Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 25 januari 2021

Jongeren roepen op tot corona-opstand in Maasmechelen, politie start onderzoek: “We nemen dit heel serieus”

HLN
Jongeren roepen op tot corona-opstand in Maasmechelen, politie start onderzoek: "We nemen dit heel serieus"
Op sociale media circuleert sinds dit weekend de oproep om zaterdag over te gaan tot een opstand in Maasmechelen, naar aanleiding van de coronamaatregelen. "Heel Maasmechelen in opstand", klinkt het. Intussen bestaat er ook al een besloten groep waarin de actie zou worden voorbereid. De politie is een onderzoek gestart. "Jammer dat enkele heethoofden hierachter zitten", zegt Raf Terwingen (CD&V), burgemeester van Maasmechelen.
Lees verder

Wanneer en hoe vaak moet je je hart, longen of andere lichaamsdelen laten checken? "Als je een verandering opmerkt, ga daar dan niet licht over"
Gezond zijn en blijven: we vinden het sinds vorig jaar belangrijker dan ooit. Dus willen we niet alleen werk maken van een gezondere levensstijl, we nemen ons ook voor om geen enkele medische controle over te slaan. Maar welke onderzoeken zijn zinvol? Laat je je cholesterol bepalen? Is het tijd voor een uitstrijkje? En moet je elk jaar naar de oogarts? Met professor huisartsgeneeskunde Patrik Vankrunkelsven (KU Leuven) checken we welke medische check-ups noodzakelijk zijn. "Met sommige screenings spoor je ziektes op nog voor ze klachten geven."
Lees verder

Allerrijksten nog rijker dan vóór corona, armsten nog armer
Het coronavirus heeft de ongelijkheid in de wereld flink vergroot. De vermogens van de duizend rijkste mensen zijn afgelopen jaar gegroeid. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is voor het eerst in jaren gegroeid.
Lees verder

Kransje van 20 dikbetaalde juryleden beslist over Trumps eventuele comeback op Facebook
Ze zijn met 20 en komen uit 18 landen, verdeeld over alle continenten. Ze kloppen weken van amper vijftien uur en krijgen daar, volgens de New York Times, van Mark Zuckerberg zeker 100.000 dollar (82.000 euro) per jaar voor. De Facebook-baas heeft er dus iets voor over om de mensen te doen geloven in de onpartijdigheid van zijn bedrijf als het gaat over het bannen van bepaalde figuren van de sociaalnetwerksite. Zoals het beroemdste geval: Donald Trump. Of de voormalige president al dan niet mag terugkeren op het platform, daar beslissen de onafhankelijke Facebook-rechters over.
Lees verder

Inspirerend op Instagram, ingewikkeld in de realiteit: tiny houses kunnen big problem zijn
Tiny houses zijn op sociale media het toonbeeld van consuminderen. Al zie je op een Instagram-plaatje niet welke onzekerheid en rompslomp erbij komt kijken, bij wonen op minder dan 50 vierkante meter.
Lees verder

Roel Vanderstukken vecht nog elke dag voor z'n geluk, en met succes: "Anne-Sophie en ik, we zijn verliefder nu dan tien jaar geleden"
"We hebben besloten om er nog eens tien jaar bij te doen", zegt Roel Vanderstukken (44) bijna zakelijk over z'n huwelijk met Anne-Sophie (41). Tijdens de eerste lockdown had hij even het gevoel de balans in zijn leven kwijt te zijn, maar die heeft hij vandaag helemaal teruggevonden. "Ik ben nu de vader en echtgenoot die ik altijd heb willen zijn."
Lees verder

Oudste Belg Julia Van Hool verslaat corona en krijgt ook vaccin: "Nu uitkijken naar bezoek en 112de verjaardag"
Julia Van Hool uit Lier, met haar 111 jaar en acht maanden de oudste Belg, kreeg maandag een coronavaccin toegediend. Julia liep begin dit jaar nog een coronabesmetting op, maar die kreeg haar niet klein. "Normaal kunnen we ons moeke over veertien dagen eindelijk weer bezoeken in het rusthuis", zegt dochter An Op de Beeck.
Lees verder

Genk moet na 1 op 12 niet langer vooruit, maar over de schouder kijken: "Nu moet de kentering komen"
Genk, vergeet Club Brugge! Die vogel is na de intense topper definitief gaan vliegen. 'Best of the rest' worden, dat is voor de Limburgers het hoogst haalbare dit seizoen. En wat dat betreft heeft Genk nog steeds de beste papieren.
Lees verder

Verrassing: Zdenek Stybar neemt deel aan WK veldrijden
Zdeněk Štybar rijdt zondag dan toch het WK veldrijden. Initieel niet het plan, "maar toen ik op tv enkele crossen zag, wilde ik er echt bijzijn."
Lees verder

13 unieke funky vazen die je interieur opvrolijken
Meer dan ooit zitten we thuis. We doen er dan ook alles aan om ons interieur op te vrolijken. Vooral funky vazen zijn een dankbare eyecatcher. Dankzij hun opvallende vorm - van absurd en abstract tot robuust en rond - zijn het kunstwerken op zich.
Lees verder

Alleen nieuwbouw aan de kust? Nee hoor, Knokke-Heist betaalt 7 miljoen euro voor volledig nieuw bos: "We moeten aan de toekomst beginnen denken"
Uniek voor Vlaanderen: de gemeente Knokke-Heist investeert maar liefst 7 miljoen euro in de aanleg van een volledig nieuw bos. Op de terreinen van 27 hectare worden het komende jaar zo'n 50.000 bomen aangeplant. "In de eerste plaats is het bos bedoeld voor eigen inwoners en tweedeverblijvers. Ook de jeugd vergeten we niet", zegt schepen Kris Demeyere.
Lees verder

Knokke-Heist investeert 7 miljoen euro in volledig nieuw bos: "Een unieke realisatie"
De gemeente Knokke-Heist investeert 7 miljoen euro in de aanleg van een volledig nieuw bos. Op de terreinen van 27 hectare zullen het komende jaar zo'n 50.000 bomen aangeplant worden. "We willen snel een bosgevoel creëren, maar om van een echt volwaardig bos te spreken moeten we wel nog 25 tot 30 jaar geduld hebben", zegt schepen Kris Demeyere (GBL).
Lees verder

Reptielen en amfibieën zien af na een warm en droog 2020
De warmte en droogte die 2020 met zich meebracht, was geen goed nieuws voor dieren als kikkers, hagedissen en slangen. Warmte bemoeilijkt een normale winterslaap en de voortplanting. Dat blijkt uit een persbericht van Natuurpunt.
Lees verder

SHOWBITS. Een romantische sneeuwwandeling met Sieg en maskertjes met James
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Gewezen Anderlecht-aanvoerder Morten Olsen ziet nieuw Deens droomhuwelijk: "Larsen past perfect in filosofie Kompany"
Per Frimann, Henrik Andersen, Kenneth Brylle... Het lijstje Denen bij Anderlecht oogt mooi. Met Jacob Bruun Larsen (22) hebben zij nu een opvolger. Volgens landgenoot Morten Olsen, gewezen aanvoerder van RSCA, kan hij dat droomhuwelijk nieuw leven inblazen: "Als hij zijn vorm van bij Dortmund terugvindt..."
Lees verder

Colombiaanse drugsbaron in 2010 veroordeeld tot 32 jaar cel in VS, nu opgepakt in Nederlandse cokemanege
Eén van de Colombianen die in augustus 2020 werd gearresteerd in de cocaïnewasserij in het Nederlandse Nijeveen (provincie Drenthe), blijkt drugsbaron Alejandro C. (40) te zijn. Een man die in de Verenigde Staten in 2010 werd veroordeeld tot 32 jaar cel voor heroïnehandel. Hoe kon hij alweer vrij zijn? Een Amerikaanse agent, die destijds betrokken was bij de zaak: "Ik ben teleurgesteld."
Lees verder

Nieuwe hond van Matthew Perry krijgt eigen Instagram (en heeft meteen 77.000 volgers)
Zelf maakte hij nog maar een jaar geleden zijn debuut op Instagram, maar voor zijn nieuwe hond regelde 'Friends'-acteur Matthew Perry (51) wel meteen een eigen account. En Alfred Perry is al goed op weg naar zijn eerste 100.000 volgers.
Lees verder

Noordzee herbergt steeds meer exotische dieren en planten
In de Belgische Noordzee en het Schelde-estuarium (Zee- en Westerschelde en mondingsgebied van de Schelde) leven 79 exotische zoet- en brakwaterdieren en algen. Sinds 2012 is het aantal vreemde soorten er met 15 procent gestegen, blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Lees verder

Nuno Da Costa is zeldzame smaakmaker in de degradatiestrijd: "Een toffe kerel én een goeie dribbelaar"
Ze zijn zeldzaam in de kelder van het klassement, maar met Nuno Da Costa (29) heeft Moeskroen een absolute smaakmaker in de rangen. De Kaapverdische spits haalt al weken een hoog niveau en was zaterdag op Stayen opnieuw de uitblinker bij de Henegouwers die er met een 0-2-zege de spanning onderaan weer in brachten.
Lees verder

Coppejans en kersverse echtgenote al tien dagen opgesloten in hotelkamer van 24 vierkante meter: "Ik vind dit competitievervalsing"
Tien dagen zit Kimmer Coppejans (ATP 175) al opgesloten op een hotelkamer in Melbourne. Samen met zijn kersverse echtgenote Melanie - "De ideale relatietest." Hoe brengen ze hun dagen in een kamer van 24 vierkante meter door? En wat met de achterstand die hij oploopt richting de Australian Open? "Mentaal kom ik hier sterker uit."
Lees verder