Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 januari 2021

Facebook sluit 2020 af met 11 miljard dollar winst

HLN
Facebook sluit 2020 af met 11 miljard dollar winst
Facebook heeft in het laatste kwartaal van 2020 meer dan 28 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald, voornamelijk uit reclame. Zo komt het techbedrijf uit op 11,22 miljard dollar nettowinst, een stijging van 53 procent tegenover het jaar voordien.
Lees verder

LIVE (18u45). Zet Club de puntjes op de 'i' in de Brugse derby?
• 24ste speeldag Jupiler Pro League
Lees verder

LIVE (21u). Blijft Standard ook tegen Oostende winnen?
• KV Oostende heeft 35 punten, Standard heeft er 37
Lees verder

LIVE (21u). Klopp versus Mourinho in Engelse topper tussen Liverpool en Tottenham
• Liverpool is wat weggezakt na een povere 3 op 15
Lees verder

LIVE. "Komende maand nog 90.000 Amerikaanse coronadoden" - Machu Picchu opnieuw voor minstens twee weken gesloten
Basisscholen krijgen in tegenstelling tot het secundair onderwijs geen afkoelingsweek. In een rapport dat onze ministers onder ogen kregen staat onrustwekkende informatie over de Britse coronavariant. En volgens viroloog Marc Van Ranst is er zo goed als geen perspectief voor de kappers. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto
Bernie Sanders heeft 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van producten met daarop de foto van de linkse senator zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Dat maakte hij woensdag zelf bekend.
Lees verder

Facebook stopt met het aanbevelen van politieke groepen aan gebruikers
Facebook gaat stoppen met het aanbevelen van activistische en politieke groepen aan gebruikers van het socialmediaplatform. Dat heeft topman Mark Zuckerberg gisteren bekendgemaakt.
Lees verder

Democraat dient voorstel in om 'QAnon-parlementariër' uit parlement VS te zetten
Het Democratische lid van het Amerikaanse parlement Jimmy Gomez wil dat zijn collega Marjorie Taylor Greene uit het Congres wordt gezet. Taylor Greene, die bekendstaat als aanhanger van oud-president Donald Trump en de extreemrechtse QAnon-complottheorie, heeft volgens CNN in 2018 en 2019 steun betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe opgeroepen.
Lees verder

Voorstel om 'QAnon-parlementariër' uit parlement VS te zetten
Het Democratische lid van het Amerikaanse parlement Jimmy Gomez wil dat zijn collega Marjorie Taylor Greene uit het Congres wordt gezet. Taylor Greene, die bekendstaat als aanhanger van oud-president Donald Trump en de extreemrechtse QAnon-complottheorie, heeft volgens CNN in 2018 en 2019 steun betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe opgeroepen.
Lees verder

UNHCR: "Recht op asiel in Europa in gevaar"
Het recht op asiel is "in gevaar" in Europa. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de vluchtelingen van de VN (UNHCR) vandaag. Het is "gealarmeerd" door de pushbacks en het geweld tegen vluchtelingen. In een mededeling roept UNHCR op om die praktijken te stoppen.
Lees verder

"Beheersbare avond" in Rotterdam, 25 aanhoudingen
De Rotterdamse politie spreekt van een "beheersbare avond" in de stad en regio. In vergelijking met de afgelopen dagen deden er zich beduidend minder incidenten voor, aldus de politie, die ook gisteravond met veel mensen in de havenstad op straat was om rellen te voorkomen.
Lees verder

Banken willen loonfiches inkijken bij RSZ om fraude met woonkredieten tegen te gaan
De Belgische banken willen bij de RSZ de loonfiches kunnen ­inkijken van mensen die een ­hypothecaire lening of een ander krediet aanvragen. Zo willen ze fraude met valse loonfiches tegengaan. De sectorfederatie Febelfin zit daarover samen met de RSZ. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Volg opleiding voor één van deze jobs, en je hebt sowieso werk: dit zijn de nieuwe knelpuntberoepen
Schooldirecteur, 'payroll advisor' en verhuizer zijn de opvallendste nieuwkomers bij de knelpuntberoepen. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Met stip op één prijkt nog altijd de job van verpleegkundige, terwijl ook die van boekhouder en poetshulp de top 10 binnensluipen.
Lees verder

"De kritiek voor Anderlecht is te hard. Máár ik blijf bij mijn indruk dat Kompany het resultaat ondergeschikt vindt"
5 op 15, amper viermaal gescoord in de laatste vijf duels, en plots die troosteloze wedstrijd op Moeskroen. Hoe groot is het probleem van Anderlecht? Marc Degryse wikt en weegt. "Amuzu'tje, scoorde amper zes keer in vier seizoenen. En dat voor een buitenspeler van Anderlecht!"
Lees verder

PS zet deur open voor hogere lonen
Verplaatsen de onderhandelingen over de lonen in de privésector zich naar het politieke niveau? PS-staatssecretaris Thomas Dermine pleit er alvast voor om een oude wet die bepaalt dat de lonen niet sneller mogen stijgen dan in onze buurlanden te wijzigen. Zijn partijgenoot Pierre-Yves Dermagne vond zelfs een politieke mogelijkheid om die nu al te omzeilen.
Lees verder

ONZE OPINIE. Hoeveel mag een gevaccineerde al proeven van het rijk der vrijheid terwijl anderen nog in de wachtkamer zitten voor de dubbele prik?
Wat is een essentieel beroep? Welk beroep is met andere woorden absoluut onmisbaar en moet vooraan in de rij staan om een bevrijdende prik te krijgen? Vakbonden en werkgevers willen er zich niet aan verbranden. Het trauma van de zware beroepen ligt nog te vers in het geheugen. De kans dat de regering er zich vervolgens aan waagt, slinkt. Maar ze kan die dans niet echt ontspringen: een vaccinatievolgorde dringt zich hoe dan ook op.
Lees verder

'Essentiële functies' krijgen vaccin allicht niet vroeger dan de rest: "Leerkrachten en politie sneller vaccineren zorgt voor vertraging"
Binnen de Vlaamse regering laat men het plan om 'essentiële functies' - zoals leerkrachten of politie - voorrang te geven bij de vaccinatie stilaan varen. "Tegen dat zij aan de beurt komen, zouden er normaal al genoeg vaccins moeten zijn. Dan nog eens gaan onderverdelen, zou de boel alleen vertragen."
Lees verder

Experts na gezinsdrama Vilvoorde: "Zaak moet uitgespit worden vanaf dag dat kind geboren was"
"Ik vrees dat hij ons dochtertje iets gaat aandoen." Met die mededeling stapte de ex van Kevin V. maandag naar de politie. Die pakte de man op, maar het parket van Antwerpen besliste om hem opnieuw vrij te laten. 35 uur later sprong de man met zijn dochtertje in zijn armen van het viaduct van Vilvoorde. Experts pleiten nu voor een grondige audit van gezinsdrama's in ons land. "Niet om een schuldige te zoeken, wel om uit te zoeken hoe we hieruit kunnen leren."
Lees verder

Wie komt aan de beurt voor vaccin na de 65-plussers? Overheid heeft geen idee, noch hoe ze dat gaat bepalen
De vaccinatiestrategie lijkt nog altijd niet verder gevorderd dan 'eerst de woonzorgcentra, het zorgpersoneel en de 65+'ers'. We weten vandaag nog altijd niet wie tot een risicogroep behoort of een essentieel beroep uitoefent - noch hoe we dat gaan bepalen. En wat wanneer 'de rest' aan de beurt is? Nog niet over nagedacht. "Jammer, want duidelijkheid werkt motiverend", zegt motivatie- en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste.
Lees verder

Minder zorgpersoneel in commerciële rusthuizen
Per honderd bewoners zetten commerciële rusthuizen 33 personeelsleden in, tegenover 39 in de vzw-rusthuizen en 43 in de openbare OCWM-rusthuizen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder