trumps ministers momenteel de mogelijkheid onderzoeken om hun eigen president af te zetten. Een overzicht van de gebeurtenissen op deze historische dag.
Lees verder

OVERZICHT. Dit weten we tot nu toe over de bestorming van het Capitool
Zes januari 2021, de dag waarop het Amerikaanse Congres in Washington de uitslag van de presidentsverkiezingen moest bekrachtigen, liep uit op een ongeziene bestorming van de 'tempel van de democratie', het Capitool door opgehitste Trump-aanhangers. Bij de bestorming vielen al zeker vier doden. De gebeurtenissen schokten de natie en leidden ertoe dat Trumps ministers momenteel de mogelijkheid onderzoeken om hun eigen president af te zetten. Een overzicht van de gebeurtenissen op deze historische dag.
Lees verder

De details in het dossier-De Pauw: voor 9 vrouwen was het stalking, voor hem 'een soort verliefdheid'
Het was géén bekende tv-actrice, maar een schoenenverkoopster die zich als eerste burgerlijke partij stelde tegen Bart De Pauw. Dymphne Poppe (32) werkte voor haar overstap naar de modewereld bij Koeken Troef!, het productiehuis dat De Pauw uit de grond stampte. Poppe zegt dat Bart De Pauw haar nachtmerries bezorgde. Ook acht andere vrouwen dienden een klacht in. Tegen zijn entourage houdt De Pauw vol dat hij géén misdrijf pleegde. "Het was een soort verliefdheid."
Lees verder

Met vijf voor één Schoen: onze Red Flames-watcher Dirk Deferme laat zijn licht schijnen over de Gouden Schoen voor vrouwen
De stemgerechtigden voor de Gouden Schoen voor vrouwen konden uit tien genomineerden kiezen. Binnen dat tiental zijn Janice Cayman, Tine De Caigny, Laura Deloose, Kassandra Missipo en Tessa Wullaert de grootste kanshebsters. Cayman van Olympique Lyon, de beste ploeg van de wereld versus vier speelsters van Anderlecht, de beste ploeg van het land. Woensdag hebben we een winnares: een debutante, voor de tweede keer Cayman of voor de vierde keer Wullaert?
Lees verder

ONZE OPINIE. De zaak De Pauw wordt een symbooldossier. Maar op welke manier?
Zelfs als de feiten straks niet strafbaar zouden blijken te zijn, maken de negen vrouwen in de zaak-Bart De Pauw duidelijk dat ze de berichten die ze ontvingen ongepast vonden. Ook wanneer dat onbedoeld zou zijn gebeurd, is er niets mis mee om je daarvoor openlijk te excuseren, zegt adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen.
Lees verder

Wat na de rusthuizen en de ziekenhuizen? Veel vragen over organisatie van massavaccinatie na maart
Eerst de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra, daarna het ziekenhuispersoneel. Maar hoe de praktische organisatie daarna in zijn werk zal gaan, is op dit moment nog een groot vraagteken.
Lees verder

Volledige afgelasting van amateurvoetbal dreigt
Het Overlegcomité zal morgen weinig of geen versoepelingen doorvoeren. Dat heeft gevolgen voor het amateurvoetbal. Officieel is het nog niet, maar de kans is zeer groot dat de lagere afdelingen niet hervatten op 14 februari, zoals voorzien. Een volledige afgelasting van het seizoen lijkt met de dag waarschijnlijker.
Lees verder

Wie bezet plaatsen 30 tot en met 21 in uitslag van Gouden Schoen?
Dat 2020 een hoogst ongewoon voetbaljaar was, is duidelijk. Maar corona of niet, op woensdag 13 januari wordt de 67ste Gouden Schoen uitgereikt tijdens een rechtstreekse uitzending op VTM en HLN.be. Voor het eerst in de geschiedenis van dé voetbal trofee van het land maken we de uitslag gaandeweg bekend. The Final Countdown ging gisteren van start, vandaag kennen we de plaatsen 30 tot en met 21.
Lees verder

"Verschillende ministers bespreken afzetting van Trump"
Enkele ministers van de Amerikaanse regering overleggen over de afzetting van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw. Dat meldt de nieuwszender CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen: gemiddeld 1.620 nieuwe besmettingen en 130 hospitalisaties per dag
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is nog altijd aan het afnemen. Ook het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames bevinden zich nog steeds in dalende lijn, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Coronacijfers blijven dalen: gemiddeld 1.620 nieuwe besmettingen en 130 hospitalisaties per dag
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is nog altijd aan het afnemen. Ook het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames bevinden zich nog steeds in dalende lijn, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Het vijfde wiel aan een wagen die stilaan goed bolt: Karel Van Eetvelt neemt ontslag als CEO bij Anderlecht, Jos Donvil volgt hem op
Alweer verschuivingen op Anderlecht. Op 1 april verlaat Karel Van Eetvelt (54) de club als CEO, Jos Donvil (60) volgt hem op. Op RSCA spreekt men van een keuze die "de efficiëntie ten goede zal komen".
Lees verder

Otto-Jan Ham haalt Amerikaans jeugdidool in huis voor eerste documentaire: "Het klikte hélemaal niet tussen ons"
Radio-dj, presentator en quizmaster was hij al. Maar vanaf vanavond mag Otto-Jan Ham (42) zichzelf ook documentairemaker noemen. Voor zijn allereerste film haalde hij zijn grootste jeugdidool in huis, maar dat liep helemaal niet zoals hij verwacht had. "Het is soms best om je helden niet te ontmoeten."
Lees verder

Na Twitter schorst ook Facebook account van Trump
Na Twitter, heeft ook Facebook woensdag beslist om het account van de ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump tijdelijk te blokkeren. Wegens een schending van de regels wordt zijn profiel 24 uur geschorst.
Lees verder

Deuren van Villa Verhulst gaan vanavond open
Al vijf jaar trokken de zenders volgens Gert Verhulst aan zijn mouw, maar vanaf vanavond gaan de deuren van Gerts droomvilla in Oostduinkerke dan toch voor de eerste keer open.
Lees verder

Ziko of Liese verlaat vanavond 'Big Brother'
Ze zitten amper een week in het 'Big Brother'-huis, maar vanavond moet één van de deelnemers alweer z'n koffers pakken. Dat is hoe dan ook een Vlaamse bewoner. Zowel thuisverpleegster Liese (28) als breakdancekampioen Ziko (34) wist - helaas voor hen - weinig indruk te maken op hun medekandidaten. De kijker krijgt nu tot vanavond om te beslissen wie van hen zijn of haar verblijf mag verlengen.
Lees verder

Obama: "Geweld aan Capitool was schande, maar geen verrassing" - Clinton: "Dit was binnenlands terrorisme"
Oud-president Barack Obama vindt dat Donald Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting bij het Capitool. Volgens Obama heeft zijn opvolger de mensen ertoe aangezet. In een verklaring wijst Obama daarbij op de ongefundeerde leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Trumps voormalige tegenstander Hillary Clinton noemt de bestormers van het Capitool "binnenlandse terroristen".
Lees verder

Vlaamse kinderarts in Londens ziekenhuis ziet hoe hoofdstad kreunt onder nieuwe golf: "Ik zie een muur van ziekenwagens"
Wordt Londen het Bergamo van de derde golf, zoals Luik dat in de tweede golf was? De ambulances staan er in rijen aan te schuiven maar de ziekenhuizen kunnen de toevloed patiënten amper slikken. Een Vlaamse kinderarts die in Londen werkt, ziet hoe de zorg zich dubbel moet plooien. "Ze vragen nu mensen van de neonatologie op de Covid-afdeling — alsof zij ineens zestigers van 100 kilo kunnen omdraaien?"
Lees verder

Onze chef voetbal over de passage van Karel Van Eetvelt bij Anderlecht: "Hij was een witte haai zonder tanden, dan overleef je niet in de jungle die het voetbal is"
Karel Van Eetvelt en Anderlecht gaan uit elkaar. Na negen maanden maakte de CEO bekend te zullen opstappen bij paars-wit. Onze chef voetbal Stefan Keygnaert analyseert zijn passage. "Naar verluidt wil Van Eetvelt zijn vriendschap met Vandenhaute ook nu niet op het spel zetten. Dat typeert hem."
Lees verder