Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 januari 2021

Opnieuw celstraf voor Samsung-baas in omkopingszaak

Opnieuw celstraf voor Samsung-baas in omkopingszaak

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet, meldt persbureau Yonhap.

Lees verder

Eerste onderzoek toont 'bemoedigende resultaten' aan van vaccinatiecampagne in Israël

Een maand na de start van de grootschalige vaccinatiecampagne in Israël, hebben voorlopige onderzoeksresultaten aangetoond dat die inspanningen ook resultaat hebben opgeleverd. De vaccinaties hebben het aantal nieuwe besmettingen aanzienlijk verminderd.

Lees verder

Paard aangevallen en verboden wapendracht: 15 relschoppers blijven aangehouden na betoging tegen Nederlands coronabeleid

Een protest tegen het Nederlandse coronabeleid is zondag in Amsterdam uit de hand gelopen. 15 deelnemers zijn een dag later nog steeds aangehouden, meldt de politie.

Lees verder

Hele school in quarantaine in Edegem, ook voetbalclubs sluiten

In de gemeente Edegem moet een hele basisschool en de gezinsleden van de leerlingen en het personeel in quarantaine nadat er een besmetting met de Britse mutatie van covid-19 werd vastgesteld. Alle scholen in Edegem houden op dit moment crisisoverleg.

Lees verder

Chinese mijnwerkers al week vast onder de grond

Een groep van zeker 12 Chinese kompels zit al een week vast door een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren. Tien anderen zijn mogelijk omgekomen.

Lees verder

Beelden tonen arrestatie Navalni op luchthaven Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. Bekijk in bovenstaande video beelden van het moment waarop hij na een paspoortcontrole meteen wordt weggeleid door de politie.

Lees verder

Reusachtige baby-Trumpballon krijgt plek in Museum of London

De gigantische ballon van Donald Trump als een boze, oranje baby, die tijdens het bezoek van de Amerikaanse president aan Groot-Brittannië in juli 2018 werd geïntroduceerd aan het grote publiek, is aangekocht door het Museum of London. Volgens het museum is de ballon 'een geweldig en vindingrijk idee' en 'een antwoord van de Londenaars'.

Lees verder

Nog geen uitsluitsel over strengere restricties voor reizigers

Het kernkabinet heeft maandag nog geen beslissingen genomen over strengere maatregelen voor wie naar ons land reist. Mogelijk komt het overlegcomité wel nog voor vrijdag bijeen over de zaak.

Lees verder

Chinese economie deed het nog beter dan verwacht

De Chinese economie presteerde met een jaar-op-jaar groei van 6,5 procent in het laatste kwartaal beter dan verwacht. Met een groei van 2,3 procent over het ganse jaar is China het enige van de grote landen dat positieve groeicijfers boekte. Hierdoor wordt de kloof met de Amerikaanse economie kleiner.

Lees verder

Lagere energieprijs zorgt voor minder klachten bij ombudsdienst

De energieprijzen zijn vorig jaar sterk gedaald, en daardoor zijn er minder klanten die uit onvrede met hun leverancier naar de Ombudsdienst voor Energie stappen. Niet helemaal terecht, waarschuwt de dienst.

Lees verder

Anderlecht huurt ex-Bruggespits Diaby van Sporting Lissabon

Anderlecht staat op het punt om een nieuwe spits vast te leggen en het is geen onbekende. Abdoulay Diaby (29), de voormalige aanvaller van Club Brugge, komt over op huurbasis met een optie tot aankoop.

Lees verder

Organisatoren WK wielrennen in Vlaanderen op zoek naar tweeduizend vrijwilligers per dag, Sportwereld zoekt mee

Over precies 8 maanden, van zaterdag 18 tot en met zondag 26 september, is het WK wielrennen te gast in Vlaanderen. De organisatoren zijn nog druk op zoek naar vrijwilligers. Het Nieuwsblad en Sportwereld zijn trotse mediapartner van de grootste sportgebeurtenis die dit jaar in ons land zal plaatsvinden.

Lees verder

Marc Hirschi mag niet zeggen waarom hij Sunweb verliet

Marc Hirschi is met zijn ex-ploeg Sunweb overeengekomen om niets te zeggen over de redenen van zijn plotse vertrek bij het team. Dat liet de Zwitser, die sinds enkele weken voor UAE fietst, verstaan aan de verzamelde pers vanochtend.

Lees verder

WK-selectie met één kleine verrassing: Thibau Nys maakt geen deel uit van selectie beloften

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft vanmiddag zijn selectie voor het WK veldrijden bekendgemaakt. Eentje met weinig verrassingen. Lotte Kopecky, het nummer twee van het BK bij de vrouwen, heeft besloten niet deel te nemen aan de titelstrijd in Oostende (30 en 31 januari). In de beloften-selectie is geen plaats voor Thibau Nys.

Lees verder

Fransman 'fietst' wolkenkrabber met 768 treden op

In het Parijse zakendistrict La Défense heeft een Fransman een wolkenkrabber van 140 meter hoog beklommen. Na een halfuur en 768 traptreden bereikte Fontenoy het dak. Bekijk zijn bijzondere prestatie in bovenstaande video.

Lees verder

Verandert Britse variant iets aan testprotocol en isolatie?

Een aantal lokale uitbraken doet de vrees toenemen dat de Britse variant van het coronavirus voet aan wal krijgt in Vlaanderen. Maar verandert dat ook iets aan de duur van de isolatie? 'Er zijn meer data nodig om een verlenging van de isolatie te onderbouwen', zegt viroloog Steven Van Gucht.

Lees verder

Kritiek op uitspraken Belfius-ceo over horecasector: 'Af en toe nood aan saneringsgolf'

Dat Belfius-ceo Marc Raisière in de pers vraagtekens heeft geplaatst bij de financiële levensvatbaarheid van de horecasector, valt zwaar bij de horecasector. Ook vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) betreurt de uitlatingen van Raisière.

Lees verder

Amateurdirigent weldra evenveel belast als amateurtrainer

De fiscale noodoplossing die er kwam voor de verenigingswerkers in de sport, wordt wellicht uitgebreid naar de socioculturele sector. Ook die vrijwilligers zullen dan 10 procent belasting moeten betalen op hun vergoeding.

Lees verder

Geen overnemer voor failliete keten Mega World

Er is uiteindelijk geen overnemer gevonden voor Mega World. Het bod van de enige, Duitse kandidaat was onvoldoende en bevatte te veel randvoorwaarden. Dat laat curator Thierry Lammar weten aan Belga.

Lees verder

Pechvogel Nicolo Zaniolo (AS Roma) heeft nu ook coronabesmetting

De Italiaanse middenvelder Nicolo Zaniolo heeft positief getest op het coronavirus. Dat maakte zijn club AS Roma maandag bekend. De 21-jarige Italiaan vertoont geen symptomen en zal zich nu thuis isoleren.

Lees verder

Trump wil nog afscheidsceremonie houden

Dat de inauguratie van Joe Biden woensdag in mineur zal verlopen, was al duidelijk. Nu de noodtoestand in Washington is uitgeroepen, raak je niet zomaar in de buurt van het Capitool. Maar aftredend president Donald Trump koestert wel nog grootse plannen voor hij afzwaait.

Lees verder

Duitse dopingarts gaat in beroep tegen vonnis wegens "geen eerlijk proces"

De Duitse dokter Mark Schmidt gaat in beroep tegen de gevangenisstraf van vier jaar en tien maanden die een rechtbank in München hem afgelopen vrijdag oplegde vanwege dopingpraktijken. Dat maakte zijn advocaat Juri Goldstein maandag bekend. De zaak gaat nu ook naar het Hof van Beroep, dat moet oordelen of de rechtbank van München procedurefouten maakte tijdens de zaak. Ook de openbare aanklager, die een gevangenisstraf van 5,5 jaar had geëist, denkt nog na over een beroepsprocedure.

Lees verder

Vier bewoners van wzc in Houthulst overleden, alle schoolkinderen worden dinsdag getest

In woonzorgcentrum De Groene Verte in Houthulst, waar de Britse variant van het coronavirus is uitgebroken, zijn vier bewoners overleden. Uit voorzorg worden dinsdag alle schoolkinderen in de West-Vlaamse gemeente getest.

Lees verder

Oorlogscorrespondent deelt nieuwe opvallende beelden van Trump-fans in Capitool

De Amerikaanse oorlogscorrespondent Luke Mogelson bevond zich twee weken geleden in Washington D.C. toen Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Hij mengde zich onder de groep relschoppers en kon hen filmen terwijl ze tekeergingen in het historische gebouw. Bekijk enkele nieuwe fragmenten van Mogelsons verslag in bovenstaande video.

Lees verder

Brand in Bozargebouw

Het dak van de Bozar in Brussel staat in brand, melden ooggetuigen, die gewag maken van dikke rookwolken. De brandweer is ter plaatse en de politie sloot de buurt af voor verkeer.

Lees verder

D.C. United kondigt komst Losada aan: 'Sterke leider en strateeg'

Daags nadat Beerschot bevestigde dat coach Hernan Losada het Kiel verlaat voor D.C. United heeft de club uit de Major League Soccer (MLS) de komst van de 38-jarige Argentijn aangekondigd.

Lees verder

Evacuatie uit Capitool in Washington door brandje in de buurt

'Vanuit een overvloed aan voorzichtigheid' beval de politie van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington de evacuatie. De aanleiding? Een brandje bij een dakloze onder een nabijgelegen brug.

Lees verder

Burgemeester van Edegem: 'Ik hoop dat iedereen nu zijn les heeft geleerd'

'We rekenen in de eerste plaats op het gezond verstand en de sociale controle opdat iedereen zich aan de quarantaine zou houden', zegt Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem.

Lees verder

Eerste vaccinaties met Moderna-vaccin, tweede dosis voor Jos Hermans

Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Middelheim is maandagmiddag begonnen met het vaccineren van de eigen medewerkers. Dat gebeurt, voor het eerst ons land, met het Moderna-vaccin. In het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs, kreeg Jos Hermans dan weer zijn tweede dosis van het Pfizer/BioNtech-vaccin.

Lees verder

WK ijshockey 'om veiligheidsredenen' niet in Wit-Rusland

Het wereldkampioenschap ijshockey 2021 zal 'om veiligheidsredenen' niet in Wit-Rusland plaatsvinden. Dat deelde de Internationale IJshockeyfederatie (IIHF) maandag mee.

Lees verder

Antwerp schept duidelijkheid over situatie van Lamkel Zé: 'Allerallerlaatste kans'

Didier Lamkel Zé krijgt dan toch nog een kans bij Antwerp. Dat maakte de Great Old maandagavond bekend in een uitgebreid bericht op de clubwebsite.

Lees verder

West-Vlaamse gouverneur zet verbod op buitenschoolse activiteiten na twee uur al 'on hold'

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, kondigde maandagmiddag een verbod af op alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar in zijn provincie, maar hij werd al snel teruggefloten door zijn partijgenoten.

Lees verder

Melania Trump is de minst populaire first lady in decennia

Melania Trump zal woensdag het Witte Huis moeten verlaten met haar slechtste score ooit op de populariteitspeiling van CNN. Meer nog, bijna de helft van de Amerikanen gaf haar een 'ongunstige' rating. Geen enkele vertrekkende first lady deed het de voorbije twintig jaar slechter.

Lees verder

Bozar sluit een week lang na dakbrand

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten Bozar blijft door de dakbrand van maandag zeker een week gesloten, tot en met maandag 25 januari. Dat meldt Bozar-woordvoerster Leen Daems aan Belga. Wat de brand veroorzaakte, is nog niet duidelijk. Het is ook nog afwachten wat de schade is in het gebouw.

Lees verder

Ook Frankrijk heeft er een driesterrenchef bij

Ook Frankrijk heeft er een nieuwe driesterrenchef bij. Een week nadat de Belgische editie van de restaurantgids werd voorgesteld, zijn maandag ook opnieuw sterren uitgedeeld bij onze zuiderburen, met een promotie voor chef-kok Alexandre Mazzia.

Lees verder

Geen verband tussen vaccin en overlijdens in Noorwegen

Sinds het begin van de Noorse vaccinatiecampagne in verzorgingstehuizen zijn 33 mensen na een eerste dosis overleden. De Noorse gezondheidsautoriteiten vonden geen verband, maar blijven waarschuwen voor de risico's.

Lees verder

Vrouw doodgeschoten in Lier, vermoedelijke dader in kritieke toestand afgevoerd

In Lier heeft zich maandagavond een schietpartij met dodelijke afloop afgespeeld in een handelszaak. Dat zegt het Antwerpse parket. De vermoedelijke verdachte raakte zwaargewond. Alles wijst in de richting van een relationeel drama, maar het parket kon dat nog niet bevestigen.

Lees verder

Remco Evenepoel moet nog minstens drie weken rusten

Remco Evenepoel moet nog minstens drie weken wachten voor hij de trainingen kan hervatten. De schaambeenbreuk die de 20-jarige renner van Deceuninck–Quick Step in augustus opliep bij een zware val in de Ronde van Lombardije, is nog onvoldoende hersteld. Dat vertelde zijn teammanager Patrick Lefevere maandag in het Radio 1-progamma 'De tribune'.

Lees verder

'Lockdown': twaalf kortfilms die allemaal verrassen

Toen in maart vorig jaar het leven werd stilgelegd in de eerste coronalockdown, zette dat de creatieve geesten van ons land voor een schier onmogelijke horde. Je kon niet langer een pint gaan drinken! Bijna net zo erg: wekenlang waren er zelfs geen theaterrepetities of filmopnames mogelijk. Onder andere de opnames van Robin Pronts Zillion vielen daardoor in het water.

Lees verder

Hoe een skitrip en een kantine twee scholen lamleggen

Ongenoegen aan de Edegemse schoolpoort. Dat iemand de Britse variant na een skireis heeft ­binnengebracht, valt zwaar. 'Wij houden ons al zolang aan de maatregelen, we zijn het beu.'

Lees verder

Drie doden bij botsing tussen trein en auto in Edingen

In het Henegouwse Edingen heeft een botsing plaatsgevonden tussen een trein en een auto op een spoorwegovergang. Dat meldt spoorwegbeheerder Infrabel maandagavond. Er zou sprake zijn van drie doden.

Lees verder

Het berekende ontslag van de regering-Rutte

De Nederlandse regering van Mark Rutte heeft ontslag genomen. Dat lijkt vreemd, want onze noorderburen staan op twee maanden van nieuwe verkiezingen.

Lees verder

Het berekende ontslag van de regering-Rutte

De Nederlandse regering van Mark Rutte heeft ontslag genomen. Dat lijkt vreemd, want onze noorderburen staan op twee maanden van nieuwe verkiezingen.

Lees verder

Trump heft inreisverbod voor Europeanen en Brazilianen op, Biden fluit hem terug

De Amerikaanse president Donald Trump heft vanaf 26 januari het inreisverbod op voor Europeanen en Brazilianen. Dat meldde het Witte Huis. Kort na de aankondiging liet een woordvoerster van Trumps opvolger Joe Biden al weten dat het reisverbod zal blijven bestaan.

Lees verder

Dodentol na aardverschuivingen in Indonesië loopt op

De dodentol na twee aardverschuivingen eerder deze maand in Indonesië op West-Java, is opgelopen tot 40. De lichamen van acht vermisten werden teruggevonden, aldus een lid van de reddingsdiensten. Indonesië kampt op korte tijd met verschillende rampen, bij een recente aardbeving op eiland Sulawesi vielen al 81 doden.

Lees verder

VS willen sancties opleggen tegen Russisch schip voor betrokkenheid bij Nord Stream 2

De Amerikaanse overheid wil sancties opleggen tegen het Russische schip Fortuna omdat het betrokken is bij de Nord Stream 2-pijplijn. De Amerikaanse ambassade in Berlijn bracht de Duitse overheid hiervan de op hoogte.

Lees verder

Vier beschuldigden schuldig aan onopzettelijke doodslag op Jean-Marie Monzibila

Het hof van assisen van Brussel heeft dinsdag iets na middernacht de vier beschuldigden schuldig bevonden aan slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie om te doden op Jean-Marie Monzibila.

Lees verder

Vier soldaten omgekomen door zelfgemaakte mijn in Niger

In Niger zijn maandag vier soldaten om het leven gekomen en acht anderen zwaargewond geraakt toen een zelfgemaakte mijn ontplofte. Dat meldt het ministerie van Defensie maandagavond.

Lees verder

Gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen daalt licht

Het aantal besmettingen daalt voor het eerst in meer dan twee weken. Het gaat om een lichte daling van 2 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames en ziekenhuisopnames blijft eveneens dalen.

Lees verder

Rukwinden en zachte temperaturen op dinsdag

Dinsdag wordt zacht en grijs. In de loop van de namiddag zou het droger worden. Er waait een stevige zuidwestenwind, maar de temperaturen zijn zacht.

Lees verder

Van 't Wout nieuwe Nederlandse minister van Economische Zaken

Bas van 't Wout volgt Eric Wiebes op als de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Wiebes zei afgelopen vrijdag niet verder te willen als ontslagnemend minister, nadat het kabinet aftrad vanwege het vernietigende rapport over het toeslagenschandaal.

Lees verder

Amerikaanse first lady Melania Trump neemt alvast afscheid

De echtgenote van de Amerikaanse president Trump, Melania, heeft alvast afscheid genomen als first lady. In een videoboodschap, onder meer op Twitter, richt zij zich tot het Amerikaanse volk.

Lees verder

Zal het professionele mondmasker ons beter beschermen?

Moeten we FFP2-mondmaskers breder inzetten? 'Zeker voor risicogroepen kan het zinvol zijn', zegt Erika Vlieghe.

Lees verder