Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 januari 2021

COLUMN. “Een wereld die Donald Trump overleeft, kan elke president aan. Zelfs Joe Biden”

HLN
COLUMN. "Een wereld die Donald Trump overleeft, kan elke president aan. Zelfs Joe Biden"
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Donald Trump, de president die er ondanks verwoede pogingen niet in slaagde de wereld om zeep te helpen.
Lees verder

Testteams rukken massaal uit: al 91 gevallen van gevreesde Britse variant
De besmettelijke Britse variant van het coronavirus verspreidt zich over het hele land. Naast een zware uitbraak in Houthulst zijn er ook gevallen in Edegem en Kontich, en vermoedelijk in Geraardsbergen en Aalst. Sciensano meldt dat in totaal al 91 gevallen van de Britse variant zijn gevonden - en 7 van de Zuid-Afrikaanse. Al liggen de werkelijke aantallen vele malen hoger, want bij uitbraken wordt gewerkt met steekproeven.
Lees verder

ANNO 2021. Lisa Smolders, dj en ex-presentatrice: "Op Wikipedia pitste ik enkele jaren van mijn leeftijd af"
Elke dag gaat Het Laatste Nieuws op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Lisa Smolders (34), ex-presentatrice op radio en televisie en dj, die nu met haar vriend een gloednieuw podcastbedrijf heeft. "Wij zijn radiomakers pur sang en die zijn gewoon om alles zelf te doen."
Lees verder

VS wil Russisch schip sanctioneren wegens betrokkenheid bij aanleg Nord Stream 2-pijplijn
De Amerikaanse overheid wil sancties opleggen tegen het Russische schip Fortuna omdat het betrokken is bij de Nord Stream 2-pijplijn. De Amerikaanse ambassade in Berlijn bracht de Duitse overheid hiervan de op hoogte.
Lees verder

EXCLUSIEF. Het eerste interview met nieuwe Anderlecht-spits Abdoulay Diaby: "Club Brugge? Dat is nu eenmaal voetbal"
Vincent Kompany mag gerust zijn. "Ik wil voor de coach door het vuur gaan", belooft Abdoulay Diaby (29). Het eerste gesprek met de nieuwe Anderlecht-spits, waarin het ook over zijn verleden bij Club Brugge gaat en z'n keuzes na zijn periode bij blauw-zwart.
Lees verder

Alleen Messi doet nog iets beter dan De Bruyne: de twee assistkoningen tegenover elkaar afgewogen
Aan de strafste aller tijden komt hij net niet. Zonder die drie vervelende blessures in 2018-2019 was Kevin De Bruyne de 100 assists bij Manchester City al een tijdje gepasseerd en stond Lionel Messi (104 assists) hieronder in zijn schaduw. In het all-round aanvalspel moet de Rode Duivel meer dan zijn meerdere erkennen in Messi, maar een schande is dat niet. De Bruyne heeft naast zijn geweldige vista en gevarieerde passing nog andere troeven - een teamspeler eerst, ook op defensief vlak. Twee PSG-boys zitten De Bruyne op de hielen, maar dat heeft zijn logische verklaring: een veel minder evenwichtige competitie dan de Premier League. In Engeland kent 'KDB' sinds zijn transfer naar City eind augustus 2015 zijn gelijke niet qua constante en assists. In beslissende passes en kansencreatie staat werkelijk niemand nog op de foto.
Lees verder

Diverser dan ooit en bakken ervaring, maar ook omstreden figuren: dit is het kabinet van Joe Biden
Zoals de Verenigde Staten het nog nooit gezien hebben. Joe Biden wil straks met een ervaren en historisch divers kabinet voor "het meest progressieve beleid sinds Franklin Roosevelt" zorgen. Al is niet iedereen even enthousiast. Zelfs binnen de eigen partij rijzen vragen over belangenvermenging.
Lees verder

Vlaamse arts in Londens grootste ziekenhuis: "Ik zou Belgische scholen sluiten"
Kinderarts Igor Fierens (49) werkt in het grootste ziekenhuis van Londen, het Royal London Hospital. Al weken ziet de Vlaming de kliniek uit zijn voegen barsten, een fenomeen dat wij hier in de tweede golf ook hebben meegemaakt. "Maar de variant die nu circuleert, is veel besmettelijker. Als België niet voorzichtig is, wacht hetzelfde scenario."
Lees verder

Nadenken, overleggen... en wachten: pas vrijdag wordt knoop over strengere reisregels doorgehakt
De Britse coronavariant lijkt bezig aan een opmars in ons land, maar toch zal het Overlegcomité pas vrijdag beslissen over strengere maatregelen voor reizigers. "Donderdag zit de Europese top samen. Het zou vreemd zijn als België met een unilaterale beslissing komt, als er dan mogelijk een Europees plan van aanpak komt."
Lees verder

Niels Albert over niet-selectie van Thibau Nys: "Het getuigt dat er binnen het selectiewerk niet aan vriendjespolitiek wordt gedaan"
Thibau Nys werd niét geselecteerd voor het WK veldrijden. "Hard, maar eerlijk", vindt onze columnist Niels Albert. "Chapeau dat Sven Vanthourenhout, de boezemvriend van papa Sven, die beslissing dúrfde te nemen."
Lees verder

EXCLUSIEF. Het eerste interview met nieuwe Anderlecht-spits Abdoulay Diaby: "Club Brugge? Dat is nu eenmaal voetbal"
Vincent Kompany mag gerust zijn. "Ik wil voor de coach door het vuur gaan", belooft Abdoulay Diaby (29). Het eerste - weliswaar korte - gesprek met de nieuwe Anderlecht-spits. "Scoren is mijn job."
Lees verder

Dollars, drank... en één doodbraaf huwelijk: hoe is het de acteurs van 'Friends' vergaan?
Tien jaar een hoofdrol spelen in een waanzinnig populaire tv-reeks, het doet wat met een mens. Vraag maar aan de cast van 'Friends', die binnenkort te zien is in een reünie-aflevering. De opnames daarvoor zijn intussen gestart. Van een burn-out tot een jarenlang gevecht tegen verslavingen of - zo kan het ook - een rijkgevulde carrière met heel wat awards: zo verging het de zes hoofdrolspelers.
Lees verder

Giro wordt nu echt wel kort dag voor Remco Evenepoel: "Niet nóg een keer dezelfde fout maken"
Remco Evenepoel toch. Het zit het Belgisch goudhaantje, volgende week 21, niet mee. Een nieuwe MRI-scan wees uit dat zijn schaambeenbreuk nog niet volledig is genezen. Gevolg: drie weken extra zonder fiets. Wat hem op exact drie maanden voor de start van de Giro brengt. Echt kort dag, nu wel.
Lees verder

Jacky Lafon verliest zus aan corona: "Toen haar dochter er was, is ze nog één keer wakker geworden"
2021 is voor Jacky Lafon (74) allesbehalve goed begonnen. Vlak na Nieuwjaar is haar zus Liliane op 75-jarige leeftijd bezweken aan Covid-19. "In totaal heeft ze vijf weken op de corona-afdeling gelegen, maar eigenlijk heeft ze die periode niet meer bewust meegemaakt. Alleen toen haar dochter bij haar was, is ze nog één keer wakker geweest", aldus Jacky Lafon in 'Primo'.
Lees verder

"Ik werd afgestraft in mijn job omdat ik niet inging op avances": Ex-Miss Nele Somers (36) duikt op in 'Missie Callcenter'
'Hallo, met Nele Somers. Hoe kan ik je helpen?' Geen toga maar een headset voor de ex-Miss Belgian Beauty vanavond in 'Missie callcenter' op VTM 2. Een eenmalige tv-opdracht, want de advocate mét eigen kantoor heeft het naar eigen zeggen al moeilijk genoeg om haar mannetje te staan in die wereld. "Enkele jaren geleden ben ik eens op de vingers getikt omdat ik een selfie had gemaakt waarop ik een decolleté droeg", zegt ze. "Onterecht."
Lees verder

Temperaturen worden zachter en het kan stevig waaien
Het is vandaag betrokken met regen, in de Hoge Ardennen aanvankelijk (smeltende) sneeuw of eventueel wat lokale aanvriezende regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen met soms enkele korte opklaringen, zegt het KMI.
Lees verder

Vuurdoop voor Julie en véél liefde: VTM en VTM2 kleuren voorjaar met nieuwigheden en vaste waarden
Een mix van vernieuwing, met onder meer de vuurdoop van Julie Van den Steen (28) als gastvrouw in 'Game of Talents', en titels die hun succes bewezen hebben, met 'Blind Getrouwd' als hoofdvogel. Dat is het voorjaarsoffensief waarmee VTM de komende maanden uitpakt. Kleine broer VTM 2 mikt op nog meer verslavende reality met opvallende datingprogramma's.
Lees verder

Tandengeknars bij mindere goden in Melbourne: Djokovic kan in Adelaide wél een luchtje scheppen
Twee weken quarantaine in de aanloop naar de Australian Open is voor niemand gemakkelijk. Maar terwijl in Melbourne de spelers de ramen van hun hotelkamers niet kunnen opendoen tenzij op een kleine kier - Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Greet Minnen communiceerden zo de afgelopen dagen met elkaar - profiteren de toppers in Adelaide van een veel grotere bewegingsvrijheid.
Lees verder

Tandengeknars bij mindere goden in Melbourne: Djokovic kan wél een luchtje scheppen in Adelaide
Twee weken quarantaine in de aanloop naar de Australian Open is voor niemand gemakkelijk. Maar terwijl in Melbourne de spelers de ramen van hun hotelkamers niet kunnen opendoen tenzij op een kleine kier - Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Greet Minnen communiceerden zo de afgelopen dagen met elkaar - profiteren de toppers in Adelaide van een veel grotere bewegingsvrijheid.
Lees verder

Nieuw seizoen 'Stukken van mensen': zonder Patrick en zonder handdruk
Twee bijzonderheden in het komende seizoen van 'Stukken van mensen'. Om te beginnen zal oudgediende Patrick van der Vorst (49) er voor het eerst niet bij zijn.
Lees verder