Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 januari 2021

LIVE. Braziliaanse variant voor het eerst ontdekt in de VS - Mexico overschrijdt kaap van 150.000 coronadoden

HLN
LIVE. Braziliaanse variant voor het eerst ontdekt in de VS - Mexico overschrijdt kaap van 150.000 coronadoden
Virologen maken zich steeds meer ongerust over de opmars van de besmettelijkere varianten van het virus en vrezen dat de derde golf voor de deur staat. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil daarom dat de scholen sluiten om een verdere verspreiding bij kleuters en kinderen te stoppen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Biden: "Op weg naar groepsimmuniteit in de zomer"
Virologen maken zich steeds meer ongerust over de opmars van de besmettelijkere varianten van het virus en vrezen dat de derde golf voor de deur staat. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil daarom dat de scholen sluiten om een verdere verspreiding bij kleuters en kinderen te stoppen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Canadees parlement verklaart ultranationalistische rechtse militie Proud Boys tot terreurgroep
Het lagerhuis van het Canadese parlement heeft de regering van premier Justin Trudeau unaniem opgeroepen om de door een Canadees opgerichte ultranationalistische rechtse militie 'Proud Boys' als terroristische organisatie te bestempelen en te verbieden. In de Verenigde Staten zijn de Proud Boys geregeld betrokken bij gewelddadigheden, recent nog bij de bestorming van het parlementsgebouw in Washington.
Lees verder

Beurstaks haalt recordbedrag op
Beleggers hebben ruim 3,8 miljard euro roerende voorheffing, beurstaks en effectentaks betaald in 2020. Vooral de opbrengst van de beurstaks steeg fors met liefst 40 procent. Dat melden De Tijd en De Standaard vandaag.
Lees verder

Buitenschoolse activiteiten: experts willen verbod binnen, groepjes van 8 buiten
De gewestregeringen buigen zich vandaag over het aan banden leggen van de buitenschoolse activiteiten. Deels dan toch, want niemand lijkt er voorstander van om alle hobby's zomaar te verbieden. Langs federale zijde blijft het voorlopig stil. "We zitten op een kantelpunt."
Lees verder

Decathlon wil jouw zonne-energie, jij krijgt sportgerief
Dan toch een opsteker voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter. Sportketen Decathlon 'koopt' je overtollig opgewekte stroom en jij krijgt op je klantenkaart een bedrag waarmee je sportgerief kan aanschaffen. Dat marktmodel bestaat al in Duitsland en Denemarken. Decathlon heeft de Belgische primeur, maar ook de interesse van andere bedrijven is groot.
Lees verder

Hoe Anderlecht gisteren in alle stilte zijn licentie redde: aandeelhouders vinden eerste akkoord, kapitaalsverhoging komt later
Op Anderlecht is een eerste stap in de goede richting gezet. De aandeelhouders hebben gisteren een akkoord gevonden over een eerste financiële inspanning, waardoor "de licentie verzekerd is", dixit Etienne Davignon.
Lees verder

Wordt de Zuid-Afrikaanse variant het zorgenkind van onze vaccinatie? Al uw vragen over varianten en vaccinaties beantwoord
De Zuid-Afrikaanse variant is het zorgenkind van onze vaccinatiestrategie. De huidige vaccins beschermen mogelijk minder goed tegen de versie van het coronavirus dat recentst voet aan wal zette in ons land. Maar betekent dat dan dat onze bestelde vaccins waardeloos zijn? En hoelang duurt het om de inentingen opnieuw op punt te zetten? Uw vragen beantwoord.
Lees verder

Klopjacht op agente uit racistische video: uit wraak zijn haar pas en bankkaart online gegooid
Er loopt een onderzoek wegens bedreigingen tegen Cindy B., de politievrouw die drie dagen te laat gestraft werd voor het uitmaken van burgers voor 'makakken'. Sinds de video van de racistische patrouille uitlekte, circuleren op internet foto's van haar identiteitskaart en andere persoonlijke spullen. Haar portefeuille werd vorig jaar uit haar dienstvoertuig in Anderlecht gestolen.
Lees verder

Onze opinie. Als voetballers op het veld kunnen staan dankzij een wekelijkste coronatest, moet dat ook voor leerkrachten kunnen
Is Ben Weyts (N-VA) zich tot op het bot aan het wapenen nu de roep voor een sluiting van de scholen weer klinkt? Geef toe: rillingen lopen over de rug. Flashbacks naar die eerste lockdown doen huiveren. Hoe zwaar, slopend en moedeloos deze tweede lockdown ook aanvoelt, hij staat in schril contrast met de eerste sluiting van maart. Want de scholen zijn (grotendeels) open. Maar kijk: de schoolstrijd is terug.
Lees verder

Doelman Anthony Swolfs maakt radicale carrièreswitch: "In het voetbal moet je meer geluk hebben dan op de beurs"
Van de goal naar de beurs. Onze landgenoot Anthony Swolfs (23) stopt midden in het seizoen als keeper bij de Nederlandse tweedeklasser FC Dordrecht en stort zich op zijn start-up. Hij gaat mensen leren beleggen. "Het voetbal kan lelijk zijn. Je hebt amper vrijheid, en je moet er meer geluk hebben dan op de beurs."
Lees verder

Opnieuw chaotische avond in veel Nederlandse steden: winkels geplunderd, brand gesticht, agenten belaagd, ziekenhuis uit voorzorg op slot
In Nederland zijn gisteravond op verschillende plaatsen opnieuw rellen uitgebroken, uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. Onder meer in Rotterdam, Geleen, Amsterdam, Den Bosch, Haarlem, Amersfoort en Zwolle moest de politie ingrijpen. Zeker 151 mensen werden opgepakt wegens vernielingen en geweldpleging. In verschillende steden is een noodverordening afgekondigd.
Lees verder

Einde dreigt voor 1 op de 12 amateurvoetbalclubs
Acht procent van de amateurclubs in het voetbal denkt de coronacrisis niet te overleven, zo blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad vandaag heeft gepubliceerd.
Lees verder

De spilfiguren in de zaak-Nethys: een verhaal van vriendendienstjes en valse vergaderingen
Mithra-CEO François Fornieri verschijnt vandaag voor de raadkamer. Nethys-topman Stéphane Moreau ontkent alles vanuit de cel. Vier mensen opgepakt, twee zijn voorwaardelijk vrij. Dat is het resultaat na een drukke werkweek voor de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie. Zij voeren al jarenlang onderzoek naar de intercommunale Publifin en dochtermaatschappij Nethys. Een verhaal van vriendendienstjes en valse vergaderingen.
Lees verder

Selena, het baasje van katje Lee, doet mee aan Miss Exclusive: "Als miss hoop ik mij nog meer te kunnen inzetten voor de dierenbescherming wereldwijd"
Selena Ali (23), die vorig jaar in het nieuws kwam met de hetze rond katje Lee, dingt mee naar 't kroontje van Miss Exclusive. In de hoop dat ze kan doorstoten naar de verkiezing van Miss Earth. "Als ik die titel win, wil ik alle scholen afgaan om jongeren toe te spreken", vertelt ze in Dag Allemaal.
Lees verder

Peter Verbeke, de sportieve strateeg van Anderlecht, spreekt over 'money time' voor paars-wit: "Het Anderlechtiaanse voetbal is terug"
RSC Anderlecht ligt er vredig bij op maandagmorgen. Dat heeft veel te maken met: "Het Anderlechtiaanse voetbal is terug", weet Peter Verbeke (37). De sportieve strateeg van paars-wit loodst de club doorheen de financiële steppe. De grootste rijkdom: Vincent Kompany. "'t Is ongelooflijk – kampioen worden is het enige wat telt voor Vincent."
Lees verder

Vermeende slachtoffers Maaike Cafmeyer en Ella-June Henrard parodiëren Bart De Pauw in nieuwe tv-serie: "Acteren is hun wérk. En ze hebben dat perfect weten te scheiden"
Een komische soap: dat moet 'Mijn Slechtste Beste Vriendin' - vanaf 1 februari op Streamz - worden. Maar één scène van nog geen vijf minuten doet nu al stof opwaaien, want daarin imiteren de Maaike Cafmeyer (47) en Ella-June Henrard (27) niemand minder dan Bart De Pauw (52), de man die ze beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Volgens scenariste Ilse Beyers (49) is de hele situatie puur toeval: "Toen ik de scène bedacht was er nog niemand gecast."
Lees verder

Zijn neuswissers voor corona-testen schadelijk voor uw gezondheid? Video onthult probleem, FAGG voert onderzoek
Hoe veilig zijn de neus- en keelwissers die al maanden gebruikt worden om corona-testen af te nemen? We konden opnames van een veiligheidstest bekijken waaruit blijkt dat minstens één wisser schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het gaat om een veelgebruikte, Chinese wisser. Het FAGG voert een onderzoek.
Lees verder

COLUMN. "Kompany kleeft geen spelsysteem aan maar een filosofie. Wij, oningewijden, moeten geen domme vragen stellen"
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Vincent Kompany, toekomstig succescoach van Anderlecht.
Lees verder

PGA Championship golf vindt nieuwe locatie na breuk met Trump
Het PGA Championship, een van de vier majors in het golf, wordt volgend jaar in Southern Hills (Oklahoma) gespeeld. De organisatie zocht een nieuwe locatie nadat het contract met de golfbaan van voormalig president Donald Trump eerder deze maand werd beëindigd.
Lees verder