Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 januari 2021

Ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22) op de inauguratie van Biden? Deze 5 Belgische dichters schrijven even ster...

HLN
Ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22) op de inauguratie van Biden? Deze 5 Belgische dichters schrijven even sterke teksten
De inauguratie van president Biden barstte van de indrukwekkende vrouwen. En dan bleek vooral Amanda Gorman (22) een grote revelatie. De Afro-Amerikaanse uit Los Angeles droeg als jongste dichteres op een inauguratie ooit haar gedicht 'The Hill We Climb' voor. Ook zo onder de indruk van haar woorden? Dan moet je deze vijf Belgische Amanda Gormans kennen.
Lees verder

Zesvoudig moordenaar krijgt gratie in Nederland
Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen, onder wie een meisje van 12, doodschoot in het café 't Koetsiertje in Delft, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, koning Willem-Alexander heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil.
Lees verder

Het is officieel: 'Bridgerton' keert terug voor 2de seizoen
Graag uw aandacht voor een boodschap van de beruchte Lady Whistledown, want het is nu officieel: 'Bridgerton' keert terug naar Netflix voor een tweede seizoen. Dat maakte de zender vandaag bekend.
Lees verder

"Fors minder meldingen van seksuele uitbuiting via sociale media doordat akkoord op Europees niveau uitblijft"
Het aantal meldingen in Europa van seksuele uitbuiting op sociale mediaplatformen is in drie weken tijd met 46 procent teruggelopen, tot 13.107 meldingen. Child Focus spreek van "zeer verontrustende cijfers". Er zijn immers niet plots minder gevallen, ze worden simpelweg niet meer vastgesteld.
Lees verder

Vandenbroucke verzekert: "Geen 'dode stock' aan vaccins meer in de diepvries"
Op dit moment ligt er nagenoeg geen 'dode stock' aan coronavaccins meer opgeslagen in de hubziekenhuizen die de vaccins verdelen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vandaag in de Kamer. "Er zitten er nog veel in de diepvries, maar dat komt omdat we volgende week beginnen met de tweede prik van wie al een eerste inenting kreeg. Dat moet volgende week dus enorm accelereren."
Lees verder

Ook Nederland laat zes weken tijd tussen inentingen met Pfizer-vaccin om sneller te kunnen inenten
Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat heeft de Nederlandse regering beslist, zo heeft zorgminister Hugo de Jonge gemeld. Ook Denemarken en Frankrijk troffen al eerder dezelfde maatregel om zo sneller meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Ons land blijft bij de aanbevolen termijn van drie weken.
Lees verder

Boycot Amerikaanse producten na vier jaar voorbij in Antwerps café: "Het afscheid van Trump betekent voor ons de verwelkoming van Coca-Cola… én Tabasco"
The Washington Post, Newsweek, De Telegraaf, Daily Pakistan, CNN Indonesia en natuurlijk als eerste in Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café 't Zeezicht alle Amerikaanse producten bande bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd, zijn er terug Coca-Cola, Lays én Tabasco welkom in de kroeg op de Dageraadplaats.
Lees verder

Bye bye Trump, welkom terug Coca-Cola: Antwerps café stopt na 4 jaar met boycot Amerikaanse producten
The Washington Post, Newsweek, De Telegraaf, Daily Pakistan, CNN Indonesia en natuurlijk als eerste in Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café 't Zeezicht alle Amerikaanse producten bande bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd, zijn er terug Coca-Cola, Lays én Tabasco welkom in de kroeg op de Dageraadplaats.
Lees verder

Manchester City vreest dat Kevin De Bruyne enkele weken aan de kant staat met hamstringblessure
Kevin De Bruyne staat een aantal weken aan de kant. De lichte hamstringblessure baart de medische staf van Manchester City zorgen. De Rode Duivel (29) verliet gisteren met pijnlijke grimas het veld. Eerst een venijnige tik op de enkel, vervolgens een pijnscheut in de hamstrings. Het is wachten op de officiële bevestiging van zijn club.
Lees verder

Zes Enigma-codeermachines uit WOII geborgen uit Oostzee
Duikers hebben voor de kust van Duitsland zes Enigma's uit de Tweede Wereldoorlog bovengehaald uit de Oostzee. De codeermachines werden bij het kleine eiland Schleimünde ontdekt, meldt de archeologische dienst van de deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Lees verder

Speurhonden detecteren corona beter dan PCR-tests
Binnenkort achterhaalt een labrador of Mechelse herder misschien wel of je al dan niet corona hebt. Honden blijken erg goed in het detecteren van het virus in zweetstalen en zijn op die manier zelfs nuttiger dan de klassieke PCR-test. Als de honden in opleiding aan alle verwachtingen blijken te voldoen, wil de taskforce op termijn honderd bijkomende dieren trainen om onder meer op festivals besmettingen te gaan detecteren.
Lees verder

Leerlingen van school in Bonheiden dragen nu al mondmasker in klas: "Kinderen beseffen dat het voor hun eigen goed is"
Het mondmasker moet zijn weg nog vinden naar de lagere schoolklassen in Vlaanderen, maar niet zo in Gemeenteschool Bonheiden (Gebo). Daar dragen, op enkele uitzonderingen na, alle vijfde- en zesdejaars sinds woensdag een mondmasker in de klas. Een strenge aanbeveling, geen verplichting. "Als ze het lastig krijgen, kunnen ze naar buiten voor een 'tussendoortje", klinkt het bij de directie.
Lees verder

Lamkel Zé blijft kleedkamer van Antwerp verdelen, spelers wilden zelfs staken: "Onze reactie na zijn goal loog er niet om"
Het is niet omdat Didier Lamkel Zé de winning-goal heeft gemaakt tegen Cercle, dat hij door de hele Antwerp-familie plots weer in de armen werd gesloten, zo veel is duidelijk. "Het komt nooit meer helemaal goed. Hem zo veel mogelijk negeren is de boodschap", klinkt het gelaten in de kleedkamer. Een deel van de Antwerpse aanhang blijft intussen druk zetten om 'zotte Didier' buiten te krijgen. Een reconstructie van opnieuw een dol dagje Lamkel Zé.
Lees verder

Eerste reddingsoperatie van 2021 voor Ocean Viking: 117 migranten gered
De Ocean Viking, het reddingsschip van SOS Méditerranée, heeft donderdag voor de kust van Libië ongeveer 117 mensen gered. Het ging om de eerste reddingsoperatie sinds zijn terugkeer op zee, aldus Sophie Beau, directeur van de NGO.
Lees verder

LIVE. Vandenbroucke: "Geen enkele dode stock vaccins meer in diepvries van ziekenhuizen" - Nederland voert avondklok vanaf 21 uur in
Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken. De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden voorlopig uitgesteld door de overheid. De vaccinproducent zegt te begrijpen dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd wil worden, "maar dit zijn uitzonderlijke tijden". Intussen worden steeds meer besmettingen met de Britse variant vastgesteld in België. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Vlaanderen is klaar met operationeel draaiboek voor vaccinatiecentra
De Vlaamse regering is klaar met haar draaiboek voor de vaccinatiecentra. Dat is vandaag voorgesteld aan de steden en gemeenten in Vlaanderen, melden Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).
Lees verder

Joodse woordvoerder: "Als besmettingscijfers echt vier keer hoger liggen moeten inwoners uit die wijken sneller vaccin krijgen"
Alle inwoners uit twee Joodse wijken in Antwerpen worden opgeroepen om zich te laten testen op Covid-19. Het aantal besmettingen ligt daar de laatste dagen vier keer hoger in vergelijking met het stedelijke gemiddelde. "Als blijkt dat dat werkelijk zo is, vind ik dat die twee buurten prioriteit moeten krijgen voor de vaccinaties", stelt Hans Knoop als woordvoerder van het Forum der Joodse organisaties.
Lees verder

'That '70s Show'-acteur Danny Masterson pleit onschuldig in verkrachtingszaak
Danny Masterson (44) heeft in de verkrachtingszaak die drie vrouwen tegen hem aangespannen hebben officieel zijn onschuld bepleit. De 'That '70s Show'-ster was woensdag zelf niet aanwezig tijdens de zitting in Los Angeles, maar liet zijn advocaat namens hem spreken.
Lees verder

Franse actrice Nathalie Delon (79) overleden na strijd tegen kanker
De Franse actrice Nathalie Delon, de ex-vrouw van acteur Alain Delon, is donderdag overleden. Ze stierf op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, zo liet haar zoon Anthony aan het Franse persagentschap AFP weten.
Lees verder

Geweld bleef achterwege tijdens eedaflegging van Joe Biden, maar risico op aanslagen stijgt
De eedaflegging van Joe Biden is gespaard gebleven van geweld. Maar de veiligheidsdiensten blijven alert. Verscheidene extreemrechtse groepen zweren Donald Trump al af, omdat ze vinden dat ook hij hen nu verraden heeft. Maar de radicalisering die er plaatsgevonden heeft, jaagt het risico op aanslagen de hoogte in.
Lees verder