Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 januari 2021

Onze reporter test de Brusselse zone 30: “Niemand lijkt nog haast te hebben, boete-angst des te meer”

HLN
Onze reporter test de Brusselse zone 30: "Niemand lijkt nog haast te hebben, boete-angst des te meer"
Auto's mogen sinds dit jaar nog maar aan dertig kilometer per uur door Brussel rijden - op enkele grote verkeersassen na. Waar je sneller mag, staat dat aangegeven. Op papier klinkt dat eenvoudig, maar hoe zit het in de praktijk? Onze reporter stapte in de auto en deed de test.
Lees verder

Racing Genk strikt Amerikaanse international Mark McKenzie
KRC Genk heeft de transfer afgerond van de Amerikaanse international Mark McKenzie (21). Hij komt over van MLS-club Philadelphia Union. Als hij slaagt in zijn medische testen, tekent McKenzie een contract tot midden 2025 in de Luminus Arena.
Lees verder

Transfer Talk. KRC Genk haalt Amerikaanse international - Weg voor Denswil naar Club ligt open
Tot 1 februari loopt in België de wintertransferperiode, die door de coronacrisis mogelijk op een lager pitje zal branden. Maar toch zal er -net zoals in het buitenland- ongetwijfeld weer de nodige activiteit volgen. De belangrijkste transfergeruchten en de 'done deals' in onze Transfer Talk.
Lees verder

Historisch kouderecord (-35,8°) gemeten in Spanje: tot 50 cm sneeuw op komst in Madrid
Spanje en Portugal hebben te kampen met een zeer strenge winterprik. Er valt op uitgebreide schaal sneeuw en de temperaturen liggen bijzonder laag. Op 6 januari werd in Spanje de laagste temperatuur ooit gemeten: -34.1°C. Maar op 7 januari werd dat record alweer verbroken: -35.8°C in Vega de Liordes in de Picos de Europa zo meldt Lander Van Tricht, weeranalist bij weerdienst NoodweerBenelux.
Lees verder

Welke toekomst hebben Trump en zijn partij nog?
Zal Donald Trump wérkelijk de presidentiële macht aan verkozen president Joe Biden overdragen, zoals hij net aankondigde? Zal hij zijn door hem opgejutte aanhangers tot rust manen? Zal hij alsnog door het 25ste amendement zijn macht moeten afstaan aan vice-president Pence? We vragen het aan professor Internationale Politiek en Amerikakenner David Criekemans (UA). "De komende jaren zal Trump zijn agenda doordrukken via eigen media, en laat ons toch maar uitkijken wat hij nog met Iran van plan is."
Lees verder

Ook chaos in parlement Ghana: leger moet tussenkomen om ruziënde politici van elkaar te scheiden
Terwijl de hele wereld naar de bestorming van het Amerikaanse Congres aan het kijken was, brak ook in Ghana onrust uit. Het leger moest tussenbeide komen om bekvechtende politici in het parlement van elkaar te scheiden.
Lees verder

Aalstenaar die positief test op corona spuwt naar verschillende agenten: "Argument om ook hulpverleners meteen te vaccineren"
In Aalst werd de politie afgelopen dinsdag opgeroepen voor een man die vernielingen aan het aanbrengen was. Toen de politie ter plaatse kwam droeg hij geen mondmasker en spuwde hij naar verschillende agenten. Uit een test later bleek dat de man het coronavirus had, waardoor nu maar liefst 24 agenten uit Aalst in quarantaine zitten. "Na dit incident wil ik er voor pleiten om hulpverleners meteen te vaccineren, want zij staan in de vuurlinie", aldus Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).
Lees verder

WHO: "Europa moet meer doen tegen alarmerende situatie door nieuwe, besmettelijkere virusvariant"
Europa moet "meer doen" met het oog op de "alarmerende situatie", veroorzaakt door de nieuwe, besmettelijkere virusvariant die zich vanuit het Verenigd Koninkrijk ook naar andere landen verspreidt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd.
Lees verder

Bye bye (di)eetregels: intuïtief eten is de nieuwe trend waarbij je eet wat en wanneer je wilt
Deze stroming binnen de voedingsleer gooit alles dat we geleerd hebben overhoop. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, is er geen vast eetuur, noch een minimum of maximaal aantal maaltijden. Klinkt goed! Cartooniste Eva Mouton deelde op haar sociale media al dat ze aan intuïtief eten doet, binnenkort jij ook? Mindset-diëtiste Alessia Couvreur vertelt ons alles dat we moeten weten over deze strekking binnen de voedingsleer. "Frietjes, koeken, chocolade, het wordt allemaal aantrekkelijker door tegen jezelf te zeggen dat je het niet mág eten."
Lees verder

Britse ziekenhuizen nog nooit zo zwaar onder druk als bij huidige coronagolf
Britse ziekenhuizen, die worden geconfronteerd met een toestroom van patiënten met het nieuwe coronavirus, naderen de verzadiging. Ze gaan zelfs op zoek naar beschikbare bedden in bejaardentehuizen, zo heeft een manager van ziekenhuisdiensten donderdag gewaarschuwd.
Lees verder

Ontdekking dwerggiraf in Oeganda verbaast wetenschappers
Wetenschappers hebben in het Murchison Falls National Park in Oeganda een giraf ontdekt die slechts 2,7 meter hoog meet. Ongewoon klein voor een giraf. "Onze eerste reactie was vol ongeloof", zegt onderzoeker Michael Brown van de Giraffe Conservation Foundation.
Lees verder

LIVE. Experten hebben plan B klaar voor als de cijfers verslechteren - Meer dan 400 rusthuizen krijgen volgende week 45.000 vaccins
De coronacijfers blijven in ons land dalen, er zijn gemiddeld 1.620 nieuwe besmettingen en 130 hospitalisaties per dag. Toch zal dat hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn voor versoepelingen. Morgen vindt een nieuwe vergadering van het Overlegcomité plaats, waarbij ook de regio's mee aanschuiven. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

NMBS wil dit jaar bijna 1.300 nieuwe medewerkers aanwerven
De NMBS wil in 2021 bijna 1.300 nieuwe medewerkers aanwerven. Het aantal is in lijn met de aanwervingen die de spoorwegmaatschappij afgelopen jaar realiseerde.
Lees verder

Karim Benzema moet naar correctionele rechtbank in zaak van sekstape
Karim Benzema is doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor zijn aandeel in de zaak rond de sekstape van Mathieu Valbuena. Dat maakte het parket van Versailles bekend.
Lees verder

Als coronacijfers weer verslechteren, voert onderwijs mogelijk een "afkoelingsweek" in voor of na krokusvakantie: wat betekent dat?
Als ons land de komende weken te maken krijgt met slechtere coronacijfers, wordt er een zogenaamde afkoelingsweek toegevoegd voor of na de krokusvakantie. Dat meldt het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met adviesorgaan GEMS. Die afkoelingsweek zou geen extra week vakantie betekenen voor de leerlingen: de onderwijsverstrekkers zijn akkoord dat er dan een week lang collectief afstandsonderwijs gegeven wordt. De beslissing om een week toe te voegen aan de krokusvakantie wordt ten laatste op 22 januari genomen.
Lees verder

Ook dit jaar rijdt Stoffel Vandoorne 6 Uren van Spa-Francorchamps en 24 Uren van Le Mans
Stoffel Vandoorne neemt dit jaar deel aan het WK uithouding (WEC) en zal voor het team Jota uitkomen in de LMP2. Dat maakte de Britse ploeg vandaag bekend.
Lees verder

Transfer Talk. KRC Genk haalt Amerikaanse international - Weg voor Denswil naar Club ligt open - Mboyo naar STVV
Tot 1 februari loopt in België de wintertransferperiode, die door de coronacrisis mogelijk op een lager pitje zal branden. Maar toch zal er -net zoals in het buitenland- ongetwijfeld weer de nodige activiteit volgen. De belangrijkste transfergeruchten en de 'done deals' in onze Transfer Talk.
Lees verder

Van Aert is de topfavoriet, maar die haalt het lang niet altijd op het BK: "Wout kan hier niet gerust in zijn"
Geen enkele twijfel wie de grote favoriet is voor het BK veldrijden, maar kennen we daarmee ook de winnaar? Wout van Aert blijft beter op zijn hoede, want de voorbije jaren wonnen de outsiders bijna even vaak als de topkandidaten. ­Meulebeke is een valkuil.
Lees verder

Vastgoedprijzen sterk gestegen door corona: dit is hoeveel je nu betaalt per provincie en wat je ervoor krijgt
Afgelopen jaar betaalde je in Vlaanderen gemiddeld 306.629 euro voor een huis, ofwel 19.000 euro meer dan in 2019 (+ 6,7%). Appartementen werden ook 15.000 euro duurder (+ 6,5%) en kosten nu 247.562 euro. Wat krijg je momenteel voor dat geld? En wat zijn de verschillen per provincie? Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht het uit.
Lees verder

Mag prinses Delphine mee naar nationale feestdag? Royaltykenners wikken en wegen haar 'koninklijke' plannen voor 2021
2020 was een jaar waarvan we met een spontane zucht van opluchting afscheid hebben genomen. Maar voor Delphine Boël - of beter: Delphine van Saksen-Coburg - was het een topjaar. Na de lang aanslepende juridische strijd met koning Albert werd ze eindelijk welkom geheten op het kasteel van Laken. De 52-jarige Delphine is nu officieel een koninklijke hoogheid, een prinses van België. Wat mogen we in dit nieuwe jaar zoal verwachten van Delphine? Royaltykenners laten hun licht schijnen op haar plannen.
Lees verder