Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 januari 2021

Gemiddeld 18 bestuurders per nacht bliezen positief tijdens recente bob-campagne, ondanks de coronamaatregelen

HLN
Gemiddeld 18 bestuurders per nacht bliezen positief tijdens recente bob-campagne, ondanks de coronamaatregelen
Ondanks de coronamaatregelen heeft de politie tijdens de bob-campagne deze winter bijna 110.000 bestuurders een blaastest laten ondergaan. Van alle gecontroleerde bestuurders blies 2,2 procent positief. Het overgrote deel van de controles gebeurde overdag, aangezien er een avondklok van kracht was in heel het land. Toch bliezen nog 779 bestuurders positief tijdens de nacht, ofwel gemiddeld 18 bestuurders per nacht tijdens deze campagne. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Vias institute.
Lees verder

Hebben Cristiano Ronaldo en zijn Georgina de Covidregels overtreden? Italiaanse politie start onderzoek
Cristiano Ronaldo (35) zou samen met zijn partner Georgina (27) naar Courmayeur in de Italiaanse regio Valle d'Aosta geweest zijn. Daarmee zouden ze de covidmaatregelen hebben geschonden. Ronaldo mag zijn regio (Piemonte) niet verlaten.
Lees verder

KOERS KORT. Eekhoff vangt ook bij het TAS bot, geen wereldtitel bij de beloften
De Nederlandse wielrenner Nils Eekhoff heeft ook voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS) geen gelijk gekregen in zijn zaak tegen de Internationale Wielerunie (UCI). Eekhoff verklaarde in de Nederlandse krant Het Algemeen Dagblad dat het TAS zijn protest onontvankelijk verklaarde. De zaak draait om de wereldtitelstrijd bij de beloften in 2019 in het Britse Yorkshire.
Lees verder

Van het parfumflesje van Drake tot de rugtattoo van Pommeline: dit zijn de opmerkelijkste tatoeages van BV's en celebrities
Brooklyn Beckham (21) pakte eerder deze week uit met een opvallende tattoo op de achterkant van zijn nek: hij liet er een liefdesbrief van zijn verloofde Nicola Peltz tatoeëren. Al is hij lang niet de enige celebrity met wat opvallende inkt op het lijf. Van het parfumflesje van Drake tot de getatoeëerde billen van Cheryl Cole: dit zijn de opmerkelijkste celebtattoos op een rijtje.
Lees verder

Nieuwe lockdown om derde golf te vermijden? Eigenlijk zitten we al sinds 13 maart in constante lockdown
"Niemand durft uit te sluiten dat een nieuwe lockdown nodig is", waarschuwt professor biostatistiek Geert Molenberghs bij HLN LIVE in een reactie op het zorgwekkende nieuwe rapport over de verspreiding van de besmettelijkere variant in België. Eigenlijk zit ons land al sinds 13 maart 2020 in een constante lockdown. Een overzicht van de maatregelen die op het ene moment (veel) strenger waren dan op het andere.
Lees verder

Amerikaanse milieuactiviste tovert chipszakjes om tot slaapzakken voor daklozen
Je zal misschien eens aan haar denken de volgende keer je een chipszakje opentrekt: Eradajere Oleita, een milieuactivitste uit Detroit, Michigan gebruikt chipszakjes om slaapzakken te maken voor daklozen. Enkele maanden geleden zamelde ze haar eerste chipszakjes in, binnenkort begint ze aan haar zestigste slaapzak.
Lees verder

Martial en Tuanzebe krijgen racistische verwensingen op Twitter, Man Utd spreekt schande
Spelers van Manchester United zijn na de verloren thuiswedstrijd van gisteravond tegen Sheffield United (1-2) op sociale media racistisch bejegend. Het gaat om verdediger Axel Tuanzebe en aanvaller Anthony Martial. De Engelse topclub keurt de uitlatingen in een verklaring ten zeerste af en spreekt van "anonieme hersenloze idioten".
Lees verder

Toegenomen telewerk bepaalt voortaan mee het loon
Het toegenomen telewerk zorgt ervoor dat de prijzen van toetsenborden en computermuizen voortaan worden meegenomen in de indexkorf. Op die manier bepalen ze mee de inflatie en bijgevolg ook de indexering van de lonen en uitkeringen. Dat heeft het statistiekbureau Statbel bekendgemaakt.
Lees verder

Football Talk. Belgische beloften treffen Denemarken, Turkije, Schotland en Kazachstan in kwalificaties voor EK U21
De Belgische beloften kennen hun tegenstanders op weg naar het EK voetbal U21 van 2023 in Roemenië en Georgië. De Jonge Duivels treffen in groep I Denemarken, Turkije, Schotland en Kazachstan.
Lees verder

LIVE. Inspectie bij Belgische fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca - Advies Duits vaccinatiecomité: vaccin AstraZeneca alleen voor mensen onder de 65
De coronacijfers blijven stijgen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In een rapport dat onze ministers onder ogen kregen staat onrustwekkende informatie over de Britse coronavariant. En volgens viroloog Marc Van Ranst is er zo goed als geen perspectief voor de kappers. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Dominique Baeyens stopt als technisch directeur van de topsportschool volley
Dominique Baeyens, voormalig bondscoach van de Red Dragons en succescoach bij Roeselare, neemt eind juni afscheid van zijn functie als technisch directeur van de topsportschool volleybal in Vilvoorde.
Lees verder

Geen toffe vooruitzichten, wel onzekerheid: waarom corona zo lastig is voor studenten én wat ze eraan kunnen doen
"Ik weet oprecht niet hoelang ik dit nog volhoud." De noodkreet van de 18-jarige Felix Coens laat niemand onberoerd. Veel jongeren zitten in hetzelfde schuitje. Een studententijd zou de meest zorgeloze periode moeten zijn, maar dat wordt grandioos verknald door corona. Daarom richtte Kim (21) A Student op, een start-up die het welzijn van leeftijdsgenoten moet boosten. Studentenpsycholoog Philip Swerts geeft enkele praktische tips om het hoofd boven water te houden.
Lees verder

"We worden vandaag geconfronteerd met een 'pandemische paradox'. En dat leidt tot spanningen, vermoeidheid en verwarring"
Europa bevindt zich momenteel in een "pandemische paradox" in de strijd tegen het coronavirus. Omdat het gevoel van hoop wegens de nieuwe vaccins gepaard gaat met bezorgdheden over de opkomst van nieuwe mutaties, ontstaan er spanningen, angst en verwarring bij de bevolking, zo heeft Hans Kluge, directeur van WHO Europa, donderdag tijdens een digitale persconferentie verklaard.
Lees verder

LEZERSBRIEF. "Niet wij, maar onze patiënten zijn de helden"
"Covid-19 is een luidruchtige doder, eenzaamheid is de stille variant." Dat schrijven twee thuisverpleegsters die elke dag opnieuw ondervinden hoe zwaar de impact van de coronamaatregelen is voor mensen die aan andere aandoeningen lijden. Uiterst kwetsbare patiënten die niet alleen snakken naar menselijke warmte, maar ook naar de zorg die ze nodig hebben. Zorg die evenwel wordt uitgesteld, vanwege de pandemie. Hieronder leest u hun integrale brief.
Lees verder

Samsung boekt meer winst, maar waarschuwt voor zwakkere resultaten
Technologiegigant Samsung heeft de winst in het laatste kwartaal van 2020 met ruim een kwart verhoogd in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het Zuid-Koreaanse bedrijf profiteerde vooral van de extra vraag naar computers waar het chips voor levert. Voor de lopende periode gaf Samsung wel aan de nodige tegenwind te verwachten, dankzij de zwakkere markt voor geheugenchips.
Lees verder

"We barricaderen het café, zodat het niet kort en klein wordt geslagen": uitbaters en burgemeesters wapenen zich tegen 'coronarellen'
In steden en gemeenten over heel Vlaanderen houden handelaars en horeca-uitbaters hun hart vast, na oproepen op sociale media om er zaterdag amok te maken. Bij zware 'coronarellen' in Nederland sneuvelden de ruiten van tal van winkels en cafés. Onze burgemeesters nemen geen enkel risico: extra politieagenten, drones die alles in de gaten houden en straathoekwerkers die op jongeren inpraten. "En desnoods zetten we het waterkanon in." Ook de uitbaters zelf schieten in allerijl in actie.
Lees verder

Tandem Van Aert-Van der Poel en heel wat verrassende koopjes: dit is de ideale WK-ploeg van onze wielerredactie
Het was de afgelopen dagen even spannend, maar de WK-hoogmis gaat dit weekend gewoon door. En ook de Gouden Cross is uiteraard op de afspraak in Oostende. Je brein aan het breken over een ideale WK-ploeg of totaal geen inspiratie? Onze wielerredactie trok zelf met een budget van 275 miljoen de Gouden Cross-markt op.
Lees verder

1 op de 5 heeft last van hoofdroos: wat zijn de oorzaken? En hoe maak je er komaf mee? Een dermatologe geeft advies
Niets zo vervelend als een jeukende hoofdhuid en schilfertjes die zich door de dag op je kledij nestelen. Zeker in de wintermaanden lijken heel wat mensen er last van te hebben. In totaal zou zelfs 10 tot 20% van de bevolking kampen met hoofdroos. Hoe kan je het krijgen? En vooral: wat kan je ertegen doen? Dermatologe Griet Voet legt uit.
Lees verder

Kritiek op nieuwe cultuurzender Podium 19: "De luidste roepers worden altijd eerst bediend"
De komst van tv-zender Podium 19 verhit de gemoederen in de Vlaamse cultuursector. "Degenen die met tomaten naar Jambon gooiden, graaien nu weer in de pot belastinggeld, en wij krijgen niets", zegt Margriet Hermans (66) boos. "Niemand belet jullie ook initiatief te nemen", klinkt het aan de andere kant. En dat is een pijnpunt: "De commerciële cultuursector slaagt er maar niet in uit één mond te spreken", zegt Miguel Wiels (48).
Lees verder

35 jaar na explosie Challenger: de vlucht die 73 seconden duurde en de ruimtevaart voorgoed veranderde
De spaceshuttle Challenger werd op 28 januari 1986 gelanceerd. Het werd de laatste vlucht van het ruimteveer. Amper 73 seconden na de lancering ontplofte het. Alle zeven bemanningsleden kwamen om: zes astronauten en voor het eerst ook een gewone burger, de 37-jarige Christa McAuliffe. Zij zou als lerares les geven vanuit de ruimte, maar dat liep helaas mis.
Lees verder