Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 januari 2021

Ongeziene chaos in Washington: menigte dringt Capitool binnen, “neergeschoten demonstrant overleden”

HLN
Ongeziene chaos in Washington: menigte dringt Capitool binnen, "neergeschoten demonstrant overleden"
In Washington, DC lopen de gemoederen hoog op tussen demonstranten die deelnemen aan de Save America March en bewakingsagenten aan het Capitool. De betogers eisen dat het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen van november niet bekrachtigt en werden eerder op de dag opgeruid door ontslagnemend president Donald Trump. De zitting van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zijn momenteel stilgelegd en de volksvertegenwoordigers hebben de ruimte verlaten. Betogers zijn erin geslaagd om het Congresgebouw binnen te dringen. De politie bevestigt dat een een demonstrant werd neergeschoten in het gebouw. Volgens Amerikaanse media gaat het om een vrouw. Het slachtoffer is overleden, zegt NBC Washington.
Lees verder

Republikeinse politici: "Dit is geen vreedzame machtsoverdracht"
De meeste Republikeinse politici hielden zich de voorbije maanden koest, terwijl president Trump onophoudelijk bleef beweren dat Joe Biden enkel kon winnen dankzij grootschalige verkiezingsfraude en zijn aanhangers opriep om zich tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen te verzetten. Maar nu het drama volledig op de spits gedreven is, betogers met geweld het Capitool zijn binnengedrongen en er zelfs iemand werd neergeschoten, komt er vanuit zijn eigen partij eindelijk kritiek op Trumps opruiende retoriek.
Lees verder

Republikeinse politici: "Dit is hoe een verkiezingsuitslag wordt betwist in bananenrepublieken"
De meeste Republikeinse politici hielden zich de voorbije maanden koest, terwijl president Trump onophoudelijk bleef beweren dat Joe Biden enkel kon winnen dankzij grootschalige verkiezingsfraude en zijn aanhangers opriep om zich tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen te verzetten. Maar nu het drama volledig op de spits gedreven is, betogers met geweld het Capitool zijn binnengedrongen en er zelfs iemand werd neergeschoten, komt er vanuit zijn eigen partij eindelijk kritiek op Trumps opruiende retoriek.
Lees verder

Biden in presidentiële toespraak voor de natie: "Dit is een nooit geziene aanval op onze democratie"
De volgende president van de Verenigde Staten, Joe Biden, wil dat de aanstaande ex-president Donald Trump onmiddellijk een televisietoespraak houdt na de bestorming van het Capitool. Daarin moet Trump de grondwet beschermen en de bestormers oproepen om te vertrekken, zei Biden in een nationale tv-toespraak. Volgens hem is de democratie in de Verenigde Staten in een nooit eerder gezien gevaar.
Lees verder

Trump: "Dit is wat er gebeurt wanneer een overwinning uit de handen wordt gerukt van grote patriotten"
In een inderhaast opgenomen videoboodschap roept president Donald Trump zijn aanhangers op om naar huis te gaan. In een adem herhaalde hij wel zijn onbewezen bewering dat hij heeft verloren door verkiezingsfraude. "Ik weet hoe jullie je voelen. Maar jullie moeten naar huis nu. We hebben vrede nodig." In een extra tweet zet Trump zijn woorden kracht bij: "Onthoud deze dag voor altijd".
Lees verder

Dit was 'Big Brother' aflevering drie: gesnurk, primeurs en dé grote Theo-show
We hebben er jaren op moeten wachten, maar maandagavond ging het vernieuwde 'Big Brother' van start op VIER. Amper twee dagen later al meteen goed voor een bitse discussie tussen Theo en Ziko, de eerste huismeester én de eerste nominaties.
Lees verder

Democraten winnen ook tweede Senaatszetel in Georgia en controleren nu volledige Congres
De Democraat Jon Ossoff (33) heeft bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia zittend senator David Perdue (71) verslagen. Dat blijkt vanavond uit projecties van Amerikaanse media. Eerder vandaag bleek al dat de Democraat Raphael Warnock de andere Senaatszetel in Georgia had binnengehaald. Daarmee hebben de Democraten nu de meerderheid in de Senaat, nadat ze ook al het Huis van Afgevaardigden wonnen.
Lees verder

Racing Genk wint na hattrick Onuachu inhaalwedstrijd bij Eupen en nadert tot op één punt van leider Club
Racing Genk heeft de inhaalmatch bij Eupen gewonnen: 1-4. Topschutter Paul Onuachu tekende voor drie doelpunten. De Limburgers naderen dankzij de zege tot op één punt van leider Club Brugge.
Lees verder

Man City en De Bruyne naar finale League Cup na zege bij rivaal United
Manchester City en Kevin De Bruyne hebben zich geplaatst voor de finale van de League Cup na een overwinning op het veld van stadsrivaal United. De Citizens haalden het met 0-2 na doelpunten van John Stones en Fernandinho. In de finale treffen De Bruyne en co Tottenham.
Lees verder

Juventus wint bij Milan en nadert zo tot op zeven punten in de stand
In de Serie A heeft Juventus gedaan wat het moest doen op het veld van koploper Milan. Juve boekte in San Siro een 1-3-overwinning en naderen zo tot op zeven punten van de Rossoneri.
Lees verder

Belgische politici reageren: "Een zwarte dag voor de democratie"
Ook de Belgische politici kijken met grote ogen naar het schouwspel dat zich nu in de Verenigde Staten afspeelt. "Dit is een zwarte dag voor de democratie."
Lees verder

Soudal-CEO Dirk Coorevits verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2020
CEO van Soudal Dirk Coorevits is verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2020. Dat hebben Trends en Kanaal Z bekendgemaakt. De jury kende de trofee voor de 36e keer toe. De 61-jarige Coorevits was voor de derde opeenvolgende keer genomineerd voor de bekroning.
Lees verder

FC Barcelona kan het nog en ontdekt steeds meer Pedri (18), al is Messi met twee heerlijke goals weer dé ster
Gezwinde start van FC Barcelona in 2021. 2-3 in de altijd moeilijke uitmatch bij Athletic de Bilbao, maar vooral: geregeld heerlijk voetbal. Koeman lijkt zijn aanvallende patronen beet te hebben, met daarbij een prominente rol voor talentknaap Pedri (18). Maar vanavond met niemand minder dan Lionel Messi als uitblinker. Met twee goals en een pré-assist oogde 'de Vlo' erg gretig.
Lees verder

Onze Genk-watcher over penaltyrelletje: "Peoplemanager Van den Brom kan aan de bak, want dit mag niet escaleren"
Een hattrick voor Gouden Stier Paul Onuachu tegen Eupen houdt Genk in het spoor van Club Brugge. Een knappe prestatie die wel werd ontsierd door een opstootje tussen Onuachu en ploegmaat Théo Bongonda. Onze Genk-watcher:"Dit mag niet escaleren, want Genk heeft de allerbeste Onuachu én de allerbeste Bongonda nodig als het dit seizoen wil meestrijden voor de prijzen."
Lees verder

Onze expert Greet De Keyser over bestorming Capitool: "Dit is een nooit geziene situatie"
Ook VS-correspondente Greet De Keyzer wist niet wat ze zag toen aanhangers van de Amerikaanse president Trump vanavond het Capitool bestormden in Washington DC, in een ultieme poging om de verkiezingsuitslag van november nog te beïnvloeden. "Dit is een nooit geziene situatie", reageert ze bij VTM NIEUWS.
Lees verder

Mitch McConnell, anders fervent medestander van Trump, waarschuwt voor "ondermijning van republiek" bij omkering verkiezingsuitslag
Kort na de aanvang van een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres in Washington, waar vandaag het resultaat van de presidentsverkiezingen bekrachtigd wordt, werden de eerste bezwaren geuit. Na voorlezing van de stemmen in het Electoral College voor de staat Arizona kwam er verzet van de Republikein Paul Gosar, gevolgd door senator Ted Cruz, een nauwe bondgenoot van de Republikeinse president Donald Trump. De zitting werd voortijdig stilgelegd, omdat betogers erin geslaagd zijn om het Congresgebouw binnen te dringen.
Lees verder

John van den Brom over akkefietje bij strafschop: "Verschrikkelijk om te zien. Het past ook niet bij ons"
John van den Brom was een tevreden man na de 1-4-overwinning van Racing Genk op het veld van Eupen, maar ook de Nederlander zag dat het akkefietje bij de strafschop een smet op de zege was. "Het duwt de mooie overwinning naar de achtergrond en dat kan niet."
Lees verder

Volksvertegenwoordiger VS wil nieuwe afzettingsprocedure voor Trump opstarten
De Amerikaanse Democratische volksvertegenwoordiger Ilhan Omar deelt op Twitter mee dat ze een procedure opstart om president Trump nog voor het einde van zijn termijn, die afloopt op 20 januari, te laten afzetten.
Lees verder

Man die net naast doodgeschoten vrouw stond in Capitool vertelt wat er precies gebeurde
Een ooggetuige van de schietpartij in het Capitool waarbij een jonge vrouw om het leven kwam, heeft bij de lokale nieuwszender WUSA9 het verhaal gedaan van wat er precies gebeurde. Beiden waren bij de Trump-supporters die vanavond het gebouw binnendrongen waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat vergaderen.
Lees verder

Doodgeschoten vrouw in Capitool is Trump-supporter en veteraan
De vrouw die in het Capitool is doodgeschoten is een fervente aanhanger van Trump uit San Diego. Ze is een oorlogsveteraan die vier keer op missie is geweest met de Amerikaanse luchtmacht. Dat bevestigen vrienden en familieleden van Ashli Babbit aan verschillende media, waaronder Fox News. De autoriteiten hebben haar identiteit niet bevestigd.
Lees verder