Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 januari 2021

INTERVIEW. Lara Switten (34), mama van drie en zwaar ziek, laadt op bij haar gezin: “Ik heb één procent kans op g...

HLN
INTERVIEW. Lara Switten (34), mama van drie en zwaar ziek, laadt op bij haar gezin: "Ik heb één procent kans op genezing. Daar hou ik me aan vast"
NINA-columniste Lara Switten (34) voert een harde strijd tegen baarmoederhalskanker. De wondermooie vrouw van Steffen en mama van Philippa (5), Romée (2) en Gabriel (1 maand), wordt nauw bijgestaan door hartsvriendin Ine Nijs (31). Een unieke vriendschap die zelfs op de donkerste dagen licht brengt. "Wij praten de laatste tijd over zulke trieste dingen. Met de nodige tranen. Maar we eindigen elk gesprek positief. En met een lach."
Lees verder

BINNENKIJKEN. Armie Hammer en zijn ex-vrouw laten prijs van hun villa zakken na schandaal rond kannibalisme
Armie Hammer (34) en zijn ex-vrouw Elizabeth Chambers zien zich genoodzaakt om de prijs van hun luxevilla drastisch te laten zakken. Hammer is namelijk verwikkeld in een schandaal rond kannibalisme en verkrachting, waardoor steeds meer potentiële kopers afhaken.
Lees verder

Remarkable 2 review: hoe voelt en werkt deze 'papieren' tablet?
Typen op een pc of een e-book lezen is misschien praktischer, maar schrijven én lezen op papier blijft ondanks de digitalisering iets waar veel mensen van kunnen genieten. Maar wat als je beide werelden combineert? Het kan vanaf nu met de reMarkable 2, een zwart-wit-e-papertablet waarmee je notities en schetsen maakt, en ook pdf-bestanden kunt bekijken.
Lees verder

"Stuur wenskaartjes naar onze patiënten, ze voelen zich eenzaam": AZ Sint-Lucas verlengt bezoekersverbod en doet prangende oproep
Het coronavirus teistert nog altijd het AZ Sint-Lucas in Brugge, waar het bezoekersverbod alweer is verlengd, dit keer zonder uitgesproken einddatum. Het ziekenhuis roept daarom op om hartverwarmende kaartjes te sturen naar de opgenomen patiënten. "Het kan voor hen een lichtpunt zijn", zegt dokter Dirk Bernard.
Lees verder

Football Talk. Belgische keeper Swolfs (23) stopt met voetballen - Vertonghen speelt met Benfica gelijk in topper bij Porto
Anthony Swolfs (23) pakte gisteren nog een clean sheet met de Nederlandse tweedeklasser Dordrecht tegen FC Volendam, maar vandaag hangt hij de voetbalschoenen aan de haak. De doelman gaat voor een carrière als financieel adviseur. "Ik heb samen met een vennoot een eigen onderneming waarbij ik mensen help om te investeren op de financiële markt", zegt hij aan onze collega's van het Algemeen Dagblad. "Die zakelijke werkzaamheden kan ik niet langer combineren met mijn voetballoopbaan. Het moment van afscheid nemen is misschien vreemd en de winterstop was misschien een logischer moment geweest. Maar ik heb FC Dordrecht de tijd gegeven om een opvolger te vinden. Dat heeft even geduurd."
Lees verder

Armin Laschet verkozen tot nieuwe voorzitter van partij bondskanselier Angela Merkel
Armin Laschet wordt de nieuwe leider van de Duitse christendemocraten, de partij van bondskanselier Angela Merkel. De centrumkandidaat, die vandaag nog premier is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kreeg zaterdag tijdens een online partijcongres de steun van een meerderheid van de ruim 1.000 partijafgevaardigden. Of de nieuwe CDU-leider tegelijk de kandidaat-kanselier wordt, is echter nog geen uitgemaakte zaak, maar Laschet zit nu alvast in poleposition.
Lees verder

Tijd voor goede voornemens: deze BV's gaan in 2021 een nieuwe uitdaging aan
Bij de eerste maand van het nieuwe jaar horen goede voornemens. Meer sporten en gezonder eten hebben we al zo vaak gehoord. Deze BV's willen zichzelf uitdagen en iets (compleet) nieuws leren.
Lees verder

Pegie (45) staat aan de top van de Belgische voetbalbond: "Een man in mijn positie hadden ze bij grote hervormingen harder aangepakt"
De voetbalwereld is ongetwijfeld een van de laatste mannenbastions in België. Maar daar begint verandering in te komen. Zo wordt er tegenwoordig ook een Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. De Red Flames krijgen meer en meer aandacht. En Pegie Leys (45) drong als eerste vrouw ooit door tot aan de top van de voetbalbond. Waarom dat zo'n huzarenstukje is, vertelt ze zelf. "Ik had een team met overwegend mannen. En op mijn eerste werkdag kwam ik daar binnen op hoge hakken, met mijn sjakosj, als hun nieuwe baas, terwijl ze me totaal niet kenden."
Lees verder

IN BEELD. Daar is aangekondigde sneeuw: meteen wit tapijt aan de kust
De eerste sneeuw is gevallen in West-Vlaanderen. Aan de kust ligt er al een mooi laagje sneeuw op het strand. Het KMI geeft voor de provincie code oranje afgekondigd en waarschuwt voor rijm- of ijsplekken.
Lees verder

Bart Swings opent EK schaatsen met achtste plaats op 500 meter
Bart Swings is de Europese titelstrijd schaatsen voor allrounders begonnen met de achtste plaats op de 500 meter. Swings liet in het Nederlandse Heerenveen een tijd van 36.94 seconden optekenen.
Lees verder

Komt vaccinatie van ziekenhuispersoneel in gedrang? "We moeten impact van verlaagde levercijfers nog bekijken"
Nu Pfizer heeft bekendgemaakt dat het volgende week 40 procent minder vaccins kan leveren, bestaat de kans dat vaccinaties in de ziekenhuizen - die normaal volgende week zouden starten - vertraging zullen oplopen. "We bekijken nog wat de impact zal zijn van de verlaagde levercijfers voor de vaccinaties in de ziekenhuizen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De verdere vaccinaties in de woonzorgcentra zouden niet in het gedrang komen.
Lees verder

Zo ziet een vaccinatiecentrum eruit: "De motivatie is groot om zo snel mogelijk te beginnen vaccineren"
Een week nadat Oostende besliste om het Kursaal in te richten als vaccinatiecentrum staat de inrichting al klaar. In de ruime inkomhal werden vier vaccinatielijnen ingericht om de komende maanden 75.000 mensen te vaccineren. Oostende heeft als eerste West-Vlaamse de infrastructuur klaargezet. Vlaams minister Bart Somers kwam zaterdagmorgen al eens een kijkje nemen.
Lees verder

IN KAART. België kleurt minder rood, op Brussel en Waals-Brabant na. Bekijk hier de situatie in uw regio
De stijging van het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land vertraagt opnieuw. Op dagbasis is zelfs sprake van een stabilisatie. Brussel registreert nog altijd het grootste aantal nieuwe infecties met Covid-19 ten opzichte van de week ervoor, maar het gaat niet meer om een verdubbeling zoals eerder in de week. De verklaring van de hoge cijfers ligt deels in het toenemend aantal testen op het einde van de kerstvakantie, waarbij veel teruggekeerde reizigers positief werden getest. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

De belevenissen van royals: Camilla deelt haar favoriete boeken en ex-geliefde van Spaanse Juan Carlos getuigt
Leden van koninklijke families laten wereldwijd niemand onberoerd. Huwelijken en scheidingen, verdachte of verbluffende geldzaakjes, kritiek en lof: in royalty-land passeert alles de revue. Dit waren deze week de meest opmerkelijke koninklijke verhalen uit de actualiteit.
Lees verder

LIVE (15u). Van Aert ontkent voor start Zilvermeercross dat hij al bijgetekend heeft: "Ik ga wel érgens tekenen, want ik wil nog niet stoppen"
Wout van Aert verschijnt straks aan de start van de Zilvermeercross in Mol. En de Belgische kampioen ziet het zitten. "Ik ben al wat beter aangepast aan de nieuwe gezinssamenstelling. Het is een leuk parcours, ik heb er zin in. 'k Heb deze cross in het verleden al vaak moeten laten schieten, maar eindelijk ben ik er nog eens bij. De ploegstage die pas morgen begint, gaf me de kans om hier te starten. Dat ik zou bijgetekend hebben tot en met eind 2024 (zoals La Gazzetta dello Sport schreef, red.)? Ha, da's nieuws voor mij. Ik heb dus nog totaal niets getekend, maar het ziet er wel goed uit. Ik ga érgens tekenen, want ik wil nog niet stoppen." (Lacht)
Lees verder

Cristiano versus Romelu, de twee strafste schutters van Italië lijnrecht tegenover elkaar. En zeggen dat ze ooit bijna ploegmaats waren
Zo veel heeft het niet gescheeld. Voor hetzelfde geld – ruim 70 miljoen euro – zwaaiden Romelu Lukaku en Cristiano Ronaldo theatraal om dezelfde bal in het gestreepte shirt van Juventus. Maar in plaats daarvan staan de twee strafste schutters dus morgenavond om 20u45 lijnrecht tegenover elkaar. Intussen legt die andere Ronaldo, voorganger van Lukaku bij Inter, de twee in de weegschaal. "Wat een sterke beer, die Lukaku."
Lees verder

Zeegras verzamelt bijna 900 miljoen stukjes plastic per jaar
Een Spaanse studie toont aan dat in het zeegras dat op de kust van het Spaanse eiland Mallorca aanspoelt flink wat plastic zit. Het plastic is afkomstig van alledaagse huishoudelijke producten, waaronder verpakkingen, doppen en serviesgoed. Het zeegras, ook wel 'Neptune balls' genoemd, verzamelen jaarlijks bijna zo'n 900 miljoen plastic afval.
Lees verder

Els (30) overleefde schipbreuk: "Na acht uur zwemmen besefte ik dat we het zouden redden"
Het verhaal van de Nederlandse schipbreukeling Els Visser klinkt als een filmscenario. Na acht uur zwemmen wacht ze op een eiland een nacht lang op redding. Wat doet het met je als je zo'n ramp overleeft? "Het is goed om zo nu en dan dat moment van doodsangst te doorvoelen", zegt ze in het Algemeen Dagblad.
Lees verder

Tienduizenden restaurants in Italië open ondanks verbod, politie deelt boetes uit
Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18 uur 's avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld.
Lees verder

Geen wildgroei in je tuin? Haal nu al je snoeischaar boven: "Planten nemen door de klimaatopwarming veel kortere winterrust"
De winter lijkt ons in te halen, met hier en daar al de eerste lentebloemen. "Hoog tijd dus om je tuin zijn jaarlijkse snoeibeurt te geven", adviseert onze tuinexperte Laurence Machiels. Maar hoe pak je dat aan? En wat moet eerst gesnoeid worden?
Lees verder