Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 januari 2021

Kazakhstan schaft de doodstraf af

HLN
Kazakhstan schaft de doodstraf af
Kazachstan heeft de doodstraf afgeschaft na een moratorium op executies dat al bijna twintig jaar van kracht is in het autoritaire Centraal-Aziatische land. Dat heeft het kabinet van de president zaterdag bekendgemaakt.
Lees verder

Dakar begint vandaag na huzarenstukje van Tourorganisator, Colsoul gaat voor top 5
Vandaag begint de Dakar en net als vorig jaar vindt die integraal in Saoedi-Arabië plaats. Geen sinecure, om de reden die u uiteraard kent. ASO, dat ook de Tour de France organiseert, is er ook nu in geslaagd om alles in goede banen te leiden.
Lees verder

Deelnemers illegaal feest in Nederlandse bunker aan de dood ontsnapt: brandweer meet grote hoeveelheid koolmonoxide
Het had niet veel gescheeld of de zeventig feestvierders in een bunker in de Nederlandse stad Arnhem hadden de nieuwjaarsnacht niet overleefd. Door de benzine-stroomgenerator die werd gebruikt bij het illegale feest kwam een dodelijke hoeveelheid koolmonoxide vrij, blijkt uit metingen van de brandweer. Dat zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.
Lees verder

Lichte aardschok in buurt van Aken
In Aken was er vanochtend een lichte aardbeving. Ze werd om 7.36 uur tussen Aken en Roetgen opgemerkt, zo meldt de Geologische Dienst NRW aan op zijn website. De sterkte was 2,8 op de schaal van Richter. Schade aan gebouwen is niet te verwachten bij aardbevingen van deze omvang, zei het hoofd van de aardbevingsdienst, Klaus Lehmann. Zo'n beving komt in de Nederrijnbaai ongeveer één keer per jaar voor.
Lees verder

Alles staat klaar om terugkeerders te testen op Brussels Airport... maar niet iedereen kreeg activatiecode voor die gratis test
Op de luchthaven van Zaventem worden vandaag zowat 7.000 vakantieterugkeerders verwacht. Wie uit een rode zone komt, moet zich op de dag van de terugkeer laten testen. Maar daar blijkt al meteen het schoentje te knellen, want er schort wat met de activatiecode die reizigers moeten ontvangen nadat ze het Passenger Locator Form ingevuld hebben. Enkele reizigers gaven aan dat ze de code niet ontvingen, waardoor ze zich niet gratis kunnen laten testen.
Lees verder

Bitcoin zet opmars voort: waarde schurkt tegen de 30.000 dollar aan
De digitale valuta bitcoin is sinds de jaarwisseling verder in waarde gestegen. Volgens Coinmarketcap, dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld, werd de bitcoin zaterdagochtend verhandeld voor een recordwaarde van ongeveer 29.800 dollar (ongeveer 24.500 euro) per stuk. Mogelijk breekt de koers nog dit weekend door de grens van 30.000 dollar.
Lees verder

Tijd voor een nieuwe vloer? Laminaat leg je makkelijk zelf
Laminaatvloeren zijn milieuvriendelijk en makkelijk in onderhoud. Je kan ze vandaag amper onderscheiden van een echte plankenvloer. Dankzij technologische vooruitgang is deze vloer ook bruikbaar in natte ruimtes, zoals de badkamer. Een andere troef is dat je laminaat zelf kan plaatsen. Bouwsite Livios legt uit hoe je dat best aanpakt.
Lees verder

Het goede voornemen om gezonder te leven dit jaar? Sandra Bekkari legt uit hoe je dat aanpakt: "Drastische veranderingen zijn een succesrecept om te falen"
De absolute nummer één van goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar is een gezondere levensstijl: afvallen, sporten, evenwichtiger eten … Voedingsdeskundige Sandra Bekkari helpt met haar coachingprogramma Change for Good iedereen die goede voornemens waar te maken. "Met een haalbaar stappenplan en wat extra motivatie lukt het zéker."
Lees verder

In Noorwegen wordt verder gezocht naar overlevenden van aardverschuiving
Drie dagen na de aardverschuiving in Noorwegen doen de reddingswerkers nog een poging om overlevenden te vinden in het rampgebied. Het getroffen gebied werd 's nachts doorzocht met drones en thermische camera's.
Lees verder

Geen aanhoudingen na dood Patricia (59): kwaad opzet in dramatische nieuwjaarsnacht lijkt onwaarschijnlijk
In het onderzoek naar de dood van de 59-jarige Patricia H. in Oordegem (Lede) zijn geen aanhoudingen verricht. De vrouw werd op 1 januari omstreeks 4 uur 's morgens dood aangetroffen in haar appartement. De speurders lijken daarmee de piste van kwaad opzet uit te sluiten. Zekerheidshalve wordt wel nog een toxicologisch onderzoek verricht op het lichaam van de vrouw.
Lees verder

Alle aanwezigen van dramatische nieuwjaarsnacht vrijgelaten: geen aanhoudingen na overlijden Patricia (59)
In het onderzoek naar de dood van de 59-jarige Patricia H. in Oordegem (Lede) zijn geen aanhoudingen verricht. De vrouw werd op 1 januari omstreeks 4 uur 's morgens dood aangetroffen in haar appartement. De speurders lijken daarmee de piste van kwaad opzet uit te sluiten. Zekerheidshalve wordt wel nog een toxicologisch onderzoek verricht op het lichaam van de vrouw.
Lees verder

Rode Duivel Thomas Meunier deelt snelheidsboete op Instagram: "Op deze was ik gelukkig..."
Rode Duivel Thomas Meunier (29) is niet enkel snel op z'n rechterflank. Ook met de auto is dat blijkbaar het geval. De verdediger van Borussia Dortmund deelde op z'n Instampagina een flitsboete, waar hij zelf de humor wel van inzag.
Lees verder

Betrapt! Bart De Wever werkt radiointerview af ... in onderbroek
Voor Bart De Wever is 2021 op een gênante manier begonnen. De Antwerpse burgemeester had zaterdagochtend voor een nieuwjaarsinterview bij Radio 2 zijn mooiste ruitjeshemd aangedaan. Maar een broek aantrekken? Daar had De Wever zo vroeg op de dag kennelijk nog geen zin in.
Lees verder

Budgettelevisie nodig voor kot of slaapkamer? Dit zijn 4 toppers onder de 500 euro
Wil je de wintermaanden doorkomen met gezellige avondjes voor een splinternieuwe televisie, zonder al te diep in je buidel te moeten tasten? Onze techredacteur ging op zoek naar vier degelijke televisies die minder dan 500 euro kosten.
Lees verder

Max Verstappen (23) bevestigt relatie met 32-jarige dochter van Braziliaanse Formule 1-legende
Na wekenlange geruchten is er de bevestiging. Max Verstappen (23) is samen met Kelly Piquet (32), dochter van drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet. De twee gingen op nieuwjaarsdag samen op de foto en maakten op die manier hun relatie bekend. "Ik wens jullie in 2021 succes, liefde en geluk, net zoals ik dat gevonden heb", vertelt de Nederlander.
Lees verder

Nederland gaat ziekenhuispersoneel als eerste inenten en wil start vaccinatiecampagne vervroegen
De Nederlandse regering heeft besloten om als eerste het ziekenhuispersoneel te vaccineren in plaats van het personeel in de rusthuizen. Ook wordt het vaccineren toch vervroegd, meldt de NOS. Ziekenhuizen werken nu een plan uit om zo snel mogelijk te beginnen, als het kan al maandag.
Lees verder

Vrienschapsverzoek op Facebook niet aanvaard: doodsbedreigingen en een ingetrapte voordeur
Het niet aanvaarden van een vriendschapsverzoek op Facebook heeft ertoe geleid dat een Amerikaan zijn voormalige baas dagenlang begon te stalken, hem met de dood bedreigde en diens voordeur intrapte.
Lees verder

Ex-huishoudster Nadège zit in zak en as na onthullingen van Martien over haar liefdesleven: "Ik ben de Meilandjes zo beu als koude pap"
Voor de voormalige 'Chateau Meiland'-huishoudster, Nadège Coffinet (53), zijn het sombere wintermaanden. Ze heeft geen werk meer en zit financieel aan de grond. Daarnaast heeft ze te horen gekregen dat haar beste vriendin ernstig ziek is. Tot overmaat van ramp heeft oud-werkgever Martien Meiland (59) ook nog eens haar liefdesleven op straat gegooid. "Soms weet ik het ook allemaal niet meer. Maar ik moet door", vertelt ze in Primo.
Lees verder

'The Queen's Gambit' achterna? Ook in modewereld is schaken nu helemaal hip
Ruitpatronen zijn alomtegenwoordig en erg hip, denk maar aan de geruite jas van Taylor Swift die bijna ogenblikkelijk uitverkocht. Maar de laatste tijd zien we ook een nieuwe ruitprint op het toneel verschijnen: het schaakbordpatroon. Kan het te maken hebben met het grote succes van Netflixreeks 'The Queen's Gambit'?
Lees verder

100 bij allereerste worp en het hoogste gemiddelde van 2020: wie is dartssensatie Dave Chisnall?
Woensdag schakelde hij Dimitri Van den Bergh uit op het WK darts, gisteren gaf hij Michael van Gerwen een 5-0-pandoering. Dave Chisnall (40) is 'the talk of the town' in de dartswereld. Een portret van de Engelsman, die zich plots tot WK-favoriet heeft gebombardeerd.
Lees verder