Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 januari 2021

LIVE. Gemiddeld aantal besmettingen stijgt minder snel in ons land - UZ Gent start vandaag toch niet met inenten ziek...

HLN
LIVE. Gemiddeld aantal besmettingen stijgt minder snel in ons land - UZ Gent start vandaag toch niet met inenten ziekenhuispersoneel
Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in ons land lijkt te stabiliseren. Intussen wordt er druk gewerkt aan de massale vaccinatiecampagne. Ook elders ter wereld woekert het coronavirus nog altijd. Verschillende landen scherpen de coronamaatregelen verder aan. In China is voor het eerst in acht maanden tijd opnieuw een persoon overleden aan Covid-19. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Bijna een jaar na de eerste golf lijken we even onbeholpen te kijken naar de nieuwe mutaties van het virus"
Het lijkt wel weer maart 2020. Toen corona nog een griepje was, en een lockdown iets exotisch uit China. Bijna een jaar na de eerste golf lijken we even onbeholpen te kijken naar de nieuwe mutaties van het virus. Overheden en experts zijn kritisch voor burgers die de richtlijnen niet opvolgen. Maar we mogen even goed scherp zijn voor hen: op alle beleidsniveaus zijn er nog te weinig lessen getrokken uit het drama dat ons is overkomen.
Lees verder

Aanklagers trekken bewering in dat "aanhangers Trump politici wilden doden"
Aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben een bewering dat aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool in Washington politici wilden doden, formeel ingetrokken, schrijft CNN op basis van rechtbankpapieren. De aanklagers houden zich bezig met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns.
Lees verder

Honderden, misschien al duizenden besmettingen met Britse coronavariant: "Zonder dat we het doorhebben is variant zich al goed aan het verspreiden"
"Ik heb de indruk dat de Britse variant zich al goed aan het verspreiden is, zonder dat we het echt doorhebben. Het is zeker iets waarover ik me ongerust maak." Professor Herman Goossens, hoofd medische microbiologie aan de UAntwerpen, ziet in zijn lab "heel veel verdachte gevallen" onder de positieve testen, waarvoor nog extra onderzoek nodig is. Met nu al ruim honderd bevestigde gevallen, circuleert er een veelvoud van de besmettelijker variant in ons land. Experts beantwoorden enkele pertinente vragen.
Lees verder

60 procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hun aantal passagiers met 60 procent dalen in 2020. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd.
Lees verder

Installateurs bezorgd door nieuwe spelregels zonnepanelen: "Zoveelste keer dat vertrouwen in groene energie wordt ondermijnd"
Sectorfederaties hopen dat het arrest van het Grondwettelijk Hof, waardoor eigenaars van zonnepanelen geen recht meer hebben op een terugdraaiende teller, er niet voor zorgt dat consumenten het geloof in groene stroom verliezen. "Het is de zoveelste episode die het vertrouwen van de mensen ondergraaft", klinkt het. Wel vragen experts om niet meteen in een kramp te schieten. "Voor sommigen zal het geen verschil maken."
Lees verder

"Canadezen zien af van overname Carrefour"
Het Canadese winkelbedrijf Couche-Tard ziet af van een overname van supermarktconcern Carrefour nu de Franse regering haar veto heeft gesteld. Dat meldt het persagentschap Bloomberg vrijdagavond onder aanhaling van bronnen die vertrouwd zijn met het dossier.
Lees verder

Carl Devos: "Als kiezers in 2024 oordelen dat overheid onbetrouwbaar was, moet men niet schieten op partijen die daar beter van worden"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscar
Lees verder

Eén op zeven jonge bestuurders gebruikt lachgas voor ze achter stuur kruipen
Zes procent van de Belgische bestuurders rijdt minstens één keer per maand met de auto na het gebruik van lachgas. Bij jonge bestuurders gaat het zelfs om één op zeven. Dat blijkt uit een onderzoek van verkeersintsituut Vias. Experts waarschuwen nu voor de gevaren van het populaire roesmiddel, dat vrij verkrijgbaar en veel goedkoper is dan illegale drugs. "Ongevallen als gevolg van het gebruik van lachgas zijn niet zeldzaam, en kunnen zelfs fataal aflopen."
Lees verder

Regeringen buigen zich over nieuw advies GEMS: "Verbod op niet-essentiële reizen óf quarantaine voor elke passagier"
De regeringen buigen zich vandaag over de nieuwste aanbevelingen van de GEMS-expertengroep. Die adviseren om ofwel een verbod in te voeren op niet-essentiële reizen, ofwel - als dat niet kan - elke reiziger te testen en in quarantaine te plaatsen, onafhankelijk van hoelang die is weggeweest. Mogelijk wordt het uiteindelijk iets tussen de twee.
Lees verder

Tuchtrechter die Kaat Bollen mee veroordeelde op non-actief na klacht sekswerker: "Hij was mijn psycholoog. En hij wilde seks met mij"
Eén van de drie tuchtrechters die psychologe Kaat Bollen (35) veroordeelden na onder meer de pikante foto's, is op non-actief gezet na een klacht over grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt de Psychologencommissie. De man maakte gebruik van de diensten van de Limburgse prostituee Sigrid Schellen (33), nadat hij haar twee jaar in therapie had gehad."Hoe hypocriet is dat niet?", zegt Schellen, die de klacht indiende.
Lees verder

Verwijdering criminelen zonder papieren stabiel ondanks daling terugkeercijfers
Net zoals het aantal asielaanvragen, is ook het terugkeercijfer van mensen zonder papieren vorig jaar gedaald. De verwijdering van criminelen zonder papieren is dan weer stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken.
Lees verder

Minister Peeters fluit De Lijn terug over megaorder e-bussen
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil dat De Lijn zijn strenge selectiecriteria voor de bestelling van honderden elektrische bussen herbekijkt, omdat ze Belgische busbouwers, in dit geval, Van Hool, uitsluiten. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
Lees verder

"Onze mening is dus niets waard": niet iedereen is blij met terugkeer Lamkel Zé, kan Vercauteren tijdbom ontmantelen?
'C'est la guerre', het is oorlog, reageerden supporters op sociale media. Dat belooft... Niet iedereen is blij met de terugkeer van Didier Lamkel Zé (24) in de A-kern van Antwerp. Ook de spelersgroep niet. Die liet weten een terugkeer van de Kameroener niet te aanvaarden. "Maar onze mening is dus niets waard..." Explosiegevaar loert. Aan Franky Vercauteren om het juiste draadje van de tijdbom op tijd door te knippen.
Lees verder

Werknemers getuigen over corona-inbreuken: "Allemaal gaan skiën, niemand in quarantaine"
De werkvloer blijft de grootste besmettingshaard voor het coronavirus in ons land, zo blijkt uit cijfers van Sciensano. In de tweede week van januari vonden de meeste clusterbesmettingen - twee of meer Covid-gevallen - in bedrijven plaats (38%), meer dan in woonzorgcentra (34%) en scholen (9%). En hoewel het aantal flitscontroles op telewerk sinds anderhalve week is opgekrikt, blijven werkgevers de maatregelen (stevig) met de voeten treden. "Het is een van de redenen waarom ik ander werk heb gezocht", vertelt iemand anoniem. Zelfs overheidsbedrijven lopen niet helemaal in de pas.
Lees verder

INTERVIEW. Jeroom, op zijn 43ste ineens ook presentator: "Ik ben de spreekwoordelijke tang op het varken, maar dat wérkt wel"
Op zijn 43ste blijkt cartoonist en Slimste Mens jurylid Jeroom Snelders ineens ook een gedroomde tv-presentator. Alleen al door zijn grappen is Junior Bake Off Vlaanderen (VIER) het bekijken meer dan waard, zelfs al kunt u geen clafoutis van een kaastaart onderscheiden. De doorgaans beenharde humorist kan er bovendien ook zijn zacht kantje tonen. "Mijn broer is jong gestorven. Als hij nog leefde, zou ik vandaag veel minder zwartgallige humor maken."
Lees verder

Geen negatieve test? Retour! Al 69 reizigers teruggestuurd vanuit België
Reizigers die vanuit Londen met de Eurostar naar Brussel reizen, zijn volgens virologen voor een groot deel verantwoordelijk voor de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in ons land. Voortaan moeten ook treinreizigers die niet in ons land resideren een negatieve test kunnen voorleggen wanneer ze naar ons land sporen. Anders worden ze op de volgende trein teruggezet. Tot nog toe kregen al 69 trein - en luchtpassagiers een pv én een retourticket omdat ze geen negatieve test konden aantonen.
Lees verder

"Theo Francken leidde Kamer om de tuin over Kucam"
"Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden in het parlement. Politieverhoren en telefoontaps ont­hullen de ware rol van Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet bij de fraude met humanitaire visa." Dat schrijft De Standaard op basis van eigen onderzoek. Ook Het Nieuwsblad bericht erover.
Lees verder

Politie Capitool waarschuwde voor bestorming Congres
De politie van het Amerikaanse Capitool waarschuwde drie dagen voor de bestorming van het parlement in een intern rapport voor een mogelijke aanval op het Congres, meldt The Washington Post, die delen van het rapport in handen heeft.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal hospitalisaties blijven dalen, besmettingen stijgen minder fors
De stijging van het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land vertraagt opnieuw. Op dagbasis is zelfs al sprake van een stabilisatie. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder