Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 januari 2021

Noodbevel in meerdere Nederlandse steden, politie overweegt versterking uit België en Duitsland in te roepen

HLN
Noodbevel in meerdere Nederlandse steden, politie overweegt versterking uit België en Duitsland in te roepen
De Nederlandse politie overweegt de inzet van oproerpolitie uit buurlanden België en Duitsland, die bij rellen onder aansturing van de Nederlandse politie kunnen worden ingezet. Dat zegt Nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders. Meerdere Nederlandse steden, waaronder Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Haarlem en Breda, kondigden gisteravond een noodbevel af. De steden vreesden voor nieuwe ongeregeldheden, omdat jongeren na drie dagen rellen elkaar op sociale media blijven ophitsen en nieuwe onlusten plannen.
Lees verder

LIVE. Kaap van honderd miljoen besmettingen overschreden
Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Kinderen onder 12 jaar mogen nog één hobby of vrijetijdsactiviteit uitoefenen. Alle minderjarigen mogen voortaan ook een bubbel van maximaal tien personen hebben. Intussen liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke verstaan dat er geen 100 procent zekerheid is dat de brede vaccinatiecampagne begin maart kan starten. Wereldwijd is de trieste kaap van 100 miljoen coronabesmettingen inmiddels overschreden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Grote meerderheid van Republikeinen in Senaat acht impeachment Trump ongrondwettelijk
Maar liefst 45 van de 50 Republikeinse senatoren achten de afzettingsprocedure tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump ongrondwettelijk. Het lijkt daarom zeer onwaarschijnlijk dat het effectief tot een impeachment van de ex-president zal komen, aangezien daarvoor een tweederdemeerderheid nodig is.
Lees verder

Oud-coach Jozef Venglos (84) 'grootste persoonlijkheid uit Slovaakse voetbal' overleden
Op 84-jarige leeftijd is de voormalige coach Jozef Venglos overleden. "Hij is de grootste persoonlijkheid uit het Slowaakse voetbal", liet de nationale voetbalbond weten.
Lees verder

Regering Biden belooft actie tegen raciale ongelijkheid
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag concrete stappen bekendgemaakt die hij wil nemen om de raciale ongelijkheid en het racisme in de Verenigde Staten te bestrijden.
Lees verder

Voorzitter impeachment-proces tegen Trump korte tijd in het ziekenhuis opgenomen
De Amerikaanse senator Patrick Leahy, die het impeachment-proces in de senaat tegen oud-president Donald Trump voorzit, is dinsdag aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) opgenomen in het ziekenhuis. Na een onderzoek in het ziekenhuis werd de senator weer naar huis gestuurd.
Lees verder

Samenstellers van 'Ultratop' ontslagen: "Moeilijke beslissing, maar zakelijk konden we moeilijk anders"
Vorig jaar tijdens de MIA's nog in de bloemetjes gezet, nu op straat. De Belgian Entertainment Association (BEA) heeft 'Mister Ultratop' Sam Jaspers en twee andere medewerkers van de hitlijst bedankt voor bewezen diensten.
Lees verder

Walen vinden Vlaanderen streng in de leer: "Het noorden kan ons niet opleggen wat we moeten doen"
In Vlaanderen komt er een 'afkoelingsweek' voor het middelbaar onderwijs, in Franstalig België (nog) niet. Wij dachten na over het inperken van buitenschoolse activiteiten, Franstalig België wilde versoepelen. "Het noorden van het land kan ons niet opleggen wat we moeten doen", vindt minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR). Maar het noorden is niet altijd strenger dan het zuiden.
Lees verder

ANNO 2021. Logan Bailly (35): "'Ex-doelman' krijg ik nog niet over m'n lippen"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Logan Bailly (35), ex-doelman van de Rode Duivels, KRC Genk en OH Leuven. Zijn zoon Prince staat nu ook onder de lat.
Lees verder

Waarom de farmasector altijd zal worstelen met zijn imago
Bruine zeep, dát lijkt er te liggen op het voetstuk van de farmabedrijven. De ene dag worden ze bejubeld om de snelle ontwikkeling van een vaccin, de volgende dag tuimelen ze van die piëdestal: te traag, te duur, te weinig transparant. Vanwaar die eeuwige spanning tussen publiek en 'pillendraaiers'?
Lees verder

Van 'lockdown light' naar 'plan B': geen groots overlegcomité, wel verdere verstrengingen
Nee, een groots overlegcomité met (meestal) bijhorende persconferentie is er niet deze week, maar ondertussen worden de maatregelen toch weer verder verstrengd. Hoewel we nog flirten met de door experts voorgestelde drempel van 2.400 besmettingen per dag gaan we intussen wel van 'lockdown light' naar 'plan B'.
Lees verder

1 op 3 amateurclubs voorziet geen compensatie, Test-Aankoop: "Lidgeld terugvragen kan, maar wees mild voor uw club"
Minstens één derde van de amateurclubs zal geen enkele compensatie bieden voor de lidgelden, nu de competitie dit seizoen definitief geannuleerd is. Dat wijst een enquête van deze krant uit. Terwijl het lidgeld wel kan oplopen tot 450 euro per persoon. Je kan altijd met de club gaan praten over je geld, zegt Test-Aankoop, maar de consumentenorganisatie hamert vooral op solidariteit.
Lees verder

Waarom coronapandemie uitgelezen kans is om massaal robots in te zetten
De 'humanoïde robot' Sophia, die vier jaar geleden op de markt kwam, zal nog dit jaar in massaproductie van de band rollen. Het bedrijf achter Sophia, Hanson Robotics uit Hongkong, meent dat de coronapandemie nieuwe opportuniteiten schept voor de robotindustrie. Zal een cyborg ons binnenkort in het vaccinatiecentrum informeren? Het kán, meent professor robotica Bram Vanderborght (VUB), die nog meer kansen ziet om met robots ons leven draaglijker te maken.
Lees verder

Moslimexecutieve erkent interne destabilisering bij uitbouw van Europese islam
In een eigen evaluatie spreekt de Moslimexecutieve over interne destabilisering bij de uitbouw van een Europese islam. In het rapport wordt geen geheim gemaakt van de structurele problemen waarmee de organisatie kampt, al worden man en paard niet ­genoemd. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Vlaamse Ombudsdienst trekt aan alarmbel over adoptieprocedure
De Vlaamse Ombudsdienst trekt aan de alarmbel over de jarenlange wachttijden voor sommige kandidaat-adoptieouders. De procedures lopen soms op een "onbillijke" manier vertraging op. Dat staat te lezen in een erg kritisch rapport van de ombudsdienst.
Lees verder

Australië moet 1.300 asielzoekers compenseren na datalek
De Australische overheid moet 1.300 asielzoekers een schadevergoeding betalen als gevolg van een datalek. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. In 2014 kwamen de persoonsgegevens van bijna 10.000 asielzoekers in Australië per ongeluk online te staan.
Lees verder

Journalisten belaagd door keetschoppers: "Ze denken dat wij meedoen met de politie en bewijsmateriaal verzamelen. Onzin natuurlijk"
Een cameraploeg wordt belaagd met pepperspray, een verslaggever wordt achterna gezeten door een meute woestelingen, een fotografe krijgt klappen, een ander een steen tegen het hoofd: de agressie keerde zich de voorbije dagen in Nederland ook tegen de media. "Ze denken dat wij bewijsmateriaal aan het verzamelen zijn. Dat is onzin natuurlijk".
Lees verder

Telenet lanceert gratis zender Play Sports Open
Vlaanderen - of beter: de Telenet-klant - krijgt er vanaf volgende week dinsdag een nieuwe, gratis sportzender bij. Play Sports Open zal een selectie brengen van Europees voetbal, Belgisch hockey en basketbal, veldrijden, Formule 1 én eigen sportprogramma's en documentaires.
Lees verder

Hogere coronacijfers bij kinderen omdat er meer wordt getest: "Ook normaal dat het virus daar zijn weg vindt"
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land stijgt momenteel het hardst bij kinderen. Die stijging is haast uitsluitend te wijten aan het feit dat die groep nu meer wordt getest. Er zijn dus niet per se veel meer besmettingen, alleen weten we het nu beter.
Lees verder

Nog geen feeststemming bij RSCA: eerste kapitaalverhoging van vijf miljoen euro zal niet volstaan
Een eerste, voorzichtige stap in de goeie richting, maar ook niet meer dan dat. Wil Anderlecht deze zomer niet van nul herbeginnen, dan moeten de aandeelhouders een vervolg geven aan hun kapitaalsverhoging van vijf miljoen euro. Anders zal RSCA niet uit het sukkelstraatje geraken.
Lees verder