Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 januari 2021

Gemeente Balen: Fietslabelen blijft mogelijk in Fietspunt Mol

Fietslabelen blijft mogelijk in Fietspunt Mol
Lees verder

Toe aan nieuwe ramen of extra isolatie? Bereken je winst op fluvius.benoveren.be
Lees verder

Nieuw: vingerafdruk nodig voor nieuwe identiteitskaart
Sinds kort zijn we begonnen met het uitreiken van nieuwe, nog beter beveiligde identiteitskaarten. De nieuwe e-ID heeft een nieuwe lay-out en bevat een chip die ook je vingerafdruk bewaart. Zo voldoet de nieuwe e-ID aan de strenge internationale veiligheidsnormen.
Lees verder

Winkels weer open, Kerst in je bubbel
Het nationaal overlegcomité besliste om voorzichtig te blijven. Belangrijk is om die cijfers verder te doen dalen en ze daarna laag te houden. Winkels mogen wel weer open maar Kerst en Nieuwjaar vieren we in onze bubbel. Vooral tijdens de winter is het belangrijk dat we het virus geen kans geven.
Lees verder

Sluikstort makkelijk melden
Heb je ergens sluikstort gezien? Meld het vanaf nu via het www.balen.be/sluikstorten.
Lees verder

Maak van je mondmasker geen grondmasker
Mondmaskers ontsieren bermen, openbare plaatsen, parkings van winkels, noem maar op. Het nieuwe zwerfvuil sinds de corona-crisis. Sommigen wegwerpmondmaskers zijn doelbewust achtergelaten, andere veranderen per ongeluk in zwerfvuil. Zorg dus dat jouw mondmasker geen grondmasker wordt.
Lees verder

Fedris beantwoordt vragen over arbeidsongeval
Lees verder

Ga voor een lokaal eindejaarsgeschenk!
Geschenkpakket met daarin 30 euro aan 'Tiejn & Taander' cadeaubonnen die je kan besteden bij onze Balense streekproducenten met het 'Tiejn & Taander' label, nu met gratis mok of boodschappentas.
Lees verder

Week van de Derde Leeftijd in WZC Ter Vest
Vorige week was het de Week van de Derde Leeftijd. In deze coronatijden een extra stimulans om de bewoners van WZC Ter Vest te verwennen. Je vindt enkele foto's hiervan in het fotoalbum.
Lees verder

Stijgend aantal besmettingen WZC Nethehof
De toestand in WZC Nethehof is stilaan ernstig aan het worden. Intussen zijn er 74 bewoners positief getest. Ze vertonen niet allemaal ziekteverschijnselen maar enkele zijn er toch wel erg aan toe. Heel de gemeente Balen leeft mee met de bewoners, familie en personeel. Veel sterkte.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Het jaar van de hond'
Eva Daeleman kreeg een burn-out, verdween van het scherm en overleefde de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Maar ze kocht ook een hond en is een eind verder gevorderd in haar zoektocht naar wie ze is en wil zijn. Leen dit e-boek meteen uit vanuit je luie zetel.
Lees verder

Steun de Balense handelaars met je Consumptiecheque
Steeds meer werkgevers geven hun werknemers een Consumptiecheque, als beloning voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Het gemeentebestuur roept de Balenaars op om hun cheque te besteden bij de lokale handelaars. Bekijk hier het overzicht van welke Balense ondernemers de cheque aanvaarden.
Lees verder

Bied mee op leuke hebbedingetjes op veilingwebsite van kringwinkels
Lees verder

Code ontvangen voor coronatest in triagecentrum? Boek afspraak vanaf nu zelf
Lees verder

Subsidies voor onderzoek en verwijdering asbest vloeren en leidingen
IOK en OVAM helpen je graag om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van asbesthoudende vloeren en leidingisolatie. In de eerste plaats komt er een asbestdeskundige ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is.
Lees verder

Alle kerst-, winter- en nieuwjaarsrecepties en -drinks geannuleerd tot eind januari
Lees verder

Schenk overschot pampers aan pamperbank
Heb jij pampers die niet meer nodig zijn, breng ze binnen in VC De Kruierie of bij Kind en Gezin. De pamperbank zorgt dat ze terecht komen bij gezinnen die het kunnen gebruiken. Heb jij zelf kleine kinderen en een klein budget? Dan kan je terecht bij de pamperbank in Den Travoo.
Lees verder

Gelijkschakeling afvaltarieven in de Kempen: gemiddeld Balens gezin betaalt uiteindelijk niet meer dan nu
IOK wil vanaf 1 januari 2021 de afvaltarieven in de Kempen gelijkschakelen. Voor de Balense burger zullen hierdoor een aantal tarieven op het recyclagepark stijgen, andere dan weer dalen. Om deze (voor een gemiddeld gezin) lichte stijging te compenseren, zullen de vaste kosten voor ophaling dalen.
Lees verder

Aankondiging: publieksraadpleging over het nieuwe Bijzondere Nood- en Interventieplan van AGC Glass Europe
Lees verder

Onderwijs: Volgende ICQ-vergadering op 25 maart 2021
De ICQ-vergadering van 15 oktober is uitgesteld naar donderdag 25 maart (afhankelijk van de evolutie van het coronavirus uiteraard).
Lees verder

Onderwijs: 2 nieuwe Rode Draadboxen rond EHBO en rouwverwerking
De Bib lanceert 2 nieuwe Rode Draadboxen: 'Tot voorbij de regenboog' waarbij het thema 'rouwverwerking' aan bod komt en 'EHBO voor kleuters'. Vraag je box aan via het e-loket.
Lees verder

Onderwijs: Verdeling Awel-folder lagere scholen
We vragen aan de leerkrachten om hun leerlingen te laten kennismaken met Awel. Ze kunnen er anoniem terecht met hun vragen, bezorgdheden, gevoelens, verhaal,... Zeker nodig in deze tijden van corona. In november krijgen alle leerlingen van Balense lagere scholen de Awel-folder.
Lees verder

Onderwijs: Gratis educatieve spelen uitlenen
Ter verhoging van sociale vaardigheden, welbevinden en psychisch welzijn van kinderen-tieners-jongeren, kan je in VC De Kruierie gratis educatie spelen uitlenen. Je vindt een overzicht met speluitleg bij downloads. Je kan een spel aanvragen via het e-loket.
Lees verder

Onderwijs: Planning bib@school periode 3
Als de coronacrisis het toelaat, starten we met een nieuwe reeks klasbezoeken in de Bib. Geef ons je voorkeur door vóór 7 december zodat we alles tijdig kunnen organiseren (busvervoer, begeleiding,...).
Lees verder

Onderwijs: Taalpunt voor kinderen met andere moedertaal
Heb je leerlingen in de klas die nog volop de Nederlandse taal leren? Kijk dan in de Bib ook eens in de rek 'Taalpunt'. Naast een selectie Nik Nak-boekjes in 2 talen zijn er beeldwoordenboeken om de eerste woordjes Nederlands te leren.
Lees verder

Onderwijs: Gratis e-boeken als voorbereiding van je lessen
Sinds enkele weken kan je via de Bib van Balen ook e-boeken uitlenen. E-boeken lees je op je smartphone, tablet, e-reader of laptop. Er zijn ook e-boeken die je kan gebruiken bij je lesvoorbereiding of als didactische ondersteuning.
Lees verder

Onderwijs: Lestip: boek keizer ei, enkel woorden met een ei
In dit verhaal worden enkel woorden met de korte ei gebruikt. Aan de hand van het verhaal van Heid en Teit wordt de spellingsregel over de korte ei en de lange ij op een speelse manier ingeoefend.
Lees verder

Onderwijs: Kleuterrondleidingen in de Bib vanaf januari
Hopelijk mogen in januari de kleuters van de derde kleuterklas weer op bezoek komen in onze Bib. Je kan alvast een moment inplannen via het e-loket.
Lees verder

Vrijwilligers #Balenhelpt verzekerd
Lees verder

Scholen kunnen zich inschrijven voor wachtlijst Bengelpop
Lees verder

Cultuurprijs uitgesteld naar 2022
Lees verder

Studietips in coronatijd
Dit jaar kan je jammer genoeg niet in VC De Kruierie terecht om te studeren. Maar we laten onze studenten niet in de steek. Tijdens deze rare tijden ervaar jij misschien moeilijkheden om te studeren. Wij helpen je alvast op weg met deze tips.
Lees verder

Zwemtickets 2020 om te ruilen vanaf 4 januari
Door de coronamaatregelen is het zwembad van Mol maar beperkt open geweest dit jaar. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft gehad om de aangekochte tickets voor eind 2020 op te gebruiken, kan je deze vanaf 4 januari 2021 aan de balie van VC De Kruierie omruilen tegen tickets voor 2021.
Lees verder

Nieuwe wandelzoektocht voor kinderen in Scheps
De dienst toerisme heeft voor kinderen van 6 tot 12 jaar een nieuwe wandelzoektocht (6,7 km) uitgewerkt. 'Het Parelsnoer van de Heilige Odrada' wijst hen de weg door natuurgebied Scheps. Onderweg beelden ze de legende van Odrada uit in verschillende foto challenges. Reserveer vooraf de wandeltas.
Lees verder

Stel je doktersbezoek niet uit
De huisartsen merken dat mensen niet meer durven bellen als ze een kwaaltje hebben dat niets met corona te maken heeft. Dit uitstel kan soms gevaarlijk zijn. Dus als je met je kwaal normaal naar de dokter zou gaan, moet je nu ook even bellen.
Lees verder

Verlucht!! Ook al is het koud
Het wordt kouder en we zitten nu meer lekker warm binnen. En dat heeft het virus graag... Denk er daarom aan dat je regelmatig goed verlucht, zowel op je werkplek als thuis! Zet twee ramen op kiepstand of verlucht minstens 2x per dag 15 minuten met alle ramen wijd open te zetten.
Lees verder

Applaus en klokkengeluid op oudejaarsavond klokslag 20u20
Het gemeentebestuur deelt de oproep van vzw verb(l)ind om op oudejaarsavond 31 december klokslag 20u20 vanuit je voordeur te applaudisseren voor wie dit al zo lang volhoudt, voor wie moed nodig heeft, voor de mensen, je buren, je liefsten, jezelf. Ook de kerkklokken zullen op dat moment luiden.
Lees verder

Grote drukte aan recyclagepark
Heel wat mensen gaan net voor de jaarwisseling nog langs het recyclagepark. Momenteel (woensdag 30 december) is er een lange wachtrij. Je stelt je bezoek dan ook best uit als het niet dringend is. Hou er ook rekening mee dat het containerpark op donderdag 31 december gesloten is.
Lees verder

Coronacijfers in Balen gaan goede kant uit
Het aantal besmettingen in onze gemeente neemt af momenteel. Het is nu belangrijk om je aan de regels te blijven houden, zodat we een buffer hebben als de scholen terug openen. Daarnaast moeten terugkerende vakantiegangers zich aan hun quarantaine houden om de nieuwe coronavariant tegen te gaan.
Lees verder

Gun de zorg wat rust: knal dit eindejaar zonder vuurwerk!
Donderdag vieren we de overgang van oud op nieuw noodgedwongen anders dan we gewend zijn: binnen onze kleine bubbel en zonder vuurwerk. En dit jaar is er een extra, erg belangrijke reden om geen vuurwerk af te steken: om de zorg die al een zwaar jaar achter de rug heeft niet extra te belasten.
Lees verder

Onderwijs: Haal je lerarenkaart af in VC De Kruierie
Leerkrachten die in Balen wonen, kunnen hun lerarenkaart afhalen aan de balie van VC De Kruierie.
Lees verder

Zóveel kan je besparen met autodelen!
In Balen kan je gebruik maken van de deelwagens van Cambio aan het station en VC De Kruierie. Naast de vele ecologische en sociale voordelen, is autodelen vaak ook goedkoper dan een eigen wagen. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Bereken dan nu jouw autodeelvoordeel op Savewithcarsharing.be.
Lees verder

Veilig en zeker sporten in Balen
Multisportfederatie Sporta heeft haar website 'Zeker Sporten' vernieuwd. Op www.zekersporten.be/balen vind je een overzicht van de sportfaciliteiten in onze gemeente, handige tips, preventieoefeningen en nuttige sportinfo. Individuele sporters kunnen er ook een solo- of gezinsverzekering afsluiten.
Lees verder

Gratis provinciale begeleiding voor ondernemers
UNIZO prov. Antwerpen gaat 100 ondernemers gratis begeleiden bij deze economische relance, dankzij middelen van de Provincie Antwerpen. De doelgroep is retail, horeca, freelancers en KMO's tot 20 medewerkers. Schrijf in door te mailen naar MCAntwerpen@unizo.be (onderwerp: Provinciale begeleiding).
Lees verder

Vacatures brandweer zone Kempen: administratie & advies
Lees verder

Gezocht: melkveebedrijven voor gratis screening energieverbruik
Lees verder

Dankwoordje van onze burgemeester Johan Leysen
"Aan iedereen die z'n steentje bijdroeg of -draagt in deze crisis: een welgemeende dankjewel!"
Lees verder

Straffe verhalen van vroeger
Erfgoed Balen startte een interessante reeks 'podcasts': daarin worden markante Balense figuren aan het woord gelaten en komen straffe verhalen uit ons lokaal verleden op een amusante manier naar boven.
Lees verder

Infoblad winter in de brievenbus
In deze wintereditie vind je een overzicht van alle corona-acties, meer info over ons nieuwe digitaal loket, info over de nieuwe afvaltarieven,… Ontving jij geen exemplaar? Je kan er altijd eentje afhalen aan de balie van het gemeentehuis of bekijk het online.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Heksje Mimi viert Kerstmis'
Heksje Mimi en Roosje gaan in het bos op zoek naar een kerstboom. Mimi wil het liefst een hele grote. Maar die krijgen ze niet uit de grond en de iets kleinere bomen ook niet. Zullen Mimi en Roosje toch een boom kunnen vinden?
Lees verder

Laatste oproep aan skaters: hou je aan de regels anders sluit het skatepark!
We merken dat de skaters zich niet aan de coronaregels houden op het skatepark. Ook moeten we vandalisme vaststellen aan de poort. Dit is de laatste kans om je aan de regels te houden, anders sluiten we het skatepark onherroepelijk! Draag een mondmasker, max 12 personen op het park, hou afstand!
Lees verder

Afvalkalender week 53
Geen afvalophaling in week 53. Het GFT wordt opgehaald op maandag 4 januari (ipv vrijdag 1 januari)
Lees verder

Gemeente Balen en Orelia Keiheuvel maken natuurdomein toegankelijk voor ouderen
Eerder deze maand werd gestart aan de uitvoering van het project 'Natuur in je buurt'. Daarmee wordt het wandelpad achter woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel in Balen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en wordt natuurdomein Keiheuvel aangesloten op de tuin van het centrum.
Lees verder

Meldpunt discriminatie op de huurmarkt
Lees verder

Wellie Weg: de wintereditie 2020!
Ga tijdens deze 4 wandelzoektochten (telkens ± 5 km) op zoek naar de Wellie Weg winterfiguurtjes, kraak de code en win!
Lees verder

Oppompverbod opgeheven
Gouverneur Cathy Berx heeft het oppompverbod in Balen opgeheven.
Lees verder

Jong Balen bakt, online filmpjes voor onze jongsten
Tijdens de kerstvakantie bakken en koken we op de Facebookpagina Balenisjong. Twee monitoren van KiXs en Kuren leggen je uit hoe je eenvoudige gerechtjes kan maken. Ze gingen vandaag van start met 'vuurwerk-worstenbroodjes'. Zeker kijken en bakken maar!
Lees verder

Zingen zonder Triiingen
Jammer genoeg kan je dit jaar niet van deur tot deur trekken om al zingend je nieuwjaarswensen over te brengen. Maar niet getreurd, je kan sowieso meedoen met onze wedstrijd! Post een filmpje al zingend, dansend,... in je zotste verkleedkleren en maak kans op een superprijs t.w.v. 100 euro!
Lees verder

Tip van de Bib: 'Idaho'
Een vrouw probeert te achterhalen wat voor vreselijks gebeurd is met de eerste vrouw en dochters van haar dementerende man.
Lees verder

Handhaving huidige regels met extra controles, verstrenging op reizen
De cijfers laten versoepelingen niet toe. Het nationaal overlegcomité besliste dan ook om de huidige coronamaatregelen te handhaven en extra controles uit te voeren op het naleven hiervan. Er komt een verstrenging op telewerk en op reizen vanuit en naar België.
Lees verder

Brandweer roept op om voorzichtig om te gaan met vuurkorven en vuurschalen
Lees verder

BOB-campagne: extra alcoholcontroles in einde- en nieuwjaarsperiode
Ook tijdens deze einde- en nieuwjaarsperiode organiseert de politiezone Balen - Dessel - Mol extra alcoholcontroles. De controles passen binnen de nationale BOB-campagne die loopt van 11 december tot en met 25 januari.
Lees verder

Oproep aan jeugdverenigingen om werking stil te leggen
Jammer genoeg merken we in onze gemeente een toenemend aantal besmettingen bij de 6 tot 12 jarigen. Om verspreiding van Covid-19 bij het jeugdwerk tegen te gaan, vragen we alle jeugdverenigingen om de werkingen stil te leggen tot en met kerstvakantie. Groepslessen academies worden ook opgeschort.
Lees verder

Kerstsfeer in Ter Vest
Ook woonzorgcentrum Ter Vest is klaar voor de alternatieve eindejaarsfeesten. Aan sfeer zal het ze niet ontbreken. Klik door om foto's te bekijken.
Lees verder

Gemeentelijke scholen zetten zorgpersoneel in de bloemetjes
De directies van de gemeentelijke basisscholen bezorgden kleine attenties aan het zorgpersoneel in de woonzorgcentra van Balen en vzw De Schakel. De leerlingen en leerkrachten wilden op deze manier het zorgpersoneel nog eens in de bloemetjes zetten in deze letterlijke en figuurlijke donkere dagen.
Lees verder

Gezocht: Podiumtalent voor Gluren bij de Buren
Als corona het toelaat, gaan we volgende lente (7-16 mei) weer Gluren bij de Buren. Ben jij een podiumkunstenaar die bedreven is in muziek, woord, dans, theater of comedy? En wil jij de gemeentegrenzen oversteken om op te treden in een onbekende huiskamer of tuin? Schrijf dan in vóór 1 februari!
Lees verder

Gezocht: jobstudenten voor gemeente, Keiheuvel, Ter Vest en Kikoen
Wil jij in de zomermaanden een vakantiejob uitoefenen bij de gemeente Balen (klus-/groen-/poetsdienst, balie, animator), Keiheuvel (redder, allrounder/poetser, ticketverkoop, kinderboerderij), WZC Ter Vest (verpleging en verzorging) of Kikoen (Kinderclub)? Stel je dan uiterlijk 29 januari kandidaat!
Lees verder

Balen stopt met roken, ook in 2021!
Heb jij als goed voornemen om in 2021 te stoppen met roken? Volg dan de succesvolle rookstopcursus met groepssessies o.l.v. een rookstopcoach, die Balen, Dessel, Mol en Retie voor het vierde jaar op rij organiseren. Zet de vrijblijvende infosessie op 4 maart (19u30 in Kruierie) alvast in je agenda.
Lees verder

Aktes en attesten voortaan digitaal aanvragen
Inwoners kunnen voortaan voor zichzelf attesten en aktes van de dienst burgerzaken digitaal van thuis uit opvragen en direct ontvangen, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Het spaart je een trip naar het gemeentehuis uit. Je bent uiteraard ook nog welkom op het gemeentehuis na afspraak.
Lees verder

Vrije basisscholen Centrum en Klavertje 4 (Olmen) sluiten vanaf donderdag 17 december uit voorzorg
Lees verder

Nieuwe afvalkalenders in Wolfsvennen en Bert Leysenlaan op 17 december
Vorige week bleek dat de inwoners van Wolfsvennen en Bert Leysenlaan een afvalkalender van Dessel ontvingen. Bpost bedeelt 17 december in deze straten de juiste afvalkalenders. Heb jij ook foute afvalkalender ontvangen? Laat het ons weten via het e-loket.
Lees verder

Geldigheidsdatum consumptiecheques verlengd
Heb jij van je werkgever consumptiecheques ontvangen? Goed nieuws! De geldigheidsdatum wordt met 6 maanden verlengd.
Lees verder

'Gemeend gegund', hartverwarmende televisie op RTV
Vanaf 14 december kan je iedere dag om 10u30 en om 15u kijken naar 'Gemeend Gegund' op RTV. Een anderhalf uur hartverwarmende televisie waar ook wij aan hebben meegewerkt. Breng wat warmte in huis met sfeervolle reportages uit onze gemeente, gezellige vertellingen, nostalgische beelden,...
Lees verder

Tip van de Bib: 'Een dag in december'
Als Laurie in de bus oogcontact maakt met Jack, slaat er een vonk over. Toch zal het nog tien jaar duren voordat ze elkaar in de armen kunnen sluiten.
Lees verder

Haal je iets af bij een horecazaak? Consumeer het niet ter plaatse!
We roepen op om de lokale handelaars, inclusief de horeca te steunen door eten of drinken af te halen en we zien dat dit massaal gebeurt! Waarvoor dank! Toch roepen we nogmaals op om het niet ter plaatse te consumeren.
Lees verder

Nieuwjaars- en Driekoningenzingen niet toegelaten
Jammer genoeg kan ook het nieuwjaars- en Driekoningenzingen niet doorgaan wegens corona. Dit heeft provinciegouverneur Cathy Berx beslist voor heel de provincie Antwerpen. We zijn volop bezig met het uitwerken van een digitale coronaproof versie. We houden je op de hoogte.
Lees verder

Binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar blijven verboden
De zeven gemeentebesturen (Mol, Balen, Dessel, Retie, Geel, Meerhout en Laakdal) behouden het verbod op binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar. Hiermee gaan ze in op het verzoek van onze provinciegouverneur om de buitenschoolse sociale contacten tussen kinderen maximaal te beperken.
Lees verder

Paardeneigenaars kunnen attest aanvragen voor veilige oudejaarsnacht
Lees verder

Balen Belt: telefoontjes naar alleenwonenden
Ben je alleenstaand en woon je in Balen… dan werd je misschien al opgebeld door één van onze medewerkers of vrijwilligers vanuit de actie 'Balen Belt'. Nog geen telefoontje gehad? Dan mag je er nog eentje verwachten. Met dank aan onze bellers die zo van onze gemeente een warme gemeente maken!
Lees verder

Afvalkalender 2021 vanaf 7 december in de bus
Hou je brievenbus in de gaten, want vanaf maandag 7 december bedeelt IOK de afvalkalender van 2021. Je kan ook de gratis app 'Recycle!' downloaden. Die stuurt je een berichtje welke afvalsoort men de volgende dag komt ophalen. Je kan hier ook de digitale kalender downloaden.
Lees verder

Warme William-wandeling leert kinderen en jongeren écht luisteren
Een Warme William is iemand die écht naar je luistert. Leer je kind om écht te luisteren naar een andere. Via de Warme Wiliam wandeling (3,5 km) krijg je tips en opdrachten om écht te leren luisteren. Vertrek aan de Sint-Andrieskerk in het Centrum. Zoek de cijfers en wordt een echte Warme William!
Lees verder

Tip van de Bib: 'Niet verder vertellen'
Een zwangere vrouw wordt met een pistool aangetroffen naast het lijk van haar man. Boston inspecteur D.D. Warren en haar informante Flora onderzoeken de zaak.
Lees verder

Vrijwilliger Lieve belt Renée: een mooie vriendschap ontstaat
Tijdens de coronacrisis bellen onze vrijwilligers en medewerkers naar de 75-plussers en alleenwonenden. En soms ontstaan hieruit mooie vriendschappen. Mooi voorbeeld hiervan zijn Lieve en Renée. Zo wordt niet alleen het isolement van Renée doorbroken maar ook Lieve is blij dat ze zinvol bezig is.
Lees verder

Bewoners WZC bakken speculaas (foto's)
De bewoners van WZC Ter Vest zijn helemaal into Sinterklaas. Ze bakken zelf speculaas. En nu ze toch bezig waren, meteen ook maar meehelpen met het middagmaal. Klik door om foto's te bekijken.
Lees verder

Skatepark elke dag open van 9u tot 16u
Het bestuur besliste om nog eens een poging te wagen om het skatepark terug open te doen, voorlopig elke dag van 10u tot 16u. Het bestuur legt de verantwoordelijkheid deze keer volledig bij de skaters zelf. Als ze zich niet aan de regels houden, gaat het skaterpark onherroepelijk terug dicht.
Lees verder

Koop niet te veel 'oude' PMD-zakken meer
Je hebt er misschien al van gehoord: vanaf 1 maart 2021 zullen in de nieuwe blauwe PMD-zak meer verpakkingen dan vroeger mogen. Aangezien de nieuwe blauwe zak goedkoper wordt, koop je nu dus best geen grote voorraad PMD-zakken meer.
Lees verder

Awel-folder voor kinderen lagere scholen
Deze week krijgen alle kinderen van de Balense lagere scholen een Awel-folder met daarin info over waar ze anoniem terecht kunnen met hun vragen, bezorgdheden, gevoelens, verhaal,... Zeker nodig in deze tijden van corona. Je vindt de folder ook bij 'downloads'.
Lees verder

Gevoelsmeter steekt jongeren hart onder de riem
Hoe is't jom? Deze vraag staat bovenaan de gevoelsmeter die ook Balense jongeren die in Mol naar het secundair onderwijs gaan, krijgen. Het is oké om niet oké te zijn in deze tijden. Praat erover! Met deze gevoelsmeter laten we weten dat je er niet alleen voorstaat.
Lees verder

Oude matrassen gratis naar containerpark
Vanaf 1 januari 2021 kan je je afgedankte matras gratis naar het recyclagepark brengen. Uiterlijk 1 juli moeten de recyclageparken ze daar ook in een aparte container onderbrengen, zodat ze deels gerecycleerd kunnen worden.
Lees verder

Video: Balenaars tikken mee met nationaal slotritueel
Heel wat Balenaars namen woensdag om 20u stipt een leeg glas en een lepel bij de hand voor het nationaal en muzikaal slotritueel van 2020: Let's Tick Together. BalenTV tikte enthousiast mee met het gezin van Loes Bruyninckx, lerares aan de Muziekacademie. Bekijk het filmpje!
Lees verder

Geen Vrijdagmarkt op 1 januari
Lees verder

Voorkom een bevroren watermeter
De winter is in het land: tijd voor mutsen, sjaals en handschoenen. Maar denk ook even aan je watermeter!
Lees verder

Video: Mobiele beiaard brengt kerstconcert aan Balense woonzorgcentra
Dinsdag trok een mobiele beiaard langs de drie Balense woonzorgcentra. Bewoners en personeel genoten met volle teugen van het hartverwarmende openraam kerstconcert. De muzikale verrassing deed hen zichtbaar deugd in deze moeilijke tijden. Bekijk de beelden van BalenTV.
Lees verder

Ophaling GFT op maandag 4 januari (i.p.v. 1 jan)
Ook de medewerkers van IOK Afvalbeheer genieten op 1 januari van een vrije dag. Daarom verschuift de ophaling van het GFT naar maandag 4 januari. Vergeet dus niet om je GFT-container zondagavond of uiterlijk vóór maandagmorgen 7u buiten te zetten. Voorkom dat je GFT-afval vastvriest, bekijk de tips.
Lees verder

Feedback na infomarkt heraanleg kerkplein Olmen
Begin oktober konden de inwoners van Olmen een infomarkt bezoeken over de heraanleg van het Olmense kerkplein. Het gemeentebestuur is blij dat het daarna de nodige feedback mocht ontvangen en deelt nu graag de besluiten hierover.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Nieuwjaarsbrieven van 1746 tot nu'
Heb jij je nieuwjaarsbrief al klaar? Nee? Dan haal je misschien nog wel wat inspiratie uit dit boek, waarin Nelly Haelterman teruggaat tot in de 18e eeuw om onze traditie van nieuwjaarsbrieven te beschrijven.
Lees verder

Afvalkalender week van 4 januari
• maandag 4 januari: GFT • vrijdag 8 januari: RESTAFVAL en PMD
Lees verder

Ook in 2021 goedkoop lenen via Vlaams Woningfonds
Lees verder

Gemeente roept scholen op info over terugkeer uit buitenland te verspreiden
Het gemeentebestuur vraagt aan alle schooldirecties om de ouders van hun leerlingen extra te informeren over de geldende maatregelen bij terugkeer uit een buitenlandsverblijf in rode zone: verplicht coronatesten laten uitvoeren op dag 1 en dag 7 én het hele gezin verplicht in quarantaine.
Lees verder

Ruil zwemtickets 2020 om t.e.m. 15 januari
Door de coronamaatregelen is het zwembad van Mol maar beperkt open geweest vorig jaar. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft gehad om de aangekochte tickets voor eind 2020 op te gebruiken, kan je deze tot en met 15 januari 2021 aan de balie van VC De Kruierie omruilen tegen tickets voor 2021.
Lees verder

Tijdelijke hinder Molderloopstraat door snoeiwerken
In de Molderloopstraat vinden deze week snoeiwerken plaats. Plaatselijk verkeer blijft wel mogelijk. Eind deze week zijn deze werken normaal gezien afgerond.
Lees verder

Onderwijs: Geen klasbezoek in de Bib tot aan de krokusvakantie
Op dit moment volgen we de regels gekoppeld aan code oranje en daarmee kunnen we op dit moment geen klasbezoeken inrichten tot aan de krokusvakantie.
Lees verder

Onderwijs: Verras je leerlingen met een beeldverhaal
Een beeldverhaal of graphic novel is een stripverhaal met het karakter van een roman. Het is dus geen echte roman en het is meer dan een strip. Zeker leuk voor jouw leerlingen! Vraag ernaar in de Bib.
Lees verder

Onderwijs: Als de kleuter niet kan wachten om te leren lezen
Het zoekboek 'Alfabet' laat de jongste kinderen kennismaken met alle letters uit het alfabet zonder woorden te gebruiken. Je kan het terugvinden bij de prentenboeken.
Lees verder

Onderwijs: Vertel ouders over onze 'pamperbank'
Mensen met jonge kinderen en een klein budget, kunnen aan de balie van Den Travoo een pakketje met 25 pampers in de gewenste maat kopen voor 1 euro. Jij mag als leerkracht, mensen die hiervoor in aanmerking komen, doorverwijzen naar de balie in Den Travoo (Gasthuisstraat 67), 014/68 71 93.
Lees verder

Onderwijs: Een pc en internet voor elk Balens gezin?
Ocmw-Balen heeft laptops aangekocht voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Als je een kind in de klas hebt waarvan je vermoedt dat ze er eentje kunnen gebruiken, kan je contact opnemen met Ann Michiels (ann.michiels@ocmwbalen.be, 014/40 18 75) of de gezinnen doorverwijzen naar haar.
Lees verder

Onderwijs: Planning bib@school periode 4
Plan hieronder je laatste bezoek aan de Bib van dit schooljaar. Mocht dit bezoek niet kunnen doorgaan omwille van eventuele coronamaatregelen, dan komen wij weer naar jullie met een boekenpakket en alternatief aanbod.
Lees verder

Vraag aktes en attesten nu ook digitaal aan
Inwoners kunnen voortaan voor zichzelf attesten en aktes van de dienst burgerzaken digitaal van thuis uit opvragen, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Sommige ontvang je direct per mail. Het spaart je een trip naar het gemeentehuis uit. Je bent uiteraard ook nog welkom op het gemeentehuis na afspraak.
Lees verder

Balen Belt: telefoontjes naar alleenwonenden
Eenzaamheid kan mentaal zwaar doorwegen, zeker in deze tijden. Daarom gaat de werkgroep 'Balen Belt' elke alleenwonende in onze gemeente opbellen. Gewoon om eens te vragen hoe het met je gaat en of we je met iets kunnen helpen. Schrik dus niet als je iemand van ons aan de lijn krijgt.
Lees verder

Alternatieve initiatieven van verenigingen: melden via evenementenloket aub
Lees verder

De Bib en balie VC De Kruierie weer open vanaf 7 december
We zijn heel blij dat we onze bezoekers weer kunnen verwelkomen. Vanaf maandag gelden dan ook terug de vertrouwde openingsuren. De afhaal- en leveringsservice wordt dan ook stopgezet. Het leescafé en de leeszaal blijven nog gesloten.
Lees verder

Heb jij ook een foute afvalkalender ontvangen?
Blijkbaar zat er in een aantal brievenbussen een foute afvalkalender. Zat er in jouw brievenbus ook eentje van bv gemeente Mol of Dessel ipv gemeente Balen? Laat het ons weten. Wij bundelen alles en geven dit door aan IOK.
Lees verder

Draag je mondmasker correct
Lees verder

Doe je aanvraag voor verwarmingstoelage (mazoutpremie)
Lees verder

Ondernemers: lijst van FOD Economie over toegelaten activiteiten
Lees verder

Ophok- of afschermingsplicht voor alle pluimvee, siervogels, duiven,...
Vanaf zondag 15 november geldt een algemene ophok- of afschermingsplicht voor alle vogels en pluimvee, uit voorzorg tegen de vogelgriep. Wie als particulieren kippen heeft, moet deze dieren dus ophokken of afschermen met netten. Het eten van eigen eieren of kippenvlees vormt geen enkel gevaar.
Lees verder

Jong en vragen rond corona? Hier kan je terecht voor een luisterend oor
Jong en vragen of bezorgdheden rond corona? Want ook voor jou is het een moeilijke tijd. Maar geen nood, verschillende instanties staan klaar voor jou als jongere.
Lees verder

Mondmasker nog steeds verplicht in speeltuin Keiheuvel
In speeltuin Keiheuvel is het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar. De politie controleert. Draag dus zeker je mondmasker bij een bezoekje aan de speeltuin.
Lees verder

Steun lokale handelaars, ontdek hun aangepaste service
Nu veel handelaars opnieuw hun deuren hebben moeten sluiten, roepen wij nogmaals op om toch je aankopen te blijven doen bij de lokale handelaar. Veel van hen bieden een aangepaste service aan (bv. afhaal). Ontdek ze hier.
Lees verder

Stand van zaken besmettingen in Balen
In Balen zien we dat het aantal besmettingen stilletjes aan minder snel stijgt. We hopen dat we volgende week mogen gaan spreken over een daling. Het mag duidelijk zijn: de maatregelen beginnen hun werk te doen. Dus nog even volhouden, want in het ziekenhuis is de situatie nog altijd kritiek.
Lees verder

Vanaf woensdag 4 november enkel essentieel bezoek in ziekenhuis Mol
Lees verder

Maak afspraak voor aangifte of melding bij lokale politie
Lees verder

Onderwijs: Graag digitale KiXs verspreiden
Op maandag 11 januari ontvang je de digitale KiXs. Omwille van de coronamaatregelen, voorzien we nog geen gedrukte versie. Mogen we vragen om deze via jullie online platform aan de ouders en kinderen te bezorgen? Dank je wel!
Lees verder