Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 januari 2021

De stijlgeheimen van Billie Leyers: ‘Ballerina’s doen me denken aan mijn foute jaren op het middelbaar’

De stijlgeheimen van Billie Leyers: 'Ballerina's doen me denken aan mijn foute jaren op het middelbaar'

Billie Leyers, nog een dochter van Jan, is als singer-songwriter voorlopig wel de enige van de vier die in de muzikale voetsporen van haar vader treedt. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Dramatische taferelen in Los Angeles: wie weinig kans maakt, mag niet in ambulance

Elke vijftien minuten verliest in Los Angeles iemand de strijd tegen covid-19. Al meer dan 7.600 coronapatiënten liggen er in het ziekenhuis, waarvan bijna een kwart op de afdeling intensieve zorg. De hulpdiensten zijn zo overbelast dat ze het advies krijgen bepaalde patiënten met weinig overlevingskansen niet meer naar het ziekenhuis te brengen.

Lees verder

Agenten die Jacob Blake in de rug schoten worden niet vervolgd

De politieagent die vier maanden geleden Jacob Blake had neergeschoten, zal niet worden aangeklaagd. Dat is door de openbaar aanklager meegedeeld tijdens een persconferentie.

Lees verder

Kim Jong-Un slaat mea culpa over falende economie

In zijn eerste speech van het 8ste Noord-Koreaanse partijcongres heeft leider Kim Jong-Un mea culpa geslagen over de falende economie van het land. Tijdens het congres zal er een nieuw vijfjarenplan uiteengezet worden. Er wordt ook verwacht dat Noord-Korea een nieuw politiek standpunt inneemt tegenover Zuid-Korea en de Verenigde Staten, al noemde hij de twee landen niet in zijn toespraak.

Lees verder

Surfer redt vrouw uit gevaarlijke branding in Hawaï

De 24-jarige professionele surfer Mikey Wright heeft donderdag het leven van een vrouw gered in Hawaï. Ze was in een woeste branding van wel vier meter diep terechtgekomen en raakte er niet meer uit. Bekijk de heldhaftige actie in de video hierboven.

Lees verder

Maaike Cafmeyer, Lize Feryn en zeven andere vrouwen treden naar buiten in zaak-De Pauw

Na een perslek komen de negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag vroeger dan gepland naar buiten. Het gaat onder anderen om Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard.

Lees verder

Druisen camera's tegen gsm'en achter stuur in tegen privacy?

De Gegevensbeschermingsautoriteit dreigt met een onderzoek tegen het proefproject dat het verkeersinstituut Vias doet met camera's die gsm-gebruik achter het stuur moeten detecteren.

Lees verder

Oostende moet Simon Buysse zes weken missen na enkeloperatie

Basketbalclub Oostende zal het een zestal weken zonder Simon Buysse moeten stellen. De 23-jarige forward heeft last van een enkelblessure en gaat onder het mes, zo bevestigt de landskampioen woensdag.

Lees verder

WHO-experts mogen China niet binnen om bron van het coronavirus te onderzoeken

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden dinsdag niet toegelaten in China, om daar de bron van sars-CoV-2 te onderzoeken. De Chinese autoriteiten hebben het over 'een misverstand' en zeggen de nodige papieren in orde te zullen brengen.

Lees verder

Opvolger van Martin Luther King maakt diens droom waar

Raphael Warnock, predikant in de kerk waar Martin Luther King preekte, is de eerste zwarte senator die ooit verkozen werd in een zuidelijke staat.

Lees verder

DAKAR. Joan Barreda Bort wint zijn tweede etappe, De Soultrait wordt leider bij motards

Joan Barreda Bort (Honda) heeft de vierde etappe voor motoren in de Dakar gewonnen. De Spanjaard was 5:57 sneller dan Ross Branch (Yamaha), de rijder uit Botswana die 2e eindigde. De Australiër Daniel Sanders (KTM) finishte als 3e op 6:09. De Amerikaanse leider Skyler Howes (KTM) verloor 13:13 en zakt naar de 5e plaats. De Fransman Xavier De Soultrait (Husqvarna) is de nieuwe leider bij de motoren.

Lees verder

Neil Young verkoopt muziekrechten voor 120 miljoen euro

Neil Young heeft de muziekrechten van zijn songs verkocht aan het investeringsfonds Hipgnosis Songs Fund. De 75-jarige Canadese rocker krijgt 150 miljoen dollar (120 miljoen euro) voor vijftig procent van de rechten van 1.180 liedjes. Dat meldt de BBC woensdag.

Lees verder

Manchester City noteert drie nieuwe coronabesmettingen vlak voor derby

Het coronavirus blijft Manchester City parten spelen. De Engelse topclub bevestigde woensdag dat doelman Scott Carson, middenvelder Cole Palmer en een staflid positief hebben getest.

Lees verder

Wikileaks-oprichter Julian Assange wordt niet vrijgelaten op borg

Wikileaks-oprichter Julian Assange moet voorlopig in de gevangenis blijven. De Britse rechtbank heeft de vraag tot borg van zijn advocaten geweigerd.

Lees verder

Japan twijfelt nog altijd niet over doorgaan Olympische Spelen: "Overwinning van de mensheid op het virus"

De Japanse regering heeft nog altijd geen enkele twijfel over het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio, die van 23 juli tot 8 augustus geprogrammeerd staan. "Het wordt een veilig en beschermd evenement voor iedereen", zei premier Yoshihide Suga.

Lees verder

Europees Geneesmiddelenagentschap zet licht op groen voor Moderna-vaccin

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het licht op groen gezet voor het vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. Het is na dat van Pfizer en BioNTech het tweede coronavaccin dat straks kan worden ingezet op de Europese markt.

Lees verder

Barcelona stalt Carles Alena bij Getafe

FC Barcelona leent middenvelder Carles Alena tot het einde van het seizoen uit aan Getafe. De club uit Madrid neemt in die periode ook zijn loon over, zo bevestigt Barça woensdag.

Lees verder

Gabriele Missaglia en Aart Vierhouten worden sportdirecteur bij Team Qhubeka ASSOS

De Italiaan Gabriele Missaglia en de Nederlander Aart Vierhouten gaan aan de slag als sportdirecteur bij Team Qhubeka ASSOS. De Zuid-Afrikaanse WorldTourploeg bevestigde de komst van de oud-renners, allebei 50, woensdag.

Lees verder

Tijdlijn | De zaak-De Pauw, van videoboodschap tot rechtbank

De negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag zijn woensdag naar buiten getreden, een week voordat het proces tegen de tv-maker begint. Een overzicht van wat zich de afgelopen drie jaar heeft afgespeeld.

Lees verder

Radja Nainggolan heeft plots rood haar en scoort bijna wereldgoal, maar beleeft debuut in mineur bij Cagliari

Radja Nainggolan is zijn nieuwe uitleenbeurt aan Cagliari met een valse noot begonnen. De middenvelder, die wordt gehuurd van Inter, kreeg woensdagmiddag weliswaar een basisplaats in het competitieduel tegen Benevento maar de Sardijnen verloren met 1-2.

Lees verder

Spanje en Portugal zetten zich schrap voor sneeuw en vriestemperaturen

Portugal en Spanje maken zich klaar voor de doortocht van storm Filomena. De komende dagen worden er veel sneeuwval en erg lage temperaturen verwacht.

Lees verder

Franse sterrenkok Albert Roux overleden

De Franse chef-kok Albert Roux, onder andere bekend als medeoprichter van het sterrenrestaurant Le Gavroche in Londen, is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag gemeld. Volgens hen sukkelde Roux al een tijdje met zijn gezondheid. Meer informatie over de doodsoorzaak werd niet vrijgegeven.

Lees verder

Trump-aanhanger tijdens speech: 'Pak iedereen vast, dit is een superverspreider-evenement'

Dinsdag kwamen duizenden Trump-supporters bijeen op het Vrijheidsplein nabij het Witte Huis in Washington D.C. Daar moedigde Clay Clark, een van de sprekers, het publiek aan om iedereen eens goed vast te nemen. 'Dit is een superverspreider-evenement, knuffel elkaar', riep Clark tijdens zijn speech.

Lees verder

Toerismereus TUI voor de derde keer gered

De Duitse toerismereus TUI krijgt voor de derde keer in minder dan een jaar staatssteun. Berlijn pompte al meer dan 4 miljard euro in het bedrijf. Maar wedt de Duitse overheid niet op een model uit het verleden?

Lees verder

Brusselse burger krijgt meer inspraak, te beginnen met 5G en huisvesting

Om de Brusselaars meer te betrekken bij het beleid, werkt het Brussels Gewest in 2021 met 'burgercommissies'. Die zullen bestaan uit 45 uitgelote burgers en een vijftien parlementairen. De eerste commissies zullen dit jaar zich buigen over 5G en huisvesting.

Lees verder

Advocaat Bart De Pauw: 'Veroordeeld nog voor het proces is begonnen'

Een van de advocaten van televisiemaker Bart de Pauw meent dat zijn cliënt alweer veroordeeld wordt in de media, nog voor het debat in de rechtbank kan worden gevoerd.

Lees verder

Live | Donald Trump spreekt honderden aanhangers toe in D.C.

In de Amerikaanse hoofdstad zijn vandaag enkele honderden Trump-aanhangers samengekomen. Ze betogen er tegen de democratische verkiezing van Joe Biden tot president. Rond 17 uur zou Trump er zijn fans toespreken. U kunt zijn toespraak hierboven live volgen.

Lees verder

Vlaanderen mikt op 120 vaccinatiecentra

Er komt één vaccinatiecentrum per 50.000 Vlamingen, zo gaf Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vanmiddag aan in het parlement.

Lees verder

Hoe het komt dat we zo snel een coronavaccin hebben

Het coronavaccin roept bij sommigen heel wat vragen op. Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? Samen met professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels leggen we uit hoe een nieuw soort vaccin, het RNA-vaccin, er onder andere voor heeft gezorgd dat we nu al kunnen vaccineren.

Lees verder

Ben Weyts: 'Liever extra afstandsonderwijs dan verlenging krokusvakantie'

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil zeker geen verlenging van de krokusvakantie. Mochten de coronacijfers de slechte richting uitgaan, pleit hij voor extra afstandsonderwijs als alternatief.

Lees verder

Jambon zocht extra vaccins voor Vlaanderen (maar vond er geen)

De Vlaamse minister-president wilde vaccins bestellen bij Pfizer. 'Maar voorlopig is die deur toe.'

Lees verder

Vaccinatieschandaal 'Jandagate' verhit de gemoederen in Polen

In Polen is commotie ontstaan nadat enkele prominente figuren gevaccineerd werden nog voor het ziekenhuispersoneel een eerste prik heeft gekregen. Op sociale media zwaaiden ze met vaccinatiekaarten. De regering veroordeelt de voorkeursbehandeling scherp, al blijken ook politici in functie ingeënt.

Lees verder

Nederlandse duikers vinden kanonnen van gezonken Brits oorlogsschip uit 1799

Duikers hebben in de zeebodem voor het onbewoonde eilandje Razende Bol, voor de kust van het Nederlandse Texel, kanonnen en militaire uitrustingsstukken gevonden die toebehoorden aan het Britse oorlogsschip HMS Apollo. Dat schip zonk op 6 januari 1799, nadat het door een navigatiefout was gestrand op de ondieptes bij de Razende Bol.

Lees verder

Van Eetvelt stapt op als ceo van Anderlecht

Karel Van Eetvelt (54) stapt op als ceo van Anderlecht. Jon Donvil volgt hem op. De raad van bestuur van RSCA heeft Wouter Vandenhaute dan weer officieel benoemd tot voorzitter.

Lees verder

Pence zal overwinning Biden bekrachtigen, aanhangers Trump bestormen Capitool

In het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington, DC, wordt de overwinning van Joe Biden als president officieel vastgesteld. Vicepresident Mike Pence liet weten zich niet te zullen verzetten tegen die bekrachtiging, zoals Trump vraagt. Aanhangers van Trump bestormden het gebouw na een speech van de president.

Lees verder

Vaccinaties in Kortrijk schakelen versnelling hoger

Het vaccineren ging snel in woon-zorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk woensdagochtend. Zo snel dat de stad vragende partij is om het tempo op te drijven. Tegen 15 januari moeten alle bewoners van de woon-zorgcentra in de zone zijn ingeënt. Dat is tien dagen eerder dan voorzien in de planning van het agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Beelden tonen hoe Trump-aanhangers binnenbreken in Capitool: 'Neem het nu in!'

In Washington D.C. zijn aanhangers van president Trump binnengestormd in het Capitool. Daar leidde vicepresident Mike Pence op dat moment de electorale zitting over de verkiezingsuitslag. Op beelden is te zien hoe de betoging ontaardde.

Lees verder

Live | Trump-aanhangers bestormen Capitool

Het Capitool werd in lockdown geplaatst, nadat Trump-fans de barricades van het regeringsgebouw doorbraken en binnenstormden. Ze deden dat tijdens de ceremonie die de verkiezingszege van de Democraat Joe Biden officieel moest bekrachtigen. Volg de situatie op de voet.

Lees verder

COMMENTAAR | Het Trump-tijdperk eindigt in chaos en oproer

Tijdens de laatste parlementaire achterhoede­gevechten van een radeloze, in verwarring verkerende Republikeinse partij, vergleed het beschamende Trump-tijdperk gisteren in chaos en oproer.

Lees verder

Democraten halen Senaat binnen: Ossoff haalt het in Georgia

De Democraat Jon Ossoff (33) heeft bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia zittend senator David Perdue (71) verslagen. Dat wil zeggen dat de Democraten de komende twee jaar de Amerikaanse Senaat zullen controleren.

Lees verder

Genk op een punt van Club Brugge na zege in inhaalmatch

Racing Genk trapte het nieuwe kalenderjaar met veel goals op gang in de inhaalwedstrijd tegen KAS Eupen. De troepen van John van den Brom wonnen met 1-4. Junya Ito en Paul Onuachu namen de Genkse goals voor hun rekening. Onuachu trapte in de tweede helft twee penalty's binnen en vervolledigde zo zijn hattrick.

Lees verder

ANALYSE | Democratische Senaat geeft Biden nog geen vleugels

De Democraten kregen gisteravond de controle over de Senaat, via winst van twee zetels in de zuidelijke staat Georgia. Historisch, maar het betekent daarom nog niet dat Joe Biden alles kan doen wat hij wil.

Lees verder

In beeld | Betogers raken tot diep in Capitool en nemen kantoor Pelosi in

In het Capitool, het politieke centrum van de Verenigde Staten in Washington, is een nooit geziene chaos losgebroken. Trump-getrouwen stormden binnen, de parlementsleden moesten in allerijl geëvacueerd worden. De betogers namen onder meer plaats op de spreekstoel van de Senaat en in het kantoor van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

Lees verder

Biden: 'Een aanslag in het hart van de democratie'

Joe Biden, de toekomstige president van de Verenigde Staten, eiste dat Trump op de nationale televisiezender opriep om een einde te maken aan de chaos in het Capitool.

Lees verder

Aanval op Amerikaanse democratie

Een meute van honderden Trumpfans heeft gisteren het Capitool in Washington ingenomen, waar de bekrachtiging van Joe Biden als 46ste president plaatsvond. Pas na drie uur zei Trump hen 'dat ze gelijk hadden, maar beter naar huis gingen'.

Lees verder

Hoe raakten demonstranten zo makkelijk binnen?

Waarom was het Capitool niet beter beveiligd en waarom riep president Trump niet meteen de hulp in van de Nationale Garde? Ook die kritiek klonk gisteren meteen luid.

Lees verder

Julian Assange, de gevallen held

Tien jaar geleden was hij een held, een man die geheime, onfrisse documenten openbaar maakte. Nu is hij een depressieve, wanhopige man. Een weirdo ook. Een narcist. Wat moeten we nu denken over Julian Assange, de man achter WikiLeaks?

Lees verder

Julian Assange, de gevallen held

Tien jaar geleden was hij een held, een man die geheime, onfrisse documenten openbaar maakte. Nu is hij een depressieve, wanhopige man. Een weirdo ook. Een narcist. Wat moeten we nu denken over Julian Assange, de man achter WikiLeaks?

Lees verder

Dit is wat we al weten over de bestorming van het Amerikaanse Capitool

Trumpbetogers hebben het Amerikaanse Capitool bestormd op het moment dat de Senaat samenzat om de verkiezingsuitslag officieel goed te keuren. De meeste betogers zijn intussen afgedropen, en de zitting is hervat. Persagentschap Reuters spreekt van vier doden. Lees hieronder wat er nog gebeurde terwijl België sliep.

Lees verder

Vier doden bij bestorming van Capitool, pijpbommen gevonden

Bij de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington woensdag zijn vier doden gevallen. Dat melden Amerikaanse media, op basis van de lokale politie. Er werden ook twee pijpbommen gevonden.

Lees verder

Belangrijkste indicatoren coronacrisis blijven dalen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is nog altijd aan het afnemen. Ook het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames bevinden zich nog steeds in dalende lijn, zo blijkt donderdag uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Datalek brengt FOD Financiën in verlegenheid

Een rijksregisternummer bleek zomaar op te roepen. De FOD Financiën moet een lek in een van haar registers dichten.

Lees verder

Twitter en Facebook blokkeren Trump, ook Ivanka onder vuur

Zowel Twitter als Facebook hebben Trump tijdelijk geblokkeerd op hun platform na een video die opnieuw tot geweld zou kunnen aanzetten in Washington.

Lees verder

Mike Pence veroordeelt betogers: 'Geweld wint nooit'

Mike Pence heeft de Trumpbetogers die het Amerikaanse Capitool bestormd hebben aangesproken. 'Aan degenen die vandaag ons Capitool hebben verwoest, u hebt niet gewonnen. Geweld wint nooit', aldus de aftredende vicepresident.

Lees verder

Iedereen veroordeelt bestorming op het Capitool, behalve president Trump

Er klinkt unaniem ongeloof en afkeuring in de Amerikaanse politiek. Bondgenoten van Donald Trump keren zich af en ook oud-presidenten Obama, Bush en Clinton laten van zich horen.

Lees verder

Belgische records hernieuwbare energie gesneuveld in 2020

Er zijn vorig jaar in België verschillende records van hernieuwbare energie gesneuveld. Dat blijkt uit jaarcijfers van hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Lees verder

Trump-fans laten grote ravage na in Capitool

Demonstranten zijn woensdag het Capitool binnengedrongen nadat aftredend president Donald Trump hen toesprak in Washington D.C.. Ze beschadigden meubilair, sloegen ramen in en lieten overal protestborden na. Ook de pers werd aangevallen, het filmmateriaal van een 'Associated Press'-team werd vernietigd.

Lees verder