Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 januari 2021

LIVE. “Plaats van lichaamsvet bepaalt of je extra risico loopt” - Meer dan 400 rusthuizen krijgen volgende week 4...

HLN
LIVE. "Plaats van lichaamsvet bepaalt of je extra risico loopt" - Meer dan 400 rusthuizen krijgen volgende week 45.000 vaccins
De coronacijfers blijven in ons land dalen, er zijn gemiddeld 1.620 nieuwe besmettingen en 130 hospitalisaties per dag. Toch zal dat hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn voor versoepelingen. Morgen vindt een nieuwe vergadering van het Overlegcomité plaats, waarbij ook de regio's mee aanschuiven. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Sven Vandenbroeck stunt met Tanzaniaans Simba SC en kwalificeert zich voor Afrikaanse Champions League: "In vele opzichten belangrijk voor de club"
Lagen er al bouwplannen voor een standbeeld van Sven Vandenbroeck klaar in Tanzania, dan zijn die na gisteren vermoedelijk vervangen door die voor een tempel. Bij wijze van spreken natuurlijk, maar feit is wel dat de 41-jarige Steenokkerzeelnaar woensdagavond geschiedenis schreef met Simba SC. Na het winnen van de treble vorig seizoen neutraliseerden Vandenbroeck en de zijnen met een klinkende 4-0-zege de eerdere 0-1-nederlaag tegen het Zimbabwaanse FC Platinum en kwalificeerden ze zich voor de Afrikaanse Champions League.
Lees verder

Celstraf met uitstel voor kliminstructeur nadat Sieb (14) dodelijke val maakt: "Ik heb hem nog in de ogen gekeken en een compliment gegeven... Het spijt me zo"
De 45-jarige kliminstructeur, die op 3 september 2015 de 14-jarige Sieb beveiligde toen de jongen tijdens een klimstage met school in een steengroeve in Hamoir een dodelijke val maakte, is veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel voor onopzettelijke doodslag door een gebrek aan voorzichtigheid. Tijdens de behandeling van de zaak getuigde de instructeur hoe die dag zijn leven voor altijd veranderde. Ook voor de ouders van Sieb stortte hun wereld in.
Lees verder

Prinses Delphine op de nationale feestdag? Royaltykenners voorspellen haar 'koninklijke' plannen voor 2021
2020 was een jaar waarvan we met een spontane zucht van opluchting afscheid hebben genomen. Maar voor Delphine Boël - of beter: Delphine van Saksen-Coburg - was het een topjaar. Na de lang aanslepende juridische strijd met koning Albert werd ze eindelijk welkom geheten op het kasteel van Laken. De 52-jarige Delphine is nu officieel een koninklijke hoogheid, een prinses van België. Wat mogen we in dit nieuwe jaar zoal verwachten van Delphine? Royaltykenners laten hun licht schijnen op haar plannen.
Lees verder

China kampt met grootste uitbraak in maanden: "oorlogstoestand" in provincie Hebei
China kampt momenteel met de grootste uitbraak van het coronavirus in maanden. Zo kwamen er in de provincie Hebei op vijf dagen tijd 230 gevallen bij. Alleen al op donderdag meldde de gezondheidscommissie dat 90 coronaviruspatiënten in het ziekenhuis werden behandeld en 144 personen een asymptomatische infectie hadden. De autoriteiten tonen zich gealarmeerd en riepen de "oorlogstoestand" uit in de strijd tegen het virus.
Lees verder

De Villiers wint vijfde etappe in Dakar, Benavides beste bij de motoren
De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) heeft de vijfde Dakaretappe bij de wagens gewonnen. Hij had bij aankomst een voorsprong van 58 seconden op zijn landgenoot Baragwanath (Century). Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy) eindigde als 3e op 2:25 en hield na een spannende strijd Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) af. De Qatarees was 4:38 trager dan de ritwinnaar en 2:13 dan Peterhansel, die in de stand zijn voorsprong op Al-Attiyah vergroot tot 6:11. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) beschadigden na 17 km een schokdemper waarna een wiel afbrak.
Lees verder

Nieuwe bijensoorten vinden alsmaar makkelijker de weg naar ons land
Vorig jaar maakten vier nieuwe bijensoorten hun opwachting in België, terwijl enkele andere soorten een opvallende opmars beleefden. Dat meldt Natuurpunt donderdag in een persbericht. Toch verwacht de vereniging dat de klimaatopwarming ook een negatief effect kan hebben voor andere bijensoorten.
Lees verder

Federale overheid sluit coronajaar af met 417,6 miljard euro schulden
De federale staat heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een netto staatsschuld van 417,62 miljard euro. Op een jaar tijd kwam er maar liefst 32,1 miljard euro bij, bevestigt Jean Deboutte van de Schatkist. "Dat is inderdaad tamelijk veel, maar toch minder dan waar bij de begrotingsbesprekingen van werd uitgegaan", aldus Deboutte.
Lees verder

Nederlandse herlanceert applaus voor coronahelden tijdens derde Britse lockdown
De Britten gaan opnieuw op donderdag om 20 uur aan hun deur applaudisseren voor de helden van de zorg. Tenminste als het van de Nederlandse Annemarie Plas afhangt. Zij organiseerde tijdens de eerste golf al eens het enorm populaire 'clap for carers' (applaus voor zorgverleners) en roept nu via Twitter op om dit opnieuw te doen in de derde golf, maar dan onder de naam 'clap for heroes' (applaus voor helden). Ook in ons land was dit in de beginperiode van de coronapandemie een gewoonte.
Lees verder

Boris Becker openhartig over zijn seksschandaal en faillissement: "Mijn moeder zei nog: ga nu niet uit'"
In de laatste aflevering van zijn podcastserie 'Boris Becker - The Fifth Sentence' vertelt de tennislegende vrijuit over de zeven jaar cel die hem boven het hoofd hangt -volgens de Britse tabloids is Becker bankroet- en heeft de Duitser (53) het ook over de beruchte 'bezemkamer'-affaire met Angela Ermakova.
Lees verder

Transfer Talk. Tau verlaat Anderlecht - RC Genk haalt Amerikaanse international - Weg voor Denswil naar Club ligt open
Tot 1 februari loopt in België de wintertransferperiode, die door de coronacrisis mogelijk op een lager pitje zal branden. Maar toch zal er -net zoals in het buitenland- ongetwijfeld weer de nodige activiteit volgen. De belangrijkste transfergeruchten en de 'done deals' in onze Transfer Talk.
Lees verder

Natuurrampen richtten in 2020 voor zo'n 170 miljard euro schade aan
De schade door natuurrampen is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen, tot zo'n 210 miljard dollar of ongeveer 170 miljard euro. Dat is een pak meer dan in 2019, toen de schade 166 miljard dollar (135 miljard euro) bedroeg, aldus herverzekeraar Munich Re.
Lees verder

Tom Waes tipt verborgen schatten voor een trip in eigen land, van Thaise tempels tot de grootste sigaar ter wereld
Een nieuw jaar gaat traditiegetrouw gepaard met nieuwe vakantieplannen. Exotische bestemmingen laten we nog even links liggen en we kiezen meer dan ooit voor een reisje in eigen land. Nood aan inspiratie? Niemand minder dan presentator Tom Waes helpt een handje. In zijn tv-programma 'Reizen Waes' en zijn gelijknamige boek gaat hij op zoek naar de bijzondere plekken in Vlaanderen. We krijgen alvast een voorsmaakje.
Lees verder

BINNENKIJKEN. Kim en Kanye kibbelen over miljoenenvilla in Calabasas: "Ze hebben 2 miljard dollar te verdelen tijdens de scheiding"
Kim Kardashian (40) en Kanye West (43) staan op scheiden, als we de Amerikaanse media mogen geloven. Volgens vrienden van het koppel zou de breuk er al lang aan zitten komen, en was de presidentscampagne van West dé druppel die de emmer deed overlopen. Het enige dat overblijft zijn vele miljoenen om te verdelen. Niet in het minst hun gigantische luxevilla in Calabasas (Californië), waarvan zowel Kim als Kanye graag de eigenaar zouden blijven.
Lees verder

Kazou start zaterdag reservaties zomerkampen, met deze tips vergroot u de kans dat uw kroost bij de 45.000 gelukkigen is
Ouders, hou u klaar: zaterdag stelt Kazou de inschrijvingen voor haar komende zomerkampen open. Wat voor dancefanaten de jaarlijkse virtuele rush op Tomorrowland-tickets is, is voor vele ouders van 7- tot 18-jarigen een ware stresspiek om hun kroost toch maar voor een van de felbegeerde jongerenkampen geboekt te krijgen. Iedereen maakt daarbij evenveel kans, al zijn er wel enkele 'tips & tricks' om die toch te vergroten.
Lees verder

Bongonda en Onuachu leggen ruzie bij: "Broers discussiëren soms"
Paul Onuachu en Théo Bongonda hebben hun ruzie na het penaltyincident bijgelegd. "Ik zal blijven vechten voor hem en het team. Broers discussiëren soms", schreef Bongonda op Instagram. Onuachu antwoordde positief op de virtuele verzoening. Het duo van Racing Genk ging gisteren in de clinch toen Bongonda de bal opeiste bij een strafschop.
Lees verder

Via FOD Financiën kon het rijksregisternummer van iedereen worden gevonden
Via een onlinetool van de FOD Financiën was het mogelijk om van iedereen het rijksregisternummer op te zoeken. Dat heeft digital consultant Koen Van den Wijngaert ontdekt, schrijft De Morgen. De FOD reageert dat de toepassing niet meer online staat tot het probleem is opgelost.
Lees verder

Cath Luyten in verwachting van tweede kindje: "Altijd leuker om het met iedereen te delen"
Cath Luyten (43) kan het jaar 2021 op een mooie manier beginnen. De tv-presentatrice maakt via Instagram bekend dat zij en haar vriend Eshref Reybrouck (38) een baby verwachten. Het is hun eerste kindje samen, voor Luyten al haar tweede.
Lees verder

Meldingen phishing en internetfraude bijna verdubbeld bij Safeonweb in 2020
Internetgebruikers hebben het afgelopen jaar meer dan 3 miljoen berichten doorgestuurd naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dagelijks waren er dat meer dan 8.800, of bijna het dubbele vergeleken met een jaar geleden (1,7 miljoen meldingen). "Cybercriminelen leken extra actief tijdens deze coronacrisis", zo meldt de overheidsdienst.
Lees verder

Goffin overleeft vijf matchballen tegen goede vriend en dubbelpartner Herbert - Mertens speelt niet door schouderblessure
De comeback van David Goffin (ATP 16). In zijn eerste wedstrijd van 2021 keek hij tegen goede vriend en dubbelpartner Pierre-Hugues Herbert (ATP 83) op de Antalya Open aan tegen vijf matchballen, maar de 30-jarige Luikenaar overleefde ze allemaal. In de derde set gaf hij de 29-jarige Fransman vervolgens een 6-0-pandoering. Het werd 6-3, 5-7 en 0-6 na een dus felbevochten zege.
Lees verder