Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 januari 2021

Meer concentratie, meer energie en minder stress: dankzij deze laagdrempelige oefening ga ook jij aan het mediteren i...

HLN
Meer concentratie, meer energie en minder stress: dankzij deze laagdrempelige oefening ga ook jij aan het mediteren in 2021
Meditatie is hip en niet langer alleen maar iets voor boomknuffelaars en hippies. Van beroemdheden tot CEO's en technologen in Silicon Valley, iedereen doet het. En dat is niet zo gek: het zorgt voor minder stress, meer concentratie en energie en het maakt je gelukkiger. Is 2021 het jaar dat jij ook aan het mediteren slaat?
Lees verder

IN KAART. Grote verschillen in coronabesmettingen per provincie. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen daalt nog wel, maar nu erg traag. Door de vakantieperiode is er de afgelopen weken veel minder getest, wat een vertekend beeld kan geven. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Waarom vaccineert Israël zoveel sneller dan wij?
Israël is wereldkampioen vaccineren. Nog voor april voorbij is, zal het wellicht klaar zijn met inenten. Kranten van grote landen hebben daar een simpele verklaring voor: Israël is klein, er wonen niet veel mensen, het heeft een uitstekende sociale zekerheid, sterke mutualiteiten en de gezondheidszorg is er gedigitaliseerd. Kortom: Israël is zoals België. Waarom zijn wij dan zo veel trager? Geld en planning blijken een grote rol te spelen.
Lees verder

Waarom vaccineert Isräel zo veel sneller dan wij?
Israël is wereldkampioen vaccineren. Nog voor april voorbij is, zal het wellicht klaar zijn met inenten. Kranten van grote landen hebben daar een simpele verklaring voor: Israël is klein, er wonen niet veel mensen, het heeft een uitstekende sociale zekerheid, sterke mutualiteiten en de gezondheidszorg is er gedigitaliseerd. Kortom: Israël is zoals België. Waarom zijn wij dan zo veel trager? Geld en planning blijken een grote rol te spelen.
Lees verder

Exact één jaar verder: prins Harry en Meghan zonder het Britse koningshuis
Het is vrijdag precies één jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door nieuws van prins Harry (35) en zijn vrouw Meghan Markle (38): de twee besloten hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen en stapten uit de koninklijke spotlights. In de tussentijd verhuisde het koppel naar Canada en de Verenigde Staten, deed corona haar intrede en kreeg Meghan een miskraam.
Lees verder

Clement tempert: "Niet meteen wonderen verwachten van Dost", Dennis is er niet bij tegen STVV
Op Stefano Denswil is het wellicht nog even wachten, maar zondag zien we Bas Dost een eerste keer aan het werk in het shirt van Club: "De dingen die we van hem vragen, zijn op zijn lijf geschreven", is Philippe Clement opgetogen over het debuut van Dost.
Lees verder

Vlamingen in VS: "Staatsgreep of begin van burgeroorlog is dit niet. Maar het is wél serieuze waarschuwing: dit land is een tikkende tijdbom"
"Al die volgers van Trump zullen niet zomaar verdwijnen. Ze zitten opgesloten in hun alternatief universum. Het is precies een sekte, met miljoénen mensen die in de meest gekke samenzweringstheorieën geloven." Nee, helemaal gerust zijn ze er niet op, de Vlamingen in de VS. Verbijsterd hebben ze deze week zitten kijken naar de gebeurtenissen in het Capitool. Maar hoe moet het nu verder, met de borrelende boosheid? En kan een nieuwe president de rust laten terugkeren, in dat grote, machtige, maar vooral tot op het bot verdeelde land?
Lees verder

Privacyvriendelijke app Signal wint snel aan populariteit, ook door nieuwe regels rond WhatsApp
De chatapp Signal wint aan populariteit nu concurrent WhatsApp nieuwe regels rond datadelen invoert. Vanaf 8 februari wisselt WhatsApp automatisch informatie uit met Facebook. Gebruikers in Europa blijven voorlopig buiten schot.
Lees verder

IMF verwacht bijna 8 procent economische groei in China
China zal dit jaar een van de motoren zijn van de wereldwijde economische groei, met een groei van 7,9 procent. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag.
Lees verder

Dit worden de videogametoppers van 2021
Gamers hebben ongetwijfeld hun handen nog vol met een paar najaarstitels die ze tijdens de feestdagen in hun tengels hebben gekregen, maar met de aanvang van het nieuwe jaar blikken we even graag al wat vooruit. Van deze gametoppers verwachten we erg veel in 2021.
Lees verder

INTERVIEW. Mediaprof Ike Picone: "Het schorsen van Trumps Facebookaccount komt Mark Zuckerberg strategisch goed uit"
Het is ongezien wat er dezer dagen gebeurt op sociale netwerksites Twitter en Facebook. Niet alleen verwijderen ze berichten van de Amerikaanse president Donald Trump, ze ontzeggen hem ook de toegang tot zijn account. Op Facebook kan Trump zelfs twee weken lang niets posten. "Perfect legale beslissingen", zegt Ike Picone (38), mediaprofessor aan de VUB. "Maar wel beslissingen die er op termijn voor kunnen zorgen dat er strengere regels komen voor sociale netwerksites." En ook voor gewone gebruikers als u en ik zijn er veranderingen op komst.
Lees verder

Losada wil iets rechtzetten tegen Gent: "Jammer genoeg is Yaremchuk geschorst"
Beerschot begint zondag tegen AA Gent aan een marathon van negen matchen in 27 dagen. Op het Kiel wil men revanche voor de 5-1-nederlaag van begin oktober in Gent. Roman Yaremchuk strooide toen op het einde zout in de wonde door uit te pakken met enkele showtjes. "Jammer dat hij er door een schorsing niet bij is", aldus Beerschot-coach Hernan Losada.
Lees verder

Neem jij ook deel aan de vaccinatiepeiling?
De motivatiebarometer, de grootschalige bevraging van de UGent die in kaart brengt hoe gemotiveerd we zijn om de geldende coronamaatregelen na te leven, kreeg een opvolger en werd uitgebreid naar Wallonië. De federale regering trekt middelen uit voor motivationeel onderzoek naar de vaccinatiebereidheid bij de bevolking. Die stijgt, maar drie op de tien respondenten twijfelen nog of hebben zelfs weerzin om zich te laten vaccineren, zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste. Hij wijst op het belang van goede onderzoeksgegevens en roept de bevolking dan ook op om massaal deel te nemen aan de studie over de motivatie om je te laten vaccineren. Wie wil deelnemen vindt hier de link. Je doet toch mee?
Lees verder

Ziekenhuizen in Londen overspoeld: burgemeester stelt noodprocedure in
De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft een noodprocedure ('major incident') in gang gezet in de hoofdstad omdat de ziekenhuizen overspoeld worden door coronapatiënten. Dat melden Britse media vrijdag. De term 'major incident' werd eerder gebruikt werd tijdens de dodelijke brand in de Grenfelltoren in 2017 en tijdens de terreuraanvallen op de Westminster Bridge en de London Bridge in datzelfde jaar.
Lees verder

Model Romy Schlimbach geeft kledingtips voor vrouwen met curves: "Verstop je lichaam niet, maar accentueer het"
Verdomd verleidelijk. Zo zou je de kledingstijl model en body positive activist Romy Schlimbach kunnen beschrijven. Ze moedigt andere vrouwen aan om zero f*cks te geven en te dragen wat ze willen. Ongeacht hun kledingmaat. Klinkt goed, maar hoe je dat omzet in de praktijk? Ze toont het aan de hand van haar signature look, en wij stelden haar enkele gerichte vragen.
Lees verder

Directie De Lijn wil minimale dienstverlening verder met vakbonden regelen
De directie van De Lijn wil de komende weken nog met de vakbonden rond de tafel zitten om een minimale dienstverlening bij stakingen te regelen. Het door de Vlaamse regering voorgestelde voorontwerp van decreet kan daarbij als basis dienen.
Lees verder

Eli Iserbyt trekt gezond ambitieus maar realistisch naar BK: "Meulebeke is geen 100% Van Aert-parcours"
Zes zeges. Leider in de X2O Trofee. Eli Iserbyt (23) kan er zijn pap nog niet mee koelen. "Ik heb voor mezelf een hoog verwachtingspatroon. Dus neen, mijn seizoen is nog niet geslaagd", zegt hij. Zondag, op het BK in Meulebeke, kan dat gevoel in één uur tijd helemaal omslaan. "Op voorwaarde dat alles 100% klopt. En Wout van Aert een mindere dag kent."
Lees verder

Nederlandse politie rukt uit voor 'mensen met horrormasker' in auto, maar het blijken versierde hoofdsteunen
Het zal je maar gebeuren: loop je in het donker op straat, zie je in een auto ineens twee mensen met een horrormasker op zitten. Reden genoeg om een lichte hartverzakking te krijgen.
Lees verder

OPINIE. Johan Krijgsman (ERA): "Vlaanderen heeft géén probleem met de betaalbaarheid van woningen"
De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn - ondanks corona - alweer sterk gestegen het voorbije jaar. Met zo'n zes procent. Dat nieuws ontlokt bij sommigen de vraag of ons vastgoed nog wel betaalbaar is, en of onze woningen niet stilaan te duur worden. Vooral voor jonge gezinnen die een eerste huis of appartement kopen. "Een volkomen onterechte vrees", zo stelt vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. "De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zó veel meer af dan enkel de 'droge prijs' van een woning."
Lees verder

"Hij heeft bloed aan zijn handen." Waarom Amerika's jongste senator dezelfde verwijten krijgt als Trump
Er was woensdag één senator die geen schrik had van de meute die het Capitool binnenviel. Want bij het binnengaan had hij die nog met een gebalde vuist begroet. Josh Hawley (41) was de motor van het parlementaire verzet tegen de verkiezingsuitslag — en krijgt daarvoor nu heel wat kritiek.
Lees verder