Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 januari 2021

Een thuisbatterij, een zonneboiler of beter afwachten? Energie-experts vertellen hoe je toch nog zoveel mogelijk uit ...

HLN
Een thuisbatterij, een zonneboiler of beter afwachten? Energie-experts vertellen hoe je toch nog zoveel mogelijk uit je zonnepanelen kan halen
Halsoverkop een thuisbatterij bestellen of snelsnel een voorraad schakelklokken inslaan? "Doe het niet", luidt de goede raad van energie-experts voor mensen met zonnepanelen. Wat kan je dan wél doen om nog zoveel mogelijk uit je investering te halen? Enkele experts nemen de mogelijkheden - van goedkoop naar duur - onder de loep.
Lees verder

Vierde persoon overleden na krachtige gasexplosie in Madrid
De dodentol van de enorme explosie die gisteren een gebouw in het centrum van Madrid verwoestte, is opgelopen tot vier. Afgelopen nacht overleed ook een zwaargewonde priester, zo melden de religieuze autoriteiten. De oorzaak van de krachtige ontploffing was een gaslek.
Lees verder

Arthur De Greef stopt met tennissen en wordt coach van Ysaline Bonaventure
Arthur De Greef (28) zet een punt achter zijn tenniscarrière. Hij gaat Ysaline Bonaventure (WTA 123) coachen en zich bezighouden met de tennisclub Géronsart. Dat heeft De Greef bekendgemaakt op Instagram.
Lees verder

De States, Guadeloupe en Zuid-Afrika: Belgische olympische medaillekandidaten zitten verspreid over hele wereld
Terwijl de broers-Borlée al maanden aan het trainen zijn, zonder competities, komt Jonathan Sacoor (21) in de States intussen wel al aan sprinten toe. En Sacoor is niet de enige Belgische atleet die in het buitenland traint of buitenlandse stages plant. Ze zijn verspreid over alle continenten. Waar zitten ze? Welke quarantainemaatregelen zijn er bij een terugkeer en wanneer is hun eerstvolgende competitie? Een overzicht.
Lees verder

Ook website Witte Huis krijgt update: Spaanse versie weer online en 'geheime' boodschap
De kersverse Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis. Hij ging meteen aan de slag, en ondertekende een reeks besluiten die het beleid van zijn voorganger, Donald Trump, ongedaan moeten maken. Ook online waait een nieuwe wind, want ook de website van het Witte Huis kreeg een update.
Lees verder

Medische apps kunnen voortaan terugbetaald worden door RIZIV
Na groen licht van het Verzekeringscomité kunnen medische apps voortaan terugbetaald worden door het RIZIV (Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Dat melden de technologiefederaties beMedTech en Agoria. Ze noemen het een enorme stap voorwaarts in de digitalisering van onze gezondheidszorg. Eén app, MoveUp Coach, wordt al gefinancierd.
Lees verder

Meer dan 300 klachten bij Vlaamse Ombudsdienst over zonnepanelen-arrest
De Vlaamse Ombudsdienst heeft op een week tijd meer dan 300 klachten ontvangen naar aanleiding van het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de digitale meter. Ombudsman Bart Weekers wil graag helpen om de "vertrouwensbreuk" te herstellen. De voorgestelde compensatie is volgens hem "een deel van de oplossing". "Maar dat alleen herstelt geenszins het vertrouwen", klinkt het.
Lees verder

Brand uitgebroken bij grootste vaccinproducent ter wereld
Er is brand uitgebroken in een fabriek in aanbouw van het Serum Institute of India, 's werelds grootste vaccinfabrikant. De productie van het coronavaccin Covishield is niet in gevaar, vernam Reuters.
Lees verder

Voormalig 'Big Brother'-kandidaat Kenny doorbreekt al jaren het taboe rond hiv: "Mijn moeder moest het via de pers vernemen"
Kenny Van Hole (40) stapte 15 jaar geleden het Big Brother-huis in met een erg ongewone boodschap voor zijn medebewoners: ik ben hiv-positief. "Ik behoorde niet tot de groepen die meestal aan hiv worden gelinkt: Afrikanen, druggebruikers en homoseksuelen", blikt Kenny terug op zijn avontuur. Hij vertelt over zijn diagnose, de medische vooruitgang, hoe het virus zijn relatie en kinderwens beïnvloedt en het taboe dat nog steeds bestaat. "Ik ben er zeker van dat er in de showbizz personen met hiv zijn, maar ik zit nog altijd te wachten op de eerste die ervoor uitkomt."
Lees verder

Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is 'waterdichtheid' een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
Lees verder

Airco's straks nog populairder door afschaffen terugdraaiende teller
Wie deze zomer een zwembad in de tuin wil, moet al geluk hebben om een installateur te vinden met voordien nog een gaatje in zijn agenda. Maar ook wie een gekoeld huis wil, maakt daar beter tijdig werk van. "De markt is al een poosje enorm aan het groeien door de opeenvolgende jaren met hittegolven, maar we verwachten een blijvende vraag door het afschaffen van de terugdraaiende tellers voor wie zonnepanelen heeft en door het vele thuiswerken", vertelt Lieven Verstaen van Daikin.
Lees verder

KOERS KORT. Primoz Roglic niet mee op trainingskamp met Jumbo-Visma - Bart Wellens krijgt kans als ploegleider in de WorldTour
Jumbo-Visma is zonder Primoz Roglic op trainingsstage in Spanje. De Sloveense kopman van het team moet voorlopig thuisblijven. Volgens een woordvoerder van Jumbo-Visma komt dat mede omdat Roglic te maken heeft met "COVID-19-maatregelen of -besmettingen in zijn nabije omgeving".
Lees verder

Biden neemt eerste coronamaatregelen en verplicht mondmaskers op luchthavens, in vliegtuigen en in treinen
Amerikaans president Joe Biden zal vandaag tijdens zijn eerste volledige dag in het Witte Huis tien noodmaatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten in te dijken. De nieuwe regering wil snel noodfondsen vrijmaken om scholen veilig te kunnen laten heropenen, en op een heel aantal vormen van collectief vervoer zullen mondmaskers verplicht gemaakt worden.
Lees verder

Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen: "Dit slaat in als een bom"
De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd. Dat meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. Het sociaal overleg zal plaatsvinden volgens de regels van de wet-Renault.
Lees verder

Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen
De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd, meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. Het sociaal overleg zal plaatsvinden volgens de regels van de wet-Renault.
Lees verder

Uitgetest: dankzij dit snuggere trucje moet je nooit meer je kleren strijken
Strijken: het is een van die huishoudelijke taakjes waar we niet bepaald naar uitkijken. Toch moet het gebeuren. En als we er dan eens tijd voor vinden, staat ons een gigantische berg te wachten. Wat als dat allemaal verleden tijd zou kunnen zijn? Deze methode om nooit meer te hoeven strijken circuleert op het internet, en het enige dat je ervoor nodig hebt zijn drie ijsblokjes.
Lees verder

Maak opnieuw kennis met de 'Voice of God', de warme stem van de onzichtbare omroeper tijdens de inauguratie
Je zag hem niet, maar hoorde hem wel. Courtney Williams, de man die gisteren al voor de vierde keer op rij de podiumgasten aankondigde tijdens de presidentiële inauguratie. Zijn warme stem past bij deze ceremonie "als een hand in een want", zou Neil Diamond zingen. "De 'voice of God' is de technische term, omdat je mij niet ziet", aldus Williams zelf. De diepe basklank leek inderdaad vanuit de hemel boven het Capitool te komen.
Lees verder

Tweede ex getuigt over verontrustende fantasieën van Armie Hammer: "Hij wilde mijn onderste ribben laten verwijderen"
Het net lijkt zich langzaamaan te sluiten rond Armie Hammer (34). Zo getuigt nu al een tweede ex-vriendin over z'n gewelddadige fantasieën, en die zijn niet min: "Hij kraste de letter 'A' in mijn huid en wilde mijn ribben oppeuzelen." Bovendien werd de acteur intussen ook ondervraagd door de politie. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Page Six.
Lees verder

Geen Lewis Hamilton in 2021? Hoe het voor de zevenvoudige wereldkampioen buigen of barsten is
Het lijkt onwaarschijnlijk maar is een scenario dat op tafel ligt: dat Lewis Hamilton seizoen 2021 thuis voor televisie moet volgen. Hoe de zevenvoudige wereldkampioen zijn hand overspeelde in de onderhandelingen met Mercedes. En zal moeten buigen als hij straks achter het stuur wil zitten.
Lees verder

Heeft milieuvriendelijkheid invloed op de kosten van je autoverzekering?
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.
Lees verder