Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 januari 2021

LIVE. Nationaal Crisiscentrum: “2020 een van dodelijkste jaren sinds Spaanse griep in 1918" - Wallonië verlengt av...

HLN
LIVE. Nationaal Crisiscentrum: "2020 een van dodelijkste jaren sinds Spaanse griep in 1918" - Wallonië verlengt avondklok tot midden februari
In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Waalse analisten schuiven Holzhauser naar voren als Gouden Schoen: "Dankzij hem heb ik graag naar de matchen van Beerschot gekeken"
Woensdagavond wordt de Gouden Schoen 2020 uitgereikt en dat was natuurlijk ook een thema in de wekelijkse voetbaltalkshow 'La Tribune' op RTBF. De Waalse voetbalanalisten schoven gisteren Raphael Holzhauser van Beerschot naar voren als hun topkandidaat.
Lees verder

Patriots-coach Bill Belichick weigert hoogste onderscheiding van Trump na bestorming Capitool
De Amerikaanse coach Bill Belichick van American footballclub New England Patriots heeft de uitnodiging van het Witte Huis om de Presidential Medal of Freedom te ontvangen van president Donald Trump afgeslagen. Het is de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven in de Verenigde Staten.
Lees verder

Voka West-Vlaanderen pleit voor opwaardering Kanaal Roeselare-Leie
Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen pleit bij de start van 2021 voor een allesomvattend plan om het Kanaal Roeselare-Leie op te waarderen. Daarnaast zijn er volgens de werkgeversorganisatie in de regio ook nog tal van andere investeringen nodig om voorbereid te zijn op de mobiliteit van de toekomst.
Lees verder

Eén komt met documentaire over het leven van terrorist Salah Abdeslam
Eén komt dit jaar met een documentaire over Salah Abdeslam (31), die op 22 maart 2016 betrokken zou zijn geweest bij een aanslag in Brussel.
Lees verder

Kankerprof gered door eigen onderzoek: "De wetenschapper zegt dat het goed gaat, de mens in mij is bang"
VUB-professor Karine Breckpot (44) wilde als tiener kankeronderzoeker worden. Vandaag behoort ze tot de top van ons land, met studies naar immuuntherapie. Maar het vieze beest dat ze in haar labo bestrijdt, trof haar zelf bijzonder hard. Niet een zware operatie of chemokuur werden haar redding, wel haar eigen onderzoek. "Ik ben al een paar keer gevraagd wetenschappelijke artikels te lezen over mijn type kanker. Ik weiger. Statistieken spreken nooit in het voordeel van een lang leven."
Lees verder

Extreme droogte kan tegen eind 21ste eeuw dubbel zoveel mensen treffen
Een internationaal onderzoek onder leiding van Michigan State University in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat het aantal mensen dat is blootgesteld aan extreme droogte kan verdubbelen tegen het eind van de 21ste eeuw. De klimaatstudie maakt gebruik van simulaties die de invloed van de klimaatverandering op de totale massa water op het land in kaart brengen.
Lees verder

Viroloog Van Gucht: "Tweede golf is dodelijker dan eerste golf"
"De tweede coronagolf is dodelijker dan de eerste. 2020 is een van de dodelijkste jaren sinds de Spaanse griep in 1918". Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vandaag gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers.
Lees verder

Van deze nagelnieuwe nageltrend word je instant vrolijk
De nieuwste trend voor onze kleinste beschilderbare lichaamsdeeltjes? Smileys en luipaardprints in allerlei vrolijke snoepkleurtjes. French manicure, maak plaats voor de kleurrijke 'indie nails'.
Lees verder

De beste tips om je smartphone optimaal te beschermen
Omdat smartphones soms een volledig maandloon kosten, wil je er natuurlijk alles aan doen om je toestel goed te beschermen. Onze techredacteur ging op zoek naar de beste hoesjes, cases en screenprotectors die daarbij kunnen helpen.
Lees verder

De levensduur van je smartphone verlengen? Zo pak je het aan
Omdat smartphones soms een volledig maandloon kosten, wil je er natuurlijk alles aan doen om je toestel goed te beschermen. Onze techredacteur ging op zoek naar de beste hoesjes, cases en screenprotectors die daarbij kunnen helpen.
Lees verder

Einde van 'De Zonen van Van As' botst op onbegrip bij fans én acteurs: "Presentatoren die achter een desk wat met elkaar staan te lachen, is dat dan grappiger?"
'Een van de grootste ontgoochelingen in mijn carrière!' Zo noemt Jaak Van Assche (80), alias Frans Van As, het einde van 'De Zonen van Van As'. Ook collega's Peter Thyssen (56) en Carry Goossens (67) snappen er niets van. "Net nu er zoveel behoefte is aan humor, stoppen ze met een oer-Vlaamse comedy", zegt die laatste.
Lees verder

Dit zijn de eerste beelden van het langverwachte 3de seizoen van 'Dertigers'
Ze zijn terug: de bekendste vriendengroep van Vlaanderen keert weer terug naar het kleine scherm in 'Dertigers'. In het langverwachte derde seizoen van de fictiereeks wordt de groep echter zwaar op de proef gesteld.
Lees verder

Lokaal tot 1 meter verse sneeuw op weg naar Frankrijk en Zwitserland
Kouder weer heeft Europa goed in zijn greep. Vanaf het westen wordt het de komende dagen wel zachter maar dat zal in de Alpen vooral veel sneeuw opleveren. In tegenstelling tot de voorbije weken ligt het zwaartepunt van de neerslag aan de noordwestkant van de Alpen. "In de Franse en Zwitserse Alpen kan er tot 1 meter sneeuw vallen", zegt weeranalist Lander van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux.
Lees verder

Melikan Kucam (N-VA) veroordeeld tot 8 jaar cel voor mensensmokkel en corruptie
De Mechelse politicus Melikan Kucam (N-VA) wordt veroordeeld tot 8 jaar cel. Hij krijgt ook een boete van 696.000 euro. Zijn 23-jarige zoon Emanuël krijgt vier jaar cel. Zijn vrouw Birsen Yaramis (41) wordt veroordeeld tot een straf van 40 maanden. Een criminele winst van 522.000 wordt verbeurdverklaard. Melikan Kucam (46) had onder voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten samengesteld van 246 christelijke vluchtelingen uit Syrië die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Die vluchtelingen moesten volgens de rechter tussen 2.150 en 7.500 euro betalen voor zo'n plaatsje op de lijst terwijl de procedure eigenlijk gratis was.
Lees verder

Tournée Minérale zorgt dat 'coronadrankgewoonten' niet vastroesten
De vijfde editie van Tournée Minérale gaat op 1 februari van start en speelt in op de coronacrisis. Omdat het sociaal leven grotendeels stilgevallen is, verplaatste het drinken van alcohol zich naar de thuissfeer. "Een maand zonder alcohol is dan ook ideaal om ervoor te zorgen dat extra thuisdrinken geen vastgeroeste gewoonte wordt", klinkt het in een persbericht.
Lees verder

'Operatie Integratie': McKenzie en Preciado moeten Genk tactische flexibiliteit geven
Niet eens half januari en inkomend is de Genkse wintermercato afgesloten. Vanaf morgen begint 'operatie integratie' voor McKenzie en Preciado. De twee moeten Van den Brom meer tactische flexibiliteit geven.
Lees verder

Medeoprichter van restaurant De Mikke Joep Van Almenkerk overleden na corona. "Voor zo'n man moet je klinken op het leven."
Joep Van Almenkerk (66) is gisteren in Zuid-Afrika overleden na corona. In onze streek richtte hij met Yvonne Bedert het gekende grillrestaurant De Mikke op en de bowling in Nieuwpoort. "Op 8 januari verwelkomden we ons eerste zoontje Leo, drie dagen later stierf Joep", schetst schoonzoon Peter Van Praet, zelf zaakvoerder van de gekende Bavet spaghettirestaurants. Een portret van een bijzondere man die zijn familie steeds op de eerste plaatst zette.
Lees verder

IN KAART. Besmettingen in Brussel verdubbelen nu bijna op weekbasis, onder meer door teruggekeerde reizigers. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen zit opnieuw in stijgende lijn, voor de vierde dag op rij al. De verklaring ligt deels in het toenemend aantal testen op het einde van de kerstvakantie, waarbij veel teruggekeerde reizigers positief werden getest. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

OPROEP: Mag u nog altijd niet telewerken? Verzint uw baas smoesjes?
"Mijn baas vindt corona onzin. Hij is kwaad als ik een mondmasker draag." Een maand geleden kwamen tientallen getuigenissen binnen van werknemers die zich op hun werk onveilig voelen omdat hun bedrijf een loopje neemt met de (strenge) maatregelen. Vandaag zijn de controles op telewerk stevig opgevoerd. Bovendien blijkt uit cijfers van Sciensano dat 4 op de 10 besmettingshaarden nog altijd in bedrijven liggen.
Lees verder