Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 januari 2021

Gemeente Mol: Lagere school De Zandloper dicht tot en met 3 februari

Lagere school De Zandloper dicht tot en met 3 februari

De volledige lagere school (1ste tot en met 6de leerjaar) van De Zandloper in Rauw gaat volledig dicht tot en met woensdag 3 februari. Om de virusuitbraak in de school zo snel mogelijk onder controle te krijgen, worden alle leerlingen dinsdag 26 januari voor een eerste keer preventief getest. Een tweede test volgt zeven dagen later. Alle ouders van de betrokken leerlingen krijgen morgenvoormiddag een telefoontje om snel een afspraak in het testcentrum in ecocentrum De Goren in te plannen. Deze moeilijke beslissing werd maandagnamiddag in gezamenlijk overleg genomen door de gemeentelijke crisiscel, de schooldirectie, het CLB en het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid. Tijdens de versnelde testing van een vijftigtal leerlingen en leerkrachten zondagavond 24 januari zijn vijf extra besmettingen vastgesteld. Verregaande maatregelen zijn noodzakelijk om de snelle verspreiding van het virus in Rauw kordaat te stoppen. De school stelt alles in het werk om afstandsonderwijs te organiseren. Alle ouders werden vandaag nog geïnformeerd via een mailing vanuit de school.

Lees verder

Nieuwe regels buitenschoolse activiteiten op komst voor kinderen en jongeren

Vermoedelijk vanaf komend weekend gelden er nieuwe regels voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Sinds dinsdag 26 januari ligt er hiervoor een voorstel op tafel dat vermoedelijk op donderdag 28 januari wordt bekrachtigd via een ministerieel besluit. Kinderen tot en met 12 jaar mogen - volgens de informatie die we momenteel weten - maximum één hobby kiezen, ongeacht of deze binnen of buiten doorgaat. Kinderen en jongeren ouder dan 12 jaar mogen uitsluitend deelnemen aan buitenactiviteiten. De groepen worden beperkt tot maximaal 10 deelnemers. Voor volwassenen verandert er niets. Dit voorstel geldt zowel voor jeugd-, sport- als culturele activiteiten in georganiseerd verband. De maatregelen zijn noodzakelijk om de fysieke sociale contacten tussen kinderen en jongeren over verschillende scholen heen fors in te perken.

Lees verder

Al zeker geen zondagse dieren- en boerenmarkt tot 1 maart

Al zeker tot 1 maart gaat onze zondagse dieren- en boerenmarkt niet door. Op vrijdag 22 januari verlengde het Overlegcomité de maatregelen via een ministerieel besluit tot 1 maart. Afgelopen vrijdag volgden er geen versoepelingen. Hierdoor zijn markten zoals rommelmarkten en brocantes verboden. De gemeentelijke crisiscel evalueert tijdig of de dieren- en boerenmarkt in maart opnieuw kan opstarten. De marktkramers werden persoonlijk op de hoogte gebracht van deze spijtige maar noodzakelijke beslissing.

Lees verder

Verbod op toeristische reizen en recreatieve daguitstappen van & naar buitenland

Het verbod op toeristische reizen geldt ook voor recreatieve daguitstappen van en naar het buitenland. Dat blijkt uit het ministerieel besluit dat vanaf woensdag 27 januari van kracht wordt. De Frietstraat bezoeken in Postel is voor onze Nederlandse buren dus niet langer toegelaten. Het verbod geldt in beide richtingen. Enkel voor welbepaalde gevallen is een uitzondering voorzien. Dit moet gestaafd worden met een verklaring op eer en bijhorende bewijsstukken. Deze documenten toon je bij een politiecontrole. Voor een verblijf langer dan 48 uur moet je eveneens een Passenger Locator Form invullen. Dit betekent ook dat je na je thuiskomst verplicht in thuisquarantaine gaat en je tweemaal laat testen (1ste en 7de dag). Het gemeentebestuur verwittigt het grensverkeer door waarschuwingsborden te plaatsen langs de Eerselseweg en Reuselseweg. De regels gelden alvast tot 1 maart.

Lees verder