Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 januari 2021

Gemeenschapsonderwijs : ‘Niet te allen prijze scholen openhouden’

Gemeenschapsonderwijs : 'Niet te allen prijze scholen openhouden'

Als de experts woensdag tijdens het onderwijsoverleg aangeven dat er extra maatregelen moeten worden genomen in het kader van de coronacrisis, 'dan zijn wij de laatsten die zullen zeggen dat we de scholen tout court gaan openhouden'. Aldus Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs (GO! ) dinsdag op Radio 1.

Lees verder

Overzicht | Uitbraken in Edegem, Kontich, Mechelen, Houthulst en Aalst, leerlingen massaal getest

In verschillende gemeenten, verspreid over Vlaanderen, worden hele scholen getest, nadat er een uitbraak van het coronavirus plaatsvond. In Edegem, Kontich, Houthulst en Aalst gaat het om de Britse variant.

Lees verder

Weyts: 'Scholen sluiten laatste maatregel'

Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts moeten eerste andere opties bekeken worden voordat de scholen gesloten worden om de verspreiding van (de mutaties van) het virus in te dijken. 'Als je scholen sluit, zijn de meest kwetsbaren de eerste slachtoffers', redeneert hij. Hij staat verder terughouden tegenover de invoering van de mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar.

Lees verder

Regering steunt verlenging solden tot midden februari

Het lijkt er sterk op dat de wintersolden met twee weken zullen worden verlengd, tot en met 14 februari. Het voorstel dat werd ingediend in de Kamercommissie Economie, krijgt de steun van de bevoegde ministers en staatssecretaris, zo kondigen zij dinsdag aan.

Lees verder

Twee tennisspelers op Australian Open testen positief op coronavirus

Twee deelnemers aan de Australian Open hebben positief getest op het coronavirus. Hun identiteit is niet bekend maar de gezondheidsdiensten van de staat Victoria bevestigden dinsdag dat het om twee mannen van ongeveer 30 jaar gaat.

Lees verder

Brazilië start met inenten ondanks schaarste aan vaccins

Iets sneller dan gepland zijn gisteren in Brazilië de eerste inentingen met het Chinese vaccin CoronaVac gestart. Een nationale campagne moet helpen om het ingestorte zorgsysteem te stabiliseren. Maar de voorraad aan coronavaccins is nu al schaars.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft update over het coronavirus

Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers.

Lees verder

Parket opent onderzoek naar perslekken in de zaak-Kucam

Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek geopend naar de vermoedelijke perslekken in de zaak-Kucam. Het onderzoek komt er na een aangifte van de voormalige staatsecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA).

Lees verder

Advies experten: 'Laat kinderen vanaf tien jaar mondmasker dragen op publieke plaatsen'

De Risk Assessment Group, onder leiding van gezondheidsinstituut Sciensano, adviseert om kinderen vanaf tien jaar een mondmasker te laten dragen op publieke plaatsen, indien de huidige coronagolf aan kracht wint. Over de mondmaskerplicht in het vijfde of zesde leerjaar is er nog geen consensus gevonden.

Lees verder

Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan om te ontsnappen aan rechtszaak

De beruchte lobbygroep van de ­Amerikaanse wapenindustrie NRA heeft uitstel van betaling aangevraagd. Volgens Amerikaanse media verhuist de NRA naar Texas om aan vervolging in New York te ontsnappen, want daar loopt een rechtszaak tegen haar leiders.

Lees verder

Parler is deels terug en wordt gehost door twee Russen

Het controversiële sociale netwerk Parler heeft opnieuw een teken van leven gegeven. Het werd eerder deze maand van het internet verbannen door techreuzen, maar heeft nu een nieuwe aanbieder van webdomeinen gevonden. Het bedrijf staat geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, maar de eigenaars wonen in Rusland.

Lees verder

Vrouw moet 43 jaar cel in voor beledigen Thaise koning

In Thailand is dinsdag een vrouw veroordeeld tot 43 jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de koninklijke familie. Het gaat om de zwaarste straf die in het koninkrijk ooit is opgetekend voor majesteitsschennis.

Lees verder

Trappisten Westvleteren komen bier aan huis leveren

Het zeldzame bier van de trappisten van Westvleteren wordt voortaan weer iets makkelijker beschikbaar. De broeders starten mee door de coronacrisis een testproject waarbij het bier online te koop is. Het reservatiesysteem lijkt wel op dat van de beruchte afhalingen.

Lees verder

Club Brugge haalt jonge Venezolaanse spits

Derde wintertransfer voor Club Brugge, al is het er eentje met het oog op de toekomst. De Venezolaan Daniél Perez (19) gaat aan de slag bij Club NXT. Hij komt over van Metropolitanos FC en tekent voor vier jaar.

Lees verder

Gezondheidsexpert Rachel Levine wordt eerste trans vrouw in Amerikaanse regering

Joe Biden heeft Rachel Levine aangeduid als viceminister van Volksgezondheid. Ze zou de eerste trans persoon ooit zijn in een Amerikaanse regering. 'Een historische en bijzonder gekwalificeerde keuze', aldus Biden.

Lees verder

Pauzeknop voor uitrol digitale meters bij zonnepaneleneigenaars tot begin april 2021

De Vlaamse overheid heeft beslist om tot begin april 2021 geen digitale meters bij zonnepaneleneigenaars te laten plaatsen. Ze doet dat totdat de financiële compensatieregeling in de regelgeving is opgenomen en dus voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijk is. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (foto).

Lees verder

Cercle Brugge zet Kylian Hazard uit kern

Cercle Brugge, voorlaatste in de rangschikking van de Jupiler Pro League, staat er niet al te best voor, maar zet wel sterspeler Kylian Hazard uit de kern.

Lees verder

Will Still nieuwe hoofdcoach Beerschot

Will Still neemt de taken als hoofdcoach over bij Beerschot. De 28-jarige Still, die tot voor kort assistent van Losada was, volgt de Argentijn dus niet naar de Verenigde Staten.

Lees verder

Leven met de avondklok: 'Iedereen doet boodschappen tijdens de lunchpauze'

In Frankrijk moet iedereen van 18 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends binnen blijven. Drie mensen die in Frankrijk wonen getuigen hoe het is om te leven volgens dat regime.

Lees verder

Jelle De Beule stuurt de fiscus langs bij Jommeke

Standaard Uitgeverij contacteerde Jelle De Beule om 'iets speciaals te doen' met de wereld van Jommeke. De Beule bedacht prompt een scenario waarin Jommeke de fiscus op zijn strooien dak krijgt.

Lees verder

Mahdi haalt uit naar afwezige Francken over zaak-Kucam

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kreeg in de Kamercommissie dinsdag vragen over de humanitaire visa die hij kan uitreiken. Aanleiding was de veroordeling van Melikan Kucam vorige week tot acht jaar cel wegens mensensmokkel en passieve omkoping. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was niet aanwezig om te antwoorden op vragen over zijn rol in de zaak-Kucam.

Lees verder

Vakbonden stoppen overleg over 0,4 procent meer loon

De drie vakbonden zijn niet langer van plan te onderhandelen over een maximale stijging van de lonen met 0,4 procent. Ze trekken dan ook niet naar het geplande loonoverleg woensdag.

Lees verder

School in Sint-Truiden sluit na mogelijke besmettingen met Britse coronavariant

Kleuter- en basisschool Schuttershof in Sint-Truiden sluit gedurende tien dagen de deuren nadat er een aantal leerlingen en leerkrachten positief testten op het coronavirus. Volgens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) zou het gaan om besmettingen met de Britse variant. hebben getest. De leerlingen en het personeel worden zo snel mogelijk getest.

Lees verder

Vivaldi-partijen omzeilen N-VA-val over Brusselse kilometerheffing

Een doorzichtige poging van N-VA om de federale regeringspartijen kleur te laten bekennen over de Brusselse kilometerheffing, komt als een boomerang terug.

Lees verder

Joodse organisaties boos om themanummer Vlaams Parlement

Het Forum van Joodse Organisaties vraagt dat het Vlaams Parlement haar verjaardagsnummer, uitgewerkt door Newsweek, vernietigt. Zover komt het niet.

Lees verder

Toptennissers trainen door corona in hotelkamer voor Australian Open

Binnenkort gaat het grandslamtoernooi Australian Open van start in Melbourne, Australië. Door positieve coronagevallen op hun vluchten, moeten 72 tennissers verplicht voor twee weken in quarantaine. Ze mogen hun hotelkamer ook niet verlaten om te trainen en dus proberen ze dan maar ter plekke fit te blijven. Bekijk hoe ze dat doen in bovenstaande video.

Lees verder

Nieuwe regels voor reizigers laten op zich wachten

Ondanks de nervositeit over de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus is er vooralsnog geen beslissing genomen over verscherpte maatregelen voor wie ons land binnenkomt. De regering wacht duidelijk de Europese top van donderdag nog af. Ondertussen raadt de Europese commissie wel niet-essentiële reizen af.

Lees verder

Merkel plant verlenging lockdown tot Valentijn, ook scholen blijven toe

Duitsland blijft in lockdown, als het van de Duitse kanselier Angela Merkel afhangt. Experts hebben de ministers-presidenten en de kanselier aangeraden de maatregelen aan te scherpen.

Lees verder

671 banen op de tocht bij pakjesbedrijf FedEx

Pakjesbedrijf FedEx wil 671 banen schrappen in de hub op de luchthaven van Luik. Dat bevestigt het bedrijf dinsdag. Het banenverlies komt er nu FedEx de integratie van het in 2016 overgenomen Nederlandse TNT aan het voltooien is.

Lees verder

'Uefa denkt aan EK voetbal in één land'

Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van Bayern München en een belangrijke stem in het Europese voetbal, heeft dinsdag in de Duitse pers laten weten dat Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin denkt aan een EK in één enkel land en niet in twaalf landen zoals momenteel voorzien is.

Lees verder

Ziekenhuispersoneel moet langer wachten op vaccin

De overheid stelt de vaccinaties van het personeel in de Vlaamse ziekenhuizen uit omdat Pfizer deze en volgende week minder vaccins levert dan voorzien. Dat komt zeer hard aan in ziekenhuizen waar er morgen met vaccinatie zou worden gestart.

Lees verder

Chinese onderdrukking van Oeigoeren 'genocide', zegt regering Trump

In een opmerkelijk afscheidsmanoeuvre heeft de regering van Trump beslist dat China 'genocide en misdaden tegen de mensheid' heeft begaan door de Oeigoeren in de regio van Xinjiang te onderdrukken, stelde de uittredende minister van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Lees verder

Niet laten testen als hoogrisicocontact? Ook 250 euro boete

Wie uit een rode zone in het buitenland terugkeert of de melding krijgt een hoogrisicocontact te hebben gehad met een besmette persoon maar geen coronatest laat afnemen, riskeert vanaf nu een boete van 250 euro. Dat besliste het College van Procureurs-Generaal vanavond.

Lees verder

Hannes Van Der Bruggen ruilt Kortrijk voor Cercle

Cercle Brugge heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om de degradatie te ontlopen: het haalt Kortrijk-kapitein Hannes Van Der Bruggen.

Lees verder

Schonere lucht doet 50.000 Europeanen langer leven

22 doden in Antwerpen, 18 in Brussel zijn er jaarlijks te voorkomen als de lucht er zuiverder was.

Lees verder

Moeskroen en Waasland-Beveren delen de punten na dol slot

Moeskroen en Beveren-Waasland hielden elkaar in evenwicht: het werd 1-1. Beide doelpunten viel in de laatste minuten van de wedstrijd.

Lees verder

Opnieuw overlijden in Brusselse politiecel

Een man is dinsdagmiddag dood aangetroffen in een politiecel, nadat hij een dag eerder was opgepakt door de politiezone Brussel-Elsene. Dat bevestigt het Brusselse parket.

Lees verder

Twee penalty's zetten Anderlecht op weg naar verdiende zege tegen Charleroi

Aan de rust stond het al 2-0 voor Anderlecht, dankzij penalty's van Lukas Nmecha en Michel Vlap. Een tiental minuten voor affluiten zette Francis Amuzu de 3-0 eindstand op het scorebord.

Lees verder

Voor meer dan één op de tien jonge vrouwen zijn tampons te duur

Wereldwijd hebben zowat 800 miljoen vrouwen per dag hun maandstonden. Stel u nu even voor dat u bovenop dat ongemak geen geld hebt om tampons of maandverband te kopen. Volgens een recent rapport van Caritas Vlaanderen is dat voor 12 procent van de vrouwen in Vlaanderen bittere realiteit. Meer zelfs: 5 procent van hen durft daardoor niet naar school.

Lees verder

Voor meer dan één op de tien jonge vrouwen zijn tampons te duur

Wereldwijd hebben zowat 800 miljoen vrouwen per dag hun maandstonden. Stel u nu even voor dat u bovenop dat ongemak geen geld hebt om tampons of maandverband te kopen. Volgens een recent rapport van Caritas Vlaanderen is dat voor 12 procent van de vrouwen in Vlaanderen bittere realiteit. Meer zelfs: 5 procent van hen durft daardoor niet naar school.

Lees verder

'Trump overweegt oprichting nieuwe politieke partij'

Afscheidnemend Amerikaans president Donald Trump overweegt om een nieuwe politieke partij op te richten. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Trump heeft het idee de afgelopen dagen met medewerkers en vertrouwelingen besproken. Hij zou zo invloed willen blijven uitoefenen nadat hij het Witte Huis woensdag verlaat.

Lees verder

België wil onderzeese elektriciteitsverbinding met Denemarken

Minister van Energie Tinne Van der Straeten wil een onderzeese elektrische interconnector aanleggen tussen België en Denemarken.

Lees verder

Besmettingen onder 2.000, maar ziekenhuisopnames dalen nog amper

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen zakt onder 2.000. Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel nog amper. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Trump verleent voormalig adviseur Steve Bannon gratie, maar niet zichzelf

Donald Trump heeft in zijn allerlaatste uren als president gratie verleent aan zijn vroegere adviseur Steve Bannon, die beschuldigd wordt van fraude. Dat meldt het Witte Huis. Er waren geruchten dat Trump zichzelf gratie zou verlenen, maar dat zou hem afgeraden zijn door adviseur.

Lees verder

Veel regen en wind: gure dagen in aantocht

Woensdag vallen er in eerste instantie een paar buien, eerst in de regio nabij de Franse grens, later ook elders. Tegen de middag wordt het droog en in de namiddag blijft het ook meestal droog en zijn er bredere opklaringen. Dat meldt het KMI. Het wordt zacht.

Lees verder