Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 januari 2021

Eerste testevent ter voorbereiding van Olympische Spelen gaat niet door

HLN
Eerste testevent ter voorbereiding van Olympische Spelen gaat niet door
Het eerste testevent in Japan ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio (23 juli-8 augustus) gaat niet door. De organisatie bevestigde het nieuws dat woensdag al door diverse media werd naar buiten gebracht.
Lees verder

Luisteraar Liesbeth heeft de 'Lach van Joe' geraden voor 21.900 euro
Het is gebeurd: 'De Lach van Joe' is eindelijk geraden. Na 4 weken zoeken, gokken en vooral veel foute antwoorden is het Liesbeth uit Moen die 'De Lach van Joe' herkende. Daarmee wint ze maar liefst 21.900 euro. En de lach? Die was van niemand minder dan Stijn Meuris, de zanger van Noordkaap.
Lees verder

Ondanks snelle vaccinatie gaat het fout in Israël: "Derde golf raakt ons hard. Ze is complexer"
Hoewel de vaccinatie nergens zo vlot verloopt als in Israël, kreunt het land onder een derde golf van coronabesmettingen. Het personeel van een ziekenhuis in Jeruzalem slaat alarm. "Deze golf is complexer. Patiënten hebben meer complicaties", zegt een verpleegster.
Lees verder

Russische politie arresteert opnieuw aanhangers van oppositieleider Navalny, onder wie zijn broer
Verschillende sympathisanten van oppositieleider Alexei Navalny zijn door de Russische politie opgepakt. Onder andere de broer van Alexei, Oleg Navalny, werd in de boeien geslagen toen hij in het appartement van zijn broer verbleef.
Lees verder

Transferverbod of puntenaftrek: in hervormd licentiesysteem kunnen er in loop van seizoen sancties volgen
De voetbalbond heeft de afgelopen maanden het licentiesysteem geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat het systeem aan een grondige hervorming toe is. "Er wordt gepoogd een beter financieel beheer van de clubs doorheen het gehele seizoen te bewerkstelligen", klinkt het. De voetbalbond gaat de clubs nu continu opvolgen en zal bijvoorbeeld ook een bredere waaier aan sancties kunnen hanteren.
Lees verder

UITGELEGD. Waar draait het om in de strijd tussen AstraZeneca, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk?
Het zit er nog altijd bovenarms op tussen de Europese Commissie en vaccinproducent AstraZeneca, die in conflict liggen over de vertraagde leveringen van het zo levensnoodzakelijke farmaceutische middel. Europa blijft erbij dat het farmabedrijf opheldering moet scheppen over zijn productie en leveringen. Voor wie niet meer kan volgen, vatten we de kwestie nog even duidelijk samen.
Lees verder

Aantal zorgwoningen in de tuin stijgt snel. Dit betaal je voor een tijdelijke (binnenkort vergunningsvrije) unit
Sinds corona zien steeds minder mensen met zorgbehoeften het zitten om naar een rusthuis te trekken en willen ze zo lang mogelijk in hun thuisomgeving blijven wonen. Dat wordt later dit jaar een stuk eenvoudiger, want Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt aan de afschaffing van de vergunningsplicht voor tijdelijke zorgwoningen in de tuin. Ook het aanbod groeit, met zopas nog de lancering van een heuse designzorgwoning van de hand van Axel Enthoven. Wij klopten bij drie firma's aan om het aanbod én prijskaartje te kennen.
Lees verder

OPROEP. Jongeren die dankzij corona nieuwe hobby of vaardigheid leerden
De coronacrisis bracht ook zeeën van tijd met zich mee, niet het minst voor jongeren. Maar misschien vulde jij die tijd zonder hobby's en lessen in de klas wel gepast in? Wij zoeken jongeren die dankzij corona een nieuwe hobby oppikten of nieuwe vaardigheden leerden en zich daar voluit voor smeten. Die eerder nog geen gram boter of bloem afgewogen hadden, maar vandaag wel vijf taarten per week bakken. Of die op een schaakbord geen koning van een koningin konden onderscheiden, maar intussen wel online de nummer één van de schaakclub om de hoek verslaan. Wie zich hierin herkent of nog een veel origineler verhaal heeft, en met naam en foto in 'Het Laatste Nieuws' en op HLN.be wil, mag mailen naar celien.moors@dpgmedia.be. Vergeet je telefoonnummer niet!
Lees verder

Dankzij nieuwe online workshop leer je verse pasta maken van een echte Italiaanse: "En dat op een gezonde manier"
Verse pasta uit Italië, daar kan niets tegenop. Dat vindt ook Sarah Puozzo (38). Zij leerde gnocchi, garganelli en ravioli maken onder het alziend oog van haar oer-Italiaanse nonna. Die wijsheid geeft ze nu door via de Pasta Academy, een gloednieuw platform waar je online workshops kunt volgen. "Het geheim van de Italiaanse keuken? Het is comfortfood, maar met pure en verse ingrediënten."
Lees verder

Britse politie opent klopjacht op corona-ontkenner die "oudere man uit het ziekenhuis probeerde te ontvoeren"
In het Verenigd Koninkrijk is de politie op zoek naar de 45-jarige Tobe Hayden Leigh. Leigh is naar verluidt een corona-ontkenner die geprobeerd heeft om een familielid (een oudere man besmet met Covid-19) uit de spoedeisende dienst van een ziekenhuis te ontvoeren.
Lees verder

Britse politie opent klopjacht op coronaontkenner die "oudere man uit het ziekenhuis probeerde te ontvoeren"
In het Verenigd Koninkrijk is de politie op zoek naar de 45-jarige Tobe Hayden Leigh. Leigh is naar verluidt een coronaontkenner die geprobeerd heeft om een familielid (een oudere man besmet met Covid-19) uit de spoedeisende dienst van een ziekenhuis te ontvoeren.
Lees verder

Viroloog Van Gucht: "We kunnen die Britse variant wél de baas"
Viroloog Steven Van Gucht roept iedereen op om zich een klein beetje beter aan de huidige maatregelen te houden. Zo kunnen we de Britse variant de baas. "Een klein beetje meer contacten en mobiliteit en je ziet dat het aantal besmettingen naar omhoog kruipt", verduidelijkt Van Gucht aan HLN LIVE. Een volledige lockdown valt volgens hem uit te sluiten als we allemaal goed de maatregelen blijven volgen.
Lees verder

Koning Filip over Belgische rol in coronavaccins: "Hele wereld rekent op ons"
We mogen fier zijn op de Belgische rol in de ontwikkeling, productie en verdeling van de coronavaccins, maar hierdoor rust ook een grote verantwoordelijkheid op onze schouders. Dat heeft koning Filip donderdag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de overheden van het land. "De hele wereld rekent op ons", zei de koning.
Lees verder

Kunstkenner Paul De Grande weert zich als duivel in wijwatervat in 23 jaar oude zaak van gestolen Mariabeeld: "Ik wil in beroep mijn naam zuiveren"
De saga rond het Mariabeeld dat 23 jaar geleden uit de kerk van Hoksem werd gestolen begint voor de parochianen daar stilaan een processie van Echternach te worden. De rechtszaak tegen kunstkenner en televisiegezicht Paul De Grande, omdat hij hen bedotte, krijgt mogelijks een verlengstuk. De antiquair tekende beroep aan tegen zijn veroordeling voor valsheid in geschrifte.
Lees verder

Russische roulette onder invloed van drugs om ruzie uit te klaren: man (25) verkrijgt gunst van opschorting
Tijdens het uitklaren van een ruzie tussen een groep vrienden, allen onder invloed van drugs, haalde M.H. (25) plots een pistool boven en richtte die naar zijn hoofd. 'Russische roulette', pleitte zijn advocaat. De groep verkeerde in shock, maar kon M.H. overtuigen de daad niet te stellen. De man moest zich verantwoorden wegens bedreigingen naar zijn kameraden toe en bezit van een pistool. Hij verkreeg intussen de gunst van de opschorting.
Lees verder

Biden na week meer gewaardeerd dan Trump in volledige ambtstermijn
De nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden, haalt na ongeveer een week hogere waarderingscijfers dan zijn voorganger Donald Trump in zijn hele ambtstermijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Monmouth (New Jersey) heeft gepubliceerd.
Lees verder

Gentenaar speelt Russische roulette om ruzie uit te klaren: "Als de politie niet was tussengekomen, waren er misschien slachtoffers gevallen"
Tijdens het uitklaren van een ruzie tussen een groep vrienden, allen onder invloed van drugs, zette M.H. (25) in Gent plots een pistool tegen zijn hoofd. 'Russische roulette', stelt zijn advocaat. De groep verkeerde in shock, maar kon M.H. overtuigen de trekker niet over te halen. De man, die zich voor de rechter moest verantwoorden voor bedreigingen aan zijn vrienden en het bezit van het pistool, krijgt hiervoor geen straf.
Lees verder

In 2020 haalde Europa voor het eerst meer energie uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen
Uit een nieuw rapport blijkt dat de hernieuwbare bronnen eindelijk de fossiele brandstoffen hebben ingehaald in de Europese Unie. Daarmee zet de EU een belangrijke stap richting het behalen van haar klimaatdoelstellingen.
Lees verder

Automobiliste verliest controle over zware pick-up en botst frontaal op kleine Fiat: 19-jarige bestuurster even in levensgevaar
Twee automobilistes uit Sint-Denijs zijn donderdagmorgen frontaal op elkaar gebotst. Een van hen kwam met de rechterwielen in de zachte berm naast de weg terecht en probeerde haar wagen weer op de rijbaan te manoeuvreren. Charlotte N. (19) raakte zwaargewond, Cindy V. (46) kwam er met de schrik vanaf.
Lees verder

De 'mind games' in het voetbal: "Als ze je naasten beledigen, voel je het kolken"
'Fils de pute'. 'Klootzak'. 'Fuck you'. Scheldwoorden lijken in het voetbal meer regel dan uitzondering maar opmerkingen over ras of familie, dat is not done. Zo kan het dat zelfs een speler als Romelu Lukaku over de rooie kan gaan. "90 procent van de spelers is immuun voor provocaties maar als het over persoonlijke zaken gaat, dan kunnen de emoties het overnemen van de ratio."
Lees verder