Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 januari 2021

LIVE. Belgische topchefs willen op 1 maart opnieuw gasten ontvangen - Antwerpse avondklok had nauwelijks effect buite...

HLN
LIVE. Belgische topchefs willen op 1 maart opnieuw gasten ontvangen - Antwerpse avondklok had nauwelijks effect buiten de binnenstad
De avondklok die gouverneur Cathy Berx afgelopen zomer in de provincie Antwerpen invoerde, heeft vooral rechtstreeks effect gehad op het aantal besmettingen in de binnenstad en nauwelijks in de randgemeenten of de andere steden in de provincie. Dat blijkt uit een evaluatie die Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad konden inkijken. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Anthony Vanden Borre haalt in weinig zelfkritisch interview uit naar Anderlecht: "Blijkbaar besta ik niet meer"
Anthony Vanden Borre (33) heeft het begrepen – althans, dat beweert hij. "Anderlecht heeft me niet meer nodig." Andersom ook niet, is de teneur in een weinig zelfkritisch interview. "Ik ben niet stom. Er was veel blabla, maar niks concreets."
Lees verder

Regering maakt komaf met faillissementenstop
Er komt een einde aan het moratorium waarmee de federale regering ondernemingen de voorbije twee coronagolven beschermde tegen een gedwongen faillissement. In ruil wordt de toegang tot procedure voor gerechtelijke bescherming soepeler. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

ANALYSE. De toekomst van de luchtvaart: "Tijd van spotgoedkope vliegtickets keert niet meer terug"
Gaat de vlieger weer op voor de luchtvaartindustrie? De turbulentie was nooit groter: het virus blijft woekeren, commercieel interessante zakenreizigers vergaderen vandaag vrolijk thuis en overheden willen van faillissement geredde maatschappijen ecologischer doen vliegen. Maar in duurzaam zit ook 'duur'. "Het herstel zal nog jaren vergen en de tijd van spotgoedkope vliegtickets keert niet meer terug."
Lees verder

ANALYSE. Kan luchtvaartsector nog wel rechtkrabbelen na corona?
Gaat de vlieger weer op voor de luchtvaartindustrie? De turbulentie was nooit groter: het virus blijft woekeren, commercieel interessante zakenreizigers vergaderen vandaag vrolijk thuis en overheden willen van faillissement geredde maatschappijen ecologischer doen vliegen. Maar in duurzaam zit ook 'duur'. "Het herstel zal nog jaren vergen en de tijd van spotgoedkope vliegtickets keert niet meer terug."
Lees verder

Belgische prof krijgt topfunctie bij de paus: "Een grap, dacht ik. Tot ik gewaarmerkte brief in Latijn kreeg"
Voor het eerst krijgt een Belgische vrouw een topfunctie in een adviescomité van paus Franciscus. KU Leuven-prof Bénédicte Lemmelijn (51) zal vijf jaar lang zetelen als lid van de Pauselijke Bijbelcommissie. Een grapje, dacht ze, want er waren geen vacatures, gesprekken of examens. "Tot ik een brief met watermerk in het Latijn kreeg."
Lees verder

Boer levert aan huis: met app 'Lokkal' koop je lokale voeding uit het hele land
Bloemkolen uit Koningshooikt, balletjes uit Mechelen en bier uit Brussel: voortaan kan je ze makkelijk én in één keer in huis halen zonder dat je heel België moet doorkruisen. Met 'Lokkal' lanceren enkele jonge ondernemers de eerste online lokaalmarkt van het land. "Met supermarktprijzen kunnen we niet concurreren, maar met kwaliteit des te meer."
Lees verder

ANNO 2021. Nina De Man (45): "De deining die hoorde bij mijn tienerjaren is weg"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Nina De Man (45), jurylid allereerste 'Idool', dj en presentatrice. Nu copywriter en schrijfster.
Lees verder

Strijdbijl EU en AstraZeneca nog lang niet begraven: "Europa moét het hard spelen"
Een getouwtrek vanjewelste is het, tussen de Europese Unie en AstraZeneca over de vertraagde leveringen van miljoenen vaccins. Na de inval in de Henegouwse fabriek wordt er nu zelfs gedreigd met het blokkeren van vaccinexport. Een open oorlog voor de ogen van miljoenen EU-burgers die ongeduldig op hun prik wachten. "De druk is zo groot dat Europa niet anders kan dan alles uit de kast te halen", zegt EU-expert Hendrik Vos.
Lees verder

Air Belgium start met cargovluchten vanaf luchthaven Luik
Luchtvaartmaatschappij Air Belgium gaat de cargotoer op. Ze wil in maart met twee vrachtvliegtuigen beginnen vliegen vanaf de luchthaven van Luik. Dat heeft de maatschappij bevestigd aan Belga. Tegen eind dit jaar zou Air Belgium al zes cargovliegtuigen in de vloot willen hebben.
Lees verder

Oostende mist zijn 50.000 toeschouwers voor het WK veldrijden van zondag: "Ik ben de enige vip, vanop mijn terras"
Ja, de meeuwen krijsen. Ja, de golven razen. Ja, de vlaggen klepperen. Toch hangt de stilte als een sluier van somberheid over de stad. Was er geen corona, Oostende zou stilaan bruisen, borrelen en bulderen. Want Wout van Aert moet hier zondag wereldkampioen veldrijden worden in het bijzijn van 50.000 mensen. Nu is er niemand - of toch bijna niemand. "Ik ben de enige vip."
Lees verder

Vaccin AstraZeneca wellicht vandaag goedgekeurd. Professor Neyts: "Zo effectief als Pfizer en Moderna zal het nooit zijn"
Nu AstraZeneca op de drempel van de Europese goedkeuring staat, is de vraag: werkt het vaccin ook tegen de varianten? "In principe zou dat zo moeten zijn want het werkt met hetzelfde spike-eiwit als de andere vaccins. De vraag is wel: hoe effectief is het echt? En hoeveel mensen moeten we vaccineren om groepsimmuniteit te krijgen?", vraagt viroloog Johan Neyts.
Lees verder

HLN ONDERZOEK. De scholen veiliger openhouden? Het kon, maar experten verspilden kostbare tijd
De Vlaamse scholen hadden vandaag beter gewapend kunnen zijn tegen een derde coronagolf, maar tweespalt tussen experten heeft dat verhinderd. Al in april werd een project gestart dat ons vandaag in staat had moeten stellen om wekelijks tienduizenden leerkrachten een speekseltest te geven. Dat dossier verdween echter geruisloos in de vriezer en is nu pas weer ontdooid. Wij zochten uit hoe zoveel kostbare tijd verloren kon gaan.
Lees verder

COLUMN. Bestond er een WK voor cocommentatoren in het veldrijden, dan won Paul Herygers elk jaar goud, en niet alleen omdat hij de enige is
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Paul Herygers, cocommentator veldrijden.
Lees verder

Moeten basisscholen dicht nu vooral bij jonge kinderen besmettingen opduiken? Infectiebestrijder geeft antwoord
Het dogma dat jonge kinderen het virus niet doorgeven, kan op de schop. De testbus die vanuit het UZ Antwerpen naar scholen wordt gestuurd, vindt juist vooral besmettingen bij 5 tot 12-jarigen. Deze opmerkelijke vaststelling wordt gedaan in een nieuw rapport, dat toch tal van vragen doet rijzen. Hoe zit het nu met kinderen en corona? Kunnen ze dan toch de motor van de epidemie zijn? En spelen de varianten daar een rol in? Patrick Smits, arts infectiebestrijding het Agentschap Zorg en Gezondheid, duidt hoe nieuwe inzichten groeien.
Lees verder

Onze chef voetbal keek met belangstelling naar KVO-Standard: "Blessin is de X-factor onder de 1A-coaches"
Wie zijn de stuntmannen? Oostende dat ook gisteravond een vleugje modern voetbal bracht, of Standard dat in de slotseconde maakte dat het onder Mbaye Leye onoverwinnelijk blijft? Oostende houdt play-off 1 in zicht.
Lees verder

Clouseau heeft als eerste band grootse concertplannen: "Alles wijst erop dat we in september kunnen gáán"
"Wij kunnen niet wachten. Wij willen spelen!" Net nu de festivalzomer langzaam leegbloedt, belooft Clouseau dit najaar livemuziek. "We hebben ons plan getoetst bij premier De Croo en Van Ranst", aldus Koen Wauters. "Het voorjaar was te vroeg en we kijken met dromerige ogen naar de zomer. Maar alles wijst erop dat we in september kunnen gáán."
Lees verder

Regenachtige en zachte vrijdag, kouder weekend met smeltende sneeuw
Deze ochtend valt er eerst regen, later wordt het wisselvallig met buien. Het is erg zacht met maxima van 6 tot 10 graden. De temperaturen nemen tijdens het weekend een duik, meldt het KMI.
Lees verder

Transfer Talk. Club praat verder met Aston Villa-spits Philogene-Bidace (18)
Tot en met 1 februari loopt in België de wintertransferperiode. Het slot nadert dus. Halen onze clubs nog die broodnodige versterking? Of geraken ze alsnog van die overbodige speler verlost? En ook in het buitenland zullen er nog deals worden gemaakt. De belangrijkste transfergeruchten en de officiële deals ontdekt u dagelijks in onze Transfer Talk!
Lees verder

Gewijzigd licentiesysteem volgt financiën clubs korter op en met breder palet sancties: "Eén euro buiten is één euro binnen"
"Eén euro uitgeven kan alleen als er ook één euro binnenkomt." Covid-19 of niet, het is de voetbalbond menens met het hervormde licentiesysteem. Met een breder palet aan sancties hoopt ze beter financieel beheer af te dwingen. En ook aan de vele rechtszaken moet paal en perk gesteld worden. Van kleurcodes tot transferverbod en boetes: de hervormingen voor u uitgelegd.
Lees verder