Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 januari 2021

Britse coronavariant bereikt Australian Open

Britse coronavariant bereikt Australian Open

Drie van de tien covid-positieve bubbelbewoners op de Australian Open hebben de Britse mutatie, een variant die niet alleen besmettelijker maar ook dodelijker is. De drie betrokkenen – twee mannelijke dertigers en een mannelijke vijftiger – zijn leden van de entourage, en dus geen spelers.

Lees verder

Zinloos geweld op scholier schokt Frankrijk, Macron belt moeder

Yuriy, een tiener van Oekraïense afkomst, werd een week geleden aangevallen door een straatbende en voor dood achtergelaten. De bijzonder gewelddadige aanval werd door een beveiligingscamera geregistreerd en de beelden, die via sociale media zijn verspreid, veroorzaken grote verontwaardiging bij onze zuiderburen. De Franse president Macron heeft getelefoneerd met de moeder van het slachtoffer.

Lees verder

'Nieuwjaarsfeest' SP.A afgelast door ziekte voorzitter Conner Rousseau

Nieuwjaar vieren zit er dit jaar niet in voor de SP.A. Voorzitter Conner Rousseau was van plan de leden een nieuwjaarsboodschap te brengen, maar corona steekt daar een stokje voor.

Lees verder

Britse media zijn zeker: Chelsea zet coach Lampard op straat

De uren van Frank Lampard als coach van de Britse Premier League-club Chelsea zijn geteld, volgens de Britse media.

Lees verder

Arts coronataskforce: 'Trump presenteerde grafieken die ik nooit heb gemaakt'

Dr. Deborah Birx, die de Amerikaanse coronataskforce leidde onder voormalig president Donald Trump, beweert in een interview dat iemand Trump verkeerde gegevens moet hebben toegestopt over de coronapandemie. 'Ik zag de president grafieken presenteren die ik nooit heb gemaakt. Dus ik weet dat iemand een parallelle reeks gegevens en grafieken creëerde om aan de president te tonen.' Wie hier achter zit is nog niet bekend.

Lees verder

Ronde van Valencia op de helling: provincie laat geen koersen toe

Sneuvelt er na de Ronde van de Algarve en de Ruta Del Sol op het Iberische schiereiland nog een andere grote voorbereidingskoers in functie van het Belgische openingsweekend ? De kans is groot dat de Ronde van Valencia (3-7 februari) niet zal doorgaan of op zijn minst flink aangepast wordt.

Lees verder

Waarom ook presentatrice Sien Wynants meedoet aan CurieuzeNeuzen in de Tuin

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in uw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen tegen de droogte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. In bovenstaande video vertelt presentatrice Sien Wynants waarom ook zij meedoet aan het onderzoek.

Lees verder

Wanten van Bernie Sanders brengen geld op

De eedaflegging van Joe Biden draaide niet enkel om de nieuwe president, ook Bernie Sanders ging met heel wat aandacht lopen omwille van zijn kledij. Vooral een foto van de onderuitgezakte senator, ingeduffeld en met opvallende wanten, ging over de tongen. Dat momentum laat Sanders niet aan zich voorbij gaan, pulls en T-shirts met zijn beeltenis worden verkocht voor het goede doel.

Lees verder

Het nieuwe testbeleid: wanneer ben je hoogrisicocontact en hoelang moet je in quarantaine?

Vanaf vandaag, 25 januari, gelden nieuwe regels voor testen en quarantaine. Maar wanneer moet je je precies laten testen? En wanneer moet je in isolatie of quarantaine? Wij bundelen alle informatie.

Lees verder

Nog geen beslissing over buitenschoolse activiteiten -13-jarigen

Er is voorlopig nog geen beslissing genomen over het al of niet inperken of stopzetten van buitenschoolse activiteiten voor -13-jarigen. Volgens minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts is het de bedoeling de knoop dinsdag door te hakken. 'Het is geen optie om deze beslissing voor ons uit te blijven schuiven', aldus Weyts.

Lees verder

Verpleegkundige slaakt noodkreet: 'Niet op café kunnen ben ik beu. Maar elke dag dat pak aantrekken ook!'

'Beste mensen, mogen ook wij, zorgverstrekkers, het beu zijn? Alstublieft, denk aan de gevolgen van je gedrag. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor al wie je dierbaar is.' Yan Zeng, verpleegkundige op de afdeling intensieve zorg van het UZ Leuven, slaakt een noodkreet.

Lees verder

Verrassing van formaat: Zdenek Stybar start op WK veldrijden

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar (Deceuninck - Quick-Step) staat zondag aan de start van het WK veldrijden. Dat heeft zijn team gemeld.

Lees verder

Lopen de Vlaams-Brabantse N-VA-kandidaten elkaar voor de voeten?

Behalve Lorin Parys wordt verwacht dat ook Theo Franken én Assita Kanko kandidaat-ondervoorzitter van de N-VA zullen zijn. Het kan dus druk worden in Vlaams-Brabant.

Lees verder

Zo werkt de slimme gazondolk voor CurieuzeNeuzen in de Tuin

De metingen voor het burgeronderzoek CurieuzeNeuzen in de Tuin gebeuren met slimme sensoren, de zogenaamde 'gazondolken'. De technologie achter de dolken is even veel­belovend als het onderzoek zelf. Ze laat toe op grote schaal te meten en de data in realtime te monitoren.

Lees verder

Socialistische onderwijsbond wil ook in lager en kleuteronderwijs afkoelingsweek

De socialistische onderwijsvakbond ACOD vraagt om ook kinderen uit de basisschool afstandsonderwijs te geven in de week voor de krokusvakantie. 'We vonden het vorige week al nuttig om dat te beslissen, en nu helemaal', zegt algemeen secretaris Nancy Libert.

Lees verder

Amateurvoetbal definitief stopgezet, jeugd mag blijven voetballen

Tijdens vergadering van de crisiscel van de KBVB is de unanieme beslissing genomen om alle amateurcompetities voor mannen en vrouwen dit seizoen met onmiddellijke ingang stop te zetten. Jeugdvoetbal tot en met 13 jaar blijft wel nog mogelijk.

Lees verder

Kerry zet VS weer op voorplan in klimaattop: 'Vier jaar afwezigheid goed te maken'

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry wil 'al het mogelijk doen' om de VS weer mee te laten vechten tegen klimaatverandering. Dat heeft hij gezegd bij de opening van de Climate Adaptation Summit van de Verenigde Naties.

Lees verder

Keira Knightley weigert nog langer naakt te gaan bij mannelijke regisseurs

Hollywoodster Keira Knightley (35) gaat geen seksscènes meer opnemen, tenzij er een vrouwelijke regisseur bij betrokken is. De Britse actrice zegt dat ze zich tijdens zulke opnames 'heel ongemakkelijk' voelt.

Lees verder

Ricus Jansegers volgt Peter Claes bij VRT op

Ricus Jansegers (54) wordt de nieuwe directeur Content van de VRT. Hij volgt vanaf 1 maart Peter Claes op, die na een hoogoplopend conflict de openbare omroep vorig jaar heeft verlaten.

Lees verder

Negen mijnwerkers dood aangetroffen na explosie in Chinese goudmijn

Twee weken na een explosie in een Chinese goudmijn zijn negen mijnwerkers zijn maandag dood aangetroffen. Elf anderen werden zondag wel gered, één iemand is nog vermist.

Lees verder

Voormalig woordvoerder van Trump wil gouverneur van Arkansas worden

Sarah Huckabee Sanders (38), de voormalige woordvoerder van Donald Trump, gooit zich in de race voor het gouverneurschap van Arkansas. Dat kondigt ze aan in een video.

Lees verder

Spike Lee vergelijkt Trump met Hitler: 'Heel de wereld lacht met ons'

De Amerikaanse regisseur Spike Lee heeft zondag uitgehaald naar oud-president Donald Trump. In een videoboodschap - die zondag uitgezonden werd tijdens een virtuele awardshow - noemt de regisseur de bestorming van het Capitool 'een zeer trieste dag in de Amerikaanse geschiedenis.' Bekijk zijn boodschap voor Trump, die opgenomen werd tijdens de bestorming van het Capitool, in de video hierboven.

Lees verder

Zeilboot gaat de lucht in bij spectaculaire crash

Tijdens de voorrondes van de prestigieuze zeilrace 'America's cup' in Nieuw-Zeeland ging de boot van het Amerikaanse team na een fout manoeuvre plots de lucht in. De ervaren bemanning kwam met de schrik vrij, maar de boot was zwaar beschadigd. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.

Lees verder

Trouwe hond wacht zes dagen lang op baasje bij ziekenhuis

De hond is de beste vriend van de mens - en dat is nogmaals bewezen in een ziekenhuis in het noordoosten van Turkije, waar een trouwe viervoeter zes dagen lang buiten heeft gewacht tot haar baasje het hospitaal mocht verlaten.

Lees verder

Fietshelling naar Parkbrug over Antwerpse Leien geplaatst

Aan het Antwerpse Eilandje is een aannemer gestart met het plaatsen van een fietshelling naar de Parkbrug die over de Leien heen richting Park Spoor Noord leidt. Heel die operatie is geen sinecure. De kraanman loodst de elementen, die 35 tot 45 ton wegen, van de Napoleonkaai tussen de gebouwen naar de Parkbrug.

Lees verder

Merck en Institut Pasteur staken zoektocht naar eigen coronavaccin

Het onderzoek naar drie coronavaccins is stopgezet na tegenvallende resultaten. Zowel farmabedrijf Merck als het Franse Pasteur-instituut zetten hun tests stop omdat de doeltreffendheid tegenvalt. Omdat er voor deze vaccins geen contracten waren gesloten, heeft de beslissing geen impact op de vaccinatiecampagne in ons land.

Lees verder

Greta Thunberg krijgt slak naar zich vernoemd

Onderzoekers van de universiteit van Greifswald hebben een slakkensoort vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het gaat om een zoetwaterslak van nog geen drie millimeter groot, die uitsluitend is aangetroffen in bronnen en zeer kleine stromen.

Lees verder

Biden schrapt verbod op transgenders in Amerikaans leger

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verbod op transgenders in het leger, dat Donald Trump had ingevoerd, geschrapt.

Lees verder

Vlaams Parlement 'drukt spijt uit' over feestnummer

Het feestnummer '50 jaar Vlaams Parlement' eindigt in mineur met excuses.

Lees verder

Waarom de brede screening in Antwerpen moeizaam verloopt: vierde van opgeroepen inwoners liet zich testen

Tijdens drie testdagen gingen maar 1.600 van de 6.500 opgeroepen inwoners uit de joodse wijk in op de vraag van het stadsbestuur om zich te laten testen in het testdorp op Spoor Oost. Wat liep er mis? 'Bij een bevolkingsscreening moet je tot bij de mensen gaan.'

Lees verder

Ook moederbedrijf Mega World failliet

De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft Piocheur, het ­moederbedrijf van Mega World, failliet verklaard. Dat heeft bewindvoerder Thierry Lammar bekendgemaakt.

Lees verder

Coronavaccins exporteren uit EU aan banden gelegd

Bedrijven die binnen de EU coronavaccins produceren, zullen Europa op de hoogte moeten brengen als ze die exporteren. Aanleiding voor deze beslissing is de vertraging bij de levering van vaccins door AstraZeneca.

Lees verder

Monsterbedrag van Trumps advocaat Giuliani geëist

Dominion Voting Systems, het bedrijf dat stemcomputers heeft geleverd die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn gebruikt, sleept Rudy Giuliani voor de rechter.

Lees verder

Ex-VTM'er Jansegers krijgt topfunctie bij VRT

Ricus Jansegers wordt directeur Content van de VRT. Hoe de bevoegdheden in de directie precies verdeeld worden, wordt pas later duidelijk.

Lees verder

Verkoop je extra zon aan Decathlon

Vanaf 1 juli kunnen particulieren met zonnepanelen (en een digitale meter) hun overtollige zonnestroom verkopen aan Decathlon.

Lees verder

Centre Pompidou gaat vier jaar dicht

Het bekende Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf 2023 vier jaar dicht voor restauratiewerken. Dat heeft minister van Cultuur Roselyne Bachelot maandag bekendgemaakt in de Franse krant Le Figaro.

Lees verder

Italiaans premier dient ontslag in, maar rekent op doorstart

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zal dinsdag zijn ontslag indienen, maar hij hoopt daarna opnieuw te kunnen regeren. Hij roept zijn regering dinsdagochtend bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, maakte zijn kantoor maandag bekend.

Lees verder

Opnieuw rellen bij ingaan avondklok in Nederland

In Nederland zijn er maandagavond op verschillende plaatsen opnieuw relletjes uitgebroken, uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. Onder meer in Rotterdam en in het Limburgse Geleen moest de politie ingrijpen.

Lees verder

Italiaanse regeringscrisis komt op slechtst denkbare moment

Is Italië onbestuurbaar? Veel Italianen vragen zich af waarom deze nieuwe crisis nu nodig was. Premier Giuseppe Conte biedt dinsdag zijn ontslag aan bij de president, allicht in de hoop dat die hem vraagt een ruimere meerderheid te zoeken.

Lees verder

EU voelt zich belazerd, maar kan enkel eisen dat AstraZeneca contract naleeft

Farmabedrijven die in de Europese Unie coronavaccins produceren, moeten voortaan de Commissie verwittigen als ze die willen exporteren. Blijkbaar sluit de Commissie niet uit dat AstraZeneca vaccins die de EU-landen reserveerden, toch verkocht aan derde landen.

Lees verder

Waarom muteert een virus en is dat altijd slecht nieuws?

Minister Frank Vandenbroucke is bezorgd om de Zuid-Afrikaanse variant van het corona-virus en om de Britse natuurlijk. Hij is niet alleen. We maken ons allemaal zorgen, want het virus lijkt ons maar geen rust te willen gunnen.

Lees verder

Faillissementsrechter keurt 17 miljoen dollar voor slachtoffers Weinstein goed

Een Amerikaanse faillissementsrechter heeft ingestemd met de uitbetaling van 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan vrouwen die de gevallen filmtycoon Harvey Weinstein van seksueel wangedrag hebben beschuldigd, zo berichten Amerikaanse media.

Lees verder

86 minderjarigen opgepakt bij betoging zondag in Brussel

Op de gemeenteraad van de stad Brussel heeft burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond teruggeblikt op de niet-toegelaten betoging tegen klassenjustitie die zondag alsnog plaatsvond op de Brusselse Kunstberg. Van de 232 personen die administratief werden aangehouden, bleken er 86 minderjarig.

Lees verder

Ziekenhuisopnames en besmettingen zetten stijgende trend voort

Het aantal besmettingen met het coronavirus en de opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft toenemen, zo blijkt dinsdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Covid overleven én de jackpot winnen

'Mama, hoe kon je dat nu vergeten?' De eerste reactie van de dochter van Maria G., een 98-jarige Italiaanse die met haar dochter in een groot appartement in Rome woont, was er één van puur ongeloof. Snel daarna waren dochter en moeder bijzonder blij.

Lees verder

Vrees voor coronaprotest in Turnhout en Maasmechelen nu zaterdag na oproep op sociale media

Het protest tegen de coronamaatregelen in Nederland dreigt over te slaan naar ons land. Op sociale media worden gretig oproepen gedeeld om komende zaterdag in Turnhout, Sint-Niklaas en Maasmechelen op straat te komen.

Lees verder