Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 januari 2021

Dirk Devroey: “Als we de scholen willen openhouden, moeten alle buitenschoolse activiteiten verboden worden"

HLN
Dirk Devroey: "Als we de scholen willen openhouden, moeten alle buitenschoolse activiteiten verboden worden"
Het onderwijsoverleg heeft strengere maatregelen aangekondigd wat betreft de naschoolse activiteiten van jongeren: kinderen jonger dan 12 mogen voortaan één hobby uitoefenen, hun bubbel wordt daar kleiner. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) vreest dat dit niet voldoende zal zijn: "Als we de scholen willen openhouden, pleit ik ervoor om de buitenschoolse activiteiten te verbieden", zegt hij bij HLN LIVE.
Lees verder

Nissan wil binnen 10 jaar alleen nog elektrische voertuigen verkopen in Europa
Automaker Nissan wil over tien jaar in thuisland Japan, maar ook in Europa, China en de Verenigde Staten alleen nog maar elektrische auto's verkopen. Die koerswijziging moet het concern helpen om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
Lees verder

Bomalarm in UZ Leuven: politie massaal ter plaatse
De politie van Leuven is met verschillende ploegen aanwezig in het UZ van Leuven na een bomalarm. Het ziekenhuis wordt voorlopig niet geëvacueerd.
Lees verder

Hersentumor van baby Louize is niet meer te genezen: "We gaan ons kindje nog laten dopen en dan nemen we afscheid"
De kleine Louize, amper twee maanden jong, is ongeneeslijk ziek. De baby heeft een agressieve hersentumor in het hoofd. Ouders en grootouders hadden via de Facebookpagina Pray For Louize opgeroepen voor steun, maar alle kaarsjes ten spijt moeten ze afscheid nemen van hun kindje. "Dit doet zo pijn, we hebben er geen woorden voor".
Lees verder

Tori en Niels gingen 'Uit De Kleren' op de eerste date: "Ik heb het wel gehad met Tinder en zo"
De nieuwe datingshow 'Uit De Kleren' is van start gegaan op VTM 2. Het uitgangspunt: 2 vreemden, 30 minuten, zonder kleren. Dus beginnen dates waar ze normaal eindigen: in bed. Eén van de drie duo's die de spits afbeet was Tori (25) en Niels (25). "Het was spannend", vertellen ze, "maar de mogelijkheden om iemand te leren kennen zijn momenteel heel beperkt."
Lees verder

Vrachtwagen wordt cabrio na ongeval op parking van Makro in Eke
Woensdagochtend heeft zich een opmerkelijk ongeval voorgedaan op de parking van Makro in Eke. Een vrachtwagenchauffeur had zich van rijstrook vergist en kwam terecht op een voetgangersstrook. Daar ramde hij met de bovenkant van zijn vracht tegen de luifel, met aanzienlijke schade tot gevolg.
Lees verder

"Sluit de scholen nu en geef les in de zomer": Gentse schooldirecteur heeft het gehad met 'het opofferen van leerkrachten'
"Ja, de scholen zijn de motor van de pandemie. Mag dat nu eindelijk gezegd worden? Hoe wij moeten werken, dat is niet veilig. Er is maar één oplossing. Sluit de scholen, nú. En haal die lesweken in in de zomervakantie." Het lijkt een wanhoopskreet, maar directeur Gwen Moerman van de Gentse Bollekensschool aan de Neermeerskaai is boos, razend bijna. "Het gaat steeds over het belang van de kinderen, maar de leerkrachten dan? Wij zijn kanonnenvlees, en de overheid doet niks voor ónze veiligheid."
Lees verder

"Sluit de scholen nu en geef les in de zomer", Gentse Schooldirecteur Gwen Moerman heeft het gehad met "het opofferen van leerkrachten"
"Ja, de scholen zijn de motor van de pandemie. Mag dat nu eindelijk gezegd worden? Hoe wij moeten werken, dat is nièt veilig. Er is maar één oplossing. Sluit de scholen, nù. En haal die lesweken in in de zomervakantie." Het lijkt een wanhoopskreet, maar directeur Gwen Moerman van de Gentse Bollekensschool aan de Neermeerskaai is boos, razend bijna. "Het gaat steeds over het belang van de kinderen, maar de leerkrachten dan? Wij zijn kanonnenvlees, en de overheid doet niks voor ònze veiligheid."
Lees verder

Zit jij met vragen over de beurs en beleggen? Stel ze aan onze beursexpert Pascal Paepen
In 2020 werd de beurs populairder dan ooit. Heel wat Vlamingen zijn ondanks, of net dankzij, de coronacrisis voor het eerst beginnen beleggen. MijnGids wil hen op weg helpen met de reeks 'Starten met beleggen'. Iedere twee weken behandelt onze beursexpert Pascal Paepen vragen over aandelen, brokers, fondsen en beurskosten. Welke vragen wil jij dat Pascal Paepen zeker beantwoordt? Stel ze via dit formulier.
Lees verder

Slanker, leniger, krachtiger of een betere conditie: raak je daar het snelst met sport of gezonde voeding? "Je bent beter heel je leven 10 kilo te dik dan constant te jojoën"
Nog nooit was het belang van een goede gezondheid zo duidelijk. Onder druk van corona is er een drang om gezonder te eten en meer te bewegen. Herkenbaar? Sta dan eens stil bij wat je écht wilt. Afvallen, spieren kweken of nog iets anders? "Dat vraagt telkens een andere aanpak", zegt personal coach Frédéric Heylen. Hij licht toe hoe je een specifiek doel kiest én kunt bereiken.
Lees verder

Twee paarden gegrepen door trein in provincie Namen
In Courrière, in de provincie Namen, heeft een trein twee paarden gegrepen. Het spoorverkeer is onderbroken op lijn 162 tussen Namen en Luxemburg. Dat meldt Infrabel.
Lees verder

Last van winterkwaaltjes? Zo geraak je ervan af
De wintermaanden zijn volop aan de gang, en daarmee komen ook de typische winterkwaaltjes opzetten. Hoofdpijn, droge huid, een winterdipje... We hebben er allemaal wel eens last van, en de huidige omstandigheden maken het er niet beter op. Gelukkig kan je er zelf zonder al te veel moeite iets aan doen.
Lees verder

Horeca al honderd dagen dicht, 46% vreest het nog maar twee maanden vol te houden: "Extra steun is logica zelve, anders is dit schuldig verzuim"
De verplichte sluiting van de horeca op 19 oktober 2020 heeft de kaap van de honderd dagen gerond. Ondanks de steunmaatregelen zorgt dit voor een immense impact voor de sector. Al 41% van de horecaondernemers moet gebruikmaken van het eigen spaarboekje om het hoofd boven water te houden. Als er niets verandert, vreest liefst 46% binnen dit en twee maanden voor het einde van hun zaak.
Lees verder

Tot een op de twee heeft het mentaal moeilijk in coronatijden
Op de hoogtepunten van de coronagolven had nagenoeg een op de twee mensen het mentaal lastig. Vooral vrouwen en jongeren kenden moeilijke momenten. "Hoe jonger, hoe meer er dergelijke momenten waren", zo blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Louvain-la-Neuve.
Lees verder

Ryanair dient klacht in tegen staatssteun voor Brussels Airlines
De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft een klacht ingediend tegen de staatssteun voor Brussels Airlines. Dat heeft Koen Van Loo, afgevaardigd bestuurder van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), gezegd in de Kamercommissie voor Financiën en Begroting.
Lees verder

Is teken- of muziekschool een hobby? Verwarring over plaats van deeltijds kunstonderwijs binnen buitenschoolse activiteiten
Dinsdag werd tijdens het onderwijsoverleg een akkoord gesloten over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde aan dat kinderen jonger dan 12 jaar nog maar één hobby of vrijetijdsactiviteit mogen uitoefenen. Vandaag is echter verwarring ontstaan over welke activiteiten meetellen als hobby, en welke niet. Zo zouden teken- en muziekscholen volgens sommigen niet worden meegeteld.
Lees verder

Football Talk. Moeskroen-coach Jorge Simao twee wedstrijden geschorst - Slovaakse ex-coach Jozef Venglos overleden
Met enige vertraging gaan Club NXT en het B-elftal van KRC Genk vandaag in de trommel van de Youth League. De nieuwe format bestaat uit een knock-out toernooi met 64 ploegen waarbij elke ronde in één wedstrijd wordt afgewerkt. Pas in de 8ste finales kunnen Club (Champions League-spoor) en KRC Genk elkaar tegenkomen. De 32ste finales worden afgewerkt op 2 en 3 maart. Bij de acht potentiële tegenstanders van Club NXT zitten onder meer Ajax, Man United en Real Madrid. Genk kan op zijn beurt onder meer Benfica of Basel loten. De loting gebeurt vanmiddag om 12 uur. (TTV)
Lees verder

Antwerp komt op toerental met resultaat én goed voetbal: "Bijna perfecte eerste helft"
Dá's gevoetbald, Antwerp. Noem het gerust de eerste referentiematch onder Vercauteren. Vooral voor rust was het áf. 9 op 12 en drie clean sheets: het rapport van Frank oogt al mooi, gisteren het voetbal - bij momenten - ook.
Lees verder

OPROEP. Ben of ken jij een student met een plan na corona? Laat het ons weten!
Het zijn barre tijden, niet in het minst voor onze jongeren. Zij missen vandaag een pak momenten en onvergetelijke ervaringen in hun studententijd. Voor een artikel in 'Het Laatste Nieuws' en op HLN.be zoeken we naar jongeren die zelf voor perspectief zorgen en vooruitkijken, naar een leven ná corona. Met een plan voor een verre reis, een nieuwe hobby of onderneming.
Lees verder

Open ruimtes, slimme toestellen en donkere kleuren: dit zijn de keukentrends van 2021
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen.
Lees verder